Made in Ukraine: Як прожити 365 днів, купуючи лише українське

 

 

Отже, сьогодні рівно рік , і пора підбивати головні підсумки.

365 днів тому я пообіцяла , що весь рік буду купувати тільки продукцію українського виробництва. За цей час експеримент обріс неймовірною кількістю інтерпретацій. Тому нагадаю умови.

Українською продукцією ми вважали сукупність двох факторів: бренд , створений в Україні (тобто , Coca- cola і Tampax не підходили ) , а також виробництво , розташоване на території країни. Оскільки спочатку мій експеримент був заснований виключно на цікавості - дізнатися про стан підприємств і що ж все-таки виробляють - саме такі умови ми вважали максимально коректними . Крім того , ну , ми ж з Катею Венжик розуміємо , що з усього багатства ресурсів у нас в країні - вугілля , сільське господарство і деревина. Останнє з Китаю або Італії :)

Якщо чесно , я не підозрювала , що буде настільки важко і легко водночас. Що мене чекає не битовуха , як я очікувала , а щоденні відкриття , робота детектива і логіста . Що я зустріну неймовірну кількість цікавих , розумних людей з палаючими очима , закоханих у свою країну. Я не очікувала масштабів інтересу до експерименту. І вже тим більше не очікувала , що велика кількість моїх друзів і передплатників будуть слідувати за виявленими адресами - сайтам . Зовсім-зовсім я не очікувала телеверсії і вечерь на 130 чоловік (це все Delo.UA винувато :)) .

А тепер висновки.

В Україні , за рідкісним винятком , можна знайти практично все необхідне для життя. Круглий рік. Якщо добре шукати , то усі товари будуть дуже хорошої якості не тільки у виконанні , але і по дизайну. Так, для мене , людини, яка має можливість носити туфлі Jimmy Choo і купувати посуд для будинку не в Ikea , зовнішній вигляд дуже важливий!

Товари , які випускаються у нас , на 15-30 % дешевше , ніж аналогічні імпортні.

Основні конкуренти українського виробника - безперечно , Китай і світові бренди (теж , в принципі , зроблені в Китаї). Вороги ? Знаходяться всередині країни. ІМХО . Тому що ті ж дитячі підгузники , або, наприклад , безфосфатні мийні засоби з великими труднощами входять в торговельні мережі. Хороша декоративна косметика випускається тільки як private label на замовлення мереж . Купити її в окремих магазинах неможливо.

Шукати продукцію українського виробництва найпростіше в регіонах - на ринках і невеликих магазинах . Власне , там , куди виробникам простіше увійти . А от щось трендові і ультрамодний - одяг , взуття , прикраси - легше знайти в Інтернеті.

У більшості виробників (особливо стосується одягу - взуття) мається відмінне розуміння процесу , хороші технології і прекрасна якість . Але геть відсутній смак і дизайнер на виробництві . Саме тому, наприклад , трикотаж ( а часто і фабричну взуття ) українського виробництва важко змусити себе купити , а носити це можна тільки якщо тобі перевалило за 65 років, ти втратила чоловіка -сімома - собаку в один день , перестала підстригати волосся і фарбувати коріння , і все , що в тебе залишилося - це 6 соток городу. Так ось туди - так, можна. В інші місця не можна .

Ну , говорити про те , що 80 % виробників потрібно поміняти сайти , етикетки , упаковки - я , якщо чесно , дуже сильно втомилася , і ніяка це вже не новина. Але повірте мені , дорогі підприємці , як тільки ви заплатите один раз не дуже великі гроші фотографу і стиліста зйомки , а ваш бренд ( лого , етикетка , упаковка і т.д.) буде виражати те , що ви хочете сказати своєю працею , ваші продажі різко підуть вгору. А деякі і зовсім стануть love - mark . Безперечно , для цього треба наймати професіоналів - топ -менеджерів , фінансистів , маркетологів , піарників , копірайтерів , дизайнерів , творців сайтів . І не намагатися робити весь цикл самостійно , як це часто відбувається зараз.

В Україні можна знайти неймовірні для нашого регіону виробництва : вирощування устриць , осетрів , бананів , оливок , чаю , виготовлення арахісового масла , хамона і віскі. Українці люблять доводити , що їм все по плечу крім брендингу .

Моє життя неймовірним чином змінилася. Рік тому я думала , що все , що мені належить - це тестування товарів . А знайшла 300 неймовірних історій людей , які до одуру люблять цю країну і яким цікаво жити і творити! Деякі з них стали моїми друзями. Деякі , навпаки , досі шукають підступ , чому це я була така добра . Але я тепер знаю точно : якщо у людини є мрія , він займається тим , що любить , то навіть з 2-4 тисячами доларів і поодинці можна робити дивовижні речі , які подобаються людям . До речі , саме 4000 доларів - середня сума початкового капіталу більшості українських виробників (малий та середній бізнес) , з яким запускався не просто бізнес , а виробництво .

Чого у нас в країні не виробляють ?

Тут перерахувати простіше. У нас не шиють , наприклад , джинси. Вірніше , їх шиють на фабриці в Кривому Розі. Представник фабрики в телефонній розмові сказав , що все на фабриці - технології, обладнання , матеріали і гроші - австрійські . На внутрішній ринок ці джинси не потрапляють , виробництво українським не вважають. У нас не шиються дублянки і не роблять сонцезахисні окуляри в пластмасовій і металевій оправі .

Або ось жіночі прокладки. У тій же Білорусі , наприклад , вже давно навчилися їх не тільки робити , але і продавати нам же . У нас же немає навіть маленького цеху з їх виробництва . Хоча ті ж памперси у нас випускають.

