Мостищанська школа на Калущині готується до 110-річчя

Для кожного з нас тугим перевеслом часу зв’язано снопик солодких спогадів про шкільні роки, і ми їх бережемо у своїй пам’яті, як неоціненний дарунок долі, як якийсь нестримний вихор нашої власної весни. Ясновидими вікнами школа зустріла нас ще семилітніми малюками і не відпустила… Стала “альма-матір’ю”, храмом мудрості і духовного збагачення, місцем здобуття міцних знань, подарованих нам вчителями та згодом і місцем професійної педагогічної діяльності.

 

Мостищанська ЗОШ І-ІІ ступенів — одна із найстаріших у нашому краї. У 2012 році їй виповниться 110 років! Весь цей час, мов неопалима купина, вона незгасно палає своїми знаннями, скликаючи щороку невгамовну дітвору до своїх столітніх стін. Її історія має глибоке коріння.

 

Після приєднання у 1772 р. Галичини до Австрійської імперії імператрицею Марією-Терезією та її сином Йосипом ІІ освіта на Західній Україні була поставлена на державний рівень. Її здобували в народних школах. У книзі “Haudbuch” за 1864 рік є запис, що в с.Мостище Калуського шкільного округу була двокласна народна школа, у якій вчителював Трохим Колубінський, а навчалося 54 дітей.

 

Після збільшення чисельності населення села Мостище постала потреба у новому шкільному приміщенні. Шкільна рада села, до якої входили вчителі, священик, війт та представник від громади, у кінці ХІХ ст. ініціюють та вимагають від керівництва Калуського повіту і шкільного округу будівництва нової школи. Керівники повіту погодилися з проханням селян і в 1900 році розпочалася будова. Ділянку землі для майбутньої школи подарував Гнат Яковина із частки свого городу. Оскільки освічені люди були завжди в пошані, тож перше відкриття дверей нової школи та її освячення у 1902 році було великою радістю для мостищан. На святі були присутні представники з Калуського шкільного округу, повіту, жителі сусідніх сіл, священики. Сільським хором, який брав участь у святі, керував Тимофій Пітулей — активний громадський та церковний діяч на теренах Калущини…

 

З тих часів щороку стіни нашої школи залишають випускники, які стали шанованими людьми та гордістю нашого краю.

 

Незважаючи на “старечий вік” нашої школи, її вважають сучасною. Тут працює молодий, ініціативний, творчий колектив вчителів, яких у районі жартома називають “поміркованими демократами”. З любов’ю і натхненням педагоги прищеплюють своїм учням жадобу до знань, повагу до науки, культивують у вихованців найкращі риси української ментальності: любов до рідної землі, до праці, індивідуальної свободи, толерантності. І слід сказати, що це їм вдається. Школа вкотре міцно утримує передові позиції серед навчальних закладів району. Учні щорічно виборюють призові місця на ІІ і ІІІ етапах Всеукраїнських олімпіад з базових предметів. На чолі шкільного колективу — молодий, енергійний та завзятий керівник Іван Климишин. З його приходом оновився зовнішній вигляд школи, покращився благоустрій шкільної території, відновлено роботу шкільної їдальні.

 

На повну потужність працює комп’ютерний клас. Вчителі та учні школи мають змогу мандрувати всесвітньою комп’ютерною мережею Інтернет. На належному рівні у школі ведеться методична робота, працює три методичні об’єднання: методичне об’єднання класних керівників 1-9 класів (керівник Наталя Бобко), методичне об’єднання вчителів початкових класів (керівник Марія Михайлюк), творча група (керівник Зоряна Яковина). Мета їх створення — вдосконалення педагогічної майстерності кожного вчителя, розробка основних напрямків і форм активізації пізнавально-науково-практичної діяльності та вивчення, узагальнення, впровадження кращого перспективного досвіду. Вчителі школи беруть активну участь у роботі районних методичних структур, відвідують постійно діючі семінари з предметів, семінари-практикуми, засідання творчих груп.

 

Наша школа може похвалитися і власною газетою “Памолодь” (літературний редактор Богдана Баран), на сторінках якої щомісячно висвітлюються найяскравіші моменти шкільного життя, та англомовним дайджестом “Welcome English” (літературний редактор Зоряна Яковина), “Книгою шкільних рекордів” (засновник Наталія Гамкало). Справжнім цілющим джерелом пізнання є шкільна бібліотека (шкільний бібліотекар Марія Демедюк). Її фонд щорічно поповнюється не тільки сучасними виданнями, але й альтернативними носіями інформації: аудіо- та відеокасетами, СD та DVD-дисками. Бібліотека перетворилася на інформаційно-методичний центр.

 

На шкільному подвір’ї за творчим задумом нашого колеги Михайла Тимчишина і при фінансовій підтримці Володимира Пукіша постав пам’ятник, приурочений 100-літньому ювілею школи і присвячений всім її вчителям і учням. Він і став своєрідною візиткою Мостищанської ЗОШ.

Ідучи до школи щоранку, ми, колишні її учні, а тепер вчителі, заглядаємо у її вікна-очі, прохаючи благословення на щоденну копітку працю чи просто, щоб побачити відбитий промінчик сонця…

Ми її, “стареньку”, любимо і шануємо, як матір і, направду, гордимося тим, що маємо можливість залишатися завжди дітьми і водночас закладати основи майбутнього і жити цим майбутнім. Й щороку, і мало не щодня починати все спочатку — і так усе життя…

Наталя Бобко та Марія Мостова,
колишні учні, а нині вчителі Мостищанської ЗОШ


25.06.2011 2393 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2013
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5578 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2171 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1796
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26178
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7740
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

259
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

287
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

404
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

906