Найгарніші та найнезвичайніші квіти в Україні: де і коли побачити цвітіння

 

Чарівні провісники весни – уже невдовзі перші квіти порадують нас цвітінням. За ними розквітнуть дерева – яблуні, черешні, вишні. А у червні – королева квітів – троянда. Цих, залитих сонячних днів, ми чекаємо уже зараз. Адже заквітчані сади не тільки додають позитивного настрою, а й невичерпної енергії жити і творити.

 

Принаймні, у цьому впевнені митці, які щовесни виймають свої мольберти і йдуть до ботанічних садів, на береги річок, які рясно уквітчані кольоровим цвітом. З-під їхніх пензлів народжуються справжні шедеври, які здатні зігріти навіть у темну та холодну зимову ніч.

 

IGotoWorld.com підготував для вас добірку про найнезвичайніші і найгарніші квіти в Україні. Згадаємо про квіти, які тішать око і влітку, і восени. Де їх шукати? Про це – далі.

 

Первоцвіти

 

Проліска – саме ця тендітна квітка пробивається крізь сніг, щоб побачити перші промені весняного сонця. Тому саме її називають першою весняною квіткою. Також незмінний провісник весни – підсніжник. Цілі поля цих маленьких квітів можна зустріти в Ічнянському національному парку, на Чернігівщині.

 

Також весняні первоцвіти можна побачити на карпатських полонинах. Та навесні в горах ще досить багато снігу, тож підкоряти їх, щоб побачити провісників весни, наважиться не кожен. Варто пам’ятати, що проліска та підсніжники внесені до Червоної книги України, тому рвати їх не варто.

 

Джерело фото: karpatskijobjektiv.com.

 

Коли їхати: березень – початок квітня.

 

Вартість: екскурсійний маршрут в Ічнянському нацпарку: від 20 гривень.

 

Шафран Гейфеля

 

Ця тендітна квітка зазвичай асоціюється у нас з полонинами, горами, які, здається, височіють під самим небом. Так і є. Шафран Гейфеля, ще його називають «крокус», полюбляє зростати на височині. Ще сніг не зійшов, а ця маленька фіолетова квіточка уже простягає свої пелюстки до сонця. Шафран теж внесений до Червоної книги України, тому рвати його не можна. А якщо порушите заборону, то будьте готові заплатити по 62 гривні за кожну квітку! Ростуть крокуси на горі Драгобрат, на Чорногорі.

 

Джерело фото: kuluarpohod.com, автор – Марина. 

 

Якщо підніматися високо в гори вам не хочеться, то ці квіти можна побачити у селі Колочава, що на Міжгірщині.

 

Також є крокуси у заповіднику «Медобори» та Вижницькому нацпарку

 

Коли їхати: побачити найгарніші квіти Карпат можна в березні – на початку квітня.

 

Вартість:

 

  • Заповідник «Медобори»: ціна договірна.
  • «Вижницький парк»: 5–10 гривень (короткостроковий відпочинок); екскурсійні маршрути – 30–240 гривень.
  • «Старе село» (Колочава): 30 гривень – дорослі, 10 – діти.

 

Магнолії

 

Пора цвітіння цих чарівних дерев – одна із найулюбленіших для любителів фотографій та селфі. Великі білі та рожеві квіти ніби створені для того, щоб прикрасити світлину чи картину. Із початком цвітіння цих екзотичних дерев у ботанічних садах різко зростає кількість відвідувачів. Відкриємо вам секрет: краще приходити поглянути на ці дерева вранці. Чому? Кажуть, що саме тоді можна відчути тепло від пелюсток магнолії!

 

Зростають ці дерева в Одеському ботанічному саду, Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка. Тут їх аж 10 різновидів.

 

Джерело фото: zvetsad.com.ua.

 

Також це дерево є і у Ботанічному саду Харківського національного університету. Цікаво, що побачити магнолію можна не тільки у ботсаду, а й у парках та на вулицях Житомира, Львова, Ужгорода, Мукачева та у Криму. Найбільше магнолій у Закарпатті та на півострові. А все через теплий клімат.  

 

Коли їхати: середина квітня – початок травня.

 

Вартість:

 

  • Ботсад Харківського національного університету: діти – 10 гривень; дорослі – 20.
  • Одеський ботанічний сад: студенти та діти – 19 гривень; дорослі – 27.
  • Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка: дорослі – 30 гривень; школярі – 10; діти до 7 років та пільговики – вхід безкоштовний.