У нас все погано з технікою. Пилососи , соковижималки і телевізори , які до розпаду СРСР і в дев'яності випускали / намагалися випускати на наших підприємствах , зараз вже не робляться.

Звичайно ж , у нас немає своєї червоної ікри , оливкового масла , кашеміру , практично немає канцтоварів (хоча ще пару років тому кілька фабрик намагалися налагодити їх виробництво). У нас простоюють заводи , які колись робили посуд , і практично не залишилося суконних фабрик. Практично вся техніка , яка збирається на території країни , зроблена з іноземних комплектуючих . Та що там техніка - легка промисловість на 98 % працює на іноземній сировині. Тому на 100 % українським виробництвом можна вважати хіба що пару компаній , які шиють костюми та сукні з тканини , виробленої в Чернігові , та наших фермерів.

Але в кожному разі я переконана , що торгові марки , придумані на території України , як і виробництво , розташоване у нас , створюють не лише робочі місця , а й зміцнюють так чи інакше економіку . Ну і менше шкодять екології .

Що залишиться зі мною?

Я точно не бачу сенсу міняти деякі українські товари на імпортні аналоги . Наприклад , човники від Качоровський , блиски для губ від Diva , колготи Anabel Arto , лаки для нігтів LCF , пальто Frizman , безфосфатні пральні порошки та миючі засоби , посуд Biol . Все те , що досить легко купити і просто не хочеться змінювати, тому що якість і ціна мене влаштовують на 100 %.

Про що я шкодую ?

Що не писала частіше , мало не щодня, адже нові відкриття у мене були по кілька разів на день. Що не встигла об'їхати всю країну. Що іноді спала більше , ніж могла б , і далеко не всі з задуманого встигла. І взагалі шкодую, що не зробила більше , ніж зробила.

Що далі?

Революція внесла свої корективи в хід мого експерименту . І ми з Катею Венжик навіть не змовлялися про те , що писати радісні матеріали про чергове відкриття не дуже-то коректно по відношенню до інтересів тих , хто відстоює право жити в нормальній країні і страждає за це. Тому у нас " зависло" близько двадцяти постів , якими ми з радістю поділимося найближчим часом.

Я буду і далі писати в блозі про все українське виробництві , що я знаходжу або , правильніше сказати , яке тепер знаходить мене у найнесподіваніших місцях. У блозі з'явиться нова рубрика "Сімейний бюджет" - про те , де можна заощадити , купуючи продукцію українського виробника , особливо якщо ти працююча мати трьох дітей.

По вівторках і четвергах в проміжку з 8.15 до 8.30 на каналі " Україна " можна дивитися телеверсію блогу ( а трохи пізніше тут , на сайті , переглядати) , за що окреме спасибі всім -всім продюсерам продакшена " телеприйом " за віру в мене і окреме - " хрещеною мамі " відеоверсії Наталії Ємченко. У програмі " Ранок з Україною" я не просто розповідаю про українських товарах, а й настільки жорстоко їх тестую , що навіть найсерйозніші скептики зможуть переконатися : " якщо вже після цього речі виживають , то в звичайному житті їх точно можна використовувати " .

Як я і обіцяла , буде сайт з усіма адресами - паролями - явками , буде книга - путівник по країні , зовсім вже скоро. Ну і найближчим часом - другий Український Вечеря з новими цікавими кейсами і дегустацією продуктів.

А поки ... Так, я відлітаю до Італії святкувати День святого Валентина. І , звичайно ж , у мене там буде шопінг :) Хоча , якщо чесно , я не можу сказати , що я чогось дуже-дуже сильно хочу . Може , вина і сиру. Ну , ще незважаючи на відлигу куплю уггі , бо дуже мерзну на зйомках.

І так, весь цей рік вся продукція купувалася виключно за мої особисті гроші. Фотографи - Delo.UA. Витрати на відрядження - меценат , який побажав залишитися неназваним.

Звичайно ж , мій експеримент не можна назвати "чистим" на 100 % - все-таки я їздила за кордон у відрядження (і їла їх буржуйські сніданки ) , купила кашеміровий шарф в період депресії рівно через півроку і користувалася своїм старим телефоном і комп'ютером з надкушеним яблуком на кришці. Але навіть у такій формі особисто мені відкрилася зовсім інша Україна - та, про яку я навіть не підозрювала. Хоча , можливо , до цього я була занадто снобом (як і більшість моїх друзів).

Я неймовірно вдячна всім , хто повірив у мене і допомагав весь цей час. Каті Венжик - за те , що була не тільки редактором , а й психологом , коли я втомлювалася весь час жити в поїздах , чула неприємні репліки в спину і просто не встигала . Ірі Рубіс - за те , що дала нам можливість з Катею реалізувати все, що ми хотіли , і стала однією з найбільш затятих послідовниць експерименту , підсадив на це всю сім'ю. Моїй гаряче улюбленої Аллочці Шевчук , без якої половина тестованих товарів ніколи б до мене просто не доїхала , Ірі Куксі і Галі Мельник - за те , що страхували Аллу , коли та вже валилася з ніг; всьому агентству PillarPR - просто за те , що витримали це все і дуже сильно допомагали. Всім , хто приходив з фотографіями етикеток зі словами " про , подивися , я тут для тебе знайшла" і тим , хто писав у Facebook і на всі доступні мейли . Особливо зворушили двоє друзів , які протягом кількох годин після мого поста на ФБ привезли дзеркальні фотокамери зі словами " користуйся , скільки треба". А також одному неймовірному чоловікові , який тримає за руку , підтримує , допомагає і дуже пишається мною.

 

*переклад з російської, mmr.ua


17.03.2014 4083 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1988
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1871
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5551 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2163 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1522

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

756

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1787
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3694
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

911
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

236
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

395
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1293
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898