Мери Бурштина! Де наші парки?

 

 

Найбільша проблема нашої країни – це корислива влада. Як тільки людина приходить до влади, то жага до наживи перемагає все. Це якась хвороба стала на матеріальне: більше грошей, більше матеріальних благ, круті машини, крутий зовнішній вигляд, через бізнес, через хабарі, будь-якими засобами. І в гонитві за цим забули про здорову глибоку людську сутність, про моральні якості. Це глобальна проблема всієї країни. Напевно, через те, що ми були ніким, тому при нагоді хочемо відразу стати всім.

 

На 13-й сесії Бурштинської міської ради, розглядалося питання про виділення землі під ринок в старій частині міста фермерському господарству «Скава» в парку по вул. Шевченка, чи біля парку, як нова влада це називає. І не подумайте, що «Скава» – це якесь круте фермерське господарство, яке займається виробництвом сільськогосподарської продукції. Вони мають таке відношення до фермерства, як вовки до вегетаріанства. Це ті самі люди, що зараз незаконно збирають гроші з підприємців, що торгують по вул. Міцкевича, 49а. Яка послідовність і правонаступність.. А чому б не організувати роботу комунального ринку, за що проголосувала попередня каденція депутатів. Тоді більше одного мільйона гривень надходило б щорічно в бюджет міста.

 

Думаю, що ці гроші не були б зайвими. Але владі так не цікаво, бо немає ніякого зиску. І питання не в тому, що надання землі «Скаві» дуже хоче міський голова, ніби для перенесення теперішнього ринку, і не тому, що юрист міської ради не погодив цей проект рішення, оскільки він суперечить Закону про аукціони на земельні ділянки для комерційної діяльності, а в тому, що депутати все-таки проголосували за це рішення.

 

Тепер подивимось за що проголосували «народні обранці». Парк в старій частиш міста був посаджений ще польським графом Яблуновським у ХІХ столітті. Поляк хотів зробити там відпочинкову зону, або як називається по сучасному – рекреаційну. І йому це вдалося, там ростуть столітні дерева. У радянські часи він був окультурений, було збудовано стадіон, гойдалки, тобто місце стало центром відпочинку для всіх жителів в часи будівництва електростанції і нашого міста енергетиків. Хто бурштинець, той пам’ятає, що там пройшло його дитинство. І мудрими були наші попередники, що це місце внесено в генеральному плані міста Бурштина в 1992р., саме як рекреаційна (відпочинкова) зона, а пізніше виготовили проект на його реконструкцію.

 

Здавалося б, що тут думати, зробити згідно проекту реконструкцію, відновити стадіон, щоб молодь старого Бурштина займалася спортом (а не спивалась та деградувала), або просто засадити деревами, і є за що (на 2011р. виділено понад 7 млн. екологічних коштів). Але в мера є інша ідея, замість стадіону розмістити там черговий базар, остаточно знищивши парк.

 

Дивна тенденція в нас українців, ми не те, що не можемо щось самі зробити, ми не вміємо навіть зберегти те, що зробили для нас наші попередники. Посадили при радянській владі парк по вул. Міцкевича, позначили в генеральному плані, але «щирі українці» за стільки років незалежності ніяк не можуть знайти тих парків і визнати, бо як інакше там можна щось вирубувати і будувати «бари» (де «навчаються» алкоголізму наші діти). Виходить, що «ворожа» радянська система дбала про здоров’я української нації, створюючи зелені рекреаційні зони, а сучасні місцеві керманичі дбають тільки за чиїсь комерційні інтереси. Це, між іншим, вже друга спроба розмістити в парку старого Бурштина ринок. Першу намагався здійснити попередній мер Я.Громко. Але ми, тодішні депутати, не дали цього зробити, а виділили земельну ділянку під комунальний ринок на виїзді з міста. Чомусь дуже наші мери люблять ринки і постійно хочуть розмістити їх обов’язково в парках.

 

Теперішній нелегальний ринок по вул. Міцкевича, між іншим, теж був розміщений в парку при головуванні В.Дикопавленка в 1995р., теперішнього депутата міськради (голова фракції БЮТ), який дуже активно сприяє перенести його в інший парк. Біда з нашими мерами. Але чому депутати такі бездумні? Ну зрозуміло, депутатська фракція ВО «Свобода» працює в «ручному режимі» по команді «руки вгору!». Теперішня фракція БЮТ теж «підкаблучна» в міського голови. Декілька депутатів малих фракцій (Рух, “Наша Україна”, “Собор”, Регіони) не можуть суттєво вплинути на хід голосувань.

 

Але для чого «Фронту змін» ця коаліція, яку міський голова створив не знати для чого. Хіба, щоб протягувати якісь незаконні афери, бо за розумні речі, потрібні громаді міста, мудрі депутати проголосують і без коаліції. Партія «Фронт змін» ніби претендує на лідерство в опозиції і для чого їй влазити в цей бруд, не зрозуміло. І взагалі! Залишіть вже в спокою зелені зони – це здоров’я наших дітей! Не забувайте, що наше місто енергетиків знаходиться під впливом негативних екологічних факторів, тому кожне збережене дерево – це кожне збережене здоров’я людини. Дехто з депутатів каже: «... та який то парк? То зарослі!..». Виходить так, якщо в нас усі парки занедбано, то давайте будемо вирубувати дерева і будувати там бари та базари. Як не знаєте, що з зеленими зонами робити, то просто збережіть, а нащадки зроблять щось путнє.

 

Подивіться в генплан, який ви постійно ховаєте від людського ока, там зазначено все: і ринки, і парки. І не потрібно говорити, що генплан не діє. Призупинена коректура в генплані, яка не пройшла екологічну експертизу в 2004р., а генеральний план діє і є основним документом міста. Якщо з виконавчою гілкою все зрозуміло, то депутатам потрібно більше спілкуватися з людьми, а особливо при вирішенні важливих питань. Провести громадські слухання, а не посилати тихцем бульдозер, виконуючи чиєсь «замовлення».

 

Можна ще говорити про забране теперішньою міською радою приміщення від музею «Берегиня», демонструючи свою неповагу до культури краю (музеям – ні, барам і базарам в парках – так), чи про намагання вкотре «роздеребанити» землі по вул. Калуській та інші проблемні питання міста. Але нехай це залишиться темою для наступної розмови.
     
     

Віктор Гладій,

інженер Бурштинської ТЕС ,

депутат та голова депутатської комісії

з питань будівництва та архітектури

 Бурштинської міської ради V скликання


29.08.2012 Віктор Гладій 2063 0
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

642
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1868 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1120 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

544
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6895 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11376 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

324

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1060

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1103

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1100
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

268
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1071
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

840
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

732
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2941
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4428
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18431
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

299
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

344
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

655
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

761