Косів — місто капличок і церков

 

/data/blog/71962/f7c814650f289095b8f34d7478e6f89c.jpg

 

Навіть на сцені Майдану в Києві, я не міг стриматись, щоб не згадати про наше містечко над Рибницею. Друзі сміються і кажуть, що мені певно міська рада платить, але я просто дуже сильно і щиро люблю наше місто і, як журналіст, роблю все можливе, щоб про нього знали більше людей.

 

Отож, коли друзі прибувають на автостанцію, я веду їх на екскурсію по місту. Традиційно починаю маршрут з підйому на Міську (Замкову) гору, а далі вже по центру міста та околицях. Коли людина все життя прожила в рідному місті, то важко звертати увагу на особливі характеристики, адже вони є звичними. Але погляд зі сторони зразу зосереджується на таких деталях.

 

Перше, на що люди здивовано реагують – це кількість церков та капличок в нашому місті. І це дійсно так — в нас є представники всіх течій християнства, як традиційних так і протестантських. Переважна більшість людей належить до греко-католицької спільноти. Яскраве цьому підтвердження – це нова, нещодавно відбудована після пожежі, — церква Святого Василія. Я завжди стараюсь привести друзів до цієї безперечної окраси та візитівки міста, збудованої в гуцульському стилі із дерева. На сьогодні, — це один з найпопулярніших і найкрасивіших об’єктів в місті.

 

 На днях дзвонила знайома зі Львова і запитала дорогу до готелю. У відповідь кажу: «Пройдеш прямо, а потім буде капличка і треба повернути праворуч». Вона ж в роспачі сказала: «Як я знайду дорогу, як у вас кожні 100 метрів нова капличка?» До речі, велика кількість сакральних споруд є не лише в нашому місті, але і всій Івано-Франківській області. В обласному центрі міська рада навіть заборонила нові спорудження в центрі міста.

 

Каплиця – це невелика християнська будівля без спеціального приміщення для вівтаря. В Європі їх ще називають – капелла, а в Росії – часовня. Назва походить від терміну «часы», так називаються короткі служби в Православній та Католицькій церковних конфесіях.

 

Раніше каплички будувалися в місцях поховання святих, явлення Божих сил, цілющих джерел. Також, як правило, їх споруджували у віддалених районах для людей, які в силу старості чи отриманих каліцтв, не могли постійно ходити на службу в головний храм і тому відвідували каплицю. Насправді, ця традиція має давнє коріння і в свій час була виправданою. Як відомо, гуцули є глибоко релігійні люди і за жодних обставин не могли пропускати Службу Божу. Але так як люди в горах жили далеко один від одного, а церква була лише одна в центрі села, то через погоду, особливо взимку, добиратися туди було дуже важко. Тому люди разом будували маленькі церкви (каплички) на куті чи в присілку, щоб молитися і не грішити.

 

Є каплички, де я стараюсь часто бувати і молитись. Є місця, де вони безумовно доречні. Наприклад, столітня кам’яна капличка біля церкви в селі Город. Люди кажуть, що там каплиця дуже помічна – давня і «намолена».

 

Також дуже доречною є капличка біля джерела Кринчиста в Косові, адже це місце паломництва наших краян до цілющої води. Красиву дерев’яну каплицю разом із двома лавками спорудив за свій кошт косівчанин Іван Стринадюк. Щиро дякую йому за такий хороший вчинок! Адже я добре пам’ятаю, як виглядало це місце раніше. Понищена альтанка, де молодь розпивала алкоголь та купи сміття навколо від їхніх посиденьок. А зараз я завжди стараюсь повести друзів до джерела – це духовне і святе місце, безперечно. На жаль, ще одна красива маленька металева капличка біля сірководневого джерела на горі Зіняків Верх (Сопка), була зруйнована вандалами і так і не відновлена.

 

Чудовою і оригінальною спорудою є двоповерхова капличка в селі Соколівка, біля річки за церквою. При нагоді стараюсь туди заїжджати на велосипеді.

 

Проте, останніми роками спорудження каплиць відбувається досить часто — просто по велінню серця та душі людини, якщо здійснити таке будівництво їй дозволяють кошти та сили. Кожен сам обирає, як витрачати власні гроші. Але хороша і добра традиція предків часто перетворюється на бажання похизуватися перед людьми. В наші дні, стало «модно» і «престижно» споруджувати каплиці в Косові і районі. Багато людей бажають вразити сусідів своїм достатком. Адже не секрет, що вартість такої споруди може обійтись від 10 000 до 20 000 гривень і навіть більше!

 

Багато це чи мало? Між тим — це бюджет єдиного фестивалю в Косові «Лудинє-фест» за 2011 та 2012 роки. В 2013 фестиваль не відбувся через брак коштів. Так само припинила існування єдина газета міста «Косівський передзвін». Її річний бюджет становив лише 25-30 тисяч гривень. Є ще багато інших корисних проектів для громади Косова та району, які «заглохли» через брак фінансування.

 

Думаю, що треба працювати з людьми, в тому числі журналістам через ЗМІ і священкам в церквах. Потрібно роз’яснювати, піднімати свідомість і направляти наявні гроші та ресурси на допомогу справді потребуючим. Наприклад, я був волонтером в Київському Інституті Раку, де лікувалися діти з усієї України. Держава взагалі не забезпечувала ліками хворих, а батьки не могли оплатити величезні суми на лікування, тому діти помирали…

 

Чи маємо ми моральне право будувати недешеві каплички, коли страждають в бідності сім’ї загиблих «Небесної Сотні» на Майдані? Чи можемо ми бути байдужими до людського горя і називати себе віруючими та християнами?

 

Тарас Пасимок


15.03.2015 Тарас Пасимок 3671 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1881
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1819
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1816
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5359 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1479

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

684

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

741

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

933

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

970
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1720
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3633
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10213
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26088
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10139 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7678
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

861
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1362
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

348
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1237
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

833
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1041