Кореспондент "Фіртки" побувала на прес-конференції Президента України (фото)

 

21 грудня у Києві в Українському домі відбулася підсумкова прес-конференція Президента України Віктора Януковича. Там побувала і делегація журналістів з Івано-Франківщини.

 

У своєму виступі Президент зупинився на досягненнях України у 2011 році, але говорив і про недоопрацювання.

 

«Ми не приховували і ніколи не приховуватимемо недоліки - ця дискусія завжди буде актуальною - що нам вдалося зробити, що ні. Прорахунки треба своєчасно виправляти і ніколи не повторювати», - сказав В.Янукович.

 

Розпочав свій виступ Віктор Янукович з оцінки 2011 року.  «Відновлення економічного зростання в Україні у 2011 році дозволило підвищити пенсії, зарплати і соціальні виплати для громадян», – заявив Президент України Віктор Янукович.

 

«Це відбулося не настільки, як нам хотілося, але ми рухаємося вперед», – сказав Глава держави. Він зокрема нагадав, що порівняно з ситуацією на початку року зросла допомога, яка видається при народженні дитини: на першу дитину – на 6,7 тис. грн, на другу – 12,5 тис. грн, на третю – 25,1 тис. грн.

 

 

Говорячи про економічне зростання, Глава держави зазначив: за результатами року очікується зростання ВВП на рівні 5%, цього року також вдалося зібрати найбільший врожай зерна за всі роки нашої незалежності – понад 50 мільйонів тонн.

 

«Ми створили нові умови для розвитку бізнесу. Запрацював раніше прийнятий Податковий кодекс. Малий бізнес отримав нові полегшені правила гри у вигляді оновленої спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності. Прибираються зайві заборони, ліцензії, дозволи. Нові правила гри вже позитивно сприймаються бізнес-середовищем в цілому», – зауважив Президент.

 

 

У цьому контексті він нагадав, що темпи залучення іноземного капіталу в українську економіку вже прискорилися на третину, майже на 40% зріс експорт.

 

Віктор Янукович назвав ще один фактор покращення економічної і соціальної  ситуації в країні: «У 8 областях України народжуваність у 2011 році перевищила смертність».

 

У своєму виступі глава держави поділився планами на майбутнє і у 2012 році, за його словами, головний акцент державної політики буде зроблено на поглибленні реформ на регіональному та місцевому рівнях.

 

«Ми передбачаємо створення міцних горизонтальних зв’язків між регіонами та місцевими громадами, посилення міжрегіонального співробітництва, активну політику регіонів із залучення інвестицій – у тому числі через формування інноваційно-орієнтованих господарських кластерів», – сказав Президент.

 

За його словами, важливі кроки будуть також зроблені в забезпеченні прозорості та ефективності державного управління. «Ми прийняли закони та рішення, спрямовані на боротьбу з однією з головних перепон на шляху реформ – корупцією в державному секторі», – наголосив В.Янукович.

 

Як перспектива  2012 року, можна відзначити те, що, за словами Глави держави, Україна та Європейський Союз перейдуть до обговорення термінів встановлення безвізового режиму.

 

«Ми завершуємо виконання «законодавчого етапу» Національного Плану дій щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом і в 2012 році ми вже перейдемо до переговорів про встановлення чітких часових рамок досягнення умов безвізового режиму», – сказав В.Янукович.

 

Під час підсумкової прес-конференції  Віктор Янукович, зауважив, що має «серйозні питання» до роботи Уряду і в цілому виконавчої влади, попри позитивні зрушення в економіці та початок реалізації важливих національних проектів. «Ціла низка прорахунків, яка була зроблена, інерційність, а іноді і прямий опір бюрократичного апарату стояли на заваді вирішення багатьох питань», – сказав Глава держави.

 

«Дуже часто нас не задовольняла робота урядових структур, місцевих адміністрацій. Можна наводити багато прикладів – вони були впродовж року. Але я хочу сказати, що ми підходили і будемо жорстко підходити до прийняття кадрових рішень по тим чиновникам, які не відповідають вимогам часу», – наголосив Глава держави. Тож щодо чиновників, які не справляються зі своїми обов’язками, будуть прийняті відповідні рішення.

 

Також, за словами Президента, у 2012 році чекати продовження реформ в освіті та медицині. Говорячи про особливу увагу влади до медичної реформи, В. Янукович зазначив, що «наразі триває активна робота над відповідним законодавством. Вже готові конкретні пропозиції щодо вдосконалення системи медичних закладів та створення умов соціального медичного страхування. Ми вже почали робити перші кроки».

