Містичні древні святилища. 13 нерозгаданих культових комплексів, знайдених на території України (фото)

 

 

102720170_large_traditsiiigadaniyanaivanakupala02

 

Забуті боги… Кам’яні ідоли, велетенські жертовники, дерев’яні статуї і химерні споруди. Колись люди вірили їм, жили ними. А потім забули, покинули. Піски часу засипали істини, релігії, і самих людей… Лише їхні сліди, залишені навічно на кам’яних тілах землі повертаються до нас, то тут, то там визираючи із недр древньої історії.

На українських землях продовжують знаходити сліди таємничих споруд, капищ і поселень. Що відбувалося на їхніх територіях, які обряди здійснювались та для чого служили ці дивні, невідомі нам предмети?

Древні святилища – особливо цікава тема, що може повідати нам вражаючі, а подеколи й просто неймовірні речі про нашу історію. Найбільше таємниць знає каміння, яке зберігає інформацію найдовше. Багато культових комплексів будувались саме у горах. Бо гори завжди вважались нашими предками святими місцями, де живуть боги.

За слідами святилищ вчені помалу відтворюють картини давніх українських цивілізацій, культур і культів. Та багато місць на цих картинах так і залишається навічно покритими таїною древності. Ніколи нами не розгаданою.

1. Єні-Сала ІІ

0_b59dd_3580c483_XXL
Приблизний час існування IX – III ст. до н. е.
Знайдене неподалік селища Перевальне у Криму.

Святилище знаходилось безпосередньо у печері.
Коли археологи вперше спустилися сюди, вони побачили, як численні ніші святилища були вистелені черепами, рогами, кістьми домашніх і диких тварин. Причому всі черепи розташовувалися в бік входу в печеру.

Один з дослідників так описує знахідку: «Посередині нижнього залу височів масивний сталагміт з химерною вершиною, схожою на голову незачесане бородатого чоловіка. На сталагміт був насаджений череп гірського козла…».

Печерні камені

Печерні камені

На жаль, багато що було зруйновано вандалами.
Вчені вважають, що Єні-Сала була родовим святилищем древніх мисливців, таврів.

2. Святилище з древніми поховання клану жерців

25950934

ned1
Епоха бронзового віку
Село Недайвода Криворізького району Дніпропетровської області

Про те, що на території було розташоване древнє святилище говорять багато унікальних знахідок. Найбільша з них — кам’яна стела з людським обличчям висотою близько 4 метрів.

Ритуальна гранітна стелла поблизу Недайводи є найбільшим такого роду предметом, знайденим в Україні.

Та найзагадковішою знахідкою є наступні поховання: древнього жерця, ким, ймовірно, була людина, останки дорослого тіла якої були знайдені на місці святилища.

А ще тут був захоронений 12-річний юнак. Його «могила» була позначена грядою різнокольорових каменів, викладених у формі змії. Ким був цей загадковий хлопчик, похований у сакральному місці — археологи відповісти не можуть. Та для них зрозуміло, що святилище було місцем, де хоронили лише людей із клану жерців.

3. Дівич-гора

RWeBNdz9_SI

Fwf-py4BTxU

Богиня Дана

Богиня Дана


Перші століття нашої ери
Знаходиться поблизу селища Трипілля на Київщині.

Гора пірамідальної форми була святилищем жіночої покровительки богині Дани.

За легендою, жінки, які мали народити, приходили сюди і просили у богів благословення. На таємничих пагорбах Дівич-гори заборонялось перебувати чоловікам, а також будь-якому чужинцю. Таким загрожувала смерть. Таємниця запліднення свято оберігалася.

На території археологи знайшли 9 заглибин, у яких стояли 9 горщиків із 9 видами трав. Число, ймовірно, символізувало дев’ять місяців вагітності (але це лише здогадки сучасних дослідників). Тобто, жертовник складався саме з дев’яти частин і мав він форму печі.
Які саме магічні дійства там проводили жінки — нерозгадана таємниця.

