На Землі жили невідомі людські істоти

 

 

У травні 2012 року останки невідомого народу були знайдені в глиняних горщиках і стовбурах дерева. За 9 років археологи знайшли десять таких поховань. І кому вони належать - вчені не знають.

Одне з таких місць з повними кісток горщиками було знайдено на вершині високої скелі в 48 метрах над землею.

- Сенс такого поховання був у тому, що якби його спробували пограбувати, то можливо впали, переламавши собі шиї, - припускає дослідник Ненсі Бивен (Nancy Beavan) в інтерв'ю National Geographic.

За припущеннями фахівців з університету Нової Зеландії, вік останків коливається між 1395 і 1650 роками до нашої ери. Цей період збігається з часом занепаду багатого королівства Ангкор, знаменитого своїми величними храмами.

Однак тут є нестиковка. Жителі Ангкора завжди ховали своїх померлих за допомогою кремації, сліди якої на знайдених кістках не виявлені. Це говорить про те, що ці люди жили за своїми місцевими звичаями, можливо замкнуто і далеко від розвинутої цивілізації. Археологів і істориків чекає велика робота, щоб дізнатися, що це був за народ.

З Китаю

Керівники китайсько-австралійської команди Даррен Керні (Darren Curnoe) і Цзі Сюепін (Ji Xueping) оглядають череп з містечка Longlin (фото University of New South Wales).

Датування кісток від п'яти чоловік,шо, ймовірно, представляють невідомий вид, показав результат від 11 500 до 14 500 років. Вчені кажуть, що точна класифікація знахідки - це ще відкрите питання. Але вже можна зробити ряд цікавих припущень.

Вивчені зразки походять з двох місць. Перший череп був витягнутий в 2009 році з блоку осадових порід, видобутого в печері Longlin в провінції Гуансі ще в 1979 році. Ще кілька останків були виявлені в 1989-му в «Печері червоного оленя» (Red Deer Cave або Maludong) в сусідній провінції Юньнань. Черепа і зуби з двох цих пунктів дуже схожі, тому антропологи припускають, що вони належать до однієї популяції стародавньої людини. Умовно вона названа «люди печери червоного оленя».

Вивчені люди володіли сумішшю архаїчних і сучасних ознак, повідомляє BBC News. У них був округлий звід черепа з ​​товстими кістками, виступаючі надбрівні дуги, досить короткі і плоскі обличчя, широкі носи. Щелепи цих людей виступали вперед, але підборіддя відрізнялося від підборіддя нинішніх людей. Ще у «новачків» - великі корінні зуби.

Рентгенівська томографія черепів розповіла дещо про мозок цих людей. Його лобові частки були дуже схожі на аналогічні ділянки у сучасної людини, але тім'яні частки виглядали архаїчно.

Знахідка відкриває невідомі сторінки в еволюції людини в період заселення Азії. Люди печери червоного оленя ділили простір з людьми сучасного виду в епоху, коли на території нинішнього Китаю як раз йшов перехід від збирання до сільського господарства, люди почали робити кераміку.

Один з провідних авторів нової роботи, Даррен Керні з університету Нового Південного Уельсу, стверджує: «Ці нові скам'янілості можуть бути раніше невідомим видом, який зберігся до самого кінця льодовикового періоду близько 11 000 років тому».
«Крім того, вони можуть представляти собою ранній і до сих пір невідомий випадок міграції людини з Африки, населення, яке може не мати генетичного зв'язку з сучасними людьми», - додає дослідник.

Тут потрібно пояснити, що за сучасними уявленнями палеоантропологів людина залишала свою батьківщину - Африку - не один раз, а було кілька незалежних хвиль заселення інших частин світу.

До цих пір в материковій Східної Азії не знаходилися останки молодше 100 000 років, відмінні від нашого виду - Homo sapiens. Так що відкриття людей печери червоного оленя розкриває відразу кілька можливих сценаріїв розвитку подій в далекому минулому.

По-перше, ці люди можуть представляти собою примітивний підвид Homo sapiens, дуже рано покинув Чорний континент і десятками тисяч років жив окремо від предків сучасної людини, хоча і в одному регіоні. По-друге, вони можуть являти собою невідомий раніше вид з роду Homo, і це, напевно, найцікавіший варіант.По-третє, вони можуть бути гібридом Homo sapiens і архаїчних видів людини, що існували в тому ж регіоні в ту ж епоху. По-четверте, вони можуть бути все-таки Homo sapiens, але особливої, ізольованою групою, яка розвинула «архаїчні» риси в результаті тиску середовища (змін клімату) і власне генетичної ізоляції.

