Боротися із чоловіками, що спльовують під ноги на тротуар, треба штрафами, вважають лікарі. Це не тільки неестетично і некультурно. Але загрожує здоров'ю інших людей. Зі слиною можуть переноситися інфекції, зокрема туберкульоз.

 

"Спльовують під ноги некультурні курці. Виховані носять з собою разові серветки або пакетики", - каже Мечислав Гжегоцький, завідувач кафедрою нормальної фізіології у Львівському медичному університеті.

 

Китай почав боротися зі спльовуванням на тротуар перед Олімпійськими іграми 2008 року.


Влада Пекіну у 10 разів збільшила розмір штрафу для громадян, які спльовують в громадських місцях, - до близько семи доларів США. Спльовувати потрібно в хусточку або пакетик, а потім викидати його в урну, роз'яснювали урядовці. Пекінський департамент етики набрав цілу армію волонтерів, які, одягнувши помаранчеву уніформу, роздавали на вулицях пакетики для спльовування.Але лікар не радить курцям ковтати слину, бо вона у них отруйна.

 

"У людей слина набирається в роті, коли чують запах їжі, бачать, говорять або думають про неї. У курців - від тютюнового диму. Вона дуже гірка, бо з нікотином. Мало того, що курець вдихає отруту, то ще й ковтає її. Організм природно викидає з себе отруйну слину. Бо коли ми жуємо чи смокчемо цукерку, теж слини багато, але ж не плюємося, бо вона нам приємна. Цікаво, що ця вульгарна звичка спльовувати не виникає вдома чи в гостях. Закладене з дитинства виховання дає імпульси в мозок, і він блокує рефлекс".

 

Часто спльовувати шкідливо для чоловіків, бо зі слиною вони втрачають чоловічі гормони. Через це погіршується їх статеве життя.

 

"Слина є дуже цілющою. Крім гормонів, у ній є маса речовин, що допомагають працювати шлунку. Вона загоює рани. Недарма здавна говорили наші бабці, що рану треба зализати слиною. Колись її навіть змішували з попелом і накладали на пошкоджену шкіру. Тому плювати на землю українці завжди вважали великим гріхом. Ще більш цілющою слина є у тварин - собак, котів, худоби, - продовжує лікар. - Тому найкращий вихід - кидати курити".

 

У здорової людини за добу виділяється всередньому 800 мл слини. Максимум ця кількість може сягнути 2 л. При тому у різний час виділення відбувається по-різному. Коли людина спить, слини утворюється  0,05 мл на хв, удень - 0,5 мл на хв. А коли людина їсть - це 23 мл щохвилини. У жуйних тварин виділяється до 60 л слини за добу.

 

Gazeta.ua

Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/ls-health-and-beauty/_kurcyam-shkidlivo-i-splovuvati-i-kovtati-slinu/533499">Gazeta.ua</a>