Місцеві податки по-новому

На сесії Івано-Франківської міської ради 25 червня прийнято ряд змін щодо ставок місцевих податків і зборів та запроваджено податок на нерухомість, який розпочнуть збирати з 2013 року.

 

Про прийняті зміни та особливості місцевих податків і зборів спілкуємось із заступником міського голови Івано-Франківська з економічних питань Любомиром Слободяном. «В Івано-Франківську податки не змінювались вже з 2007 року. Пройшло дуже багато часу. Якщо рахувати тільки інфляційні процеси, то відбулось дуже багато фінансових змін. Фіксований податок діяв в нас на рівні 75 гривень на місяць. На останій сесії міськради було прийнято рішення встановити його в розмірі 100 гривень» - говорить Любомир Ярославович.

 

В чому полягає суть фіксованого податку?

Це в основному податок який стосується тих хто працює на ринках. Згідно прийнятого податкового кодексу, з 1 січня цього року в нас відмінено ринковий збір. Ринковий збір – це достатньо велика сума. Вже не говоримо про інфляцію, про те що відбулося знецінення самих грошей і те, що 75 гривень в 2007 році і 100 гривень в 2011 році – це різні гроші. Тоді на 75 гривень можна було на ринку придбати набагато більше товарів ніж зараз на 100 гривень. Якщо порахувати збільшену плату, то вона ніяк не впливає на підприємців, бо відмінено ринковий збір, який за минулий рік склав близько 4 мільйонів гривень. Підняття фіксованого податку навіть на 25% збільшує надходження до бюджету, буквально, на кількасот тисяч гривень.

 

Підняття фіксованого податку якимось чинов вплине на малий бізнес?

Ніяк не вплине. Швидше це є механізм вирівнювання бюджетних платежів. Тут, впринципі, в нас проводилися громадські слухання, в підприємців не виникало запитань чи ілюзій з приводу того, що треба це робити, чи не треба. Всі це розумієть, всі абсолютно спокійно до цього відносяться і абсолютно добре вміють порахувати свої витрати.

 

А як щодо податку з нерухомого майна?

Це є новий вид податку, якого раніше не було. Він був кілька років назад, але потім його відмінили. Зараз нас привчають до того, що ми повинні з ним працювати.

Специфіка його полягає в тому, що він вплине на фізичних і юридичних осіб, які володіють житлом. Наголошую, що мова єде виключно про податок на житлову нерухомість. Особливістю є те, що по цьому податку передачені значні пільги. Він збиратиметься з 120 квадратних метрів житлової площі. Ще раз наголошую – з житлової площі, а не загальної. Тобто, якщо в людини є квартира, житлова площа якої складає менше 120 квадратних метрів, то вона має пільгу, вона не сплачує податок.

Податок встановлений на рівні 1% від мінімальної заробітної плати, яка визначається станом на 1 січня поточного бюджетного року в якому буде застосовано цей податок. Зараз в нас немає розрахунку на 1 січня 2012 року, але згідно розрахунку на 1 грудня 2011 року (передостанній місяць) мінімальна заробітня плата буде складати 1004 гривні. Відповідно, 1% складає 10 гривень за квадратний метр. Якщо розглянут квартиру, що має 200 квадратних метрів, а з неї житлова площа складає 130 квадратних метрів, то 120 квадратів – це пільга, а за ще 10 квадратних метрів буде сплачено відповідний податок в розмірі 10 гривень за 1 квадратний метр. В підсумку за рік прийдеться заплатити в 2013 році 100 гривень податку.

З такого розрахунку і з такими пільгами можна сказати, що це цільком нормальний податок.

 

В Івано-Франківську багато приватних будинків – особняків чи напівособняків. Як бути з ними?

Що стосується будинків, то на будинки в приватній власності також визначено розмір податку. Оподаткування відбуватиметься з 250 квадратних метрів площі. Для розуміння – загальна площа такого будинку повинна складати не менше 320-340 квадратних метрів.  Звичайно в нас є певна кількість будинків загальною площею більше 350 «квадратів». Але давайте в даному випадку будемо говорити, що цей податок виглядає як податок на розкіш, а не примусовий податок до обов’язкової сплати, зважаючи на ті пільги які в нас є.

 

А якщо у власності однієї особи кілька об’єктів житлової нерухомості?

