Хто винен і кому відповідати за травму студентки під час відкриття ялинки у Франківську

19 грудня у центрі Івано-Франківська на урочистому відкритті ялинки було важко травмовано піротехнікою Світлану Тимчук - 17-річну студентку 1 курсу кафедри журналістики Прикарпатського національного університету.

Вступ

Як студент ПНУ та адміністратор студентської спільноти ПНУ life я був зобов'язаний відреагувати на цю ситуацію. За кілька годин після нещасного випадку я написав публічне звернення до мера міста - Руслана Марцінківа.

Зараз, за добу після цього, я вирішив зробити повноцінне розслідування НС з метою донесення усіх перевірених подробиць події (адже жодне зі ЗМІ не зробило відповідної публікації) та притягнення до відповідальності усіх причетних.

Розслідування та приватну інформацію неповнолітньої потерпілої Світлани Тимчук публікую з дозволу її батьків.

 

Перебіг подій

19.12.2017

19:00* - Починається урочисте відкриття ялинки

19:15* - Біля ялинки запалюють піротехніку

19:24 - Пускова установка одного з феєрверків підлітає і летить в натовп, потрапляє дівчині в голову

Відео з телефону потерпілої - момент травмування:

Одна зі свідків, подруга потерпілої:
Допомогу надавали ми. Тобто тримали, обертали голову щоб не захлинулась. Вже потім вони (ред. - поліція) відсторонили людей. Намагались вияснити що сталось і вже тільки тоді самі пробували зупинити кровотечу.

19:33 - Приїхала швидка

19:39 - Швидка повезла потерпілу в обласну дитячу лікарню

22:17 - Я публікую відкрите звернення від імені спільноти ПНУ life до міського голови Руслана Марцінківа, яке згодом поширили у ЗМІ

22:50* - Перші новини з лікарні: дівчина в реанімації - стан критичний

23:30* - Стан стабілізувався, діагностували гематоми, забій м'яких тканин, крововилив у мозку, струс

20.12.2017

08:40* - Стан потерпілої покращився. До тями не приходила, знаходиться під наркозом в реанімації. Життю нічого не загрожує

09:42 - Мер міста Руслан Марцінків публікує власний офіційний коментар ситуації, де запевняє - "... Місто оплатить лікування потерпілої, надасть матеріальну допомогу...", "... життю та здоров’ю постраждалої дівчини ... нічого не загрожує, серйозних травм немає...", "... Перше покарання: догану отримають директор департаменту культури та начальник управління надзвичайних ситуацій МВК...", "...прошу вибачення у всіх, хто постраждав..."

10:00* - Батьків пустили до дівчини, Світлана прийшла до тями, в потерпілої часткова амнезія - не пам'ятає що сталося, лікарі залишають її в реанімації до кінця дня

13:00* - Пацієнтку тимчасово переводять у обласну лікарню, аби зробити МРТ

16:00* - Світлану повертають до реанімації обласної дитячої лікарні. Висновок з обстеження - забій головного мозку, а саме лівої скроневої ділянки. Потерпілу лишають в реанімації ще на 2-3 дні

* - приблизний час

Порушення. Відповідальні.

1. Заборона піротехніки

1.1. Чинність

Згідно розпорядження міського голови № 592-р від 22.12.2015р. на території міста діє/діяла заборона на реалізацію та використання петард, піротехнічних засобів.

Цитую:
З метою попередження нещасних випадків, заподіяння громадянам міста фізичної, психологічної та моральної шкоди, а також належного забезпечення охорони публічного порядку під час святкування Новорічних та Різдвяних свят:
1. Заборонити фізичним та юридичним особам реалізацію в підприємствах торгівлі та використання у громадських місцях і місцях масового відпочинку міста петард, піротехнічних засобів та інших вибухонебезпечних пристроїв.

Висновок

Оскільки п.1 даного розпорядження заборона не обмежена в часі, а розпорядження не було скасоване - його можна вважати чинним дотепер.

1.2. Відповідальні

  • Згідно п. 3 міський відділ поліції ГУНП України в Івано-Франківській області мав вжити заходів щодо недопущення реалізації і використання петард, піротехнічних засобів та інших вибухонебезпечних пристроїв
  • Згідно п. 5 контроль за виконанням рішення був покладений на заступника міського голови Богдана Білика

2. Використання піротехніки

2.1. Організація

За словами Ігоря Влізло, піротехніку, її використання та техніку безпеки на урочистому відкритті ялинки 19.12.2017 забезпечувало ТОВ "ПІРО-ІФ ФЕЄРВЕРК" на умовах угоди з Департаментом культури МВК.

