Людству потрібен космос для виживання

 

Фантастичні замальовки майбутнього можуть стати реальністю. Всесвітньо відомий дослідник чорних дір британський учений Стівен Хокінг передбачив, що незабаром людству доведеться замість Землі шукати новий дім для життя. Планеті загрожує настільки багато раптових небезпек, що знищення її може виявитися надто несподіваним.

"Людству необхідно розвернутися в космосі для виживання. Життя на Землі перебуває під постійно зростаючою загрозою знищення, лиха, на кшталт раптового глобального потепління, ядерної війни, генетично модифікованого вірусу або інших небезпек, про які ми ще не знаємо", - вважає Хоукінг.

Такої ж думки дотримується й інший британський вчений і дипломат Кріспін Тікелла. Це він першим звернув пильну увагу на проблему глобального потепління. Зараз він вважає, що через глобальні зміни клімату через 200 років на Землі може залишитися 2,3 мільярда людей.

"Вплив людини на Землю особливо посилилося за останні 250 років. У результаті цих трансформацій навколишнє середовище стало нежиттєздатною. Головні фактори - збільшення народонаселення, деградація землі, споживання ресурсів, забруднення води та повітря, зміни клімату, знищення інших різновидів, - пояснює Тіккел.

Підвищуються рівні моря і температури зроблять деякі ділянки планети непридатними для життя, що може серйозно вдарити по народжуваності. Більше того, майбутнє, на думку Тікелла, являє собою жахливий фантастичний фільм. Прогрес у генетиці може привести до створення різних підвидів людей.

Рішення проблеми Хокінг вбачає в якнайшвидшому освоєнні інших планет Сонячної системи. На його думку, люди могли б мати постійну базу на Місяці через 20 років і колонію на Марсі в наступні чотири десятиліття. "Ми не знайдемо нічого настільки ж зручного, як Земля, якщо не вирушимо в іншу зоряну систему", - сказав учений, додавши, що навіть якщо люди не знищать себе в найближчі 100 років, вони повинні отримати космічні колонії, які можуть існувати без підтримки з Землі.

Амбітні плани з освоєння і колонізації Місяця будуються Росією і США вже давно. Щоправда, першопричиною цих розробок є бажання першими отримати доступ до нового джерела енергії. Цим джерелом для термоядерної енергетики є ізотоп гелію-3, який є у великих кількостях на Місяці. Земні запаси гелію-3 настільки малі, що використовувати їх у промислових масштабах неможливо. "За оцінками, на нашому супутнику міститься не менше 1 млн т гелію-3, що може повністю забезпечити земну енергетику на термін більше 1000 років", - вважають експерти.

Сутички за джерела енергії тепер ведуться паралельно з боротьбою за освоєння Марса. Фахівці стверджують, що обидва ці процеси взаємозалежні. Планується, що на Місяці буде побудовано проміжну станцію для польоту на Марс. Іншими словами, хто першим освоїть Місяць, той першим висадиться і на Марс.

Американські фахівці планують висадитися на Місяці в 2015 році, а на Марсі вже в 2020. Російські вчені, у свою чергу, обіцяють ступити на Місяць в 2012 році, а до 2020 року побудувати там усю необхідну транспортну систему. Аналітики вважають, що, володіючи всією необхідною інфраструктурою і технологією для здійснення завдання колонізації Місяця, Росія має можливість бути першою, яка розмістить там свою базу.

Стівен Хокінг відомий своїми песимістичними прогнозами. Наприклад, за однією з його версій, дуже скоро рОботи набагато перевершать людей і по фізичних здібностях і по інтелектуальних. У такому випадку, людству доведеться погодитися на втручання генної інженерії. "На відміну від нашого інтелекту, продуктивність комп'ютерів подвоюється кожні 18 місяців, - каже Хокінг. - Небезпека, що у них виникне інтелект, і вони підкорять світ, цілком реальна".

На думку вченого, є тільки два виходи. Людству доведеться або подумати про штучне вдосконаленні своїх генів, або спробувати знайти спосіб об'єднати комп'ютери і людський мозок. "Нам доведеться піти цим шляхом, якщо ми хочемо, щоб біологічні організми як і перевершували електронні".

 

Довідка.

Стівен Хокінг (Stephen Hawking) народився в 1942 році, в день 300-річчя з дня смерті Галілео Галілея. У 1959 році він поступив до Оксфордського університету, а в 1962 перейшов до Кембриджського університету, щоб вивчати космологію.

У ранньому віці лікарі поставили йому страшний діагноз - аміотрофічний бічний склероз. До 30 років Стівен опинився в інвалідному кріслі. Пізніше лікарі змушені були видалити йому трахею, і він повністю втратив голос. Для спілкування Стівен користується спеціальним комп'ютером. Пальцями правої руки він вибирає потрібні слова з тих, які висвічуються на дисплеї комп'ютера. Із слів формується пропозиція, яке потім по команді вченого вимовляється комп'ютерним синтезатором мови.

Хокінг надзвичайно популярний, серед його прихильників колишній американський президент Білл Клінтон. Хокінг з 1979 року очолює кафедру прикладної математики і теоретичної фізики Кембріджського університету, якою колись завідував сам Ісаак Ньютон. Студенти люблять слухати його дотепні лекції.

Всесвітню популярність і популярність Хокінгу принесла його книга "Коротка історія часу", що вийшла в 1988 році. Книга без математичних формул і складних викладок популярною мовою пояснює читачеві теорію виникнення і розвитку Всесвіту в тому вигляді, якою бачить її автор. Багато робіт Хокінга присвячено чорним діркам.

Стівен Хокінг знаменитий своїми дослідженнями в області космології, теорії відносності, гравітації і квантової механіки, історії Всесвіту. Він має 12 почесних ступенів, є членом Британського наукового Королівського товариства і Академії наук США. Наукові заслуги Стівена Хокінга відзначені безліччю премій, медалей і нагород.




 Інформація РІА Новості


26.11.2010 2995 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

797
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2353
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2041
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2063
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6259 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2356 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

227

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1048

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1029

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1298
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

147
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

513
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1976
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26403
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

462
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10381 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

467
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

320
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

470
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

544
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1487