ЛИСТ НА "ФІРТКУ": Щодо виборів ректора медуніверситету

Щоб мати виграшний шанс стати ректором учбового закладу, сьогодні не обов`язково бути фахівцем своєї справи, господарником чи ефективним управлінцем. Достатньо симпатизувати провладній партії та активно працювати на її благо.

 

До такого висновку спонукає ситуація, що склалася напередодні виборів ректора Івано-Франківського національного медичного університету.

 

Один з претендентів на цю посаду є членом Партії регіонів. У період двох президентських кампаній він плідно працював у виборчому штабі означеної політичної структури.

 

Очевидно, саме це і стало приводом для лобіювання інтересів кандидата головою обласного осередку Партії Регіонів, народним депутатом від ПР Василем Чудновим. У трудовому колективі університету стверджують, що питання про призначення даного претендента на ректорське крісло завдяки такій підтримці вже давно вирішене на всіх рівнях.

 

В університеті поширюється варіант розвитку подій у тому випадку, коли бажаний кандидат не стане господарем навчального закладу. Тоді, мовляв, його можуть позбавити статусу  національного і навіть приєднати до іншої учбової установи.

 

Хто у найближчому майбутньому буде ректором медичного університету і якими шляхами до цього прийде – внаслідок демократичних виборів чи рекомендації про призначення – стане відомо вже найближчим часом. Цей результат матиме важливість не лише для колективу окремого навчального закладу, а й для всієї громади Івано-Франківщини. Адже реальною стає загроза приходу на всі ключові посади людей, які, в першу чергу, спроможні догодити певним політичним силам. Їх фахові якості при цьому залишатимуться на останніх позиціях.

 

Андрій Лелека

 

ГО „Справедлива освіта”


29.03.2011 2672 25
Коментарі (25)