Однак, перевіривши архів тендерів Департаменту, я знайшов наступне: тендер UA-2017-10-26-001925-c "Організація та проведення культурно-мистецьких заходів до відзначення Дня Святого Миколая", що був відкритий 26 жовтня 2017 Департаментом культури Івано-Франківської міської ради, переможцем якого став ФОП ГАЛАСА ІВАН ОМЕЛЬЯНОВИЧ, в результаті чого 29 листопада 2017 між сторонами укладено договір. В тендерній документації (додатки №1 і №2 до Договору) в переліку послуг зазначено "Урочисте відкриття Новорічної ялинки". Додаток №3 "Технічні вимоги та відомість обсягу товарів і послуг, що закуповуються" до тендерної документації, розділ 8 "Урочисте відкриття Новорічної ялинки Місце проведення – Вічевий майдан 19.12.2017 р. о 18.00 год" містить пункти:

  • 18. Піротехнічні послуги (конфеті шоу) (послуга); 2 од.; генератор-пушка наповнювач (на вибір Замовника) (приблизно 400 грамів), робота спеціаліста, монтаж та демонтаж комутація Площа покриття конфеті 4 м.кв. висота 3 м.;
  • 19. Піротехнічні послуги (сценічний фонтан); 20 шт.; Сценічний фонтан висота фонтану 3 м, тривалість запалу 40 сек;
  • 20. Піротехнічні послуги (спалах (кольори в асортименті); 12 шт.; Сценічний спалах, висота спалаху 3 м.

Департамент культури ІФ МВК з відривом лідирує (86% прибутку) в клієнтській базі ФОП ГАЛАСА ІВАН ОМЕЛЬЯНОВИЧ як за кількістю виграних тендерів, так і за обсягом отриманого прибутку.

 

П.С.
Директор
фірми ТОВ "ПІРО-ІФ ФЕЄРВЕРК" Володимир Кашевко прокоментував ситуацію журналістам та "... зазначив, що фірма уклала договір із замовником, який наразі передали у правоохоронні органи...".

Висновок

Жодного публічного юридичного доказу про те, що існує угода між Департаментом культури МВК та ТОВ "ПІРО-ІФ ФЕЄРВЕРК" немає.

Натомість, є беззаперечні докази того, що посередник замовлення Департаменту на піротехнічні послуги - ФОП ГАЛАСА ІВАН ОМЕЛЬЯНОВИЧ.

З огляду на вищезазначену інформацію очевидно, що ФОП ГАЛАСА ІВАН ОМЕЛЬЯНОВИЧ уклав договір з ТОВ "ПІРО-ІФ ФЕЄРВЕРК" задля виконання пунктів 18, 19, 20 розділу 8 Додатку №3 до тендерної документації UA-2017-10-26-001925-c замовлення Департаменту культури МВК.

2.2. Техніка безпеки

2.2.1. Теорія

Два правила відстані для розміщення піротехніки: мінімум 30 метрів від людей, 100 метрів від будинків.

Також пускова установка має бути зафіксована важкими предметами.

2.2.2. Реальність

З відеоматеріалу ТРК "Вежа":

З відео, опублікованого міським головою:

 

Знімок з сателіту (далеко не 100 метрів від піротехніки до будинку):

Окрім людей та будинку, піротехніка була приведена в дію на небезпечній відстані від штучної ялинки - об'єкта, що може спалахнути від невеликої іскри.

Висновок

Були знехтувані усі правила техніки безпеки, жоден співорганізатор її не проконтролював.

2.3. Відповідальні

  • Іван Галаса - ФОП, надання послуг Департаменту культури з організації заходу, в т.ч. - піротехнічні вироби та робота спеціаліста з їх обслуговування
  • Володимир Кашевко - директор фірми-підрядника ТОВ "ПІРО-ІФ ФЕЄРВЕРК", яка надала піротехніку та виконувала її монтаж і запуск
  • Ігор Влізло - начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій МВК, безпосередньо відповідальний за техніку безпеки на заходах МВК
  • Управління патрульної поліції у місті Івано-Франківськ, недостатнє забезпечення громадського порядку

3. Медична допомога

3.1. Ситуація

Одна зі свідків, подруга потерпілої, про перші хвилини після НС:
Допомогу надавали ми. Тобто тримали, обертали голову щоб не захлинулась. Вже потім вони (ред. - поліція) відсторонили людей. Намагались вияснити що сталось і вже тільки тоді самі пробували зупинити кровотечу.

