Між Тигром і Кроликом

Підведення політичного року стало традицією. Зазвичай аналітики обирають номінації «політик року», «політичний сюрприз  року», «політичний дебют року», «політичне фіаско року». Ми в аналітичній групі «Фіртка-Магус» вирішили урізноманітнити номінації. 2010 рік був настільки багатим політичними подіями, що люб’язно надав нам таку можливість.

 

Хамелеон року

 

В цій номінації переміг електорат Галичини. Ще в лютому виборці нашого краю одностайно підтримали ліву популістку Тимошенко, віддавши «українській Евіті Перон» свої сповнені патріотичних прагнень серця і, на додачу, від 85 до 93 відсотків голосів на президентських виборах 7 лютого.

А вже 31 жовтня половина (за іншими даними – більшість) того самого електорату самовіддано проголосувала вже за право-радикальну «Свободу». Цим політично-цирковим «кульбітом» виборці колишнього «українського П’ємонту» продемонстрували собі і світові як повну відсутність в Галичині традиційної для Європи політичної культури, яка передбачає більш-менш чіткий поділ на «лівих» і «правих», так і загрозливо високу релятивність елекрорального поля.

Простіше кажучи, в умовах соціального або ідеологічного стресу наші шановані виборці здатні проголосувати за кого завгодно. Зрозуміло, при умові, що цей «хто завгодно» за бідних і проти Путіна. Це дозволяє зпрогнозувати, що у майбутньому цією релятивністю користуватимуться різноманітні пройдисвіти від політики, як місцеві, так і заїжджі гастролери.

У іноземних аналітиків (особливо тих, що живуть на берегах Вісли) все це викликало спазми глибокого загостреного песимізму. Вони зрозуміли, що їхні найчорніші підозри справдилися: гроші, які були потрачені на гранти і тренінги для «перспективної еліти Галичини» пішли під хвіст котові. Чи то пак кроликові.

 

Коматозник року

 

В цій номінації переміг українській лібералізм. Він і в 2009 році був недалеким від коми, але у дві тисячі десятому укрлібералізм подивився на світ сумними очима й тихо-тихо проминув межу між самоусвідомленням і самозаглибленням.

Причиною такої трансформації стала повна відсутність в українському суспільстві широкої підтримки ліберальної ідеології. Раптом виявилось (а розумні знали про це вже давно), що у нас під свободою розуміють зовсім не те, про що говорили Гердер у вісімнадцятому і Поппер у двадцятому століттях.

Більше того, проповідники ліберальної ідеї так і не змогли подолати інерції патерналізму азійського типу, який глибоко укорінений в українському суспільстві. Народ не взяв в свої руки своєї долі, а продовжив шукати «доброго царя». Коли Ющенко виявився профнепридатним для такої ролі, народ обрав собі іншого, більш «царистого».

При цьому у другому президентському турі не було жодного представника лібералів. Навіть представника націонал-лібералів. Ліва популістка Тимошенко змагалась тоді з представником соціал-реставраційної ідеології Януковичем. Пізніше ліберальні сили ще й програли місцеві вибори тим таки соціал-реставраторам плюс соціал-націоналістам.

Останні «динозаври старої ліберальної гвардії» на кшталт Гриценка чи Катеринчука виглядають практично безнадійними політичними лузерами. Яценюк, який намагається грати на ліберальному полі, також космічно (й одночасно – комічно) далекий від іміджу «успішного хлопця». Купка прозахідних інтелектуалів так налякана, що навіть забуває час від часу боротись за права українських геїв і лесбійок. Останнім можна тільки поспівчувати.

 

«Тєрпіла» року

 

Ним став Ющенко, на якого тепер звалюють усю недолугість і  непрактичність команди, що втопила «помаранчеві цінності», виплекані в далеких від польових умов України політтехнологічних лабораторіях й урочисто проголошених на Майдані-2004.

«Я не шкодую, що був на майдані, я шкодую, що там був Ющенко», - вирок Віктору Андрійовичу від журналіста Сергія Рахманіна, під яким підпишуться сотні тисяч «помаранчевих революціонерів».

Найголосніше звинувачують екс-президента якраз ті, хто найактивніше проголошував його месією. Тепер за все відповідає Ющенко. Він, мовляв, був і лінивим і нерозбірливим, і не тих призначив, і не туди ходив, і тому подібне.

Йому мстять за власну недолугість такі ж як і він «вічні невстигаючі». Вірними Ющенкові залишається лише група людей, які й далі отримують гроші від структур і людей пов’язаних з «Нашою Україною». Але персоніфікація наших поразок від часів гетьманів (тоді «тєрпілами» були Виговський і Дорошенко) нікого ще не врятувала.

