Крихівецька дорога "смерті"

 

/data/blog/115380/bbf2f0f8c4dd39892d964d289a9063b8.jpg

 

31 серпня у приміському селі Крихівці стався прикрий випадок — водій мікроавтобуса збив 13-річну дівчинку та втік з місця події. Пізніше винуватець здався правоохоронцям, проте ДТП на тій ділянці дороги — непоодинокий випадок, а регулярне явище. Ми вирішили розібратися, чому Крихівецьку трасу називають дорогою смерті. 

 

Кричущий випадок із втечею водія викликав широкий резонанс серед жителів Івано-Франківська. Люди почали закликати владу навести порядок із сумнозвісним пішохідним переходом. Найбільш послідовну позицію висловлювала місцева жителька Наталія Дзундза. Як виявилося, проблема цієї ділянки дороги для неї не є чужою, адже 31 травня 2016 року її 10-річну доньку на тому самому переході травмувала автівка. 

 

"Для мене проблема цього переходу стала особистим викликом після того, як моя дочка потрапила в ДТП. На щастя, ми відбулися легкими травмами, проте іншим не так пощастило", — розповідає пані Наталія.

 

"Я вже протягом кількох місяців пишу запити та листи до різних владних структур міста із проханням вирішити проблему, проте у відповідь чиновники пояснюють, чому це зробити нереально", —  додає вона.

 

3

 

На думку місцевих жителів, є кілька варіантів зменшення кількості ДТП на цьому відрізку дороги. По-перше, поставити світлофор. По-друге, встановити відео- фотофіксацію. По-третє, встановити "лежачих поліцейських". І по-четверте, взагалі забрати звідти пішохідний перехід.

 

Жителі, практичного кожного будинку, які живуть біля сумнозвісного переходу мають родичів чи друзів, які були учасниками ДТП на тій ділянці дороги.  Так, одного разу, водій серед ночі в'їхав в магазин, що знаходиться на розі вулиць 16 липня та Крихівецька. Іншого — на великій швидкості залетів у житловий будинок, що знаходиться навпроти магазину. Кілька років тому, на цьому ж пішохідному переході, під колесами авто загинула пенсіонерка. 

 

Як нам стало відомо, сьогодні у кабінеті сільського голови Крихівців Мирона Гаргата відбувалася зустріч щодо проблемної ділянки дороги, на якій були присутні представники "Автодору", поліції та служби автомобільних доріг. Цікаво, що міські чиновники не хотіли афішувати свої зібрання, тому присутність ЗМІ була небажаною.

 

Варіант зі світлофором відкинули одразу, установлення фото- відеофіксації може зайняти 1-2 роки, тому зупинилися на варіанті розміщення по периметру вулиці Крихівецька різних розміток, острівців безпеки та велосипедних доріжок. Чиновники домовилися розробити проектну пропозицію та порахувати вартість робіт.

 

Ми звернулися за коментарями до голови правління громадської організації "Vision Zero" Віктора Загреби, який пояснив, що на вулиці Крихівецькій ключова проблема полягає у швидкості руху.

 

4

 

"На високій швидкості водії пізно помічають пішохода або велосипедиста, і фізично не встигають зупинитись. Також, швидкість призводить до більш тяжких наслідків. Умовно, наїзд на швидкості 30-40 км/год є менш травматичним, ніж коли наїзд стається на 60-80 км/год. В другому варіанті результатом є важкі травми або смерть", —  розповідає він.

 

Загреба додає: "У липні 2016 року ми робили дослідження швидкості потоку транспорту на вулицях міста. На Крихівецькій вимірювали швидкість 395 автомобілів, у випадково обраний час (до темряви та після). Результати сумні: 89,4% водіїв їдуть швидше ніж 60 км/год, хоча за правилами максимально допустима швидкість на цьому відрізку дороги — саме 60, і вона є більш-менш безпечною з точки зору мінімізації ризику ДТП на вулицях, на яких є нерегульовані переходи.

 

39% від усіх водіїв їдуть по місту зі швидкістю понад 80 км/год, а 6% — понад сотню. Сумарно за 120 хвилин замірів, ми виявили 24 машини, які "летіли" цією вулицею понад сотню.
 
 
дослідження швидкості
 
 
Рекордні результати були 124, 127 і 128 км/год. І це лише протягом короткого відрізку часу. На жаль, це явище там є стандартним. В межах міста це одна з найгірших вулиць з точки зору загрози людям, які на ній живуть".
 

Детальніша інформація доступна за цим посиланням.  

 

Віктор дає свій рецепт вирішення проблеми на цьому переході: "На нашу думку, перше що треба зробити, щоб убезпечити людей — це знизити швидкість потоку транспорту та фізично убезпечити пішоходів, шляхом змін в самій вулиці. Це можуть бути, як мінімум, острівці безпеки та відповідне звуження смуг руху. Також гарним варіантом було б встановлення нових світлофорів або побудова кільцевих перехресть."

 

Проте, поки чиновники створюватимуть чергову проектну пропозицію можуть відбутися ще кілька ДТП, які завдадуть травм або ж навіть заберуть чиєсь життя.

 

5

 

0342.ua


07.09.2016 2242 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1926 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1131 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11394 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1081

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

54
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1082
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

656
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

753
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4441
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

56
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

322
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663