 

Вже сьогодні у 4 пілотних регіонах України вже створено 160 Центрів первинної медико-санітарної допомоги, а в рамках Національного проекту «Нове життя» відкриваються перинатальні центри. Перші камені перинатального центру закладено і в Івано-Франківську і вже за три роки планується завершити його будівництво і Прикарпаття отримає унікальний медичний центр.

 

Одним з питань, яке підняли чисельні представники ЗМІ – це питання підняття тарифів на комунальні послуги та ціну на газ.

 

«Питання встановлення тарифів буде «під мікроскопом» розглядатися. Ми робитимемо все, аби не допустити, щоб прорахунки, які мають господарюючі суб’єкти, покладали на плечі людей. Люди повинні мати право отримувати справедливі тарифи», – сказав Глава держави і зазначив що, вже нині створюється конкурентне середовище для постачальників послуг ЖКГ як за ціною, так і за якістю.

 

«Зниження для України ціни на російський газ до європейського рівня є національним інтересом нашої держави», – заявив Президент України.

 

«Ми бачимо національний інтерес у зниженні ціни до рівня європейської, нам потрібна ціна справедлива. А з урахуванням того, що ми уклали харківські угоди, ми вимагатимемо знизити її від цього рівня на 100 доларів. Таку ціну ми хочемо для України», – наголосив Глава держави. Він додав, що останнім часом газові переговори з Росією перейшли в активнішу фазу.

 

Безумовно, зауважив Президент, питання ціни на газ є одним із ключових для економіки України та загалом розвитку держави. В. Янукович висловися проти підвищення ціни на газ для населення. «Звичайно, ми бачимо, що далі підвищувати нікуди. Ми не можемо перекладати цю проблему на громадян нашої країни. Тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як того вимагав Міжнародний валютний фонд», – сказав він.

 

Не оминули і питання про безпеку журналістів в Україні. Віктор Янукович наголосив, що жорстко реагуватиме на будь-які спроби тиску на ЗМІ в нашій державі. «Я буду жорстко припиняти будь-які дії, спрямовані проти гідності, життя і здоров’я журналістів, спроби тиску на засоби масової інформації з боку чиновників, влади чи політиків», – заявив Глава держави.

 

Водночас Президент висловив сподівання, що журналісти будуть  якісно і об’єктивно висвітлювати  важливі питання суспільного життя.

 

«Адже цінність свободи слова не лише у праві говорити, що хочеш, але і в здатності говорити правду, чітко відрізняючи чорне і біле»,  – наголосив Віктор Янукович.

 

Представники міжнародних ЗМІ звернулися до Президента з питанням стосовно арешту екс-прем’єрки Юліїї Тимошенко.

 

Віктор Янукович заявив, що не проти звільнення екс-прем'єра Тимошенко, якщо це не суперечитиме українському законодавству.

 

«Я хочу сказати, що я не проти того, щоб Тимошенко була звільнена при певних умовах, які передбачені українськими законами. Більше того, я хотів би, щоб ця справа якомога скоріше була завершена. Я зацікавлений більше ніж хто… бажаю, щоб так сталося. Але брати відповідальність на себе в питаннях, по яким за Конституцією я не маю повноважень, я не маю права. Це також буде злочин, порушення законів, якщо я почну зловживати своїми повноваженнями», –  зазначив Янукович.

 

«Якщо буде прийнятий в парламенті закон і в парламенті буде знайдений консенсус, і буде питання до президента підписувати цей закон чи не підписувати, тоді ви задасте мені питання. Я обіцяю дати відверту відповідь. Але якщо суд буде приймати рішення, я завжди буду рахуватися з рішенням цього суду, яке б воно не було»,  – наголосив Янукович.

 

Він також висловив побажання, щоб «з політичної площини це питання перейшло в юридичну площину».

 

У 2012 році влада продовжить роботу з модернізації країни, фундамент для якої закладався останні два роки і за словами глави держави за цей період вдалося значно скоротити дефіцит Державного бюджету. «Ми починали з 14% дефіциту, в минулому році заклали 3,5% і нам вдалося вийти на цей показник, і на наступний рік дефіцит бюджету буде вже 2,5%», – наголосив.

 

Також, за словами В. Януковича у наступному році планується збільшення доходів бюджету майже на 100 мільярдів у порівнянні з 2011.

 «У нас є всі можливості для того, щоб з оптимізмом дивитися в майбутнє. Робота йде і буде йти в напрямку посилення держави в питаннях внутрішньої політики, тобто ефективної економіки, проведенням прагматичної зовнішньої політики. Переконаний у тому, що соціальні стандарти повинні також зростати. І ми будемо робити все для того, щоб це відчували люди», – підкреслив Президент.