ПЭТЯ 2011.03.29, 17:21
Нажаль не вказано, хто ж той кандидат від ригіонів. Колись мова йшла про Зіновія Митника. От він попри свій "ригіоналізм" - і добрий управлінець, і ефективний господарник, і лікар. Будував і керував нашою обласною лікарнею, перебудовував і керував Феофанією, керував міністерстовом, був головою облради. Потужний і позитивний кандидат.
! 2011.03.29, 19:43
Від "ригіоналів" іде Рожко.
кум 2011.03.29, 21:50
однозначно регіонали пхають стоматолога Рожка, підтримує регіонал місцевий Чуднов
Студ 2011.03.29, 21:57
Мда, враження що вибори Донецького універа, в стилі регіоналів - стоматолог ректор. Невже студенти зтерплять. І так херіє вуз - враження що там мудрих людей не залишилось.
Брат 2011.03.29, 22:55
В країні одні вибори. Але добре що вони ще присутні бо з приходом цих товаришів і з таким розвитком подій скоро може і не бути...
Dimasik 2011.03.29, 22:15
Та Рожко позиціонує себе по кафедрах як незалежний "мен", і що ніби то підтримки влади в нього зовсім немає, особливо ПАРТІЙНОЇ))). Кому цікаво гарні офіційні фото партійного діяча і можливо майбутнього.."правітеля" http://mv2010.org.ua/gallery/BiCLkp/
anonim 2011.03.30, 00:06
регіонали пресують ІФНМУ, знищують вільний вибір ректора... не дай Бог повториться історія передвиборчих баталій у Донецькому університеті, де побили дружину ректора!.. на жаль, сьогодні це реально...
стоматолог 2011.03.30, 03:56
А що хтось може сказати, що Глушко краще. Я в цьому дуже сумніваюсь, та і серед працівників Рожко користується більшою підтримкою.
Пуцер 2011.03.30, 02:16
Все тихенько пройде, виберуть рИгіанала бо ні одна Сирійсько-Йорданька студентська мед-одиниця з не вякне. Вузом де переважать прихожани рИгіаналам буде зручно бабло колотити.
Андрій 2011.03.30, 08:44
Дивний лист, ну так назвіть кандидата(ів), хто від кого і т.д.
Люцифер 2011.03.30, 09:10
Андрюша, ти "добрих дєл мастєр", в стойло махом!
член трудо 2011.03.30, 10:28
На жаль, рівень Автора ЛЕЛЕКИ є зовсім недалеким. Автор спершу б відкрив тлумачний словник та ознайомився зі словом "фахівець", а потім б застосовував до певних людей. Шкода, що люди у Великий Піст вміють поливати брудом людей! Мені б цікаво було б дізнатись Вашу думку про те, що як нефахівець РОЖКО захистив 23 дисертанти, видав 2 національні підручники і т.д. А нині в нас "демократичний ВУЗ": на сайті ІФНМУ Ви можете прочитати програму кожного кандидата в ректора; а у вестибюлі ІФНМУ висить список делегатів трудового колективу - це все "демократично". Чому ж Лелека це не написав?
доцент 2011.03.30, 16:45
альтернатива є. Але, на жаль, для більшості моїх колег, викладачів ІФНМУ, зрештою студентів також, характерні ненайкращі риси українського менталітету: байдужість, рабське слідування чужим наказам, обмеженість... ми ніколи не робимо свій власний вибір, ми ніколи не прислухаємося до свого серця, не звертаємося до власного розуму, а завжди дивимося в сторону на когось - "владу", від якої очікуємо те, що вона апріорі не може нам дати, адже вона є породженням не нашої волі, а нашого страху і "жебрацького" мислення... не зраджуйте себе, не зраджуйте своє майбутнє! зробіть свій вибір гідно і незалежно!!!
не політик 2011.03.30, 17:14
читаю про засилля рИгіоналів, про лобіювання їхнього кандидата Рожка, про відсутність вільного вибору в ІФНМУ. І в мене одне запитання - де ж наша хвалена опозиція? хто бодай спробує захистити майбутнє ІФНМУ??
студ 2011.03.30, 19:20
Саме так де ж ці хвалені Свободівці, Бютівці, Фронти змін. чи все що не стосується земельних питань їх не цікавить.
ЧУД 2011.03.30, 19:52
сьогодні на ресурсі франик.ком стаття теж про медакадемію висіла, до обіду довисіла - миші зїли, адмінресурс Рожка і ко в дії, благо в інеті з цим боротись нема сенсу, думаю вони дограються, в Лівії за допомогою фейсбука революцію підняли. правда в цих медиків якесь аморфне середовище ні в одній соцмережі ніякої активності по медакадемії - лохи , трусять штанами. так як телята Рожка і виберуть
The Cat 2011.03.30, 20:32
Дуже шкода, що реально розумна і хороша людина не може бути вибраною на посаду без підтримки ведучої політичної сили... І ніхто не напише, що ВУЗ дійсно "хєріє", як написав хтось з попередніх коментаторів, саме при теперішньому керівництві і гостро, як ніколи, потребує "вливання" нової, чистої крові. В даній статті бачу лише політику і каменюку, яка летить " в город" одного кандидата. Не важливо, яка політична партія його підтримає, партії міняються, залишається людина, хороша, розумна, чуйна. З ним у нашого ВУЗу відкриваються нові перспективи, а якщо залишиться старе керівництво, то так і "захєріє" і потопиться в бюрократії і корупції...
! 2011.03.30, 23:22
справді останні роки Вуз котится до низу,треба свіжу кров бо далі будуть випускати санітарів для крайнього Гондурасу та фельдшерів. І як на виборах президента вибирать нема з кого стоматолог або майже-пенсіонер
45 2011.03.30, 23:42
шкода, але справді за останні роки медунівер сильно втратив по всім напрямкам... до прикладу - обмаль серйозних, потужних наукових робіт на клін кафедрах, значно впала якість навчання. Ми що, йдемо у напрямку розвитку Львівського нац медуніверу????? де старости банально збирають гроші. Та львівяни можуть поїхати вчитися до нас, що є реальними фактами. а куди їхати нам? хіба що в Румунію)))))))) нам потрібний ректор, з яким рахуються не лише в Україні, а й у Європі, з міжнародним досвідом наукової роботи, з сучасними досягненнями в науці.
микола 2011.03.31, 15:08
так, з вільним вибором все ясно, його у нас немає і ще нескоро буде.... але все ж хочу побачити, чого ми повинні голосувати за Рожка... хочу побачити його програму! і раджу йому і його "рєальним пацанам" - нехай хоч створять видимість легітимних виборів. Легітимність — це широке та складне явище, яке виражає зв'язок інтересів людей з їх внутрішньою оцінкою, яка залежить від їх стверджень, світосприйняття та повсякденного життя
Думка вгол 2011.03.31, 15:38
цікаві в нас люди в Україні і в ІФНМУ зокрема.... їм в очі сеча, а вони кажуть, що то Божа роса і щей дякують. Брехнею живете, брехню обираєте, в брехні жити будете. Голосуйте за ПРоФФФесіоналів...
Лік 2011.03.31, 22:54
Шановне ПАНСТВО,та будьмо в своїх коментарях просто інтелегентами.Бо пишуть ті, хто якоюсь мірою звязаний із медициною.Всі три кандидати на ректора, є варті цього.Прикро те, що професору Рожку ніхто не може щось *закинути* погане так хоть якость вирішили помститисьі звинуватили в РЕГІОНАЛЬСТВІ.Та не по панськи це.Це патріот своєї держави,людина яку знає стоматологічна еліта України, професіонал своєї справи,нормальний сімянин, просто толкова людина.Так, має свою думку, на *голову* точно ніхто не сяде,і молодець, бо інакше не став би тим ким є зараз.
Сергій 2011.03.31, 23:53
Досить консервуватись і стагнувати – дорогу молодим, амбітним і досвідченим, які на ділі довели свою профпридатність. Допоможи зробити ІФНМУ – THE BEST
лікар людс 2011.04.01, 15:47
Влада діє за принципом - є корито, а свиня найдеться.
інь 2011.04.05, 16:24
Рожко хороша людина, відповідає статусу професора, досвідчений організатор і керівник, справжній професіонал своїй справи, чуйна і вдячна людина (тепер таких залишилось мало). Не важно хто в якій партії, ми всі люди і не гарно, обливати людину брудом. Якщо ви не бажаєте людині добра, то не можна бажати зла. Будьте стриманими і навчіться поважати не тільки себе, але інших, знайомих або не знайомих вам людей.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

44
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

39
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663