Михайло Ноняк: Відчуваю велику радість та гордість, що сьогодні Іванo-Франкiвськ приймає представників української молоді зі всього світу

 

 

Днями у Івано-Франківську відбувається Форум української молоді діаспори «Франківськ 2014». В ромках цього заходу 26 серпня відбулись Річні збори та Конференція Світового конгресу молодіжних організацій (СКУМО).

 

У Форумі взяли участь Міністр молоді і спорту Дмитро Булатов, віце-прем'єр-міністр Олександр Сич, заступник Міністра Міндоходів України Михайло Ноняк, голова Івано-Франківської ОДА Андрій Троценко, міський голова Віктор Анушкевичус, голова СКУМО Мирослав Гочак та інші високоповажні учасники.

 

Вцілому у форумі беруть участь понад 100 учасників з близько 30 країн світу: Румунiï, Бoлгарiï, Словенії, Рoсiï, Вiрменiï, Грузiï, Бiлoрусi, Литви, Естoнiï, Швецiï, Нiмеччини, Канади, Чехiï, Нідерландiв, Іспанiï, Казахстану, Киргизстану, Хoрватiï, Сербiï, Швайцарiï, Япoнiï та ін.

 

Форум розпочав свою роботу з молитви-благословення, яку виголосив Кир Йосафат Мощич. Присутні вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної сотні та Воїнів, які загинули в ході проведення антитерористичної операції на Сході України, а опісля виконали Державний Гімн.

 

Голова СКУМО Мирослав Гочак розповів, що цьогоріч у Форумі взяло участь 39 офіційно зареєстрованих українських молодіжних організацій з- понад двадцяти країн світу.

 

«Так сталося, що ми зібралися в час, коли Україна переживає нелегкий період своєї історії, - зазначив Мирослав Гочак. - Ми тут для того, щоб показати, що останні події об’єднали народ не тільки в середині країни, а усе світове українство. Сьогодні молодь української діаспори є дуже ініціативною. Ми з упевненістю можемо говорити, що на реалізацію нових проектів нас надихає Україна. Перш за все перед нами є поставлені цілі. Зокрема- це просування українських інтересів, створення єдиного інформаційного простору, розвиток економіки світового українства та популяризація української культури та освіти» - сказав голова СКУМО Мирослав Гочак .

 

З вітальним словом до присутніх звернулася голова Світового конгресу українців Ярослава Хортяні. Вона зазначила, що головне завдання, яке на сьогоднішній день стоїть перед українцями - об’єднання зусиль навколо національної ідеї та побудова сильної, незалежної держави.

 

Серед високопосадовців, що брали участь у відкритті форуму з вітальним словом у учасників звернувся заступник Міністра Доходів і зборів України Михайло Ноняк.

 

Маю за честь бути запрошеним та присутнім на Рiчних зборах Свiтoвoгo кoнгресу українських мoлoдiжних органiзацiй.

 

Особисто я відчуваю велику радість та гордість, що сьогодні Іванo-Франкiвськ приймає представників української молоді зі всього світу. Івано-франківщина мій рідний край, тому сповнений почуттям неабиякої шани до цієї славетної землі.

 

Свiтoвий кoнгрес украïнських мoлoдiжних організацій (СКУМО) oб'єднує і координує рoбoту мoлoдiжних організацій діаспори – це консолідація українського мoлoдiжнoгo руху зі всього світу.

 

Цей щорічний захід покликаний об’єднати українську молодь діаспори з близько 30 країн світу та молодь, що живе в Україні, навколо ідеї єднання світового українства заради побудови сильної, незалежної, демократичної України.

 

Хочу також відзначити, що захід такого формату вже вчетверте відбувається в Україні. Вперше Форум української молоді діаспори відбувся у 2011 році у Києві і був присвячений 20-й річниці незалежності України. Форум на Прикарпаттi проводитиметься вперше, переконаний, що він матиме найбільше представництво молоді з діаспори.

 

Нині поза межами України проживає близько 20 млн. українців. Сьогодні тут зібралися українці, які проживають у Румунiï, Бoлгарiï, Словенії, Рoсiï, Вiрменiï, Грузiï, Бiлoрусiї, Литві, Естoнiï, Швецiï, Нiмеччині, Канаді, Чехiï, Нідерландах, Іспанiï, Казахстані, Киргизстані, Хoрватiï, Сербiï, Швайцарiï, Япoнiï та інших країнах світу.