А ще відомо, що колись звідси у вічну дорогу відправляли своїх померлих наші предки.
Та, як кажуть вчені, місце Дівич-гори наділене позитивною енергетикою. І зараз цю колишню святиню вважають одним з найсильніших «місць жіночої сили».

4. Святилище Ґовда

photo_thumber (1)

План-схема городища Ґовда

План-схема городища Ґовда


Між X і XII століттями.
Розташоване невелике святилище, що має трикутну форму, на стрімкій кручі над Збручем поміж лісів.

Культ якого бога чи богині був головним на Ґовді — невідомо. Та святилище є одним з найтаємничіших.

Кажуть, тут мешкали чаклуни-волхви, а пізніше проводили свої навчання козаки-характерники.

t

Цікавою знахідкою на території Ґовди є стара криниця.
У криниці, яка мала культове значення, знаходили численні рештки тварин. Археологи дізнались, що у 12 столітті кирниця була засипана. Опісля над нею в овальному заглибленні розпалювали вогонь, а в насипу вала зробили хлібну піч.

Та насправді за древніми віруваннями ця суха криниця завжди служила своєрідним входом у світ Нави. Саме святилище Ґовда символізувало Невідомий світ (Нави).

5. Звенигородський храм ідола з чотирма капищами

zkc_04-03_0

DSC_2566
Ймовірно X – XIV століття
Розташоване Звенигородське святилище на південь від села Крутилів (Тернопільщина), на правому березі річки Збруч.

Від інших подібних сакральних місць воно відрізняється величезними розмірами та особливо складною побудовою.
Відомо, що саме святилище Звенигород символізує світ Яви. Чотири його капища — це чотири фази сонця в році.

Тут було знайдено багато цікавого: будинки жреців, жертовні камери, жертовні криниці. Дуже цінним виявився храм з кам’яним Кумиром. Сам ідол був заввишки майже 2 метри і лежав поперек храму, перед яким були чисельні предмети, використані у жертвоприношеннях: розсипані зерна, ножиці, серпи…

Славянские боги

На території давньої святині течуть цілющі джерела, що знаходяться неподалік місця, відомого для місцевих як таке, куди постійно б’ють блискавиці. Давні люди вважали такі місця священними: попелом дерев, позначених «небесною стрілою» лікували тіло, а розбитим нею камінням освячували.
На території Звенигорода розташована й окутана легендами Печера відлюдника.

6. Карпатське поселення сонцепоклонників

Лисина-Космачская

793
Приблизно V – І тис. до н.е.
Знайдене святилище Лисина Космацька було у горах неподалік карпатського села Космач.

Тут є загадковий кам’яний тунель. Велетенські камені, навіть не камені, бо завбільшки вони, наче скелі, що ніби висять в повітрі, ідеально припасовані одна до одної.

Недалеко від каменів з великими чашами розташована жертовна яма, яка асоціювалася з переходом у потойбічний, підземний світ.

Та найцікавішим є астрономічний характер святилища. Він аналогічний відомому Стоунхенджу.

Тобто, якщо у Стоунгенджу основні лінії (азимути) викладені із каменів, а у Космачі на продовженні ліній тунелю і жертовної ями розташовані природні утворення – вершини гір.

На Лисині Космацькій добре збережені артефакти сонячного і зодіакального типів календарів.

Неподалік сакральної гори знайдене ще одне – Терношорське святилище, зв’язане із попереднім. Відомо, що тут поклонялись культу Жінки-матері. Серед найцікавіших місцевих знахідок – статуя жінки, кам’яний диск, фалічний камінь.

Весь кам’яний комплекс відносять до типу календарних святилищ. Якраз вони є свідченнями того, що давні жителі українських земель досконало володіли знаннями про зоряне небо, планети, закономірності змін фаз місяця, річний сонячний цикл.

7. Богитські дольмени-портали

Камені знаменитої гори

Камені знаменитої гори

svitovid_01

Ось так виглядають дольмени

Ось так виглядають дольмени


IX – XIII століття
Древнє язичницьке святилище Богит знаходиться на однойменній горі у Гусятинському районі (Тернопільщина).

