Коучинг в освітньому процесі

Сучасний директор школи — хто він? Це перш за все мотиватор, консультант, новатор, модератор, організатор та комунікатор. Сучасний освітянин повинен бути активним, комунікабельним, динамічним, компетентним і толерантним. Сучасний освітянин — це творча особистість, тому він свідомо повинен іти в ногу з часом.

В умовах інновацій та реформ освітні заклади повинні змінювати свої методи та підходи в системі роботи освітнього процесу. Адже одна із основних вимог базового закону «Про освіту» – компетентнісний підхід, а це фактично орієнтація на комбінацію знань, методів комунікації, способів розвитку критичного мислення та інших якостей дитини, які дадуть їй можливість успішно себе реалізувати.

У сьогоднішньому суспільному житті великого значення набуває новий метод спілкування – це коуч-комунікація, яка не обмежується простим передаванням інформації. Спробую проаналізувати види комунікацій та визначити основні засади їх застосування в коуч-комунікації. (Гріфін Р., Яцура В. «Основи менеджменту», 2001; Андрушків Б.М., Кузьмін О.Є. «Основи менеджменту», 1995, Ентоні А.Д’Суза  «Сьогоднішні лідери-надія на завтра», 2005).

Цей метод здійснюється таким чином, щоб надіслана інформація впливала на поведінку того, кому вона адресована, мотивувала його до певних дій і зворотного зв’язку. А це можливо лише тоді, коли обидві сторони впевнені в тому, що рішення й відповідні дії на основі цієї інформації приведуть до позитивного розвитку подій, розв’язання проблеми.

Для цього коуч-комунікатор повинен подавати дані, які прямо чи опосередковано стосуються об’єкта управління.

В управлінській діяльності директора (коуча) школи основними є два види комунікацій: формальні та неформальні.

Формальні коуч-комунікації передбачені організаційною структурою школи. Вони поділяються на: вертикальні, горизонтальні та діагональні. До перших належать комунікації зверху вниз і знизу вгору. Зв’язки зверху вниз використовуються керівником для направлення, координації і оцінки діяльності підлеглих. За допомогою коуч-комунікацій знизу вгору керівники отримують всю інформацію про стан справ у школі, а саме: про виконання поставлених завдань структурними підрозділами, про запити батьків та учнів; вирішують управлінські питання в органах керівництва освітою, співпрацюють з громадськістю, позашкільними установами, різноманітними організаціями тощо.

Горизонтальні коуч-комунікації мають місце між членами одного рівня: педагогічним, обслуговуючим, учнівським та батьківським колективами. Вони необхідні для того, щоб прискорити і полегшити обмін інформацією, координувати та інтегрувати різні функції у діяльності школи.

При діагональних коуч-комунікаціях перехрещуються функції та рівні діяльності закладу.

Неформальні ж реалізуються за допомогою незапланованих керівництвом способів – це обмін інформацією (здебільшого чутками) поза каналами, передбаченими організаційною структурою. Вони можуть здійснюватися спонтанно, а можуть провокуватися навмисно для того, щоб пересвідчитися у достовірності офіційної інформації (доповнити її) чи визначити реакцію підлеглих на деякі процеси та зміни, що відбуваються або плануються. В останньому випадку «санкціонованим» витоком даних може скористатися керівництво для того, щоб зрозуміти, як поставляться підлеглі до майбутніх змін, і розробити заходи для подолання опору, якщо він очікується.

Інформація, отримана неформальними каналами, є досить цінною для керівника (коуча), оскільки надходить набагато швидше і доповнює офіційну, надіслану формальними каналами. Однак не можна допускати, щоб вона домінувала у стосунках між керівниками та підлеглими, оскільки в колективі може розвинутися атмосфера недовіри. Неформальне спілкування, так само, як і формальне, може бути вертикальним, горизонтальним та діагональним. Але йому не притаманна усталеність, воно може виникати спорадично і з випадковими особами.

Отже, організаційні коуч-комунікації мають відбуватися у різних напрямках – всередині школи і назовні; у межах одного управлінського рівня (горизонтальні) і між рівнями (вертикальні); здійснюватися по діагоналі, якщо в обговорення шляхів й усунення проблеми включаються суміжні підрозділи, а також бути вільними від будь-яких обмежень і відбуватися неформальним чином (через поширення чуток). Кожен із зазначених видів коуч-комунікацій має своє завдання і здійснюється за певними правилами чи процедурами, дотримання яких забезпечує ефективність інформаційних потоків.

  1. Встановлення дієвого зворотного зв’язку на основі:
  • формування питань до слухача в ході свого повідомлення;
  • повторення всього повідомлення або його частини;
  • подання інформації у різних варіантах.
  1. Використання емпатії (спроможність поставити себе на місце співбесідника, врахування його відчуттів, особливостей характеру).
  2. Забезпечення взаємної довіри.
  3. Спрощення мови повідомлення.
  4. Розвиток здібностей ефективного слухання.

Для початку потрібно визначити учасників коуч-комунікації в освітньому процесі та визначити основні етапи у спілкуванні з кожною групою. До горизонтальної коуч-комунікації віднесу громадськість, яка включає засоби масової інформації, батьків, громадські організації та інститути влади, а саме: виконавча влада, органи місцевого самоврядування, суди тощо. До вертикального спілкування пропоную віднести учнівський та трудовий колективи, саме вони визначають внутрішнє середовище освітнього закладу й від них найбільше залежить результативність коуч-комунікацій.

Яка ж система коуч-комунікації директора школи?

Керівнику освітнього закладу потрібно  усвідомлювати, що чіткий напрям та ефективне спілкування відіграють головну роль у координуванні працівників. Перш за все директор школи повинен бути впевненим, що канали спілкування відкриті і забезпечують вільний потік інформації в обидва боки. Тому  поради для коуча у роботі з колективом освітньої сфери будуть такими:

  1. Спілкуйтеся щиро. Коли ви як коуч відверті та щирі, то демонструєте повагу до інших як до людей і як до професіоналів.
  2. Заохочуйте і мотивуйте свій колектив. Дуже важливо для коуча чути думку кожного члена команди щодо конкретних проектів, а також давати можливість розгортати хід думки і хід її реалізації. Адже залучення працівників до процесу вирішення проблем та прийняття рішень задовольнятиме їхню потребу робити творчий внесок і разом з тим професійно зростати.
  3. Розвивайте своїх працівників колективу як у фаховому, так і в особистісному зростанні. Заохочуючи працівників до розвитку свого потенціалу, який прямо-пропорційно пов’язаний з цілями освітнього закладу, ви створюєте успішну коуч-комунікацію в закладі.
  4. Будьте чесні, порядні і неупередженні при застосуванні коучингових технологій. Це дуже важливий фактор довіри, без якої неможливе застосування коуч-комунікацій.

Освоївши ці постулати, можна плавно перейти до прийомів успішної роботи в коуч-комунікації.


30.03.2018 Шевченко Алла 6964
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

68
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

105
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12167 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

501

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

760

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

428
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

694
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

814