На Прикарпатті чоловік і син ловлять змій, а жінка з їх отрути робить ліки

 

Василина Михайлівна Кочерган із села Стебні Верховинського району і сама власноруч приготовлені ліки зі змії на собі випробувала. Кілька років тому у неї на печінці виявили кісту.

 

І тоді жінка згадала, що пухлини не люблять отрути – так казали мама і тато, які ловили гадюк і робили з них настоянки.

 

Тож, як пише Вісник, вирішила вилікувати і себе… Але всяка інформація швидко розходиться, тож тепер її мобільний телефон не замовкає, навіть коли доїть корову.



Щоб вилікуватися, доставляли гадів аж із Азії

За професією пані Василина кухар. Навички точного дотримання рецептури знадобилися згодом і в народній медицині. Мама Анастасія та тато Михайло передали їй знання, як приготувати лікувальну настоянку зі змій, яких у Карпатах немало.



– У нашій родині здавна їх ловили, – розповідає жінка. – Правда, мама рано покинула цей світ, і шкода, що я не записала багатьох рецептів. Але деякі запам’ятала. Тож коли собі вилікувала кісту, поділилася радістю зі знайомими. І тут почалося… Сільське «радіо» швидко рознесло інформацію по району, області… Почали звертатися люди. А хіба можна комусь відмовити, якщо у світі стільки біди?



Сама Василина Михайлівна отруйних гадюк не ловить. Цим займаються її чоловік і син. Спеціальною палицею вони затискають голову змії між лещата і кидають плазуна у трилітрову банку. Вже вдома заливають гада горілкою. Він стає п’яненьким, неагресивним – і з нього вичавлюють у ту ж горілку отруту. Змію також залишають у банці. З одного такого плазуна можна виготовити три літра настоянки.



– Якось звернувся один чоловік, у якого була простата четвертого ступеня. Він вилікувався і каже, що журналістів покличе. А мені тої слави не треба. Адже якщо дощове літо – змій мало, ліків нема, то даремно і людей не потрібно обнадіювати. То нинішнє врожайне на плазунів, бо сонця багато, – каже жінка. – Журналісти, звісно, написали, зробив свою справу й Інтернет. І якось до мене звернулися аж із Франції. Попросили настоянки. А я кажу: «Не маю зараз змій». А вони запропонували привезти азіатських отруйних гадюк. І слова дотримали: передали їх аж сорок! Правда, я переживала, чи є там отрута… Але виготовила їм ліки, бо закордонна «продукція» була якісною.



Проти отруйного укусу – замовляння

– Але ж виловлювання змій – справа небезпечна?

 


– Так, дуже. Але я знаю від укусів замовляння. Якось давно мою корову вкусила гадюка – і я пішла до жінки, яка знала замовляння. Худобині полегшало, а селянка сказала: «Прийди наступного разу і запам’ятовуй, що я кажу, бо все треба не записувати, а відкласти у пам’яті». Там ще є примовляння до часнику. Після цих слів отрута ні на худобину, ні на людину не діє. Тож укусів не боюся.


Пацієнтами Василини Михайлівни є не тільки жителі України, а й Росії, Казахстану, Італії, Франції. Звертаються переважно з онкохворобами. Якось зателефонували з одного українського монастиря, згодом – хворі онкодиспансеру.



– Знаєте, я розмовляла з багатьма. Люди усвідомлюють, що хвороба дається не просто так, а через їхні гріхи чи навіть родинні – як випробування. Якось приїхав циганський барон і сказав: «Якби не хвороба, я б ніколи не прийшов до Бога…»



– Добре ліки з отрути змій пити й для профілактики, – продовжує пані Василина. – Крім них, я ще виготовляю настоянки з мухоморів та карпатських лікарських отруйних рослин. Кожному своєму клієнтові кажу, скільки чого пити, що лікування довготривале, треба суворо дотримуватися пропорцій, дієти, ліки не змішувати. Ні, дехто ложками намагається пити… І буває, що обпікає стравохід, страждає печінка. А до лікування треба підходити з терпінням. Інколи воно триває рік.



– А чи є у краї ще ловці змій?



– Була у Красноїллі жіночка, також Василина, яка займалася подібним, але вона померла.



– Мабуть, люди звертаються і з іншими проблемами?



– Так, буває, що телефонують і просять: відробіть, пороблено… Я зразу кажу, що вірю в Бога, співаю у православному церковному хорі і ворожінням не займаюся: «Ідіть до храму, там вас врятують від поробленого, а я лікую народними методами. Переважно онкохвороби».



– А від чого виникають ракові пухлини, як Ви думаєте?



– Це інфекція. Десь вдарився, виник запальний процес, а потім пухлина. Людина курить забагато, забилися бронхи – знову біда… Колись стільки проблем не було, бо люди їли натуральну їжу – квашену капусту, огірки, буряки, пили домашнє вино, мало вживали солодкого. Нині їдять «хімію» і ходять у «хімії» – знімаєш одяг, а він аж іскри сипле. Мабуть, треба більше задумуватися, як ми живемо, повертатися до дідівської їжі і не забувати про те, що залишили нам у спадок наші батьки.



Марія ДУБУК


29.11.2012 2490 1
Коментарі (1)

тетяна 2013.08.25, 17:02
доброго дня Василино,Ви 20 серпня відправили на Білу Церку ліки,дякую я їх отримала,але там не було інструкції як використовувати і приймати,будь ласка надішліть на мій телефон 0974026627_дякую!або перешліть на ,,однокласники,,Татьяна Чабан(Бондарь)ще раз дякую!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1949 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1088

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

756
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667