Мирослав Федорків про призначення, нестандартні рішення для Франківська, LocalMarketи та «Зірку благоустрою»

Нещодавно начальник відділу дорожньої інфраструктури Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Мирослав Федорків змінив посаду. Вже декілька тижнів він очолює Управління комунальної політики та Муніципальну інспекцію з благоустрою.

Фіртка поцікавилась у Мирослава Федорківа, якою бачить майбутню діяльність підприємства новий керівник та які цілі ставить перед собою інспекція.


Розкажіть про призначення на посаду. Чи було це для вас неочікуваним?

Так неочікувано, бо не було й думки про це. Керівництво департаменту, мабуть, розглядало декілька варіантів. Запропонували мені – я спочатку не думав, що погоджуся, але зважився, бо роботу потрібно робити. В принципі це непогана можливість щось змінити, спробувати себе в іншій галузі.

Власне щодо роботи в Департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою ви багато зробили, це помітно у місті: нові сучасні вулиці, велодоріжки. На цей рік Департамент також має багато планів. Ви вже не братимете у цьому участі?

У нас в департаменті хороша ситуація в тому плані, що є команда людей, яка так чи інакше працює разом. До того ж цього року директор Департаменту Михайло Смушак запровадив нову практику – проектний метод роботи. До прикладу, проект реконструкції вулиці Курбаса. Його проект-менеджером призначено Назарія Рогіва, він за нього відповідатиме.

За таким принципом я можу долучатися. Зараз у нього таких проектів є чотири, а в мене — три. При зміні посади вони залишились за мною і я маю довести їх до кінця. Поки доведеться працювати на два фронти.

Якщо ви пішли, то хто буде на вашій попередній посаді?

Очолювати відділ дорожньої інфраструктури буде мій колега, Андрій Гаврилків.

Що ви зараз отримали, так би мовити «у спадок», прийшовши на посаду очільника Муніципальної інспекції?

Станом на сьогодні в інспекції працюють 19 людей і заплановано залучити ще одного-двох працівників. Це відділ інспекції з благоустрою. І ще є відділ благоустрою, у якому працюють 5 людей. Вони займаються організаційними питаннями щодо посіву газонів, висадкою квітів, багаторічних трав, кущів, підготовкою до масових заходів. Тобто мова йде не тільки про контроль, є й такі сфери, де ми щось створюємо. Тут залишається простір для фантазій, творчої роботи.

Я керуюсь принципом «роби те, що можеш в умовах, які склались з людьми, які поруч з тобою». Може здаватись, що людей замало всюди. Але у нас, в принципі у країні зараз замало людей, нам не вистачає 10 млн економічно активного населення. У нас в армії недоукомплектація, у міських муніципальних підприємства десь 40% людей не вистачає, щоб поприбирати місто, через це маємо проблеми. Ми будемо працювати тією кількістю людей, яку маємо. 

На чому зараз зосереджуєте роботу? Що в першу чергу плануєте зробити? Чи плануєте  кардинальні зміни?

Зараз у мене є завдання перезавантажити інспекцію, переформатувати зв’язки і поставити нові цілі так, щоб робочий процес для людей був приємним, і вони досягали кращих результатів. Також ми працюємо у раніше не зачеплених сферах: чистота будівельної техніки, яка виїжджає з будмайданчиків, очищення фасадів в історичному середмісті, зовнішній вигляд літніх майданчиків, тут мова не про поліетиленовий намет, а й про такі, які мають по 3-4 столики. Будемо працювати із залученням громадських активістів, які розробляли дизайн-код вивісок.

Плануємо розвивати різні напрями, щоб досягти відчутних результатів у «зовнішності» міста. Воно повинно бути чистішим, охайнішим, красивішим, зеленішим.

Давайте поговоримо про роботу інспектора. У чому вона полягає, які обов’язки стоять перед ним?

