Михайло Негрич: Освіта району готова до нового навчального року

 

Указом Патріарха Київського і всієї Руси-України 17 cерпня 2011 року голову Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича нагородили Орденом Христа Спасителя за заслуги у відродженні духовності України.

Громада знає М. Негрича як доброго господарника, а ми вирішили поспілкуватися з паном Михайлом про духовні і культурні аспекти життя.

 

– Пане Михайле, скажіть, будь ласка, яке місце займає духовність у Вашому житті і на скільки важливий, на Вашу думку, духовно-культурний розвиток людини?

– Я з великою відповідальністю ставлюся до духовної і культурної частини життя і на якій би посаді я не перебував, завжди позитивно ставився до нових культурних проектів та сприяв розвиткові культури і духовності.

Поважаю представників усіх конфесій і завжди допомагаю в будівництві храмів як на території області, так і за її межами. Без духовної сутності не можливе існування розвиненого суспільства, тому духівництво завжди знайде підтримку в стінах райдержадміністрації і, зокрема, в моєму кабінеті. Культура відіграє чимраз більшу роль у формуванні і зміцненні громадського суспільства, вона впливає на всі сфери суспільної та індивідуальної життєдіяльності.

Значення культури у формуванні та розвитку способу життя людини величезне. Знання культури і традицій власного народу сприяє збагаченню її духовного світу. Не менш важливим і необхідним є й пізнання і розуміння культур інших народів. Ми намагаємося налагоджувати дружні стосунки з громадами різних країн. Так тепер обмінюємося досвідом і дружимо з мешканцями Аксайського краю в Росії та Ростова-на-Дону, Польщею (Варпалота), Румунією (Бая-Маре), Угорщиною, Німеччиною, Канадою.

– З закінченням літа завершився і фестивальний сезон. У Коломийському районі цьогоріч відбулося чимало фестивалів і урочистостей. Як оцінюєте рівень розвитку культури і фестивального життя в Коломийському районі?

– Справді, ми намагаємося прищепити любов до українських традицій і звичаїв через проведення масових заходів та унікальних фестивалів. Я дуже вдячний команді, яка працює над організацією заходів. Я люблю точність в усьому і особливо в організаційних питаннях, тому разом з начальником відділу культури і туризму Коломийської РДА Людмилою Федор та організаційним комітетом продумуємо все до найменших дрібниць, аби фестиваль справив добре враження на наших краян і гостей.

– У Коломийському районі здано чимало новобудов і ремонтують чимало установ, а як справи з закладами культури?

– Коломийщині в цьому плані пощастило. Жоден клуб не було віддано для нецільового використання і в подальшому ми не допустимо, щоб це сталося. Як не тяжко утримувати великі за розміром будівлі часів Радянського Союзу, та все ж ми їх будемо лагодити, і Народні доми та будинки культури діятимуть у кожному селі. Ось, наприклад, уже відреконструювали будинок культури села Спаса, який збудований ще 1920 року, провели ремонтні роботи у клубах сіл Голоскова, Загайполя, будуємо такий клуб у Малому Гвіздці, плануємо перекрити дах в Народному домі у Корничі, Великій Кам’янці, Мишині. Дякую громадам селищ, адже лише з їхньою допомогою ми змогли невеликим коштом здійснити ремонтні роботи, будували і лагодили народним методом і всі люди з села згуртовано працювали для того, щоб мати відповідні заклади культури. Це свідчить про необхідність будинків культури у кожному населеному пункті. Дуже приємно, що будинок культури у Лісному Хлібичині став кращим закладом в Україні серед сільських будинків культури, адже розпочинали його будівництво за моєї першої каденції на посаді голови РДА та за підтримки голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка.

– Культура нерозривно пов’я¬зана з освітою. За Вашої каденції вже традиційними стали об’їзди шкіл перед початком навчального року. Як цьогоріч підготувалися освітні заклади району до навчального року?

– Починаючи від 2001 року, напередодні першого вересня я особисто перевіряю готовність навчальних закладів до нового навчального року. Разом з начальниками управління освіти і культури, а також з головним лікарем ми інспектуємо не лише освітянські об’єкти, але й загалом оцінюємо стан підготовки села до опалювального сезону. Нині з упевненістю говоримо, що Коломийський район повністю готовий до нового навчального року і опалювального сезону.

Першого вересня відкриває свої двері спортивний зал в селі Спасі, аналогів якому в області нема, а 10-го – дитячий садок у селі Княждворі. Що ж до шкіл району, то з кожним роком виникає все менше проблемних питань з підготовкою до навчального року. Як будинок складається з цеглин, так і в школі кожен учитель несе відповідальність за свій клас, а директор – за загальний стан. Тобто, для вчителя після останнього дзвоника робота не закінчується.

Ми намагаємося поліпшити життя людей у кожному населеному пункті району. Звичайно, що проблеми є, але поступово ми їх вирішуємо. Наприклад, у П’ядиках і Угорниках ми плануємо завершити будівництво шкіл, адже фундаменти там стоять від 2004 року. Документація на будівництво вже в Києві і Прем’єр-міністр України підписав відповідні документи. Наразі чекаємо, щоб виділили фінансування на будівництво цих шкіл і приступаємо до роботи.

– Україна гучно відзначила 20-ту річницю своєї незалежості. Які були для Вас ці 20 років і що побажаєте нашим читачам та й усім українцям?

– Незалежність – символ нашої нації. Події, які відбулися 24 серпня 1991 року, безумовно стали апогеєм боротьби українського народу за право бути незалежним. Саме того дня було започатковано новий державотворчий період у житті нашого народу і це стало лише початком. Відтоді Україна у світі – одна і для нас вона – єдина. Ми зможемо подолати тимчасові труднощі, адже ми пам’ятаємо славних, волелюбних пращурів, славу і честь яких не маємо права зганьбити. Ми маємо доста таланту і сили, щоб здійснити задумане. Головне – бути єдиними. Разом ми зможемо утвердити і зміцнити державну незалежність і збудувати таку країну, в якій нам захочеться жити і працювати.



"Коломийські ВІСТИ"


05.09.2011 2614 1
Коментарі (1)

Олігофрен 2011.09.05, 23:56
Не смішіть народ, "започатковано новий державотворчий період у житті нашого народу". Негрич неможе виговорити таке речення, він ж букв усіх незнає. Де державотворення а де Негрич.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1992
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1526

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

761

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1026

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1016
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10276
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10204 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7729
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900