Особливим тут було капище, що піднімалось над землею до 40 сантиметрів, а у центрі мало саме квадратний отвір.

Здивуванню археологів не було меж, коли в одному з жертовників знайшли перстень галицького князя Юрія I.

Древнішою та ще більш цікавою знахідкою є так званий Збруцький Кумир. Це було зображення багатоликого єдиного Бога Рода-Рожанича. Він символізує одночасно і жіночу, і чоловічу сутності, перебуваючи у трьох світах та звертаючи свої чотири лика до всіх чотирьох сторін світу.

Найзагадковішими елементами святилища є дольмени. Це дуже древні камяні спорудження. Кажуть, вони служили своєрідними порталами переходу з одного життя в інше. За іншою версією, були древніми обсерваторіями. Ніхто достеменно не знає. Та того, що дольмени наділені незбагненною сильною енергетикою, ніхто не заперечує .

8. Кам’яна Могила – пам’ятка древньої культури світового значення

IMG_0672

IMG_0673

IMG_0747Перші письмена тут датуються XII—X тисячоліттям до н.е.
Древнє святилище знайдене на території тепер уже державного історико-археологічного заповідника Кам’яна Могила, розташованого під Мелітополем.

Це «свого роду храм з надзвичайно складною структурою, що відповідав уявленням давніх людей про таїну народження богів, героїв…» (за визначенням А. Кифішина).

Неймовірно, але глибина трьох найбільших святилищ тутешнього комплексу співвідноситься пропорційно як 1:2:3. Прямопропорційним є також співвідношення розмірів святилищ.

Образ богині – тотема Інанни ніби пронизував собою весь комплекс Кам’яної Могили.
Зміст написів усередині даних святилищ міг бути пов’язаним із культом місяця.
В одному з них, за словами дослідників, здійснювався ритуал відродження померлих бого-царів.

За малюнками Кам’яної Могили можна простежити первісні релігії — тотемізм, магію, анімізм, фетишизм, культ предків… Комплекс виконував роль храму, що об’єднував три світи (небесний, земний і підземний) упродовж багатьох тисячоліть для різних племен і народів.

Дуже сильною є енергетика землі цього комплексу. Якщо зафіксувати її аерофотозйомкою, отримується зображення у вигляді кілець.
Багато-хто вважає цю археологічну пам’ятку не менш значимою за будь-яке з «7 чудес світу».

9. Чотири святилища острова Хортиця

sv3_2

Найбільше святилище острову Хортиця

Найбільше святилище острову Хортиця


III – II тис. до Р. Х.
Це чотири святилища арійської доби. Найбільше з них – комплекс святилища-обсерваторії. Має форму кількох кілець, або двох, які перетинаються (інша частина). З боків є спеціальні ями, в які, для проведення ритуалів, ставились спеціальні посудини-курильниці.

Деякі дослідники вважають, що цими святилищами моделюються космографічні міфи аріїв.
Вченими були виявлені характерні познчені напрямки: на точки сходу і заходу Сонця. Сонце поза лінією горизонту зміщується на північ, іде “шляхом Богів” до “величі Богів”. Північ, за древніми віруваннями – це країна Богів…

10. “Кола звірів” Лесівського святилища

Лесівські камені

Лесівські камені


Приблизно ІІ – І тис. до н.е.
Унікальне святилище було виявлене на Броварщині неподалік Сокільського.
Комплекс брамоподібної форми має складну структуру.

Je2CUisNz3g

Ритуальні камені у верхній частині мають зображення так званого «кола звірів». Таке явище зустрічається на багатьох об’єктах карпатських капищ. У випадку Лесівського каміння – це бик, птах, козел. Чому саме ці тварини?.. Можливо, вони є елементами зодіакальних кіл, а, можливо, окремими божествами.

Так зване коло звірів

Так зване коло звірів

На інших каменях висічено однопрофільні образи божеств у вигляді птаха і ящера – головних релігійно-міфологічних персонажів світогляду праіндоєвропейських племен епохи неоліту.

А ще помічено цілий ряд знаків-хрестів на каміні.