Це ще одна особливість. Пільгувати можна тільки 1 об’єкт житлової нерухомості. В даному випадку, якщо людина є власником 2 квартир, вона самостійно має право обрати собі квартиру, площу якої вона дає до пільги. Стосовно другої – треба сплачувати податок. Знову ж таки, якщо говорити відверто, то людина, яка володіє більше ніж 2 об’єктами нерухомого житлового майна очевидно має можливість платити.

 

Коли він запрацює?

Згідно нашого чинного законодавства, приймаємо рішення про податок на нерухомість в цьому році, застосовуємо в 2012 році, а сплата йде десь орієнтовно в другій половині 2013 року. Тому буде достатньо часу щоб приготуватися, провести розрахунки і впорядкувати своє майно. Ви розумієте, що фізична особа, яка володіє житлом, житлова площа якого перевищує 120 квадратних метрів – достатньо платоспроможна. Далеко не кожен може дозволити собі утримувати квартиру, яка загальною площею буде 170-180 квадратних метрів. Та й не так вже й багато квартир такою площею, ще й в Івано-Франківську.

 

Яким був механізм встановлення податків?

Переважно, механізм встановлення був наступний. Максимальна межа податку в нас 200 гривень. Щодо наступних категорій, які обиралися через бюджетну комісію, через громадські слухання, через наради які проводилися з податковою, з громадськими організаціями, з спеціалізованими групами суб’єктів підприємницької діяльності обговорювалось питання можливого застосування ставки.

Десь орієнтовно ми виходили на той розрахунок, що, в принципі, податок повинен бути піднятий одинаково для всіх в орієнтовній пропорції, окрім тих видів підприємницької діяльності, до яких, на думку громадськості, на думку міської влади і на думку самих суб’єктів підприємницької діяльності повинна бути застосована пільга. Максимальна пільга – це 180 гривень. Тобто податок в розмірі 20 гривень в місяць встановлено на торгівлю виключно україномовною літературою. Частково була встановлена пільга і не змінбвався розмір податку для тих, хто займається виробництвом хліба і, зокрема, соціальних сортів хліба.

 

Тобто усі зміни податкових зборів були обумовлені з підприємцями?

З усіма ціьовими групами, а це є підприємці які займаються роздрібню торгівлею, це є підприємці які надають послуги з перевезення, ми зустрічалися, і зустріччалися неодноразово. При спробі внести зміни і збільшии рівень ставки податку, підприємці виступали з певним супротивом, розказуючи про те, що життя і так дорожчає, а тут податок, яким би він не був, доводиться платити.

Але ми провели зустрічі, ми пояснили і все з’ясували. Це податок місцевий, податок, який спрямовується на соціальний розвиток міста. Податок, який може бути використаний для підтримки діяльності дошкільних начальних закладів, шкіл, медицини і культури. Кошти спрямовуються на покращення умов життя ціх же підприємців, які тут працюють, здійснюють свою діяльність.

Всі лояльно, абсолютно розумно до цього віднеслися і погодилися, що ставки треба піднімати. Звичайно, вони були підняті чисто символічно – на 10 гривень, на 20 гривень, на 50 гривень. Але розуміння повне є і ніякого супротиву не було і не планувалося.

 

Наскільки зміниться наповнення бюджету міста, з огляду на нововведення?

Сказати, що надто сильно зміниться наповнення до бюджету – це не зовсім відповідає дійсності. Ми десь швидше хотіли вирівняти розміри платежу, в порівнянні з тим, наскільки подорожчало життя. Адже утримання інфраструктури, соціальної інфраструктури міста потребує певних видатків. Ці видатки мають місце лише за рахунок надходження до місцевого бюджету. Або надходження,  запозичення з державного бюджету, або якісь можливі гранти, які ми час від часу використовуємо. Всі можливі варіанти і важелі використовуються, і це є правильно та розумно.

Відповідно можна сказати, що дані зміни щодо ставок оподаткування по підприємцях, які працюють на системі єдиного податку десь швидше були як засіб для вирівнювання цінової пропорції між тим платежем який здійснює суб’єкт, що отримує комерційну виручку, комерційний дохід і тою ставкою, яка була застосована близько 4 років тому.


Коментарі (1)

Знаючий 2011.07.08, 13:52
Дуже толковий чоловік
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1967
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1867
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1861
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5519 48
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2156 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1514

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

749

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

802

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1004

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1007
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1774
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3686
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10261
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26152
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10190 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7718
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

905
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

213
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

267
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

386
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1282
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

887