Лікар-імунолог Галина Бенько: У нас немає відповідальності за своє здоров’я

Батьки в Україні давно поділилися на два табори — прихильників та противників щеплення. І це не є ні для кого секретом. Лікарі не один рік і не один раз попереджали про небезпечні наслідки відмови вакцинувати дітей. Проте противників вакцини менше не стає.

Масові спалахи кору по всій країні – перші результати таких настроїв у суспільстві.

На жаль, Івано-Франківщина - серед лідерів захворюваності на цю небезпечну хворобу. Тільки за 11 місяців цього року цифра перейшла за 3,5 тис. І продовжує рости.

Про вакцинацію та міфи навколо неї Фіртка говорила з головним дитячим імунологом області Галиною Бенько.


Чому в Україні такий низький колективний імунітет?

Це питання профілактичного здоров’я загалом в країні, на яке довгий час не зверталася увага.

Вакцинопрофілактика – один із серйозних винаходів людства для того, щоб захиститися від керованих інфекційних захворювань. На сьогодні ситуація в Україні дуже складна, бо за останні роки ми щепили дуже малу кількість людей – і дитячого, і дорослого населення. Щоб комфортно жити та не хворіти у країні має бути 95% колективного імунітету. Якщо брати офіційну статистику і показники за 2016 рік, для прикладу, то цей показник у нас складав 14,6%. Тобто усі українці є у зоні ризику по епідемії тих чи інших захворювань. Першим таким серйозним дзвіночком сьогодні є захворюваність на кір. Згідно доказової медицини, якщо людина має два щеплення проти кору, паротиту і краснухи – вона реально не може захворіти при умові, що є 95% вакцинованих.

У нас дуже часто батьки ставлять запитання, що дитина має два щеплення, але все одно захворіла на кір і чим це пояснити. А пояснюється це тим, що навколо не вакциновані. Якщо скажімо у садочку 100 дітей і 95 з них вакциновані, то ті 5, які не мають щеплення, не захворіють, бо інфекції не буде. Але, якщо зі ста дітей вакциновано 5 чи 10, то про що тут можна говорити. Вакциновані діти захворіти можуть, але перебіг хвороби буде легким.

У нашій ситуації вакцинопрофілактика має бути складовою широкої інформаційної компанії, в якій мають працювати і лікарі, і освітяни, і журналісти, щоб донести до батьків необхідність і важливість цих процедур.

На сьогодні - ми поживне середовище для інфекцій, бо у нас практично всі не вакциновані. У Європі ситуація протилежна.

Чим зумовлена така ситуація? Чому в один момент батьки перестали щеплювати дітей?

Є нерозуміння і тут велику роль грає Інтернет. Зараз всі все читають. І ЗМІ, і сама медична спільнота внесли велику лепту у цю антивакцинарну компанію.

Інформації зараз є багато у вільному доступі. Тому я завжди кажу батькам: читайте не тільки Інтернет, але й офіційні джерела – все те, що є проявом доказової медицини.

Якщо є статистика, якщо у цілому світі вакцини працюють і люди не хворіють, то чому у нас стільки упереджень…

Один з аргументів батьків на користь відмови від вакцин – побічні реакції, які начебто викликає щеплення, можливість прояву аутизму і так далі…

Немає жодного доказу, що від вакцин є ускладнення, чи навіть то й же аутизм, до якого апелюють молоді батьки. Навпаки доведено, що вакцина не викликає аутизм. Аутизм – це хвороба на генетичному рівні, тобто вона закладена з народження і проявляється у певний термін.

Є і такі генетичні захворювання, які проявляються в 5-10-15 років. Я завжди пояснюю мамі, що навіть якщо дитина з аутизмом, то вона може впасти, травмуватися, чи навіть стати на ржавий цвях і загинути від правця. Дитина з вродженою вадою серця, скажімо, може бути контактною по кору і уявіть собі у такої дитини температуру 40. Тут вже перебіг хвороби значно серйозніший і може дати ускладнення по основному захворюванню.

Які є протипоказання до щеплення?

Протипоказань немає. Усі протипоказання є короткотривалими. Щеплення не зроблять дитині, якщо в неї температура вище 38, наявні прояви вірусної інфекції або загострення хронічного захворювання. Як тільки дитина фактично здорова, через тиждень чи десять днів можна абсолютно спокійно вакцинуватися.

Є випадки, коли лікарі радять утриматися від щеплення…

У такому випадку, якщо лікар дає рекомендацію, то він повинен чітко це обґрунтувати в лікарняній картці дитини та поставити своє прізвище під цим. Повинна бути юридична відповідальність за свою роботу. Інших протипоказань я не бачу.

Як з ініціативою Міністерства охорони здоров’я щодо заборони невакцинованим дітям відвідувати ДНЗ. На практиці це діє?

Це добре, що такий лист є. Зараз якщо дитина не вакцинована, то відповідальність на себе беруть директори шкіл і ДНЗ. Не знаю, чи це вже застосовується на практиці. Закордоном така практика присутня давно.

Завжди наголошую, що батьки дають право дітям на життя, але не мають права забрати його якість. В тому числі батьки не мають права не надати дитині профілактичних послуг. Тут вже мова може йти про порушення норм конвенції захисту прав дітей.