Окрім численних кам’яних валів було віднайдено навіть залишки невідомої дерев’яної споруди.

11. Мергелева гряда

27135267

402285
Приблизний час спорудження – 4 тис. до н. е.
Святилище було відкрито відносно недавно поблизу села Степанівка Перевальського району Луганської області.

Це культовий сакральний комплекс, в центрі якого були поховання. А від центру, наче промені, розходились загадкові кам’яні лінії.

«Мергелева гряда» має вигляд цілісної системи кам’яних і земляних споруд (курганів, кругів правильної форми, контурів «доріг» і «променів», викладених з кам’яних плит).

Самі плити — подеколи просто велетенських розмірів – до 10 тонн. Зроблені з вапняку. Та цікаво, що найближче місце, де можна було знайти породи вапняку, знаходиться за 6-8 км від археологічної знахідки. Хто і як міг перенести їх на таку відстань?..

У численних жертовниках, закономірно, були знайдені людські рештки. Та найцікавішими були тіла дітей, переважно 7-14 років…

12. Іванківське капище з язичницькими ідолами

m5
Приблизний час існування III–IV ст. н.е.
Знайдене у селі Іванківці на Дністрі.

Тут було виявлено давньослов’янське язичнецьке святилище. А ще поселення Черняхівської культури. Математичним центром святилища була величезна статуя.

Всього на місці було знайдено три кам’яних ідоли. Два антропоморфних (із зображенням бородатого чоловіка, що тримав руки, складеними навхрест) і один чотиригранний з людськими обличчями. Останній є найцікавішим. Дивлячись одночасно у напрямках всіх чотирьох сторін світу, він, ймовірно, мав захищати людське поселення від всебічного зла.

Знайдені кам'яні ідоли

Знайдені кам’яні ідоли

На нижній частині статуї ледь помітно невідомі знаки. За розповідями старожилів, колись тут дійсно були якісь фігурий позначки, але що вони зображували і який був їхній характер – вже ніхто не дізнається.

Неподалік ідолів знайшли залишки споруд, які, як виявилося, були складовими древнього капища. А ще цілу систему ям, призначення яких не розгадане.

13. Лепесівський гадальний храм

Ритуальна піч

Ритуальна піч


III ст. до н. е
Знаходиться неподалік села Лепесівка в долині річки Горинь на Хмельниччині.

У знайденому, як називають дослідники, своєрідному гадальному храмі займались чародійством у прямому значенні слова. Древні люди ворожили на долю, погоду, урожай…
Здійснювали обряд біля води, налитої у священну чашу. На посудині були висічені знаки дванадцяти місяців.

1371982298_89136490_large_ivana_kupala_181

Вівтар святилища був складний з великих глиняних чаш. І по вінцю однієї з них йшов візерунок: дванадцять прямокутних рамок, в яких укладені були своєрідні малюнки, становили повне коло.

Дуже цікавою лепесівською знахідкою є біконічна ваза. Припускають, що зображення її орнаменту є записами древнього календаря.

Ритуальна чара з календарним кругом, знайдена на місці

Ритуальна чара з календарним кругом, знайдена на місці


 
Загадки, таємниці і містифікації. Обсерваторії, календарі, містичні жертовники та древні спорудження вражають. А енергія цих місць досі дивним чином впливає на підсвідомість.

Сакральні комплекси, знайдені на українських землях, в основному мало досліджені. Та це лише малює три крапки в світовій історії, залишаючи привідчиненими двері істини. Цілком ймовірно, що найдревніші скарби української історії виявляться не менш величними за Стоунхендж і поселення майя …

Багато з описаних святилищ і зараз є місцями поклоніння. Тут моляться богам і Богу, здійснюють обряди. Запалюючи дев’ять священних вогнів перед заходом Сонця, нащадки язичників вони всю ніч здійснюють свій таємничий обряд посвячення в духовний чин Жреця, Відуна або Волхва…
Сюди приходять, щоб відчути єднання з предками, з древніми силами і світами. Саме тут найкраще здійснювати сеанс медитації, що так добре вміли робити наші предки. Люди відчувають тут особливу енергію. Це древні таємничі місця сили…

