Костянтин Грубич: Кожен раз відкриваю для себе Івано-Франківськ

 

/data/blog/91748/0b36abe4a36cebb478161dbd0c24a4fe.jpg

 

Нещодавно, відомий журналіст та телеведучий Костянтин Грубич презентував у нашому місті свою кулінарну книгу «Смачна країна». Нам вдалось поспілкуватись з ним та дізнатись дуже багато цікавого про традиції української кухні, нову книгу та те, що Костянтину подобається в Івано-Франківську.

 

Захоплення кулінарією


Можна сказати, що не я обрав кулінарію — це вона мене обрала. Почалось все ще тоді, коли я працював кореспондентом новин ТСН, під час Помаранчевої революції. Тодішнє керівництво каналу вирішило створити кулінарний проект, на каналі такого ще не було, але саме такий, щоб підтримував національне піднесення, яке тоді особливо загострилось. Основна ідея — українська кухня, але щоб це було поєднання сучасності та національних традицій.

От саме мені запропонували розробляти концепцію проекту. Наші «творчі потуги» тривали декілька тижнів: обдумувалась назва проекту, головні ідеї, варіанти сценарію та «готової картинки» в кінцевому результаті. Так у Олександра Роднянського виникла ідея назви «Смачна країна» — цікаво, унікально, та й вона сама за себе говорила.
Ми придумали, щоб ведучим програми стала відома людина, до якої в гості приходитимуть не менш впізнавані та медійні персони. На той час все так співпало, що ми обрали Олександра Пономарьова — він саме купив велику і простору квартиру, з хорошою кухнею, адже саме в нього вдома проходили зйомки програми.

Фото:Костянтин Грубич

Мені було цікаво, але не зовсім. Писати сценарій? Не моє. На той час, не хотілось витрачати весь свій ресурс на таке. Тож, я придумав додавати в програму цікаві сюжети — я їздив на Батьківщину наших зіркових героїв, розшукував оригінальні рецепти у знайомих зірки, родичів чи друзів та готував їх — це було як вітання з дому.
Такі невеличкі сюжети знайшли дуже хороший відгук: гостям було приємно побачити рідні місця, отримати привіт від знайомих, а телеглядачам — сподобалась душевність та по -домашньому тепла атмосфера. Рейтинги програми росли. Тож, моя «кулінарна подорож» почалась саме з «Смачної країни».
До того я не надто цікавився кулінарією, так як  і всі — суто для себе та родини.

Знак якості


Після проекту «Смачна країна» мені запропонували роботу на телеканалі «Інтер» — саме готували програму «Знак якості». Мене це дещо засмутило: знову ці тарілки, продукти….не хотілось ще раз «заходити в цю воду». В той час мені саме дали нагороду «Телетріумф», «Кращий журналіст» —  думав, що буду займатись публіцистикою та документальними фільмами. Хотілось чогось нового та дійсно «журналістського». Хоча, дізнавшись більше про проект та основну ідею — подумав, що кожного дня бути в ефірі та допомагати нашим глядачам — серйозна та корисна справа. Навіть, переглянувши назву «Знак якості» і, якщо забрати одну з букв — вийде «Знак кості» — це знак для мене. Я погодився, і не пошкодував. Так і закрутилась робота в новому проекті.

Фото:Костянтин Грубич


Книга видавалась майже 10 років


Після закриття проекту, у мене було два варіанти: нічого не робити або впасти в депресію. Тоді ж я згадав про Мар’яну Савку, Видавництво Старого лева, яка мені пропонувала за матеріалами сюжетів «Смачної країни» — написати книгу українських рецептів. Тоді я це сприйняв не надто серйозно — де я, а де кулінарна книга. Так і розійшлись хто куди: вона зникла і я зник. А от вже за 7 років мені чомусь це пригадалось.
Я розшукав Мар’яну і запитав чи це все ще актуально, вона, як чемна людина, звісно ж погодилась (сміється — прим.ред.). З того часу й почалась робота над книгою, яка тривала цілих 3 роки.

Фото:Костянтин ГрубичКостянтин Грубич


Концентрація народних рецептів

Книга не є стандартною збіркою рецептів — там й історія виникнення рецепту, правила готування, цікаві історії про те, як я знайшов його та ще й поради від мене. Там все унікально та незвично, адже кожен регіон нашої країни має безліч цікавих секретів кулінарії.
Хоча, найбільша концентрація цікавого та унікального — в гірських районах. Можливо це пов’язано з тим, що там будинки на великій відстані один від одного і рецепти не так швидко передавались по сусідству. Там більше користуються прийомами приготування, що збереглись ще від діда-прадіда. Люди не знають кулінарних правил, зате вони точно знають як буде смачно.
Мені взагалі здається, що цікаво дізнатись саме «домашні» та доступні рецепти. Хотілось зафіксувати залишки народної кулінарії — не знаю чи все вдалось.
Для мене головною нагородою буде те, що мене сприйматимуть як свого, будуть цікавитись моєю роботою та готуватимуть за підібраними мною рецептами.

Фото:Костянтин Грубич

«У вашому місті був з 1000 разів»

В Івано-Франківську я був неодноразово і кожного разу дивуюсь: місто дуже змінюється, модернізується, багато нових цікавих закладів, будинків, місць.

От пригадую, як відкрив ваше місто для себе: це було ще на початку 90-х, коли співпрацював з підприємством «Барва», в них тоді був дитячий відпочинковий табір «Едельвейс» — там ми знімали одну з телепередач. Тоді я прилітав до Івано-Франківська з Києва та проживав в готелі аеропорту, постійні переїзди та зйомки. Веселі часи були.  В мене вдома досі є плед, який «Барва» отримала бартером з Прибалтики.

Пам’ятаю, був такий канал «Д», для підлітків, для якого ми чи не перші знімали програму про Манявський скит. На зйомках мені стало навіть зле — таке незвично чисте повітря там було. Після того ще кілька разів там побував — знімав сюжет для «Смачної країни», готував кутю разом з монахами.

У мене дуже багато спогадів про ваше місто…. Зараз приїхав сюди з дружиною та донькою — хай краще познайомляться з Івано-Фраківськом.

 

ВЕРСАЛЬ


12.11.2015 1158 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

650
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11173 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1880
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1776
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2775
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4631

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

389

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1075

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1484

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1349
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1731
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1546
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1255
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

626
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

706
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1895
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2200 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20394
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

375
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

723 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

759
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1107