Івано-Франківськ зараз поділений на 7 округів, на кожному з них працюють по двоє інспекторів. У центрі міста - троє. Ці 15 людей, керуючись правилами благоустрою, перевіряють свою територію на окрузі, дивляться, наскільки вона прибрана, перевіряють вивіски, рекламу, чи є дозволи, чи відповідають вони нормам. Зараз в центрі міста ми знімаємо дуже багато вивісок та реклами через те, що вони повністю порушують норми: закривають весь фасад чи навіть поверх.

Потрібно пояснювати, що вивіска має містити назву закладу і більше нічого. А в нас часто позначають весь список продукції. Це вже просто меню. Так не можна. Деякі підприємці, вішаючи оце все, закривають весь фасад. До прикладу, коли з центрального гастроному зняли вивіску, виявилось що над вікнами є такі елементи декору, яких ніхто не помічав - виявляється будинок має своє обличчя.

Таке можна сказати по кожному будинку у центрі. Якщо познімати з фасадів пластик, метал, ковку, відреставрувати їх, то місто просто почне дихати по-іншому. Для людей стане більше повітря, простору і буде менше візуального шуму. Зараз ми починаємо відроджувати роботу в цьому напрямі, тому що насправді там непочатий край роботи.

А куди відправляють зняті вивіски?

Якщо підприємець сам знімає, бо є й такі випадки, після розмови з інспекторами він по-іншому починає дивитись на це, тоді це на його розсуд. Ті вивіски, які ми демонтовуємо, відправляють на склад комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром». Якщо підприємець каже, що зніматиме сам, а потім не знімає – ми демонтовуємо її примусово.

Але я хочу наголосити, що мова йде не про те, щоб нашкодити підприємцю чи завдати йому якийсь дискомфорт, бо ми ж розуміємо, що людина витратила певну суму грошей на те, щоб зробити свій бізнес більш помітним. Проте ми пояснюємо, що такі рішення деколи йдуть всупереч інтересам міста. А їх ми завжди ставимо вище за все.

Свою роботу ви розпочали з приписів на управителів за неналежне утримання пам’яток архітектури. Ці приписи дають результати?

Тут треба наголосити, що ми не говоримо про реставрацію пам’яток архітектури, а лише про те, щоб унеможливити падіння якогось елементу фронтону, карнизу чи балкону на людей. Бо у місті уже було дуже багато таких випадків. І це дійсно погана ситуація. Тому на таких будинках треба облаштовувати хоча б сітки. Є така практика. Більшість людей могли бачити це в Києві на Хрещатику, де всі будинки мають сітки на рівні другого поверху. Їх встановлюють, щоб сніг, чи лід, який падає, не травмував голови.

Зрозуміло, що інспекція дає приписи не на те, щоб відреставрувати фасад, бо цим повинні займатися фахівці, професіонали. Мова йде про те, щоб хоча б прибрати якісь елементи, які можуть впасти. Їх потрібно закріпити. Робити це зобов’язує закон. Тому ми хочемо наголосити, що власник будинку володіє не тільки квартирою всередині до вікна, але і весь будинок знаходиться у його відповідальності.

Якщо є управитель  — то це його обв’язок. Бо інколи ми стикаємо з тим, що люди навіть не мають уявлення, що це їхня відповідальність - доглядати свій будинок.

Досить часто побутує думка, що якась ефемерна держава має це зробити.

Якщо виноситься припис і він не виконується, тоді варто очікувати штраф. Про які суми йдеться?

Так, тоді складаємо протоколи, які тягнуть за собою фінансові покарання. Залежно від виду порушення норм благоустрою.

Штраф для фізичних осіб 340 до 850 гривень, для юридичних – від 850 до 1700 гривень.

З потеплінням у місті все більше проявляється стихійна торгівля. Як працюватимете в цьому напрямі?

Особисто я не вважаю торгівлю у містах натуральними продуктами з сіл проблемою. Але питання в тому, що її потрібно правильно організувати. Тому що насправді LocalMarketи ми можемо спостерігати у всіх цивілізованих містах країн Європи та Америки.

Це корисно, бо натуральне, це екопродукція. Таким чином ми економічно допомагаємо людям, які живуть в приміських селах. Це завжди заохочується тими ж урбаністами або активістами за збереження екології, тому що продукти везуться до нас, умовно кажучи, одним тролейбусом з Ямниці, а не з другого кінця світу. І на це не витрачається багато нафти, ресурсів, часу, грошей, не засмічується повітря. Це якщо дивитися на ситуацію глобально.

