Конструювання влади. Івано-Франківська модель

 

Сучасна європейська філософія влади передбачає існування двох різновидів авторитету, як джерела влади. Зокрема, швейцарський філософ польського походження Юзеф Бохенський зауважує: «Є два типи авторитету: авторитет знавця, спеціаліста, який науковці називають «епістемним» і авторитет начальника, персони, яка стоїть на вищій сходинці організаційної «драбини» - «деонтичний».

 

У першому випадку хтось є для мене авторитетом, коли я переконаний у тому, що він знає певну галузь краще за мене і при цьому він говорить правду. Наприклад, Ейнштейн для мене – епістемний авторитет у фізиці, шкільний вчитель для своїх учнів – епістемний авторитет в географії й т.п.

 

Хтось є для мене деонтичним авторитетом, коли я переконаний, що можу досягти успіху, якщо виконуватиму його вказівки. Командир – деонтичний авторитет для рядових бійців.

 

В Україні історично склалось так, що деонтичні джерела влади завжди превалювали над епістемними. Причин цього, як здається, є кілька. Перша полягає в тому, що традиція «влади знавців» зазвичай формувалась у цехових середовищах середньовічних міст, а українська ментальність зростала серед Дикого поля. Друга причина – у «вічній окупованості» України, якою століттями керували колоніальні чиновники з деонтичних імперських владних вертикалей.

 

Відповідно, в Україні взагалі, і в Галичині зокрема, виникла система влади, яка базувалась на авторитеті «начальників». Проте, піддані цієї системи поряд із собою бачили приклади іншої системи влади, в якій значну роль грав авторитет експертного товариства.

 

Скажімо, століттями українці жили пліч-о-пліч з єврейськими громадами, де панувала епістемна влада рабинату.

 

А в останні десятиліття для громадян України стала доступною інформація про країни, де влада організована за «сервісним» принципом, а чиновник є, перш за все, найманим менеджером. В цих країнах епістемний авторитет конституційно поставлений вище за владу деонтичної чиновницької вертикалі, а парламент виступає не ареною змагань лобістських груп, а місцем кваліфікованої суспільної експертизи.

 

Саме завдяки наведеним прикладам в уяві українців сформувався ідеал «кваліфікованого начальника». Споконвічна недовіра громади до представницької колективної влади (велемовної, сварливої, неефективної) поєдналась з прагненням мати при владі «доброго господарника», компетентного знавця того господарського побуту, яким живе пересічний житель нашої країни.

 

Ідеал «кваліфікованого начальника» остаточно сформувався в епоху президента Кучми, коли намітився певний баланс поміж радянськими уявленнями про ефективність керівництва та запозиченими із західних традицій практиками проводити владні рішення через фільтри експертного обговорення та оцінювання.

 

Саме тоді наша область отримала керівника, який об’єднував в собі і деонтичний авторитет влади, опертої на силовий ресурс і епістемний авторитет знавця провідної регіональної галузі – агропрому. Тобто, реальна постать Михайла Вишиванюка, який очолив область у 1996 році, щасливо співпала з тим ідеалом «кваліфікованого начальника», який непомітно випрацювала колективна свідомість наших краян.

 

Той період, який область прожила без Вишиванюка (2005-2010), лише підтвердив далекоглядність другого президента України, котрий, як подейкують, свого часу довго умовляв Михайла Васильовича зайняти посаду голови ІФ ОДА.

 

Призначений у 2005 році на цю посаду Роман Ткач відносився до того популярного (але не для представника влади в Галичині) типу політичного лідера, який політтехнологи умовно називають «свій хлопець». Цей тип абсолютно безпрограшний в Америці (згадаймо "кула Клінтона" чи "бест гая Кеннеді"), популярний в Європі...

 

 

Але в лідерських розкладках українських народних уявлень про якості керівника «кваліфікований начальник» все одно б’є «свого хлопця», як король валета. Всі добрі якості та вміння Ткача,  - його невластива чиновникам відкритість, холерична щирість, «простота», його патріотизм в купі з економічним європейським лібералізмом, потяг до нового та демократичний тип правління наштовхувались на незламний скепсис галичан. Що вже й казати про його безбарвного наступника, який не те що до «валета», але й до «сімки» не дотягнув...

 

Повернення Вишиванюка стало логічним продовженням кристалізації позитивного образу «кваліфікованого начальника» у свідомості пересічного галичанина.

