Хто переміг і чому: підсумки виборів-2019 на Івано-Франківщині (інфографіка)

Монобільшість у парламенті цього скликання – величезний кредит довіри для змін. Однак концентрація влади в одному центрі – загроза владної вседозволеності.

Зараз ми маємо один мегацентр впливу - «Слуга народу» та чотири партійні четвертинки, які отримали приблизно рівну підтримку виборців «Опозиційна платформа «За життя», «ЄС», «Батьківщина», «Голос».

Зрозуміло, що представникам останніх залишиться тільки мріяти про «жирні» посади в парламенті. Максимум, що світить цій четвірці – віцеспікер та кілька секретарів парламентських комітетів, можливо голів комітетів, які не мають критично важливого впливу на життя країни, - як ось, комітет з питань культури і духовності; прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин чи освіти та науки.

Прикарпаття потрапило в загальноукраїнський тренд пошуку нових облич. Але в нашій області ці нові обличчя, які стали нардепами, подекуди виявились не зовсім новими, принаймні, у частині виборчих списків.

Фіртка вирішила проаналізувати, хто та чому проходить до Ради від Прикарпаття.



"Результат виборів очікуваний, бо прогнозувався результатами соціологічних опитувань. Особливо це стосується лідерів виборчих перегонів. Він є відповіддю на соціальні очікування щодо нових політичних сил та нових облич при владі, - говорить експерт, кандидат політичних наук Ігор Доцяк. - Прикарпаття давно вже неоднорідне у виборчих симпатіях. Міграційні процеси, незадоволення суспільною ситуацією, значна кількість внутрішньо переміщених осіб, протестні настрої назагал впливають на вибір. Є певне розчарування в національно-демократичних силах, що зупинились та рівні патріотичної риторики, а в соціальній практиці діють у корисливих особистісних та групових інтересах".

За партійним списком до парламенту потрапили четверо прикарпатців: усі від «Слуги народу», Так вийшло бо у прохідних частинах списків інших партій, які подолали виборчий бар’єр, мешканців нашої області не виявилося.

Найскандальніша постать тут Роман Мулик – франківський підприємець, депутат обласної ради 6-го скликання, який обирався від «Партії регіонів». Мабуть, багато хто пам’ятає акції франківських активістів під час Революції гідності перед кафе «Вальяж», яке належить Мулику. Ці акції мали на меті стимулювати Мулика вийти з «Партії регіонів». Тоді він змушений був прийняти ці умови та залишити партію і навіть фракцію в облраді.

Про депутатів-мажоритарників є що поговорити. Тут досить цікаво.

На 83 окрузі в Івано-Франківську перемогла Оксана Савчук, яка буде єдиною представницею «Свободи» у новій Верховній Раді.

Другим із відривом у 23%  "Слуга народу" Андрій Сторожук -  за нього проголосували 23,28% франківців. Третій - кандидат від "Європейської Солідарності" - Олексій Петечел. У нього 12,49%. Четверта висуванка "Голосу" Галина Баранкевич - 8,50%. Замикає п'ятірку - Андріан Волгін - 3,15%.

"Для мене ця перемога не стала несподіваною. Неочікуваним був тільки відрив більш, ніж удвічі від другого місця. Гадаю, навіть без агресивної інформаційної та зовнішньо-агітаційної кампанії Савчук могла б розраховувати на перемогу, просто з меншим результатом. Значну роль в її успіху відіграв Руслан Марцінків, який супроводжував всю виборчу кампанію Савчук – міський голова красувався на біл-бордах поруч з кандидаткою, зустрічався з людьми і навіть сам роздавав агітаційні листівки в неробочий час. Фактично це один на двох мандат", - коментує політолог Василь Кедик.

На 84-му окрузі переміг Ігор Фріс від «Слуги народу». Нотаріус, близький до Олександра Шевченка. Він отримав 17 870 голосів, що склали 22%, обігнавши висуванця від партії "Батьківщина" Андрія Іваськіва, за якого віддали 11 665 голосів - 14,36%.

Читайте також: Курйози на виборах: у Львові бабуся з’їла бюлетені, а у Франківську жінка хотіла голосувати двічі через SMS від "команди Марцінківа" (фото+відео)

Третім йде чинний нардеп, висуванець партії "Європейська Солідарність" Михайло Довбенко, у якого 10 462 голоси - 12,88%.

На цьому окрузі аналітики прогнозували запеклу боротьбу, зважаючи на участь у виборах значної кількості політичних важковаговиків: нардепа від округу Михайла Довбенка, Романа Вірастюка, брата стронгмена Василя Вірастюка, Василя Поповича від «Свободи», керівника обласної «Самопомочі» Богдана Станіславського, самовисуванця Романа Ткача.

Однак Фріс здобув досить прогнозовану перемогу.

"Почав кампанію одним з останніх в окрузі, однак захопив лідерство, яке не віддав до кінця. Основна причина перемоги Фріса – відсутність єдиного сильного конкурента – контрастника. Голоси виборців розсіялись між кількома центрами тяжіння, а бренд «Слуги народу» магнітом притягнув для Фріса не менше 15 % голосів, як це відбулось майже по всій області з кандидатами від президентської партії. Гадаю, решту 6-7 % Фріс напрацював виключно власною активністю", - зауважує Василь Кедик.