Навпаки, причини поразок так і залишились затуленими від світла портретами «тєрпіл». Народові ж завжди казали, що він правий. Народ у це й досі щиро вірить. Тому так підтримує популістів, які йому лестять. Що добре видно під час голосувань на ток-шоу.

 

Фуфло року

 

В цій номінації переміг «антиподатковий Майдан-2010» з його намаганнями поставити на коліна уряд Азарова. Наші професійні «борці із владою» вже розкатали губи до колін, розповідаючи на кухнях один одному, що «революція почалась», що натовп верескливих бариг біля «колони з бабою» от-от піде на штурм Банкової, що Оксана Продан ледь не «валькірія свободи» і тому подібні хвантазії.

Все це фуфло надто свіже, щоби про нього довго балакати. Найкумеднішою була картинка з президентом, якого в наметі оточили «революціонери» з холопсько-підданськими запопадливими пиками і просили «батюшку царя» покарати поганих «бояр» - авторів Податкового кодексу. «Батюшка-цар» милостиво погодився. Навіть звільнив якусь пенсіонерку, яка і сама б вже планово пішла на пенсію.

 

Кровосіся року

 

Спеціальна номінація для тих, хто найбільше збагатив українську мову в звітному році. Тут ніхто не сумнівався в перемозі Миколи Азарова. Старіючий, але твердий у своїх переконаннях в перемозі бабла…, перепрошуємо, – добра над злом, Микола Янович хотів щось сказати про кровососів (вампірів, вурдалаків, тощо?), але сказав він це на своїй азаровсько-українській мові, якою, окрім нього, вміють балакати лише актори з «95 кварталу» і продавці матрьошок на Андріївському узвозі.

Тому українській словник збагатився словом «кровосісі», яке має безліч гіпертекстуальних конотацій та аперцептальних смислових трансгресій. Майбутні філологи ще оцінять внесок Азарова у справу примноження і збагачення українського лексикону.

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


Коментарі (10)

5 2010.12.30, 09:03
5
++ 2010.12.30, 11:57
Цікава текстовуха. Сумно правда, що серед такого гівна живемо.
Іван 2010.12.30, 12:10
Фігня, а не текст. Таким чином можуть приколюватися підлітки.
Василь К. 2010.12.30, 12:20
Йой Йване, не переоцінюй нашх підлітків. Вони канєшна зноють шо таке "тєрпіла" і "фуфло", але точно не знають половини слів з того тексту. Шо воно таке лібералізм, право-радикальність, соціал-реставраційна ідеологія і т. д. - то для наших дебілкуватих тінейджерів - терра інкогніта (і це вони також не знають шо означає). Така біда....
читачки 2010.12.30, 13:02
... а у номінації "ще один космополітичний тіпа сайт" перемогла "Фіртка!
Кекс 2010.12.30, 13:39
Читач-ко, а "космополітичний" то, на твоє думаннє, - добре чи зле? Чи ти тАки з того "Сільпа" жи "свій до свого по своє"?
Вася К. 2010.12.30, 13:46
А світ до речі завжди(тисячі років) був космополітичним, хто не знає. Бо всі жили Єдиними Вічними Істинами. А потім за останні років чотириста люди почали ділитися за націями, племенами, релігіями і іншими розріщняючими ознаками. Так і живемо ми зараз роздрібнюючи, розділяючи та розрізняючи світ на своїх і чужих.
да уж 2010.12.31, 12:20
Люди на Франківщині, мабуть, чи не вперше (бо не Ольга Бабій)створили щось думаюче, і видали людям (думаючим) прочитати, але ж де там... Це мабуть відповідає той самий "електорат Галичини"... ДА---УЖ!!!!
taurus 2010.12.31, 13:41
Мартишки з нацюківського зоопарку вже добре вивчили слово "космополітизм". певно їм розповіли їхні діди-вертухаї, а тим казали на "сталінських пятихвилинках" у 52-ому. Славні нащадки славних традицій! Так тримати!
Universal 2010.12.31, 13:48
А де номінації "коцаба року" і "г...мноїд року"? Вузько мислите, нема польоту мислі. Вулицями франківська ходить стільки кандидатів на книгу Гівнеса, а ви вперлись у того шлапатого яновича як миші в совок.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

670
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1939 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11397 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

337

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1083

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

68
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2950
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4445
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18443
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

73
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

324
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

665