 

При тому, що «правдивий галичанин» все-рівно дулю в кишені тримає для будь-якої влади («на всякий випадок»:)), філософему «влади» наші краяни завжди сприймали через операційне поняття «поваги». В це складне за своєю психологічною морфологією поняття мешканці Прикарпаття з давніх часів вкладають цілий спектр почуттів – від майже містичного страху перед неперсоналізованою (й від того ще загадковішою) силою держави до особистого теплого (або ж «теплого») почуття спорідненості з конкретним носієм влади. «Кваліфікований начальник» у тому плані має бути і «своїм» (у сенсі земляцтва), і особливим візантійським «втаємниченим» в конструкцію місцевої влади та механізми прийняття владних рішень, і «небожителем» (у сенсі долученості до верховних державних справ), і «експертом» (в сенсі агрономічному чи будівельному), і «татом» (у плані патріархального наставництва). Теперішній голова ІФ ОДА відповідає практично усім цим вимогам…

 

Резюме. Можемо ризикнути говорити про певну модель влади, яка   сформована в Івано-Франківській області і яка, при певних умовах, може стати перспективною моделлю для всієї України. Для політологів тут відкривається ціле поле для досліджень і узагальнень.

 

Аналітична группа «Фіртка-Магус»,


Коментарі (16)

Бельф 2011.12.27, 12:18
Гуцули все пропили, проїли, прос...и і підтерлись тим постерком на якому тимоха петтингує тигра
Патріот 2011.12.27, 12:16
Українці приречені на патерналістські моделі влади, тому що з давніх давен жили під чоботом окупаційного дракона. У нас ніхто нікому не довіряє, які в такій ситуації можуть бути круглі столи чи представницькі органи. "Тато всім рулить" - єдина модель для цієї дикунської окраїни.
гой 2011.12.27, 08:44
Ну не люблю я владу! Але в цьому дісно шось єє.
бидлота 2011.12.27, 08:49
коні, та ця стаття ВЗАГАЛІ НЕ ПРО вишиванюка і ткача!
Анал(ітик) 2011.12.27, 09:10
Реально модель "тато-влада" зі всіма складовими описаними в статті може бути витребуваною в Україні. Але спочатку треба перемолоти владу клептоманів і моральних уродів, які засіли на самій горі. Ні Янек, ні Ціля на цю роль не підійдуть, і не "мальчік-кролік". А далі? ----- Божа воля.............
правдолюб 2011.12.26, 21:12
Та він же колгоспник...
22 2011.12.27, 08:33
Це швидше можна було б назвати піаром Ткача і жорстоким опусканням того, що між ними (якого навіть прізвище не назвали). Але стаття цікава. Спонукає до думання. І при чому тут піар чийсь? Спроба беземоційного аналізу, справді рідкісного серед місцевого люду.
плохіш 2011.12.26, 21:36
А хто по вашому має очолювати колгосп? Лише колгоспник. инших не буде бо люди як бидло
Андрій 2011.12.26, 22:24
в тому щось є
Вітязь 2011.12.26, 23:36
фіртка все більше перетворюється на чергове гімняне видання. На жаль... А як все починалося. Так відкрито і нагло пердолити, ой піарити Вишиванюка ще потрібно мати наглість. Ось Вам і аналітична група.... Встид і срам
Альф 2011.12.27, 09:40
Плять, гуцули, ви завжди маєте ту владу, на яку заслуговуєте. Не подобається, ставайте і керуйте самі, а не сидіть по "фіртках".
Олег 2011.12.27, 18:57
Гарна стаття, логічна!( це я так чесно, без підтримки там когось, незалежно) Фіртці ставлю лайк:) To: "Патріот" який ти в задницю патріот, коли Україну називаєш дикунською окраїною, і щоб не бути приреченими то кожний мешканець має ставати цивілізованим і забувати про дикість починаючи впершу чергу із себе
тютюн 2011.12.27, 20:28
магуси, пішіть ісьчо. про кандидатів по мажоритарці хочу. щось прикольне там багато чудіків піде в похід.
eeeeeeex 2011.12.28, 08:30
http://blogs.pravda.com.ua/authors/okara/4efa4daa0ae1b/
Лисиця 2011.12.28, 11:27
ПРАВДОЛЮБОВІ.А він(тато) і не писав у біографії,що він граф родзоний.Ви ще не наїлися волковецькими і іже?. Вони і когосп довели до б банкрутства. Після них же нічого не лишається. Пам,ятаєте Руданського-"біг пес через овес, не шкодить псу, не шкодитьі вівсу".А після тата дещо таки лишиться. І не підозрюйте мене в "заказусі", бо я стара бабка, що бачила ще руско-японску войну.
Бепьфові- Лисиця 2011.12.28, 11:46
"Тимоха петтингує тигра". Коханє -ГДЕ ТЫ СЛОВА ТО БЕРЁШЬ? Якщо це щось непристойне, не коментуй, будь ласка.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1928
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1842
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1841
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5433 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2136 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1494

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

718

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

779

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

975

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1752
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3659
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10234
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26121
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10166 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7696
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

876
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

155
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

238
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

365
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1260
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

859