Керівник обласної міліції Олег Сало розповів про подробиці резонансного ДТП в Івано-Франківську: «Думали, що почнуться масові безпорядки»

 

7 травня в Івано-Франківську трапилося ДПТ із смертельним наслідком. Водій вантажного автомобіля зітнувся з електричною опорою на вулиці Івасюка та помер в кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні.

 

Перехожі, що стали свідками ДТП, звинувачували патруль державтоінспекції, що був на місці події, у провокування ДТП та алкогольному сп’янінні «даішників». За півгодини на місці пригоди зібралося близько 300 людей. Розпочалася штовханина, образи, сутички з правоохоронцями. Свідки розповідали, щу чули постріли, патруль ДАІ намагався втекти з місця ДТП, звинуватили працівника ДАІ в неадекватності та несенні служби в стані алкогольного сп’яніння. На місці ДТП прибув спецзагін «Беркут», керівники обласної міліції та заступник обласного прокурора. Люди вимагали, аби екіпаж автомобіля ДАІ пройшов тест на алкоголь у присутності громадськості. Майже через 3 години штовханин працівники ДАІ таки пройшли тест на алкоголь. Він показав, що «даішники» тверезі.

 

Про деталі резонансного ДТП, причини резонансу, результати службових перевірок кореспонденту «Фіртка» вдалося поспілкуватися з начальником УМВС в Івано-Франківській області генерал-майором міліції Олегом Салом.

 

Розкажіть, як трапилося ДТП?

Це було у 20.38. Працівники ДАІ рухалися після інструктажу на насення служби. Стояли вони на перехреті на червоний сигнал світлофора по маршруту руху в колоні. Тобто, машина була зпереду, з-заду і збоку. На великій швидкості перед ними пролітає бус, не включаючи маячків. Продовжуючи рух так само, як вони рухалися, проїхали буквально 200 метрів, почули удар і побачили, що падає бетонна опора і іскри від проводів електромереж. Коли підїхали, то побачили, що люди витягувли потерпілого з буса, допомагали. Там поруч продуктовий магазин з літнім кафе і стоянка загального транспорту. За декілька секунд назбиралося 20-25 чоловік. Наш працівник викликав карату швидкої допомоги по-телефону. Після того як карета швидкої допомоги забрала потерпіого і відвезла в лікарню, на місці події з’явився один громадянин, якого два роки назад один з тих інспекторів оформляв за порушення правил дорожнього руху і керування у нетверезому стані. Почалася перепалка, почали кричати, що він сам знаходиться в нетверезому стані, давайте його освідчувати. Звичайно, машини зупинялися, люди підходили, натовп збільшувався, активних було чоловік 20-30. Вони вимагали публічного освідчення і вимагали щоби приїхала прокуратура. Буквально коли набралася велика толпа, поки їх втихомирили, пройшло багато часу, толпа велика, потім огородили. Почали, звичайно, проводити огляд місця події.

Ну, попередньо було видно, що його ніхто нікого не доганяв, ніхто не тормозив, тому що був один тормозний шлях, який був 45 метрів – це швидкість 120-130 кілометрів за годину. Якщо його підрізали, обганаяли чи намагалися збоку щось там затормозили, як говорили люди, був би збоку ще один тормозний шлях. Його не було.

 

Чому люди так вороже відреагували?

Розумієте, є такий собі метод сірника. Один починає кричати, всі починають підтримувати. Тим більше, вони були у нетверезому стані. Почалося знічого, просто з нічого почалося. Коли розпочалося службове розслідування, порушено кримінальне провадження, є висновок на якому усе детально проаналізовано, знайшли свідків, свідки самі нам зателефонували які були в цій автомобільній колоні і стояли на світлофорі. Вони самі до нас зголосилися і дали нам ці всі покази. Тобто реально ніякої причини щоби притягувати до дисциплінарної відповідальності, а тим більше і до кримінальної відповідальності працівників ДАІ немає.

 

Прес-служба обласного ДАІ оприлюднила інформацію, що патруль ДАІ таки наздоганяла автомобіль.

Зрозумійте, всі матеріали одразу забрала прокуратура. Почалася паніка. Цей народ, ми відразу підняли спецпідрозділи, думали що почнуться масові безпорядки. Терміново було потрібно давати в пресу інформацію. Всі ж вимагають знати, що сталося. І вона (прес-служба – авт.) почала давати інформацію, яка була скривлена, ще не було результатів службового розслідування. На сьогоднішній день (субота, 11 травня – авт.) я тільки, що підписав висновок службового розслідування. От тільки що. У висновку все сказано, все розписано, і свідки тут є. І пояснення наших працівників, хто підїжав, хто виїжав на місце пригоди. Хто робив, як це робилося. Саме основне – це покази свідків. Ми подивилися камери відеоспостережння «Епіцентру». Були сутінки, камери звичайні, без підсвіток інфорчервоних, не дуже яскраво видно, але видно. Ці матеріали всі передані у прокуратуру.