Остаточно місце нових доісторичних людей на генеалогічному древі людини ще належить визначити. Зараз вчені роблять спроби витягти з кісток ДНК, щоб провести генетичне порівняння з сучасною людиною і відомими видами стародавніх людей.

З Ефіопії

Вчені в Ефіопії виявили кістки невідомого виду протолюдей, який мешкав на деревах 3400000 років тому. На даний момент найдавнішим «прямим» предком сучасних людей вважається людина уміла (Homo habilis). «Генеалогія» примітивних гомінідів - австралопітеків, ардіпітека, сахелантропа та інших видів - поки залишається предметом суперечок серед антропологів. Тим не менш, прямоходячі афарскі австралопітеки (Austalopithecus afarensis) вважаються найбільш ймовірними предками умілих людей, а шімпанзеподібний ардіпітек - можливим «прадідом» австралопітеків.

Група палеонтологів під керівництвом Йоханнеса Хайле-Селассіє (Yohannes Haile-Selassie) з Клівлендського музею природної історії (США) виявила скам'янілі останки ступні австралопітека під час розкопок у місцевості під назвою Буртеле, яка знаходиться в межах афарского району, де був знайдений «Люсі», перший відомий скелет Austalopithecus afarensis.

Як відзначають дослідники, знахідка сама по собі є справжнім скарбом, так як кістки пальців ноги та інші частини ступні вкрай рідко зберігаються через те, що вони дуже крихкі і їх часто розгризають хижаки або падальщики.

Хайле-Селассіє та його колегам вдалося знайти у відкладеннях Буртеле кістки трьох пальців ноги і фрагменти стопи, які явно належали людиноподібним приматам. Антропологи вивчили їх і відновили будову ноги.

За їх словами, даний примат був добре пристосований до проживання серед лісів. Про це говорять протипоставлений великий палець і додатковий суглоб у стопі, що дозволяє примату обхвачувати гілки дерев за допомогою рук і ніг. Крім того, стопа була абсолютно плоскою - в її структурі відсутня характерна арка, яка є відмінною рисою людської ступні і одним з найважливіших пристосувань під прямоходіння.
Така анатомічна будова кінцівок була характерна для попередніх гомінідів - ардіпітеків (Ardipithecus ramidus). Як вважають більшість палеонтологів, ці примати мешкали переважно в густих африканських лісах. Тим не менш, вони володіли деякими анатомічними пристосуваннями для подорожей по землі і, мабуть, нерідко здійснювали «паломництва» через рідколісся і савани.

Потім учені спробували визначити видову приналежність і час існування протолюдини. Для цього вони вирахували вік порід, між пластами яких залягали кістки стародавнього «мавполюдини».

Палеонтологи зібрали кілька фрагментів мінералів і опромінили їх нейтронами. В результаті атоми калію-39 всередині фрагментів порід перетворилися в аргон-39, порівняння частки якого з «природним» аргоном-40 дозволяє точно обчислити вік відкладень.

За розрахунками дослідників, дані породи були сформовані приблизно 3,4 млн років тому. Це означає, що гомінід був сучасником афарских австралопітеків, а не ардіпітеків. Іншими словами, ардіпітеки або ж «деревні» австралопітеки успішно співіснували з більш просунутими протолюдьмі.

«Наша знахідка ясно показує, що 3,4 млн років тому існувало два абсолютно різних види гомінідів, що пересуваються різними способами. Ми знаємо, що Люсі і її родичі пересувалися на двох ногах приблизно так само, як сучасні люди, тоді як власник цієї ступні більше нагадував ардіпітека, останки яких залягають в шарах на 1,2 млн років старше », - пояснив Хайле-Селассіє.

Тим не менш, вчені не поспішають зараховувати виявлені ними скам'янілості до числа австралопітеків або ардіпітеков, так як череп та інші фрагменти кісток поки не були виявлені на розкопках в Буртеле. Автори статті продовжують вивчати відкладення в цій місцевості в надії виявити більш повні останки гомінідів.

І ще - невідоме плем'я знайдено в Бразилії

Національний фонд індійців Бразилії оголосив про виявлення в амазонських лісах ще одного дикого племені, яке жодного разу не вступало в контакт з цивілізацією.

Сліди племені були виявлені за допомогою супутника, який знайшов на кордоні Бразилії і Перу великі регіони, очищені від лісу. У квітні 2011 року на місце був посланий літак, який зробив зйомку племені з повітря - вчені використовують літаки, оскільки вони найменшим чином втручаються в життя індіанців.

