Маршрут вихідного дня: де у Карпатах можна відпочити у стилі українських "зірок" минулого

Якщо на відпочинок залишилось небагато часу, а відчути і побачити Карпати, колоритний побут і краєвиди, від яких перехоплює подих, дуже хочеться, то мандрівникам слід вирушити у гірське село Криворівня.


Криворівня розташована у Верховинському районі Івано-Франківської області. Вона лежить лише у 7-8 км від адміністративного центру, на берегах гірської ріки Чорний Черемош. Саме тут створювалась повість "Тіні забутих предків", і саме тут Сергій Параджанов знімав свій фільм. Невелике карпатське село тривалий час виступало мистецьким центром, модним курортом, на якому збирались чисельні письменники та громадські діячі. 

Мало який населений пункт в Україні може похвалитися стількома видатними і "зірковими" гостями, як невелике село Криворівня у Карпатах. Свого часу тут побувало стільки людей, котрі творили українське мистецтво, історію і формували суспільну думку, що до нині місцевим просто гріх не використати ці факти, щоб запрошувати туристів. Невеличке село "усіяне" історичними місцинами, музеями і різними "фішками", пов'язаними з відомими іменами.

Криворівня – місце, куди можна втекти від міського життя, квапливості і метушні. Криворівня розташована у вигині Чорного Черемоша, по обидва береги річки. Лінія берегів у цьому місці має зигзагоподібний вигляд, в той час як ділянка землі, витягнута уздовж берега, досить рівна. "Крива" і "рівна" – Криворівня.

Село відоме тим, що тут часто бували визначні творчі постаті Україні. До прикладу, Іван Франко приїджав сюди зі своєю родиною щоліта. Криворівню можна взагалі назвати осередком української інтелігенцї: тут також відпочивали Леся Українка, Ольга Кобилянська, Михайло Грушевський, Василь Стефаник. Навідувалися у Криворівню Володимир Гнатюк, Михайло Коцюбинський, Іван Труш, Гнат Хоткевич, Олекса Новаківський, Лесь Курбас, Марко Черемшина, Ірина Вільде.

Гордість села – дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці, збудована ще у 1719 році. Вона є чи не найстарішим храмом на Гуцульщині, проте, впродовж трьохсот минулих років не зачиняла своїх дверей перед вірянами, навіть у радянський період: гуцули не дозволили.

Природними цікавинками села Криворівня є вершини, що оточують його: скелі Івана Франка, Михайла Грушевського, Довбуша та Фізій Камінь. Український фольклорист Володимир Гнатюк назвав Криворівню "Українськими Афінами"/

Криворівня відіграла неабияке значення в українській літературі. З селищем пов'язана повість Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків", бо саме тут автор її і створив. За п'ятдесят років по тому, як повість побачила світ, режисер Сергій Параджанов знімав тут однойменний художній фільм.

Серед місць, які показують туристам у Криворівні - Літературно-меморіальний музей Івана Франка, Музей-садиба Михайла Грушевського і Музей-хата-ґражда.

Це село, де "менше шуму, грому, біганини, яке напувало душу спокоєм, тихою красою", - так про Криворівню писав Іван Франко, який тут лікувався і творив з 1901-го по 1914-й. Нині у хаті народного лікаря і різьбяра Василя Якіб'юка, де мешкав письменник, розташовано музей імені Франка: збереглося ліжко, на якому спав письменник, є лавка, годинник, столик того часу і топірець-бартка, подарований господарем Франкові. Письменник багато писав у Криворівні, мав свій улюблений камінь, на якому можна посидіти й нині.

Є кімната, присвячена видатній жительці села Парасці Плитці-Горицвіт. Параска Плитка-Горицвіт – автор більш як 1000 рукописних та власноруч переплетених й ілюстрованих книг. Вона народилась і до кінця життя прожила у Криворівні, пережила заслання на Колиму. Одним із її талантів було малювання: вона залишила по собі величезну колекцію ікон. Зараз в будинку, де жила майстриня, створюється її будинок-музей.

Також пишаються місцеві і відновленою хатою-ґраждою, де режисер Сергій Параджанов знімав знаменитий фільм "Тіні забутих предків" і, за чутками, навіть закохався і просив руки місцевої гуцулки, але її батько заборонив доньці шлюб із відомим митцем.

Є у Криворівні і збудований музей першого українського президента Михайла Грушевського. У 1902 році він вперше, за порадою Франка, приїхав сюди на відпочинок. Але за кілька років заможний Грушевський купив собі віллу і земельну ділянку біля Чорного Черемоша. Будинок облаштували у гуцульському стилі. Протягом усього літа на віллу до Грушевських приїжджали українські митці, науковці, політики, діячі. Згодом Грушевський придбав іншу земельну ділянку і будинок, але та садиба згоріла у роки Першої світової війни.

Село Криворівня цікаве будь-якої пори року, проте найкращий час для подорожі - літо. Неподалік берегів річки є чудові місця для наметів. А ще краще зупинитися у місцевих жителів, відчувши на собі їхню гостинність і почути від них легенди та історію села.


Використано матеріали pravda.if.ua, Радіо Свобода, stezhkamu.com, verkhovyna.life, https://if.depo.ua/


09.09.2019 4497 3
Коментарі (3)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

561
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1746 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1088 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

523
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6870 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11323 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

300

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1031

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1076
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

238
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1045
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

811
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

677
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2907
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4408
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18403
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

257
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

324
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

633
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

735