В одномандатному виборчому округу №85 (з центром у Калуші) виборці віддали перевагу кандидату від «Слуги народу» Едуарду Прощуку, залишивши без мандата брата директора «Буковелю» Віктора Шевченка та міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика.

"Не відкидатимемо доробку Прощука в перемозі. Але були й інші фактори. Незрозуміле позиціонування Віктора Шевченка (УКРОП), який відтягував голоси в Прощука, хоч виборці хотіли сприймати їх як одну команду могло зіграти злий жарт в кампанії. Однак цією ситуацією не скористався інший кандидат Ігор Насалик, який в останні тижні виборчої кампанії погруз у скандалах (порушене кримінальне провадження через проблеми з декларуванням, акція шахтарів на день Калуша)", - коментує Василь Кедик.

Без значної зовнішньої рекламної кампанії на 86-му окрузі переміг директор ДП "Вигодське лісове господарство" Олександр Матусевич. «За» кандидата від партії «Слуга народу» проголосували 18 487 виборців, за чинного нардепа Анатолія Диріва -17 787 виборців. Розрив - 700 голосів.

"Тут програв ще один збитий нардеп з минулого скликання. В останні тижні кампанії Дирів був дуже активний, особливо в плані розміщених біл-бордів, яких було дуже й дуже багато, особливо на Долинщині. Тай нардепом він загалом був ефективним. Іншої причини, як вплив бренду «Слуги народу» в перемозі Матусевича не бачу", - каже політолог.

Надвірнянський округ впевнено виграв Зіновий (ЗЕник) Андрійович.

Він набрав 23 864 (37,8%) голосів та значно випередив висуванця політичної партії "Свобода" Михайла Іваночка, який отримав 8457 (13,39%) голосів. Третім йшов кандидат від партії "Європейська Солідарність" Юрій Голіней, у якого 6 481 (10,26%) голосів.

Власне, формула успіху тут мало чим відрізнялась від перемоги інших «слуг народу» в області: особистий рейтинг у Надвірній та наближених селах плюс довіра до президентської політсили.

Крім Оксани Савчук, є ще один мажоритарник-переможець в нашій області не від «Слуги народу». Це самовисуванець Андрій Іванчук, 88-й виборчий округ. В перемозі Іванчука є два фактори.

Перший - це системна робота на окрузі завдяки благодійному фонду «Покуття». Другий - відсутність сильних опонентів.

Нардеп Іванчук, який в минулий парламент потрапив за списком «Народного фронту», цього разу з 44,62 % підтримки виграв, як кажуть, «в одні ворота». Є тільки одне запитання, яке цікавить виборців: скільки ж грошей Іванчук вклав у кампанію на окрузі, яка триває вже близько року.

"Напевно, ми про це ніколи не дізнаємось, бо гроші витрачені на інфраструктуру округу законодавство не зобов’язує показувати у звітах за використання ресурсів виборчого фонду", - переконаний Василь Кедик.

Посилаючись на власні джерела деякі місцеві сайт писали про те, що депутат обласної ради Дмитро Сіреджук домовлявся про балотування від президентської партії по 89-му виборчому окрузі. Попри зірвані домовленості, Сіреджук, як самовисуванець, прагнув осідлати тренд, використовуючи зелену кольорову гаму. Правда в поєднанні з червоним кольором вийшло не дуже. Кандидат зайняв підсумкове 2 місце.

В окрузі №89 переміг кандидат від «Слуги народу» Володимир Тимофійчук - 18,53%. Він отримав 11 856 голосів (18,2%) з незначним відривом випередивши самовисуванця Дмитра Сіреджука, у якого 11 508 (17,67%) голосів.

"Гуцули знову проголосували за представника влади – на минулих виборах переміг «чужий», який балотувався від президентської «Солідарності» Юрій Соловей. На цих трохи більше «свій» (але тільки для Снятинщини) знову від президентської «Слуги народу» Володимир Тимофійчук. Тимофійчук запам’ятався відео з однієї з зустрічей з виборцями, де йому підказують сказати скільки йому років. Загалом не розумію, чим він займатиметься у Верховній Раді окрім натискання на кнопку голосування. Здається, цьому округу найменше пощастило з депутатом. Але вибрали люди його самі", - коментує політолог.


Вибір зроблено. Залишається дочекатися перших результатів діяльності цих народних обранців. А вже тоді можна буде, або гладити по голівці, або згадувати "незлим, тихим".

Цікавий факт: понад десять тисяч прикарпатців проголосували за "Опозиційну платформу - За життя" 6 906 (1.37%) та "Опозиційний блок" 3 316 (0.66%). А ще 2 157 голосували "ЗА" Шарія. Ось вам інфографіка до роздумів...

 

Ростислав Ковтун | Василь Кедик

Інфографіка: Вежа | ЦВК


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1838 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754