 

Люди кричали що з місця події втік други «даішник» з екіпажу, а потім його начебто замінили.

Я можу зараз з впененістю сказати: ніхто не тікав. Тому що народ накинувся, його відтіснили в одну сторону, а іншого – в іншу. Коли «Беркут» перекрили, відтіснили людей, один получився біля машини, а другий – з іншої сторони. Обидва працівники міліції знаходилися на місці пригоди.

 

Тобто тест на алкоголь проходили обидва члени екіпажу?

Обидва, які були в автомобілі. Це було показано у висновку, є відомості, є записано в книгах. І вони обидва закрпілені за цим автомобілем і обидва в ньому рухалися. І ці ж самі працівники наші здавали текст на алкоголь.

 

Наступне питання щодо сльозогінного газу. Його застосовували?

Працівники міліції нічого не застосовували. Це проти працівників міліції застосовували. В когось з натовпу був газовий балончик і з натовпу пішов газ, яйцями почали кидати. На кітелях наших працівників є пил з газу, на заступнику ми побачили.

 

Свідки кажуть, що були постріли до моменту аварії.

Я це бачив по телебаченню, коли брали інтервю. Є цей громадянин, він встановлений. Коли ми його запросили до себе, щоби дати свідчення для інспекторів особового складу, він говорив, що «я був у себе на подвір’ї, нічого не бачив, тільки чув постріли». Коли його запросили повторно, щоби він детальніше розказав, він телефон виключив і його вже нема. Постріли, я вважаю, якщо він нічого не бачив, а тільки чув, то коли був удар у бетонну опору, і коли іскри пішли з проводів, то це якраз і були нібито ті постріли.

 

У повітря не було декілька пострілів?

Я ще раз кажу, вони їхали в колоні третіми. Були два автомобіля впереді, вони їхали третіми. Коли почули удар і побачили, що йдуть іскри, тоді вони з колони виїхали і підїхали до автомобіля. Ніякого застосування зброї не було. Це саме показано у висновку службового розслідування. Проведена повна інвентаризація боєприпасів УДАІ, все на місці. Не було такого, щоби проводилися вистріли.

 

Результати експертизи показали, що водій, який став жертвою ДТП, був у стані алкогольного спяніння?

При розтині був запах. На експертизу подано у Львів, в центр. Експертиза, яка прийде зі Львова, тобто з Інституту, це від 10 до 25 діб. Тобто у матеріалах буде вказано. Попередньо, те що лікарі розказали, було вживання алкоголю. І цей водій затримувався нами три рази за водіння в нетверезому стані. Була непокора працівнику міліції, була непокора. Також за скоєння ДТП і за несправний транспортний засіб. Тобто цілий букет. Три рази він оформлявся за водіння в нетверезому стані.

 

Тепер з приводу відеореєстратора. Він є, був і куди він зник?

Стосовно відеореєстратора, то два дні, як він був у ремонті. Це мене теж засмутило. Коли я перший раз запитався «де відеореєстратор?», відповіли, що він на ремонті. Поїхали туди. Дійсно підвердилося, що наші працівники подали його на ремонт. Всі би питання були зняті, якби він був би на своєму місці. Але в нас є відеозапис камер з «Епіцентру».

 

Що ви можете сказати про інспекторів?

Я не можу дати детальну характеристику. Можу сказати, що, як я тільки службове розслідування почали проводити, один працює від жовтня 2009 року, інший від вересня 2008 року, нормальні працівники, добре несуть службу, неодноразово заохочувалися.

 

Родичі цього бідолашного жодних приензій до вас не мають?

Вчора був похорон, було все спокійно, похорон пройшов.

 

Чому на вашу думку це ДТП отримало такий резонанс?

Резонанс получився з нічого. Просто п’яна толпа вийшла і почала робити шум навколо працівників міліції. Це регіон, ви розумієте. Я вам так хочу сказати, це історично так складено, чи це Львів, чи Тернопіль, чи тим паче Івано-Франківськ. Батьківщина Шухевича, Бандери. Вони панічно ненавидять владу. Ви сьогодні в опозиції – ви тут добрі. Тільки ви стаєте до влади – вас уже не хочуть. Це історично так складено ще від австро-угорців, татарів і все інше. Тому така ситуація.

