На Прикарпатті мешканці одного із сіл бунтують проти будівництва свинокомплексу «Даноші»

У селі Лани Галицького району мешканці бунтують проти будівництва свинокомплексу «Даноші». Селяни мають дві ґрунтовні претензії.

 

Перша – в них «забрали» землі запасу. Друга – недавній екологічний скандал, в якому замішаний інвестор – ТзОВ «Даноша». Як результат – вимагають референдуму. Правда, нині ніхто точно не може сказати, які наслідки матиме цей референдум – політичні чи юридичні. А ще в Ланах говорять про недовіру голові села…


В молодих вкрали землю

Степан Бабельський (сільський голова Ланів 1995-2002 рр.) пригадує, що в 1995 році, коли почалося розпаювання землі, він залишив землі запасу на урочищі «Під дуброва». «Це я залишив для майбутнього села, – розповідає пан Степан, – щоб давати земельні ділянки під забудову молодятам. Адже іншої землі немає: з одного боку скала, а з другого підпирає інше село. Але в 2005 році сесія сільської ради прийняла рішення, щоб віддати ці землі під будівництво свинокомплексу».

Чому так сталося, нині з’ясувати важко. Бо голова села, при якому усе це відбувалося, Тарас Колодій – нині покійний. Мешканці запевняють, що дозвіл на будівництво вони давали. Але не на горі села, а в долині. Тому обурюються.

Депутат сільської ради IV скликання Ольга Сигедин пригадує, що спершу інвестор приїхав до клубу на загальносільські збори. Питав людей, чи згідні вони на будівництво комплексу. «Сказав, що бере поле і буде будуватися, але пізніше, – розповідає жінка. – Люди погодилися, бо то село, біда, нема копійки, а він обіцяв роботу. Потім сесія сільської ради прийняла рішення про будівництво. Район прибив печатки. І він будує».

«Люди говорять про те, що будова мала бути в іншому місці, але є документи, які говорять інакше, – каже сільський голова Ланів Галина Лазар­чук. – У 2005 році підписаний договір оренди і виготовлений проект землевідведення. Я бачу конкретно на проекті, що це саме та ділянка. Документ підписаний усіма службами, в тому числі і сільською радою».

Поганий Тустанський приклад

За словами Галини Лазарчук, люди знали усе і слідкували за подіями. Інша справа, що ніхто не припускав, що свинокомплекс може мати ще й серйозні екологічні наслідки. «Якби «Даноша» не спричинила сморід в Тустані, – каже голова села Лани, – то такої ситуації у нас би не було». Нагадаємо, недавно у селі Тустань Галицького району зафіксовані випадки виливання нечистот на прилеглу територію. Це спричинило поширення кількатижневого смороду.

Люди дорікають голові, що вона могла зупинити будівництво. Та ж переконує, що усі дозволи від сільради дав ще попередній голова. «Зараз їм був потрібен тільки дозвіл на виконання будівельних робіт, – продовжує пані Галина. – Їм його дали 22 грудня 2005 року до 2006 року. Вони цим правом не скористалися, тому кожного року його продовжували, але не в нас, а в інспекції держархбудконтролю».

Лазарчук переконана: говорити тільки про сморід не можна. Адже мова йде ще й про інвестиції у село та нові робочі місця. «Я вважаю, що треба боротися, щоб не смерділо, – наголосила Галина Лазарчук. – «Даноша» має знати, що вони в такій державі, де є закон. І на такі випадки, які були у Тустані, реагувати миттєво. Вони мають працювати в таких рамках, в яких вони працюють у Данії та Польщі».

Такої ж думки притримується голова Галицької РДА Григорій Івасишин. «Україна мусить виробляти свою продукцію, – каже він. – Але інвестор мусить враховувати наші екологічні стандарти і вимоги. Якщо «Даноша» все це забезпечить, то жодного запаху не буде».

Представник інвестора Любов Богачерська теж розуміє, що людським спротивом керує тустанський приклад. «Ми розуміємо, що це для нас вилилося негативом, – каже Богачерська. – Але це викуплений колишній недобудований до кінця свинокомплекс. На цьому прикладі ми не можемо показати себе з іншого боку. Тому ми усім пропонуємо поїхати в Калуський район. От я працюю в епіцентрі свинокомплексу, де знаходиться приблизно 52 тисячі свиней, але запаху немає».

Інвестору не вірять

Любов Богачерська розповідає, що «Даноша» працює в Калуському та Галицькому районах уже сім років. Загалом у них зайнято 500 людей, середньомісячна заробітна плата 3300 грн. За ці роки вони інвестували в нашу область 600 млн. грн. І крім того, що вони сплачують усі податки, у них є соціальний фонд, завдяки якому допомагають селам, з якими співпрацюють… «Минулого року Галицький район отримав до бюджету від «Даноші» 923 тис. грн., – каже Григорій Івасишин. – Бюджет вони наповнюють добре і за оренду землі людям платять. Бо це потужні інвестори, але у разі порушень їх треба наказувати».

Богачерська заспокоює: вони використовують трьохшарові лагуни. Перші два шари встелені на дно, щоб гноївка не просочувалася в землю, а третім шаром усе герметично закрито. Там має утворюватися газ. «Енну кількість разів ми виїздили до людей і проводили збори, запрошували відвідати наше виробництво, але люди не виходять на діалог, – продовжує представник інвестора. – Тому зараз ми звернулися до них з листом, чекаємо відповіді».

Чи буде відповідь позитивною – питання. Адже люди рішуче вимагають референдуму проти будівництва комплексу. А ще, відчуваючи, що голова села не на їхньому боці, починають говорити про недовіру і їй. «Мене вибирала громада і громаді вирішувати, як бути, – каже Галина Лазарчук. – Зараз ми вивчаємо питання проведення референдуму».

Коментар до теми

Голова комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму Андрій Троценко:
Голова Галицької райради до мене дзвонив з проханням підключитися до питання. Але більше ніяких кроків не було, тому я зрозумів, що це актуально тільки в межах району, а наша підтримка їм не потрібна.

Проблема в тому, що на діючих свинокомплексах інвестор не завершив технологічний регламент очистки відходів. За їхньою технологією, вони би мали виробляти газ для опалення своїх приміщень. Проте сьогодні вони тільки накопичують відходи тваринного виробництва, які мають запах. Люди бунтують і переживають, щоб не вийшло так само, як і на іншому свинокомплексі.

Ми не можемо самі втручатися. Адже нам можуть закинути знищення іноземного виробника-інвестора. А тут треба зберігати баланс інтересів. Якщо людям потрібна наша допомога, то вони можуть до нас звернутися. Можна провести громадські слухання, на які запросити нас. Або ж прийти до нас на комісію. І для ефективного вирішення питання ми ініціюємо спільне засідання влади, журналістів, людей. Рішенням обласної ради ми можемо призупинити будівництво, але для цього маємо бачити, що це дійсно необхідно. Бо виглядати поборником бізнесу ми не хочемо.

 

"Репортер"


01.07.2011 2635 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1192
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2517
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2108
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2162
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6535 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2449 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

332

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1145

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1278

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1395
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

274
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

583
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2058
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26508
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

552
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10462 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8008
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

531
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

399
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

543
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

620
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1580