 

Болотне різнотрав’я

 

Цвітуть не тільки дерева чи квіти, а й болота. І, як не дивно, дуже гарно. Півники болотні та сибірські можна зустріти у Міжрічинському ландшафтному парку. Незвичайно гарно цвіте Бондарівське болото. Водойму прикрашають орхідні та ось такі тендітні білі квіточки. Мабуть, це найнезвичайніші квіти в Україні.

 

Джерело фото: livejournal.com, автор – jarkokozak.

 

У Дунайському заповіднику теж чимало болотного різнотрав’я: чистець болотний, водяний горіх, жовтець, сальвінія плаваюча.

 

Коли їхати: середина квітня – травень.

 

Вартість:

 

  • Міжрічинський регіональний ландшафтний парк: договірна.
  • Дунайській біосферний заповідник: екскурсія з Одеси: від 300 гривень.

 

Сакури

 

Як не дивно, але це дерево, родом із Японії, досить добре прижилося на території України. У деяких містах є навіть цілі алеї сакур. Масово висаджувати японську вишню у Мукачеві почали у 2009 році. За ним «підтягнувся» і Ужгород, адже було помітно, що цим теплолюбивим деревам сподобався клімат Закарпаття. Ось уже кілька років поспіль в обласному центрі організовують святкування «Сакура-фест». Припадає він на травневі свята. У цей час до Закарпаття, щоб глянути на рожеві дерева, приїздить велика кількість туристів.

 

Джерело фото: zaholovok.com.ua.

 

Також популярністю сакури користуються у Києві та Чернівцях. У цих містах японську вишню можна побачити у Ботанічному саду Чернівецького національного університету  та у київському парку «Кіото». До слова, алея сакур у столичному парку – найдовша у Європі (майже 1 кілометр). І висадили її за участі самих японців.

 

Коли їхати: кінець квітня – початок травня.

 

Вартість:

 

  • Парк «Кіото»: вхід безкоштовний.
  • Ботанічний сад Чернівецького національного університету: дорослі – 5 гривень, діти – 3.

 

Тюльпани

 

Вже давно місцем, яке славиться своїми тюльпанами, є Кіровоградський дендропарк.  Тільки уявіть, у 2015 році там зацвіло 2 мільйони цих весняних квітів. Цілі алеї різнокольорових тюльпанів просто заворожують! 

 

Та з’явилося місце, яке може скласти конкуренцію дендропарку. Цілі поля тюльпанів розкинулися у Мамаївцях, що на Буковині. Минулого року на тюльпановому полі цвіло 60 різновидів цієї квітки.

 

Джерело фото: liveinternet.ru, автор – lj kamienczanka.

 

А якщо наприкінці квітня чи на початку травня ви проїздитимете дорогою Львів – Самбір, то дивіться по боках. Біля села Луки щовесни зацвітають чорні тюльпани! Друга назва – рябчик шаховий. Квітка занесена до Червоної книги України.

 

Коли їхати: кінець квітня – початок травня.

 

Вартість:

 

  • Кіровоградський дендропарк: вхід вільний.
  • Тюльпанові поля у Мамаївцях: 10 гривень.
  • Долина чорних тюльпанів: вхід вільний.

 

Нарциси

 

В урочищі Кереші, на Закарпатті, ростуть просто запаморочливі квіти. Називають їх так, бо вони справді можуть запаморочити голову. Існує навіть легенда, що коли місцевий Хустський замок захопили вороги, то селяни принесли їм подарунки, ніби як знак покори. Були це подушки, набиті нарцисами. Більше нові власники замку не прокинулися. Та туристам, які відвідують заповідне місце, турбуватися нічого. Головне – не заснути у полі.

 

Джерело фото: livejournal.com, автор – іngoda_kathrin.

 

Долина нарцисів входить до складу Карпатського біосферного заповідника, який є біосферним резерватом ЮНЕСКО.

 

Коли їхати: початок травня.

 

Вартість: дорослі – 20 гривень; студенти – 15; школярі – 10.

 

Дикі орхідеї

 

На Кінбурнській косі можна побачити найбільші в Україні поля диких орхідей. У регіональному ландшафтному парку є 2 види цих квітів. Вони поширені по всій Україні, та ніде немає цілих полів цих аристократичних квітів. А на Кінбурнській косі на квадратному метрі зростає кілька десятків квітів. Це одне з найбільших полів диких орхідей у Європі. Проте дістатися сюди не просто. Для цього необхідно буде скористатися катером або ж всюдихідним автобусом.

 

Джерело фото: panoramio.com, автор – maxus.

 

Ростуть дикі орхідеї і в Національному парку «Олешківські піски», та на найбільшому острові України Джарилгач на Тендрівській косі

 

Коли їхати: побачити ці напрочуд красиві квіти можна у першій половині травня.