З 0:29 на відео ТСН кадри, як першу медичну допомогу надають друзі потерпілої, жодного поліцейського біля дівчини немає і так триває доки не приїжджає швидка. Але за кадром репортер звітує "... першими зреагували поліцейські..."

Наголошую: на масовому заході була відсутня чергова карета швидкої!

3.2. Відповідальні

Марія Бойко - начальник Управління охорони здоров’я МВК

 

Подальші дії

Студентська спільнота ПНУ life, Сенат студентів ПНУ, Профком студентів та аспірантів ПНУ, колектив Кафедри журналістики ПНУ, а також викладачі й працівники інших підрозділів та представники адміністрації університету - ми тримаємо зв'язок з родичами нашої студентки Світлани, готові і надаємо їм матеріальну, моральну і інформаційну підтримку, пильно слідкуємо за діями місцевої влади у цій справі і повідомляємо сім'ї ПНУ перебіг подій.

З рішення міського голови догани отримали Ігор Влізло та Загурська Надія, а сам Руслан Марцінків тримає обіцянку, що місто сплачуватиме лікування потерпілої. МВК розпочав внутрішнє розслідування та заборонив продаж алкогольних напоїв та піротехніки на центральних вулицях міста з 21 грудня 2017 року до 20 січня 2018 року. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень, вилучені речові докази, триває слідство.

Проте на нашу колективну думку цього недостатньо!

З метою покарання відповідальних осіб та недопущення подібних випадків у майбутньому ми вимагаємо:

  • Матеріальну та моральну компенсацію потерпілій
  • Звернення до суду щодо встановлення чинності розпорядження міського голови № 592-р від 22.12.2015р. і в разі позитивного рішення ЗВІЛЬНИТИ Богдана Білика з посади заступника міського голови за недотримання контролю виконання вказаного розпорядження
  • ЗВІЛЬНИТИ Ігора Влізло з посади начальника Управління з питань надзвичайних ситуацій МВК за недотримання техніки безпеки під час проведення святкових заходів і не компетентність та притягнення його до кримінальної відповідальності
  • ЗВІЛЬНИТИ Марію Бойко з посади начальника Управління охорони здоров’я МВК за нехтування безпекою і відсутність чергової швидкої на урочистому відкритті ялинки 19.12.2017
  • Безстроково ЗАБОРОНИТИ комунальним підприємствам Івано-Франківська використання піротехнічних засобів та замовлення послуг, пов'язаних з піротехнікою, встановити відповідальну особу та міру покарання у випадку недотримання розпорядження
  • Патрульних поліцейських м. Івано-Франківськ бути особливо пильними під час новорічних і різдвяних свят та не допускати використання піротехнічних засобів
  • Департамент культури МВК в особі Надії Загурської звернути увагу на методи і переймати досвід організації подій колег з ЄС, відмовитись від небезпечних способів задовольнити культурні потреби громадян та схилитись до громадського обговорення плану заходів Департаменту
  • Директора ТОВ "ПІРО-ІФ ФЕЄРВЕРК" Володимира Кашевко та ПП Івана Галаса бути відкритими, всіляко сприяти та надавати слідству усі матеріали по справі

 

Журналістське розслідування проведене Тимуром Фараджевим


21.12.2017 5192 3
Коментарі (3)

дядя Серьожа 2017.12.22, 15:54

Це тільки початок, Скнилів нічому не навчив,  будемо чекати падіння  військового літака на нашу голову.

Лтітати треба 2017.12.26, 17:01

Не бійся усього на світі. Літаки мають літати далі вчитись і захищати нас від потенційних зазіхань торгових партнерів нашої влади. Сирія без літаків і ПВО розбомблена росіянами нічого не вчить?

Любитель свят 2017.12.26, 17:04

Дякую за грунтовне журналістське дослідження випадку з феєрверком. Прихильник "все можна якщо обережно". Феєрверки виглядають евектно і додають святковості, але їх технічні хараткеристики і умови застосування мають бути безпечними. Лише одна  петарда полетіла не туди. Брак закономірний постінйо пристуній чи випадковий невиявлений?

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1122
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2481
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2088
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2137
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6459 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2421 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

293

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1118

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1143

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1360
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

243
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

563
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2030
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26481
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

527
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10429 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7973
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

508
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

372
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

522
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

596
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1546