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua


22.09.2014 6346 1
Коментарі (1)

Богдан Грицевич 2014.10.31, 14:06
в каньйоні Бузького Гарду .Світ річки Бог . Екскурсія-похід по історичним місцям сили одного з найбільш сакральних древніх урочищ наших предків історичного ландшафту Буго-Гардоской паланки: скеля - гора Кременчук (Сакова скеля), скеля Брама, острів Гардовий великий, Грибова скеля, Плато Бохузін, кромлех Южнобугский (але краще від стародавнього назви річки Бог). Южноукраїнськ Миколаївська область Збираємо групу по мірі запису. Екскурсія-похід по місцях сили одного з найбільш сакральних древніх урочищ наших предків історичного ландшафту Буго- Гардоской паланки: скеля - гора Кременчук (Сакова скеля), скеля Брама, острів Гардовий великий, Грибова скеля, Плато Бохузін, кромлех Южнобугский (але краще від стародавнього назви річки Бог). Сакральный центр Ексампей …шукачі пробували визначитись не раз … де міг знаходиться котел Аріанта … …"Ексампей – Святі Дороги" і "Ексампей – Свята Седмиця рік". Це одне й те ж, чи річки слід розуміти як шляхи? … стор. 20: на основі найновішого (відомого мені) видання "Код України- Русі. – 2-ге вид. доповн. – Тернопіль: Мандрівець, 2012 – 304 с.". Чому я ототожнюю Святі дороги зі Святою Седмицею рік? Бо й справді головним орієнтиром колись для мандруючого були ріки, а ще тому, що найголовнішою Божою рікою, яка як раз знаходилася в Ексампеї (Поділлі), була річка Бог (Південний Буг). Та й шлях від найдавнішого Вільховського святилища до Бушівського і Терношорського, який описано в першому розділі "Коду України-Русі" і який я називаю цивілізаційним шляхом Першоматері Лади, пролягав цими святими місцями. Майже аналогічна назві “синді” японська релігія “синто”, на думку фахівців, запозичена в китайців, і означає вона нібито не що інше як „шлях небесних божеств”. Але це повністю відповідає скитським „святим дорогам” – Ексампей, що знаходилися саме там, де протікають сини Бога (Буга) – річки Синиця і Синюха. Річки: Амазонка – згадайте наших амазонок, Напо – Напій, Самирія – Самара. Анкон, Кальяо (Коло), Парамонга (Перемога), Барранка, Мала, Аполо, Сората (Ората), Куско, Коройко, бухта Піско, стародавня обсерваторія Паленке (Паланка)... Скити-укри давали назви (а отже, привносили, авторитет, знання, мову своєї землі) – в Греції: Смирна, Ліда, Лебедян, Бура, Пелена, Олен, Коло, Кума, Род, Карпати, Троя, Троада, Сала, Зона: в Боснії-Герцоговині – міста Високо, Тузла, річка Неретва; в Італії – Равенна (Рівне), Милан, Болонья, Боян; Португалія – порт галів; в Німеччині – Борусія, Прусія (Порусія), Баварія (бо вари); в Ізраїлі – Єрусалим (Ора село), Сирії – Пальмира (палів світ); за північним колом – Таймир (той мир); на Далекому Сході Корея (Орея); в Ірані – Алі-Кош (Ола Кіш), Тегеран (то гора); в Іраку – Яримтепе (місто Яра – Яра стопа), Багдад (Богдан); в Туреччині – гора Немрут (не мруть – тобто гора безсмертних), на Памирі – Хорог, в Саудівській Аравії – Хата; Палестина (палів стан); Непал (не пали); Гольфстрим (гулстрим – стрімка течія, що створює гул) в Атлантичному океані, в Тибеті – хребет Баян Хара Ула (Боян Хора Ола, що можна перекласти як “хребет Воїнів Святого/ небесного Ола”), в Монголії – гора Багда-Ола (бога-да Ола – чи не Дажбога?), Ангкор – давнє камбоджійське місто знамените своїми мистецькими витворами з написами на санскриті і старокхмерській мові, Калькутта (місто киттів) в Індії, в Японії – Іванай, в Лівії – Триполі, в Алжирі – Оран, в Ефіопії – озеро Тан. Сергій Плачинда, посилаючись на книгу Аттіліо Гаудіо „Цивилизация Сахары” (М., Наука, 1985) називає в Сахарі місто Аделеса (Одеса) і курган цариці Тин-Гіван (захисниці Іванни)... Усіх і не перелічити. Вірні “синто” поклоняються богині сонця Аматерасі, яка, між іншим, передає своєму внукові три священні предмети: дзеркало – символ справедливості, меч – символ могутності й авторитету та магатаму – кам’яну пластину у формі коми – символ знань і родючості. Отже, по суті, Аматерасу – це та сама Мати-руса (за Влескнигою Мати