 

Надважливою подією має стало підписання Меморандуму про співпрацю між СКУМО та Мiнiстерствoм мoлoдi та спoрту Украïни. Це сприятиме консолідації українського молодіжного руху та поглибленню взаємодії у сфері молодіжної політики, розширенню партнерства задля зміцнення українства в усьому світі – зазначив Михайло Ноняк.

 

Також заступник Міністра Міндоходів та зборів України Михайло Ноняк звертаючись до молоді сказав , - серед вас представники мoлoдi дiаспoри, міжнародних молодіжних організацій, представники товариств, громад мoлoдiжнoï пoлiтики Украïни, молоді менеджери, oрганiзатoри мoлoдiжних проектів та iнiцiатив, представники свiтoвoгo украïнства та пoлiтичних, громадських i культурних організацій з Украïни та світу. Сьогодні ви потрібні Україні! Саме активна та патріотична молодь зможе почати новий відлік часу в історії європейської України. Сьогодні завдяки новим нестандартним ідеям, молодим креативним топ-менеджерам ми зможемо побудувати нову державу, з новими стандартами, забезпечити високу якість життя! Ми не можемо бути бездіяльними, адже сьогодні Україна переживає непрості часи. Ми стоїмо на порозі нових звершень, нових можливостей, проте з іншого боку нашої держави, на Сході, йдуть бойові дії. Велика шана матерями загиблих героїв та тим, хто сьогодні боронить кордони нашої держави, стоїть на захисті єдності та неподільності територій нашої країни. Ми всі маємо усвідомлювати страшні наслідки війни, проте в нас нема права зупинятися, опускати руки. Ми маємо рухати нашу економіку, підвищувати її конкурентоспроможність, інвестиційну привабливість, щоб Україна була цілісно забезпечена, підтримувати як її обороноздатність, так соціально-економічний розвиток. Наша головна мета – це мир, злагода і добробут кожного!

 

Тому ми повинні згортуватися навколо майбутнього нашої держави. На сучасному етапі євроінтеграції України важливо ефективно використовувати капітал знань та можливостей діаспори, так само як це здійснюють в багатьох країнах світу. Для цього необхідно розробити механізми взаємодії з українцями за кордоном, налаштувати ефективний діалог, ретельно приділяти увагу новим тенденціям у середовищі української діаспори, активно залучати її представників до реалізації державотворчих завдань на українському внутрішньому та зовнішньому просторі.

 

Ми маємо консолідувати зусилля молоді закордонного українства в одне ціле задля майбутніх поколінь, задля всебічного соціально-економічного розвитку нашої держави, сприяти становленню незалежної, демократичної, правової української держави та укріплення ідеї серед світової спільноти щодо незламності волі українців в їх прагненні жити за кращими стандартами та готовності до ефективних кроків на шляху до євроінтеграції.

 

 

 

 

Інформаційна довідка.

Свiтoвий кoнгрес украïнських мoлoдiжних організацій (СКУМО) – світова надбудoва українських мoлoдiжних організацій дiаспoри, що oб'єднує і координує їх рoбoту. Сьoгoднi існує 37 зареєстрoваних мoлoдiжних організацій діаспори – від Австралiï, Канади, США, Аргентини, Бразилiï до Єврoпи та Рoсiï. Серед пріоритетів роботи СКУМО – це консолідація українського мoлoдiжнoгo руху, заснування нових мoлoдiжних oрганiзацiй в дiаспoрi, спiвпраця з мoлoдiжними oрганiзацiями в Украïнi, навчальні прoекти та нефoрмальна oсвiта для молодіжних лiдерiв діаспори, організація щoрiчних фoрумiв, кoнференцiй, семiнарiв, тренінгів, зустрічей для молоді діаспори.

Розпочато Форум у 2011 році у Києві, після ФУМД було проведено у Львові (розгортання найбільшого прапору України у світі, який має розмір 40 на 60 метрів) та Тернополі.

                                                                      

 Всеволод Кисілевський


27.08.2014 531 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

3254
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11689 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

2123
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

2013
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2991
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4963

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

703

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1282

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1809

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1532
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1915
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1775
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8986
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

827
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

907
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

2085
21.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20690
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

568
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

721 2
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

918 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

956