Націоналізм Європи і націоналізм Свободи

У березні 2006 р. тодішній президент Франції Жак Ширак демонстрував, що таке націоналізм європейського зразка.

Під час саміту ЄС він демонстративно встав і разом зі свитою полишив зустріч провідних підприємців, бурхливо висловивши невдоволення французькому представникові, який виголошував там промову англійською.

Про демарш пана Ширака повідомляли як про звичайну французьку справу. Британські газети лоскотали націоналізм своїх читачів наголошуванням на тому, як у світі зараз домінує англійська і не лише мова, але й інші "англосаксонські" цінності.

Чим відрізняється націоналізм Жака Ширака та державна французька асиміляційна політика від націоналізму, який пропонує партія Свобода?

Головна різниця в тому, що французька, німецька політична еліта, або, наприклад, щораз більше англійська прагнуть "офранцузити", "онімеччити" чи "занглійщи" чужинців. Для цього є навіть цілком прийнятний політичний жаргон "інтегрування".

ВО Свобода ж ключовим своїм програмним пунктом записала запровадити у паспорті графу національність і квотами, фактично, відокремити частину мешканців України від українськості.

Хоча запровадження тимчасової позитивної дискримінації в постколоніальних умовах також може розглядатися прийнятним, те, що проголошує зараз Свобода, для більшості європейських країн зараз неприйнятне.

Політолог німецького походження Андреас Умланд, який зараз працює в Києво-Могилянської академії, бачить проблеми в корінні партії Свобода, яка виросла з партії, що називалася Соціал-Національна і була ще більш крайньою, ніж Свобода, за своєю ідеологією, діяльністю та символікою.

Навіть якщо минуле залишити у минулому, пан Умланд вказує на сучасних друзів Свободи по Альянсу європейських національних рухів, до яких входить антиіммігрантський Національний фронт у Франції та Британська національна партія.

Симпатиком Британської національної партії, яка джерелом більшості проблем країни називає іммігрантів, навряд чи наважиться назвати себе будь-який провідний британський політик.

Хоча фактично всі парламентські партії Великої Британії визнають, що збільшення потоку іммігрантів стало тягарем у певних соціальних галузях для окремих регіонів, лише політики БНП сміють називати іммігрантів джерелом злочинності, безробіття та інших проблем і серйозно вести мову про депортації.

 

 

Існування екстремізму - не дивина, але його зростання - ознака проблеми 

 

Присутність екстремістських партій чи правопопулістських рухів у політичному житті європейської країни не є екстраординарним і, окрім активістів на протилежному краї політичного спектру, в Британії майже ніхто не пропонує, наприклад, забороняти БНП.

Але падіння чи зростання підтримки екстремістських партій вважають барометром.

Політолог Вадим Карасьов в інтерв'ю Бі-Бі-Сі висловив думку, що запит на крайньо-праву політичну силу в українському суспільстві зростає і він навіть вищий, ніж те, чого досягає партія Свобода.

За словами пана Карасьова, Олег Тягнибок є якраз представником досить поміркованого крила партії, і він останнім часом значно пом'якшив свою риторику, фактично, ставши частиною київської політичної еліти. Натомість, каже політолог, є значно радикальніше крило партії, яке за певних обставин може відколотися в окрему організацію.

 

 

Хто створює запит на праворадикальну українську політичну силу? 

 

Хоч молодий, але вже ветеран сучасного українського національно-демократичного руху, депутат фракції НУНС Олесь Доній вказує на політичні сили, які зараз керують Україною.

За словами пана Донія, від імені урядової Партії регіонів часто висловлюються діячі та посадовці, яких він називає російськими націоналістами.

Михайло Погребинський сказав Бі-Бі-Сі, що виборчі здобутки Свободи можна радше вважати поразкою "Батьківщини" Юлії Тимошенко, але навіть він визнає, що Свобода за теперішніх тенденцій може згодом стати парламентською партією і мати від 7% до 20% прихильників серед українських виборців.

Міні опитування кореспондента Бі-Бі-Сі в Івано-Франківську виявило серед тих людей, які голосували за Свободу, навіть таких, хто казав, що не підтримує половини гасел цієї партії.

Виглядає, що Свобода змогла показати, що саме вона є противагою того, що Олесь Доній називає російським націоналізмом деяких представників урядових Партії регіонів чи КПУ.

Підтвердженням цього можна вважати той факт, що ще не так давно навіть національно орієнтовані виборці не розглядали серйозно партії типу УНА-УНСО.

Але це було до того, як Партія регіонів сформувала уряд, маючи у своїй програмі запровадження російської мови як другої державної, і до того, як уряд почав енергійно скасовувати несміливі спроби відродження української мови.

Також це було до того, як міністром став Дмитро Табачник, висловлювання якого щодо окремих регіонів України можна порівняти з расистськими. Саме ті регіони дали більшість голосів свободівцям.

 

 

Чи буде Свобода для всіх? 

 

Зростаючи політично, партія Свобода вже опинилася в іншій "тарілці". Те, що може дозволити собі маргінальна партія в глибокій опозиції, не завжди пройде партії, яка несе відповідальність за здобуті посади - наразі у місцевих органах влади.

До Свободи вже серйозніше придивляються аналітики і міжнародна спільнота.

Більші політичні сили в Україні вважатимуть Свободу вже не просто корисним дрібним ворогом "головних ворогів", а й імовірним політичним суперником.

А головне - виборці. Відповідальність за результати роботи владних органів на Тернопільщині, Івано-Франківщині та Львівщині може бути для партії і непосильним тягарем.

Але якщо традиційні національно-демократичні партії залишатимуться дискредитованими, а від імені влади виступатимуть ті, кого Олесь Доній називає "російськими націоналістами", багато українських виборців можуть і далі бачити єдину дієву противагу в крайніх партіях, таких як ВО Свобода.

 

Джерело: УП


Коментарі (2)

Карасьов 2010.11.06, 19:21
Я завжди кажу усянку дурню. З такою пикою як у мене це робити не важко а іноді навіть приємно.
Андрій 2010.11.07, 08:49
"ВО Свобода ж ключовим своїм програмним пунктом записала запровадити у паспорті графу національність і квотами, фактично, відокремити частину мешканців України від українськості." Боже, який ідіотизм. Як можна аналізувати програму Свободи і не знати, що в них є Програма захисту українців? А Андреас Умланд взагалі бютівець, тому не дивно, що він напередодні виборів сам написав кілька брудних статей про Свободу. Карасьов теж зараз більше вболіває за свій Єдиний центр, хоча деколи справді говорить щось розумне.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1942
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5452 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1500

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

731

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

786

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

985

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10245
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26131
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10171 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

178
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1266
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

870