Аналіз зібраних даних зайняв близько двох місяців, після чого фахівці оголосили, що дійсно виявили нове плем'я, що складається приблизно з 200 жителів. За словами вчених, плем'я живе в чотирьох великих солом'яних будинках і вирощує кукурудзу, банани і деякі зернові. Характерною рисою цього племені є те, що вони вистригають волосся спереду, а ззаду залишають їх довгими. Крім того, у чоловіка тіло пофарбовано червоною фарбою. Всі члени сімейства озброєні ножами, списами і луками.

Площа резервації Вале до Явара (Vale do Javari), на якій мешкають тубільці, за розмірами може зрівнятися з територією Португалії, тут проживає ще, щонайменше, 14 ізольованих племен. Всього ж, за даними бразильського управління у справах індіанців (FUNAI) - державної організації, в завдання якої входить захист земель індіанців і їхнього способу життя, на берегах Амазонки проживає близько 68 ізольованих груп аборигенів. Скупчення неконтактних народів на цій території є найбільшим у світі. Крім вже відомих 14 груп, співробітники FUNAI на супутникових знімках визначили ще 8 місць, де можуть проживати люди. Таким чином, загальна популяція в резервації може досягти двох тисяч людей.

Багато хто з племен, з якими зараз встановлений контакт, є об'єктом дослідження психологів. Наприклад, в травні 2011 року в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences з'явилася стаття, в якій наводилися докази того, що геометрична інтуїція не пов'язана з математичною освітою.

В якості об'єкта дослідження виступали представники одного з амазонських племен - мундуруку. Психологи встановили, що люди цього племені не здатні виконувати операції з числами, наприклад, складати числа більше п'яти. При цьому, як показало дослідження, представники племені непогано розуміють, що таке пряма, точка, кут і деякі інші геометричні поняття.

Нещодавно виявлене плем'я нараховує близько 200 чоловік, які живуть в чотирьох великих критих соломою будовах, вирощують зернові, банани, арахіс та інші сільськогосподарські культури. У них є вироби з металу, наприклад, ножі. Крім того, дослідники помітили у них каструльку. Вважається, що її вони виміняли, торгуючи з іншими племенами.

Перші дані, отримані FUNAI, свідчать про те, що плем'я, швидше за все, належить до мовної групи пано, представники якої живуть у дощових лісах Бразилії, Перу і Болівії.

Їх культурі і власне життю загрожують браконьєрство, заготівля лісу і видобуток корисних копалин в регіоні, а також розчищення простору фермерами, місіонерська діяльність і поширення наркотиків вздовж кордону Бразилії. Крім того, ці люди можуть постраждати від процесу видобутку нафти на амазонськоій території в Перу. Правозахисники побоюються, що індіанцям загрожує небезпека і намагаються привернути до їхнього захисту уряди різних країн.

Але поки, незважаючи на наступ цивілізації, більша частина бразильських тубільців зберігає свою рідну мову і традиції. Багато племен довго боролися за збереження контролю над землями, на яких традиційно жили. У 1988 році вони, нарешті, отримали на них законні права, затверджені в конституції Бразилії. З тих пір 11% території країни і 22% Амазонії знаходяться у володінні тубільців.

До речі

Раніше дослідниками було виявлено два нових людських види - «хоббіти» або Людина флореська в 2003 році і «денисовці» (Людина з Денисової печери) в 2010 році. Як писав «Навколо Світу», археологи з Тель-авівського університету два роки тому оголосили, що в центральній частині Ізраїлю виявлений зуб людини, вік якого оцінюється в 400 000 років - це найдавніші останки людини розумної, коли-небудь знайдені на Землі.

А в цей час...

Компанія Google представила проект з порятунку вимираючих мов. Суть проекту полягає в створенні сайту, на якому централізовано представлена ​​інформація про мови, що знаходяться на межі зникнення. У російській версії сайт називається «Языки под угрозой исчезновения» (Endangered Languages ​​Project). На сайті, серед іншого, можна знайти відео-і аудіозаписи деяких носіїв таких мов.

У повідомленні Google мовиться, що компанія надала проекту тільки технічні ресурси і найближчим часом його планується повністю передати під управління опікунської ради, що складається з декількох великих міжнародних лінгвістичних організацій. Серед них - міжнародна рада з культури FPCC і Східний Мічиганський університет.

Всього в базі даних сайту на момент написання замітки було 3054 мови.

Географічне розташування носіїв мови можна подивитися на спеціальній інтерактивній карті. Є в проекті і рідкісні мови, що зустрічаються на території Росії. Серед них кілька діалектів саамської, водської мови, хантийська і багато інших.

 

Тайни


29.04.2014 2572 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

561
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1746 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

677
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735