Слава), яку бачимо на численних скитських зображеннях зі свічадом (дзеркалом) у руці. Вона освячує воїнам мечі й дає напитися із рога священного напою (японці за формою рога зробили магатаму). Суттю іншої буддійської секти японців “сінгон” – вважається Всесвіт, все живе і неживе, що є тілом верховного Будди, якого по-японському називають Бірусяна або Русяна, що теж вказує на русів, а не на китайців. В основному екскурсія складається з тих місць сили, які давно забуті, і були відшукати і підібрані автором екскурсії. Ви почуєте про ту древньої епохи в якій жили наші предки, про міфології древніх народів які населяли в різні періоди цю територію предків слов'ян, про історію урочища і його енергетиці, поринете в світ таємниці, містики і древніх подій на реальному рівні, зможете увійти у світ природи , духів і таємниць. Український учений О. Братко-Кутинський вважав, що „саме терен України є тим містичним місцем планети Земля, на якому відбувається передача естафети знань від усіх рас земної кулі: лемурійської, атлантичної, арійської”. Тибетські первосвященики залишили своїм наступникам бентежні спомини про свій рідний край Причорномор’я: „Яке щастя бути цим народом Припонтиди, котрий іде по корі планети, насичуючи її свідомістю духу!” Хода цього народу закарбувалася в духовній історії всього людства. Вище вже наголошувалося на збігові деяких головних сакральних назв китайських та японських культів з давньоукраїнськими. І чи варто тепер сумніватися, що кераміка культури китайського Ян Шао не привнесена з української Оратти-Трипілля?.. Не виключено, що сюди її заніс китайський перший предок Шан-ді (Синді) – один із синів бога, що мешкали в басейні рік Південний Буг – Синюха – Синиця – Рось. Сама назва Китай, як відомо, теж не китайська. Очевидно, що на великій її частині колись мешкали і проводили просвітницьку діяльність серед туземного люду скити (за Біблією – китти). .. … земна резиденція владики Хуан-ді, що розташована на заході, тобто в нашій стороні. У китайській мітології управитель Хуан- ді, який, до речі, відповідає нашому Дажбогу, “жовтий бог Землі, який тримає в руках висок” [18, с. 223]. В імені цього управителя бачимо те ж саме “ді”, що в нас означало одного з найдавніших богів – Дія-Дива та “ан”, інша назва скитів – анти. … головну роль відігравали представники орійсько- скитської етнічної групи… Маршрут та місця показу: скеля - гора Кременчук (Сакова скеля) https://www.facebook.com/groups/170333483106528/perma .., скеля Брама, острів Гардовий великий, Грибова скеля, Плато Бохузін http://bohuxyn.com .ua / index.php / prezentatsiya / plato, кромлех Южнобугский http://bohuxyn.com.ua/index.php/prezentatsiya/kromlekh +38097 550 17 94 bogdangrytsevych@gmail.com
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

962
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2390
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2048
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2078
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6316 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2372 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

237

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1061

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1043

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1310
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

176
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

527
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1984
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26421
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

480
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10389 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7930
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

473
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

333
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

480
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

555
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1501