Міст, свобода, кримінал. Хто "прикишенить" штири сотні лям?

Ціна росте худчіш за міст – комусь це вигідно, еге ж?.. Замість потроєння вартості – мер навпаки міг отримати чималу компенсацію. Але чомусь так не зробив…

Не той, не туди, не за стільки, не вчасно… Треба доплатити!

Море питань постає, легко копнУвши документи. Новий міст на Пасічну в Івано-Франківську. Виявляється – ми могли мати: більший міст, за менші гроші, вчасно. Або валізу грошей компенсації + нового підрядника. Чому так не сталося? #МіськоВКомі? Увага: документ.

Тобто: коли виявили, що будують зовсім не той міст (не бетонний, а залізний, не 4-, а 2-полосний) та ще й невчасно – мали б застосувати санкції, вірно?.. Чому ж замість отримати грошенят – місто додає собі боргів?

Пам'ятаєте: той "загін" – "загнув" неприродно низьку ціну. Та коли почались розмови про здорожчання – мерцьо назвав журналістів – брехунами. Підрядник запевняв, що готовий будувати "в нуль", аби лиш закріпитись у регіоні. То хай будують, нє? Якої с...вободи мРада затверджує ціну в 212 млн? Не годен підр-ядник – припини таку "псівпрацю". Руки зв'язані? Читаєм:

Тобто: щойно Замовник помітив:

  • здорожчання,
  • порушення термінів згідно календарного плану, або –
  • суттєве відхилення від проектних рішень (2 смуги замість чотирьох – суттєво?)

- договір мали розірвати. Вимагати компенсацію та запросити іншого (більш відповідального) підрядника. Але цього чомусь не зробили.

Комусь це вигідно? Нам з тобою? Та навряд. Витративши гроші, у мЕрця аргументовано скажуть: ремонт доріг, новий садочок і сніданки для школярів фінансувати – нізвідки. Тоді хто зацікавлений у такому зростанні ціни моста? Ринок, економіка, інфляція – посипляться доводи мерцьоботів.

А може справа – в підряднику?.. Ви ж читали: фірму пов'язують із певним ексрегіоналом. Що може єднати націонал-патріотичну (дружню до неонацистів?) партію – з показово-люстрованою?!? "Амбарна книга"? Виглядає: не лише… Повідомлення про "співпрацю" політсил – з'являються дедалі частіше. То хтось у списку партії; то чийсь день народження гучно відзначає відомий спонсор "патріотів"… Хоча чесний екс-кандидат в президенти – стверджує: "це не правда" (наче згаданий бізнесмен зовсім не фінансує партію). В той час, як сам меценат каже, що забезпечив 90% того, що фінансувала "Свобода" – своїм коштом. …Хіба, може, – не зовсім своїм: хтось дав йому 48 зелених лимонів. …Але сам партієць це заперечує… Чисте цудо з тою сбабодаю! Може звідси – походження #бардакаІФМВК

Та повернімось до паперів. Згідно з договором – міст мав бути готовийВЖЕ (у серпні 2019).

І за порушення термінів виконання – дуууже суттєві штрафи. За цим ніхто не пильнує? Місту не потрібні додаткові надходження в бюджет? Йдеться ж про суттєву циферку: контракт – кілька сотень мільйонів. Може від цієї "мегавигідної" співпраці неможливо відмовитись? Дивимось:

То я знову питаю: кому це вигідно?!?

Пригадую цікаву аргументацію певного "сорАтника" того... ГОЛОВИ: "в міському бюджеті нема такої статті витрат, як "на хабарі", а в приватної структури…". Якщо написане МД застосувати до цієї ситуації – мені б воно звучало: місто не зможе "подякувати", а от приватна структура… (Як гадаєте: можна так достосувати цю репліку?)

Бюджетні кошти можуть залишатись на рахунку без жодної користі. Та якщо додатково витратити пару десятків-сотень "лимонів" – можна(?) {чисто гіпотетично} розглядати перспективу "скляночки лимонаду" для когось?.. Що вигідніше? Особливо – враховуючи, що на премії, зряплати чинOFFників – такі перевитрати аж ніяк не впливають.