 

Вартість:

 

  • Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса»: вхід вільний. Екскурсія з гідом та транспорт обійдуться у 110 гривень.
  • Національний природний парк «Олешківські піски»: дорослі – 14 гривень, діти – 7.

 

 Бузок

 

У травні українські міста наповнюються чудовим ароматом. А все тому, що чи не в кожному дворі цвіте бузок. Хоча це дерево знайоме нам із дитинства, та помилуватися ним до ботанічних садів приходять тисячі відвідувачів щороку. Адже зібрані в одному місці різні види, створюють неперевершену симфонію краси.

 

Джерело фото: gaid.in.ua.

 

Поглянути на бузок можна у Криворізькому ботанічному саду та Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка.

 

Також варто відвідати Бузковий гай, у славетній Диканьці. Бузок тут цвіте на 3 гектарах землі понад 200 років! 

 

Коли їхати: перша половина травня. 

 

Вартість:

 

  • Бузковий гай: вхід вільний.
  • Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка: дорослі – 30 гривень; школярі – 10; діти до 7 років та пільговики – вхід безкоштовний.
  • Криворізький ботанічний сад НАН України: 10 гривень.

 

Каштани

 

У травні у столиці звучить вальс «Знову цвітуть каштани». Нині столицю без каштанів годі й уявити! Коли точно з’явилися ці дерева у Києві, мало хто наважиться сказати. Є кілька ймовірних дат. Орієнтовно дерева почали саджати у столиці ще у 17–18 століттях.

 

Сьогодні у Києві – більше двох мільйонів каштанів, деяким з них – більше 150 років! Ці дерева можна побачити у Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна. Під кінець цвітіння каштанів – в останню неділю травня, кияни святкують День народження столиці. Святкувати кияни виходять на Хрещатик, де вже роками ростуть каштани. 

 

Джерело фото: panoramio.com, автор – andriyhul.

 

Коли їхати: травень.

 

Вартість: Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна: паркова частина – вільна для відвідування: наукова частина – тільки у супроводі екскурсовода. Екскурсії – від 20 гривень з особи.

 

Квітуча ковила

 

У червні степ перетворюються на море, яке хвилюється. А все завдяки незвичайній ковилі. В «Асканії-Новій» росте три види цієї тендітної рослини. Вони змінюють одна одну, а разом з ними ще й розквітають польові квіти, розфарбовуючи степ у всі кольори веселки. Щоб побачити квітучу ковилу, потрібно замовляти екскурсію транспортом.

 

Зустріти ковилу також можна у Ботанічному саду при Херсонському державному університеті. Та якщо в «Асканії-Новій» ковила росла завжди, то у херсонському ботсаду ця трава засіяна штучно. Як би там не було, це не применшує краси степової красуні.

 

Джерело фото: gulliverpress.com.

 

Коли їхати: червень.

 

Вартість:

 

  • Біосферний заповідник «Асканія-Нова»: дорослі – 35; діти – 25 гривень. Виїзна екскурсія: від 30 гривень – діти, від 40 гривень – дорослі.
  • Ботанічний сад при Херсонському національному університеті: 10 гривень.

 

Яблуня-колонія

 

Цій яблуні більше 200 років. Та це не єдина причина приїхати до Кролевця, де вона росте. Це дерево – унікальне. А все тому, що це вже й не зовсім дерево, а, скоріше, велетенський кущ, що має 15 стовбурів-гілок. Ці гілки здатні пускати коріння, щоб продовжити собі життя, коли один із стовбурів відмирає. Через таку свою особливість, яблуня-колонія має статус пам’ятки природи, що охороняється державою.

 

Джерело фото: sorada.gov.ua.

 

Коли їхати: середина травня.

 

Вартість: вхід вільний.

 

Рододендрони

 

Рододендрон більшість українців знають під іншою назвою. А саме – червона рута. Щоб побачити цей квітучий кущ, доведеться попотіти. Адже люблять рости рододендрони у Карпатських горах. Зокрема на Чорногірському хребті (гора Піп Іван та Шпиці), Свидівці (гора Близниця).

 

Джерело фото: photo-mandry.com.ua, автор – oleh.

 

Якщо в гори немає охоти підніматися, то можна поїхати на Житомирщину. Тут росте один із видів рододендрону – азалія понтійська. Відрізняється вона від свого карпатського родича кольором. Якщо у горах рододендрон квітне рожевим цвітом, то на Овруцькому кряжі – жовтим. Простягається масив від міста Овруч до села Червонки на 60 кілометрів. До слова, найближче місце, де можна знайти азалію понтійську у природі – це Кавказ та Балкани.