«Найголовніше: все, що нам вдалося зробити - це вже той позитив, який дає нам надію на майбутнє. У нас завжди була, є і буде віра у власні сили, можливості нашої країни. З такою вірою ми живемо і будемо жити. Наступний рік, я переконаний, також дасть позитив», – сказав Глава держави.

 

Оксана Островська


Коментарі (17)

христя 2011.12.22, 13:26
Я, так розумію, що всі актуальні питання сьогодення були добре висвітлені? Це тільки у мене склалось враження, що в Україні залишилось два журналісти - Мустафа Наєм і Сергій Лещенко, всі інші - задають зручні запитання наперед узгоджені ( з пресслужбою президента, або власним цензором) і лижуть задницю владі????
R 2011.12.22, 14:00
а навіщо вона туди їхала, якщо і без неї все показали по телику(майже все)
Dfcz 2011.12.22, 14:10
А я не дивлюся зомбоящик взагалі
Петро 2011.12.22, 14:28
Зайве свідчення того, що сайт працює на голову ОДА.
Петі - не фіртка 2011.12.22, 14:37
Та ну! Швидше на Дмитра Корчинського. Логіка залізобетонна!!!!!!!)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
ГАНС 2011.12.22, 14:42
Якщо подивитися на колонку "НЕВТІШНІ НОВИНИ" - то точно на Корчинського. Гии-гииииииииииииииииг!!!
Ми 2011.12.22, 15:19
Вам, пані Островська, у своєму звіті навіть забракло сміливості згадати про запитання від Наєма. Ви і кор 3-ьої Студії-журналюги Донеччини чи Луганщини, а не краю Бандери і Шухевича! Соромно за вас. Ставайте на коліна!
Вася 2011.12.22, 15:37
Фігня це все
ОКС-а 2011.12.22, 19:43
оксано!як файно пишете!я в захопленні від вас, .............такий розум,талант!!!!!!!!!!!!====================_++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Dfcz 2011.12.22, 20:51
Чого розгавкалися? Це нормальний репортаж з події. Щодо Мустафи - можна було дати цей епізод, а можна і ні. Загалом - нормаьний репортаж. Але чогось ми дуже хочемо все підганяти під своє розуміння, вважаючи, що воно єдино правильне. Попустіться, бо ваш огірковий радикалізм вже задрочив..)))
да уж 2011.12.22, 21:08
підтримую христю і петра............на превеликий жаль,хвіртка, для мене сьогодні вмерла. завтра буду писати слова жалоби на хвіртці про хвіртку. я на віть не скажу,щоб "земля вам була пухом"..... думалось, може хоч трошки мають людяності, ан нет, то й не хай... все !!!!! спочивайте ... і знову хотім сказти з Богом, але ви виявляється, також служите стані... Ну то не хай вас розвіє.... щоб більше тут не було...
Ден 2011.12.22, 21:16
хвіртка, не звертайти уваги на тих маразмантиків, шо би не казали ті зомбі, а за пів дня майже 400 людей прочитали це. значить інформація актуальна. я з вами. є у вас і інша крайність - юра романюк. тому вас не вважаю заангажованими. інформуйте і ми вам будемо вдячні.
Вітер 2011.12.23, 10:42
Фіртка перетворюється цією статею у ПРіку!
Мальчік 2011.12.23, 10:47
але ви маразматикі тупорилі....я в шоці....вбийтесь, олені!
Небайдужий 2011.12.23, 13:37
Взагалі не бачу сенсу їхати на конференції, щоб писати те саме, що й інші. Пані Оксано, що ж це за журналістика, якщо ви не маєте власної точки зору, а штампуєте те, що напишсали інші? Хоча, звичайно, що хотіти від журналістки, яка їде за кошт обласної адміністрації... Ви так всюди підписуєте свої фото, не дай Бог вкрадуть. А чого тут не підписали? І фотографію пляшечки з водою, яка ж то коштує 300 грн.
Вася 2011.12.23, 13:37
А це Янукович п"є водичку по 300 грн.? А чого не підписали фотку: "Вода по 300 гривень"? А що Оксано, сміливості забракло підписати фото Оксани Островської?
Anatol 2011.12.25, 21:14
Пані Оксано! Писати не всю правду - значить брехати!!!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

622
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2239
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1986
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2014
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6016 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2292 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

154

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

980

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

981

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1228
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

465
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1920
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3821
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26333
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

416
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10330 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7871
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

421
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

422
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

505
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1435
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

1025