Михайло Смушак: Івано-Франківська комунальна реформа випередила свій час

 

/data/blog/79796/423bc15ad82426569b5b4e7739cf114d.jpg

 

Про комунальні реформи всі говорять, але не всім вони подобаються. Чимало людей хочуть жити по-старому і критикують «ЄРЦ», скептично ставляться до перших кроків у наведенні порядку з маршрутними перевезеннями і у всіх негараздах продовжують звинувачувати комунальників.

 

Про те, що вже вдалося зробити і що ще планується змінити у комунальному господарстві міста розповів в інтерв'ю ЗК директор галузевого департаменту міськвиконкому Михайлом Смушаком.



– Яку з комунальних реформ ви вважаєте знаковою для міста?


Створення управляючої компанії «ЄРЦ» і ліквідація ЖЕО. Всі розуміли, що та система ЖЕО, яка існувала, – шлях у нікуди. Хто б що про неї не говорив, я вважаю, що ця реформа вдала і випередила свій час, бо лише зараз те, що ми уже зробили, запроваджують на державному рівні. Звичайно, до неї є зауваження, але це прогресивна річ. Наш досвід уже переймають багато міст, і вони вражені нашими результатами. Це дуже не проста галузь. Всі розуміли, що на утримання будинків грошей недостатньо, але люди продовжували сподіватися, що за квартплату їм будуть робити ремонти. Ми розробили положення про пайову участь мешканців у поточних і капітальних ремонтах будинків. Це одне з ключових рішень. Власники квартир разом зі своїми сусідами мають дбати про свій будинок. Міський бюджет у цьому ще допомагає. Але час від часу ми збільшуємо відсоток співфінансування мешканців. Я вважаю, що кошти з міського бюджету на поточний і капітальний ремонти будинків не повинні виділятися. І ми до цього дійдемо. Має бути справедливість. Чому мешканці приватного сектора, кооперативів і ОСББ утримують будинки власним коштом, а мешканці решти багатоповерхівок хочуть, щоб це їм робили за бюджетні кошти? Зараз ми ремонтуємо не ті будинки, мешканці яких найбільше скаржаться, а ті будинки, мешканці яких готові брати участь у співфінансуванні.

 

– Колись також було багато скарг на стан доріг, а тепер всі констатують, що з року в рік він покращується…

   
Так, ми змінили систему ремонту доріг. Донедавна у місті щороку капітально ремонтували 2-3 вулиці і це при тому, що у ті роки не було дефіциту бюджетних коштів. Я ніколи не розумів, чому дороги у нас тільки латали, а не знімали верхній шар покриття, щоб замінити його новим і таким чином продовжити їм життя ще на кілька років. Тому ми почали знімати верхній шар доріг і перестеляти його міцнішим та довговічнішим щебенево-мастиковим асфальтом. Таким чином за останні три роки вдалося відремонтувати 18% доріг. Це безпрецедентні обсяги робіт, адже раніше у місті ремонтували лише 3-4% доріг. Цього року теж запланували значний обсяг ремонтів. Зараз ремонтуємо частину Бельведерської, де спершу замінюємо мережі. Так само робитимемо частину вул. Ленкавського, вулицю Кармелюка. З найгіршої частини розпочнемо ремонт вул. Хмельницького. Зробили документацію на ремонт вул. Тичини і Мазепи від центру до парку. Треба завершувати ремонт вул. Дудаєва, але, на жаль, на це нема бюджетних призначень. Сподіваємося, що під час перегляду бюджету нам додадуть грошей, бо ми уже використали кошти на поточні ремонти і лише 10% з передбачених коштів залишилося на нанесення розмітки. Цього року ми також розробили для більшості вулиць нові схеми розмітки європейського зразка і хотіли б їх реалізувати.

 

– А коли у місті буде європейська система паркування?


З паркуванням й справді велика проблема, бо водії звикли до дорожньої анархії. Вони не зважають ні на знаки, ні на розмітку і переконані, що за це їх ніхто не покарає. Зараз ми підготували на розгляд виконкому новий проект рішення, суть якого у  створенні паркувальних зон. Перша – на площі Ринок. Працюватиме вона так: під’їжджає машина, водій натискає кнопку, паркомат видає йому талончик. При виїзді водій оплачує час парковки, піднімається шлагбаум, і машина виїжджає. Друга зона буде від вулиці Галицької з боку вул. Мазепи і по вул. Грушевського. Там ми плануємо застосувати прогресивнішу систему. Будуть камери, які зчитуватимуть номерний знак машини. Якщо вона виїде з цієї зони за 15 хвилин (а цього достатньо, щоб від початку зони біля пасажу на Галицькій доїхати по вул. Грушевського до її кінця на вул. Гаркуші), то водій не платитиме нічого. Якщо машина там затримається довше, тоді перед виїздом опускатиметься шлагбаум і за парковку доведеться платити згідно з тарифом, залежно від часу перебування у цій паркувальній зоні. Все це відбуватиметься автоматично, через паркомат. Решта ж парковок, поки вони не будуть обладнані паркоматами, будуть безкоштовними.

 

– Коли плануєте впровадити таку систему?


З першого вересня. Але щодо цього рішення є багато зауважень і відчутний шалений опір. Тому все залежатиме від членів виконкому, чи вони його підтримають.


21.06.2015 455 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

604
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11119 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1865
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1764
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2760
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4620

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

369

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1061

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1470

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1339
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1719
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1530
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1244
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

612
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

691
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1883
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2163 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20382
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

361
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

712 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

745
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1094