На Івано-Франківщині черговий земельний скандал?

 

На Прикарпатті в одному із районів між громадою та владою виник земельний конфлікт. Про це йдеться у зверненні депутата обласної ради Юрія Романюка до голови Івано-Франківської ОДА Вишиванюка М.В., прокурора області Каліфіцького О.А. та начальника ОУ УМВС Варцаби В.М.

 

"Звертаюся до Вас з проханням призначити комплексну перевірку фактів грубого порушення Конституційних та законних прав громадян на володіння земельними ділянками (паями) в Городницькій сільській раді (с.Городниця та с.Передівання) Городенківського району.

           

Протягом тривалого періоду, понад 10 років, всіма владами Городенківського району та відповідними земельними службами, грубо ігноруються та нехтуються справедливі вимоги 679 (501 та 178) громадян, мешканців Городницької с/р, на право володіння земельними ділянками (паями).

           

Так, 3 листопада 2011 року, у четвер, головою РДА Морозом І.І. та паралельно головою городницької сільської ради Козаком Б.В. одночасно були скликані збори власників земельних часток (паїв) в сільському Будинку культури, о 14.00 год.

           

Всупереч Постанові КМУ № 122 від 04.02.2004р., голова РДА Мороз І.І. протиправно намагався одноосібно провести дані збори, хоча згідно вимог чинного законодавства, це є в першу чергу повноваження сільського голови. Однак, голова РДА Мороз І.І. зловживаючи своїм службовим становищем, перевищуючи свої повноваження, свідомо та заздалегідь спланував виключно  силове вирішення даного питання порядку денного зборів, шляхом фізичного недопущення на участь у зборах власників земельних часток (паїв) голови сільської ради – навіть як пайовика, який мав відповідним чином оформлене доручення пайовика. З цією метою, голова РДА організував прибуття на збори 12 (!) працівників Городенківського РВ УМВС, на чолі із заступником начальника районного відділу міліції Ігоря Липчука. На виконання усних вказівок голови РДА, міліція втрутилася у хід зборів, визначаючи за наказом Мороза І.І., повноважність конкретних учасників зборів на свій розсуд. 

         

Мороз і міліція здійснювали силовий спротив доступу на збори саме повноважних сертифікатами громадян. Чинили спротив доступу на збори представникам засобів масової інформації. Капітаном міліції (Присяжнюком-?) вчинено побиття (свідоме нанесення кулаком в обличчя) чинному голові сільської ради, з метою фізичного його недопущення до зали зборів.

         

Право на участь у зборах мають усі включені у список загальними зборами громадяни. Голова РДА Мороз І.І., маніпулюючи невідомими громаді двох сіл та голові сільської ради т.зв. списками, самостійно визначав контингент учасників зборів. Саме у такій «конструктивній» та «діловій» атмосфері, найвища посадова особа району виконувала свої повноваження.

         

Грубо проігноровано земельні інтереси 501 громадянина с. Городниця та 178 громадян с. Передівання.

         

Не зважаючи на наявність вільних земельних ділянок у 620 та 140 га відповідно, влада району штучно створює перешкоди у цивілізованому розпаюванню вільних (безконфліктних) земельних ділянок між пайовиками, з яких понад 400 осіб мають сертифікати, а 200 осіб ще не мають.

         

Влада району, замість оперативного позитивного вирішення проблем  людей, створення відповідної повноважної комісії, з залученням провідних фахівців у вирішенні земельних конфліктів, із залученням представника районної прокуратури, РДА, районної ради, громадськості, ЗМІ, тощо, свідомо нагнітають і загострюють земельний конфлікт, примушуючи близько 700 людей апелювати до обласного керівництва всіх інстанцій та до столиці держави.

         

Враховуючи вищенаведене, прошу вас, в межах своєї компетенції, створити повноважну обласну комісію, з метою виїзду на місце, вивчити реальну об’єктивну ситуацію на місті, зустрітися на відкритих(!) загальних зборах власників земельних часток-паїв двох сіл, усіх 679 осіб, вислухати справедливі скарги громадян, про побиття та грубе поводження проти людей міліцією району, вивчити роль і місце у цьому конфлікті посадових осіб, повноважних державою виконувати покладені на них обов’язки, а саме: голови РДА Мороза І.І., начальника відділу земельних ресурсів, працівників РВ УМВС, прокурора району, та інших, з метою вжиття відповідних вичерпних заходів реагування, з усіма відповідними кадровими та адміністративними висновками".


09.11.2011 2309 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1964
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1861
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1858
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5499 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2154 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1510

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

746

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

799

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1001

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1005
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1772
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3683
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10259
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26150
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10187 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7715
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

899
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

210
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

265
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

382
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1278
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

885