 

Коли їхати: середина травня – червень.

 

Вартість: вхід вільний.

 

Троянди

 

Коли у розаріях, нарешті, розпускають свої чарівні пелюстки троянди, можна з упевненістю казати: настало літо. Адже якщо королева квітів уже наважилася розкрити бутони, то сонце уже справді припікає! Помилуватися трояндами різних сортів можна у розаріях. У Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка він найбільший у Європі! У саду – більше півтисячі різновидів троянд.

 

Джерело фото: dreamwidth.org, автор – lenacab.

 

Також цю надзвичайно красиву квітку можна побачити у дендропарку «Софіївка». Працівники облаштували розарій при вході до парку.

 

У Запоріжжі теж є свій розарій, у Міському дитячому ботанічному саду. Це єдиний в Україні подібний заклад, яким опікуються юні натуралісти.

 

Коли їхати: червень.

 

Вартість:

 

  • Національний дендрологічний парк «Софіївка»: дорослі – 30 гривень; школярі – 20.
  • Запорізький міський дитячий ботанічний сад: дорослі – 10; діти – 5 гривень.
  • Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка: дорослі – 30 гривень; школярі – 10; діти до 7 років та пільговики – вхід безкоштовний.

 

Латаття

 

Біле озеро, що в Одеській області біля села Маяки, отримало свою назву саме від того, що його поверхню вкриває біле латаття. Ця надзвичайно гарна квітка заквітчує водойми і робить їх дещо містичними. У народі водяна красуня більше відома під назвою «лотос». Латаття не тільки милують око красою, а й мають лікувальні властивості. Використовують рослину в народній медицині.

 

Найбільш поширене латаття на водоймах Волині. Тому тут його можна побачити не тільки у заповідних територіях.

 

Джерело фото: wikimedia.org, автор – НПП-Святі-Гори.

 

На Житомирщині помилуватися водяною лілією можна у Поліському природному заповіднику. Рідкісні види лотоса є у Краснокутському дендропарку, на Харківщині. У Міжрічинському парку водяна лілія росте на Святому озері. 

 

Також латаття є на водоймах Національного природного парку «Святі́ Гори». Проте нині цей парк частково знаходиться на окупованій території Донеччини. Маємо надію, що врешті настане той час, коли туристи знову зможуть відвідувати цей заповідник. 

 

Коли їхати: червень–серпень.

 

Вартість:

 

  • Поліський природний заповідник: про екскурсії варто домовлятися із адміністрацією закладу попередньо.
  • Краснокутський дендропарк: вхід вільний. 
  • Міжрічинський регіональний ландшафтний парк: договірна.

 

Хризантеми

 

Справжній квітковий бал відбувається восени в Криму. Нікітський ботанічний  сад став відомим завдяки Балу хризантем. Перший квітковий захід відбувся ще у 1953 році. Відтоді цих сонячних квітів щороку ставало більше. Жовті, червоні, помаранчеві – яких тільки кольорів не побачиш у Нікітському ботсаду. Кількість квітів збільшувалася завдяки селекціонерам, які з року в рік створювали нові види хризантем. Під час Балу хризантем відвідувачі саду милуються 30 тисячами квітів! А це – 250 сортів.

 

Джерело фото: blogspot.com, автор – Наталія Бархатова. 

 

У Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка теж є чимало хризантем. Загалом – 157 видів. Це як вітчизняні, так і зразки з-за кордону.

 

Коли їхати: кінець жовтня – середина листопада.

 

Вартість:

 

  • Нікітський ботанічний сад: дорослі – 200 рублів, діти – 100.
  • Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка: дорослі – 30 гривень; школярі – 10; діти до 7 років та пільговики – вхід безкоштовний.

Любителям квітів слід пам’ятати: час цвітіння – орієнтовний. Коли квіти порадують своїм цвітом, залежить від багатьох чинників, зокрема від погоди. Якщо цьогоріч весна не забариться, то і квіти розцвітуть вчасно. Якщо ж ще у березні стоятиме сніг, то на раннє цвітіння марно розраховувати. Тому, якщо ви вподобали собі якусь квітку і бажаєте поглянути, як вона цвістиме, то слідкуйте за анонсами та новинами ботанічних садів, парків. Більшість з них мають офіційні сторінки чи повідомляють найактуальнішу інформацію на своїх соціальних сторінках в інтернеті.

 

ua.igotoworld.com


23.02.2016 44573 1
Коментарі (1)

Арина 2022.12.13, 19:53

дуже файни квіти

 

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

568
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1754 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1091 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11327 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

682
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4412
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18405
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

261
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736