Інша справа, що потрібно подумати над організацією. Перша спроба була зроблена на вулиці Мазепи, там, де збудований невеличкий базарчик. Сюди люди можуть приходити і торгувати, не стоячи на тротуарах попри дорогу. Ми будемо докладати зусиль, щоб донести людям, що так правильно. Не можна стояти на тротуарі, бо це дійсно вже схоже на антисанітарію.

Приклади LocalMarketів в Україні є у прогресивних молодих містах. Я думаю, що ми спробуємо перейняти цей досвід. Принаймні пропонувати нестандартні рішення ми будемо.

Ви прихильник нестандартних рішень?

Я їх дуже люблю. З одного боку є рішення, які лежать на поверхні, але більш дієвими деколи будуть ті, які здаються для когось навіть абсурдними чи такими, що суперечать здоровій логіці. Наприклад, щоб зменшити автомобільні затори потрібно зменшити кількість смуг для машин, зробити виділені смуги для громадського транспорту, побудувати велодоріжки і зробити хороші тротуари. При тому нічого не роблячи для машин. Бо як тільки ми збільшуємо простір для них – їх завжди стає більше, а затори частіші. Виграний простір виділяється громадському транспорту, який насправді перевозить 70% людей у нашому місті.

У цивілізованих європейських містах громадський транспорт їздить по виділених смугах, на які ще можуть заїжджати швидка допомога, пожежна, поліція і таксі. Тоді пасажири громадського транспорту мають гарантію, що вони заїдуть, умовно кажучи, з Пасічної до центру за 8 хв, а машини можуть стояти і 20 хв в заторі.

Повертаючись до інспекції, яку альтернативу ще плануєте?

Позитивну модель поведінки підприємців: ми хочемо не вимагати приписами чи протоколами, а заохочувати. І у мене є думка запровадити відзнаку, яка видаватиметься виключно за підсумками голосування працівників інспекції з благоустрою. Вона називатиметься «Зірка благоустрою». Ми будемо нею дорожити і давати найкращим закладам, підприємствам, установам та організаціям.

Хочеться цю відзнаку запровадити в різних категоріях за класний благоустрій, за класні вивіски, хороші вітрини,  креативне озеленення, за прикраси – ілюмінацію. Цю нагороду отримуватимуть заклади, які вже мають хорошу репутація в місті, і цим самими вони спонукатимуть інших підтягуватись що їхнього рівня.

У боротьбі із забруднювачами міста «Муніципальна інспекція» взялась за забудовників.  Розкажіть про перші результати.

Один з дописувачів «Комуналки ІФ» неодноразово скидав фотографії, які засвідчували ці факти. Ми у Департаменті вирішили приділили цій проблемі особливу увагу. Інспектори почали вивчати ситуацію по всьому місту, навіть знайшли один будмайданчик, на якому є мийка для коліс автомобілів.

Це  яскравий приклад для інших будівельних компаній, що до свого міста, наших вулиць, людей, які ходять ними, потрібно ставились з повагою. Бо це елементарні речі. У нас в місті близько 50 будівельних компаній, а населення 250 тисяч. Тому пріоритети інтересів для нас очевидні.

Можливо через рік-другий майданчик для миття машин на будівництві стане невід’ємною складовою. Так, як колись будинки будувались просто на території, а тепер все обгороджене.


Коментарі (1)

ЙЙ 2019.03.21, 18:26

Кажете не нашкодити підприємцям?  Прийшли інспектори, не дали офіційний припис не зняття реклами, яка була десь в закутку, не в історичній частині міста  і яка взагалі не закривала ніякий фасад,  і зразу впаяли штраф. А потім дивуєтесь, чому підприємці втікають, Франківськ грошей не має, і мусить зичити, щоб потім інші, хто буде при владі, десь їх шукали щоб з відсотками віддати.

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6439 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2957

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

480

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

384
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758