Законно це? Знов дивимось угоду.

Все вірно: декларуй що хоч. А згодом про усе домовляться приватно. Роботи – "переглянути", ціну – "динам" хоч кількакратно… Невже ці тендери – лише публічне showсь?..

Міркую: якщо "чужа" фірма виставила нижчу ціну? Мусить в неї вкластись (сказали – робіть, правда, громадо?). А коли замовник – "свій"? Тоді додатковими угодами можна вільно динамити ціну "за взаємною згодою". Вигідно? Головне – законно (цього разу – без лапок, на жаль).

Хоч вчетверо ту ціну збільш... А потім – вимагати допомоги. Так, наче в місті - лиш копита й роги. І Президента хаяти гучніш. Та як він може не допомогти? Ей, чуєш, ти!.. Рука москви, агент кремля, маріонетка… (чи не оце - раніш - активно ширилося в місті безпідставно-безпредменто?). Більш того: наші "патріоти" – демонстративно пішли в п опозицію до ось цього (перегляньте!) Президента. Питання: інтереси якої держави вони обстоюють?..

Особливо, якщо підтвердиться інформація, що за найбільшим забудовником Ів.-Франківська стоїть відомий кум Put-In'а – питань до свобідного мера стане ще більше.

Обі©цяли-₴робимо

Взяти, приміром, АТП-2222 на вул. С.Бандери. В місті справді бракує житла? :) Чом тоді порожньо простоюють квадратні кілометри новобудов?…

А от кількість комунального транспорту – суттєво зростає! Невже дійсно нема потреби в другому депо? Зауважте: територія АТП – відповідно обладнана й знаходиться впритул до тролейбусної лінії. Останнє – ключовий аргумент в світлі майбутнього закриття на ремонт пасічнянського моста. Тролейбус – як відомо – не птах. Тож більша частина з них могла б знайти "гніздо" – саме тут. Наголошую: територія містиЛА всю необхідну інфраструктуру для обслуговування комунального транспорту (включаючи майстерні, інвентар, підйоми, паркінг)! Питання: рішення знищити такий об'єкт на догоду будОбізнесу – державницьке, далекоглядне, патріотичне? Стоїть за ним турбота про розвиток міста… чи радше – прагнення чиєїсь приватної вигоди? Гадаю, відповіді це слід вимагати від Прокуратури…

Хто ж тут "агент Кремля" – виборює наше "Право на правду" Дмитро Гнап. Власне за цю пильність – не люблять журналістів тоті "патріоти". І мова не лише про якогось там Павла. Прямих погроз від сводобівців удостоївся навіть відомий Дмитро Гордон. Хто ж тоді – наші?

І як правильно називати тих, хто обстоює інтереси ділової людини, що вільно веде бізнес в окупованому Криму? І укладають – дуже вигідні угоди!

О! До речі, знаєте що це?

Це – базова пропозиція переможця в тендері на ProZORRO. Виходить: виторгувана від базової – ціна в 120 "лимонів" (не-зелених!) – включає ВСІ(!) роботи (II і III черга)?! Звідки тоді береться майже 500 мільйонів? Кому-ЦЕ-вигідно?

Як думаєте: знає про це ДАСУ, НАБУ, ДБР, Генеральна, Антикорупційна (САП) чи Прокуратура області?.. Про це поговоримо згодом (дасть Бог жити).

PS:

  • Про персональну картку франківця – уродженця Бобровиці – читали? Контролюючі органи вже наче щось шукають. (Йдеться про державні кошти на приватний та партійний піар…)
  • А щодо агітації: проявляється ряд посадовців, котрі – як виглядає – покривають дійства. Нарешті почали надходити цікаві документи. Не минуло і півроку… Ой, ні – минуло :(

Тож чекайте свіжих публікацій… ;)


21.08.2019 Павло Теличко 34118 1
Коментарі (1)

P 2019.11.29, 23:38
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

22
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6471 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10886 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12158 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5801
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3730

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

495

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

420
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11623
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

299
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812