У нас, на жаль, сьогодні нема відповідальності за своє здоров’я.

В Інтернеті можна навіть зустріти історії про начебто смертельні наслідки після щеплення.

Немає такого.

Я завжди також говорю, що у нас краще вакцинують тварин, аніж дітей. Коли купують дорогого песика, в першу чергу йдуть у ветеринарну клініку та роблять тварині паспорт, щеплення і все решта. Але поряд з тим песиком у нас дома живе шестирічна невакцинована дитина і на це ніхто не звертає уваги.

Наскільки вакцини, які нам пропонує держава, якісні? Є випадки, і їх багато, що батьки їдуть вакцинувати дітей закордон.

Усі вакцини, що в Польщі, що в Україні по якості одинакові.  Усі вони сертифіковані.

І індійська вакцина є такою ж якісною, як і бельгійська, і французька. Є тільки різниця у складі вакцини. Власне, якщо б такий самий склад був у вакцини бельгійського чи французького виробництва, то вона б давала ідентичні реакції – і підвищення температури, і болючість у місці ін’єкції.

Кожна вакцина може дати температуру і припухлість. Чим старша дитина – тим реакція імунітету сильніша. Це нормально. Також є й індивідуальні особливості організму.

А за кордон їдуть, бо є певні вакцини, які в Україні не зареєстровані. Прикладом цього є вакцинація від вітряної віспи. У світі вітрянки немає, бо є вакцина. У нас все навпаки. Щоправда, вже з нового року у нас теж повинна появитися вакцина від вітрянки. Принаймні, так обіцяють у МОЗ.

Але тут знову ж таки виникає питання колективного імунітету – я свою дитину вакциную від вітрянки, а всі решта ні. Де гарантія, що дитина не захворіє?

Так, вона може захворіти, але перебіг хвороби у такому випадку буде легшим.

То як все ж таки перевірити якість вакцини?

Батьки мають право просити сертифікат якості на вакцину, яка приходить у кожен ФАП чи поліклініку. Так само і з приватними установами. У сертифікаті вказана серія вакцини, усі необхідні печатки та інша інформація.

Немає контрабандної вакцини. Наприклад, власник приватної клініки, навряд чи буде ризикувати своєю репутацією та здоров'ям пацієнтів.

Яка зараз ситуація із захворюванням на кір у нас в області? Чи вистачає вакцини?

Сьогодні вакцини немає надмір, але її вистачає для роботи. Щоб не бути голослівною, на 7.11.2018 року область мала вакцини КПК 11842 дози. Її може не бути в якомусь конкретному селі, чи поліклініці на певний момент, але у такому випадку вона є в іншому медзакладі іншого населеного пункту чи району. Потрібно просто скоординувати роботу працівникам кабінетів щеплень і мати інформацію про те, де і скільки є доз вакцини.

Ви багато років працюєте імунологом. Чи почали зараз люди активніше робити щеплення?

Роблять дифтерію та правець, багато вакцинуються проти грипу, папіломавірусу. Тобто, я можу сказати, що кількість людей, які розуміють необхідність щеплення, зростає.

Вже є декілька приватних клінік, які працюють з вакцинацією, а не одна, як це було раніше. Тобто, попит зростає.

Чи варто вакцинуватися дорослій людині, якщо їй не відомий її вакцинальний анамнез чи просто відсутні записи про щеплення, які були обов’язкові у дитячому віці?

Краще піти та зробити щеплення. Також радимо вакцинуватися від грипу. Обов’язково слід робити дифтерію та правець кожні 10 років по календарю. Варто зробити щеплення від гепатиту В, який нині є серйозною хворобою. Молодим жінкам слід прививатися від папіломавірусної інфекції. Якщо ви не перехворіли на вітрянку в дитинстві, то слід було б зробити щеплення також. "Зайвою" вакцина ніколи не буває і навіть якщо ви все ж мали щеплення в дитинстві, то зараз вона тільки підсилить наявний імунітет.

Чи варто вакцинувати дітей від грипу?

З 6 місячного віку вакцинуємо дітей та в обов’язковому порядку варто робити щеплення вагітним жінкам. Протипоказань немає.

Це щеплення можна робити увесь епідсезон, до часу коли закінчується термін придатності вакцини. Цього року вакцина від грипу придатна до червня 2019 року. Фактично ще у травні ми можемо робити щеплення, адже є багато хвиль грипу, поодинокі випадки і так далі.


17.11.2018 Марія Лутчин 12467 4
Коментарі (4)

Ольга 2018.12.31, 05:02

чому не спитати лікаря чи неправда що доскладу вакцини входять метали,ртуть,клітини тварин і як вони діють на організм дитини?

і чому перед вакцинацією роблять такий легковажний зовнішній огляд?які потрібо мати на руках аналізи,що говорять про 100% нормальну переносимість вакцини, а не призведе до токсикації мозку і ін. купу проблем...

Олег 2020.11.01, 09:26

Ольга, уточніть, будь ласка, до складу якої вакцини входять метали,ртуть,клітини тварин? Конкретизуйте будь-ласка. Інакше це все з опери "одна бабка" сказали, а ви ідіотка. 

 

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6433 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

371
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11613
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18038
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

687
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757