 

Люди розповідають, що патруль хотів покинути місце ДТП. І через те, що люди обступили машину, даішники залишилися.

Патруль не зміг би поїхати. Йому потрібно було охороняти місце пригоди, тормозний шлях. Вони не могли поїхати. Хоча вони й не несли службу на тому участку. Вони їхали в зовсім інше місце. Але до приїзду слідчно-оперативної групи вони нікуди би не поїхали. Вони ж тому зупинилися. Якщо люди таке говорять, то вони могли б і проїхати. Але люди сказали що стріляли, люди казали що підрізали. Треті сказали що хотіли поїхати…

 

Працівники ДАІ надавали першу невідкладну допомогу потерпілому?

Коли його п’ять чоловык витягували з-за керма – шости лишній. Він відразу телефонував і в управління ДАІ для того щоби виїхав екіпаж і викликав карету швидкої допомоги.

 

Володимир Кушніренко


Коментарі (12)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2013.05.12, 22:18
Всім працівникам силових структур, треба памятати,що є суд Божий.і є таке слово "БУМЕРАНГ"-від нього ще ніхто не втік.Кару отримають всі, хто до цього причетний і хто тупо прикриває.................,самі зрозумієте,коли станеться.Не можна,щоб люди які творять біди і трагедії-були щасливі++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
сало 2013.05.13, 09:03
" ПРОСТО П"ЯНА ТОЛПА ВИШЛА...",- батьківщина ШУХЕВИЧА та Бандери
heidi 2013.05.13, 11:00
Реєстратор поламався два дні назад. Тваю м...... м........
Я 2013.05.13, 13:51
"...свідки самі нам зателефонували які були в цій автомобільній колоні і стояли на світлофорі." Усі свідки, які були в своїх автомобілях вже повністю залежні від ДАІ. Тому лишнього не скажуть. Важливі свідчення пішоходів і покази відеореєстратора. А цього якраз і немає. Хтось вірить, що машина ДАІ їздила кілька днів без реєстратора?!
Потомок Шухевича 2013.05.13, 19:50
Сало береже погони,
123 2013.05.14, 14:47
"Я можу зараз з впененістю сказати: ніхто не тікав. Тому що народ накинувся, його відтіснили в одну сторону, а іншого – в іншу." А тепер дивимося відео http://www.youtube.com/watch?v=QeZWRhf2XH4&feature=player_embedded з 1.01 секунди.
до 123 2013.05.14, 16:07
От самі уважно подивіться. Біжить на 1.01 даішник. Одна рука при голові (права), ймовірно тримає телефон, що підтверджує слова "телефонував і в управління ДАІ для того щоби виїхав екіпаж і викликав карету швидкої допомоги".. За ним ніхто не біжить, тобто люди не спиняють даівця, який хоче втекти. Дивимось далі: 1.06 - виставляє ліву руку вперед - жестом, який може означати "стоп", не лізьте туди, що може означати, що він застерігав людей не лізти під дроти. Вони ж люди навчені, інструктовані. Знають, як діяти в екстримальній ситуації. Не захищаю ніколго, просто не треба так огульно валити. Було б добре, звичайно, відео з камер з Епіцентру показати всім. Але то, певно, матеріали слідства, не покажуть. Бо досить добре видно, навіть без інфрачервоного світла. Багато питань, тоді булоб напевно знято.
Арабський Скакун 2013.05.14, 17:03
дожидись.. фіртка тре коментарі.. фе.
Але 2013.05.14, 22:40
просто абзац, "...п"яна толпа...", всі п"яні, вони одні сцукі тверезі. Обгадились? Думали заворушення почнуться? Почнуться! І тоді тікай, .....
Але-але 2013.05.15, 09:43
ну добре, не всі п'яні. деякі чисто поприколу (патамуша моцк устал) тупо ржали, споглядаючи, як один бійцівський пес на повідку намагався трахнути в морду іншого.. поряд тьолки стояли і мужики з пивом. і тоже ржали. вони не пяні були, так нудились просто
іван 2013.05.16, 14:22
Думали, що здоять мужика нормально, а вийшла .....Скільки можна говорити-навіщо гнатись за пяним, таке саме в Лисці було.
Док 2013.08.05, 12:54
Сало - на номінацію "Кращий пи@@@н Прикарпаття 2013"! Даішники себе вели як невинні ягнята, освідчення через 3 години вже нічого не показує, натовп - одна п'яна бидлота.... Веселуха. Тільки керівництво міліції, прокуратури і ще там чого одні правильні.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

682
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1958 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11405 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

343

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1092

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

80
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

291
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1091
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

762
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2957
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4453
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18446
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

84
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

359
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669