Кашпіровський йде в політику

На ватному ворожому  каналі Ваннюс, що віднедавна де-юре перестав належати Мураєву і перейшов до Медведчука з Портновим, цим горе-юристам, відбулися цікаві кадрові ротації.

Ведучою однієї з цих голімих передачок стала колишня учасниця талант-шоу «Битва екстрасенсів» на каналі СТБ, така собі симпатична брюнеточка з придуманими іменем і біографією. Не відслідковую спеціально всіх подій цього розплідника роспропаганди, можливо, стала вже не недавно. 

Своєю інтелектуальною обізнаністю  вона либонь затьмарить навіть самих Кацабу з Піхвошеком.

В інтернетрях мандрують інстаграмуляні фоточки відьмочки на Лисій Горі. Тривіальна шахрайка, епатажна кар’єристка, мінотарна мін’єтчиця головного продюсера чи суща екстрасенсориня – не суть речей. Зміст полягає в тенденціях, що прокралися вже давно в табуни вітчизняної еліти, спочатку інкогніто для громадськості, ну, а від недавніх пір, вочевидь, мало-помалу спливають на яву.

Те, що «багаті теж моляться», знаємо чудово із численних хронік президентських і урядових святкових літургій із лавр, від молящого Януковича з Азаровим в картузі і зі свічкою до самоканонізованого батька українського православ’я Порошенка з родичами. Ну і про приватні мощі, золоті каплиці на подвір’ях,  ікони і сакральні рукописи сімнадцятого століття депутатів теж всім давно стало відомо.

Весь цей кітч корені має не в християнстві – сущому – звісно, а в банальному криптошаманізмі, цілому букеті забобонів про те як умилостивити вищі сили, щоби в критичні часи  не втратити непосильною працею набуте і ще примножити щастячка.

Тут нічому дивуватися, архаїчні люди з айпедами, ролсройсами і цифровими швейцарськими рахунками – це ніякий не ексклюзивний парадокс в нашому суспільстві, це даність давньому поганському колективному несвідомому , недоцивілізованому, що тримає їх в конусі корупційної піраміди і тонусі всевладдя стосовно  великою мірою такого самого архаїчного низового суспільства.

Не лише Янукович їздив до шамана в Сибір, коли колінко травмував під час гри в сквош, і Ахметов має своїх татарських чародіїв, як стверджують певні люди, не такі вже й прості, ті часто практикують методи наведення порчі на Київське Динамо (між іншим з засиллям африканських футболістів в Європі ця практика набуває поширення).

Ходили чутки, знов таки, не з кухонь домогосподарок, про боротьбу Бахматюка з Косюком. Нібито відомий прикарпатець підключав невідомих мольфарів… Невідомо, чи земля вісохла і худоба віздохала в Косюка, але те, що останній трохи останнім часом схуд в агромонополії, якою охопив був всю країну кілька років тому, а Бахматюк поновив позиції в топах, – факт : )

Персональні каббалісти – давно необхідний кейс відомих єврейських магнатів в Україні, і це не для понтів, а для діла. Без чуток факт.

А про те як місцеві еліти іноді користуються послугами вуду-піпл, різних знахарок і активізаторів затребуваних енергій в собі та в інших – давно ходять історичні крилаті анекдоти.

Посполитий люд в цій царині зовсім не відстає, йому просто грошей бракує на віп-послуги, тому мусить стояти в черзі до обкладеної іконами і воском хати баби Наді, заздрячи не по-білому позачерговим гостям з чорного входу.

Пригадується, як одна старша жіночка, бідкаючись про ситуацію в країні, десь так року 2006-го, проклинала всіх її видимих і невидимих ворогів і казала, що «Ющенко – добрий, чесний і порєдний, просто його приворожили. Йому би до бабки мудрої сходити…Як буде сего року на Говерлі, най йому передадут, шо є така-то-така, живе там-то-там». Певно, забули передати.

Дежавю, знову сьогодні чується з уст народу про прокляття президента, про екстрасенсорну  руку КГБ, Юлькіні чари і Гарі Поттера, що поки що нікому невідомий, але наче ізраїльський Мешиах, от-от має вийти з підпілля і оголосити себе Спасителем Нації. Підпільний Кіндрат ймення йому чи як ?..

Роки йдуть, перли народні істотно не міняються, вони ростуть, множаться, міцніють якорями  в психіці мірою того як вихолощується вітчизняна наука і ігноруються парафіянами  ази  церковних статутів.

Як відворожити від Москви, корупції, беззаконня і бездіяльності бездарної  ? Тут рота мольфарів і завезених з школи Карлоса Кастанеди шаманів взагалі не підмога. Як можна шаманістами звільняти від шаманістів ? Бєса поміняти на бєса  ? Не гоніть бєса, вся суть системи цієї в модулюванні шаманами і бісами, зміна одних на інших, без істотних покращень для народного організму.

Здається, що ми прямуємо у відверту вже без прикриття Дурноляндію. В якій скоро вже ковток повітря не буде задурно, зате мільйонне портфоліо дурнославів і дурисвітів до ваших послуг.

Не здивуюся, коли незабаром співаки, артисти і просто харошиє люді поступляться в партійних іміджмейкінгах мольфарам, берегиням, екстрасенсам, астрологам, тарологам і футурологам по польотам ластівки. Артисти злиняють хто в Рашку, хто в Канаду, а врачєвать душу будуть з зомбоящиків всякі Вангуї і Вангіні. Тут залишаться лишень пенсіонери і залишені їм на догляд батьками за бугром онуки – найбільш  сугестивний контингент до всякого роду «чарівного».

В цьому проглядається логічна стратегія з утримання влади: чим бідніші і беззахисніші, тим ірраціоанальніші, марновірніші. Приклади африканських і деяких латино-американських країн мали би наші еліти надихати. І надихають, переконаний.

Для правовірних Томос і РПЦ, divide et impera, для лівовірних  Шпаргалка з Премудрості від мольфар-хаус і цілющий компот з заспиртованими ящірками в праймтаймі. Навіть останній оплот правоконсервативних цінностей на ТБ канал «Плюс + Плюс» розродився останньої вечірньої  суботи про «над-людей» і «спасіння нації в альтернативних науках», що вже говорити про багаторічну естебешну фуєту. Згадали «плюсовики», як би між іншим, окрім езотеричних одкровень від Бенюка, про призабутого на наших палестинах уродженця Вінницької області культового Кашпіровського.

З Кашпіровським в мене зв’язаний чи не перший файл пам’яті. На зорі 90-х, коли в прямому сенсі ходив під стіл, пригадується як в квартирі сусідів, поки ми діти бавилися, малознайомі дорослі дяді й тьоті смакували телесеанс таємничого дядька в чорному, з поглядом доброго чікатіли,  голосом і тоном гуманного партначальника, який примушував сусідів благоговійно і богонатхненно прикладати болюче місце до екрану «Берізки»… Ось від тоді почалася справжня Перестройка і Независімість, при чому тут Горбачов, Кравчук і Єльцин ?!

Не пам’ятаю, чи їм то помогло, а от чомусь в пам’яті скресають покращення кольору «Берізки» після того сеансу і майже ідеальне за барвистістю «Ну пагаді», їй-богу. А через якийсь час в тій хаті появися новенький «Електрон», сусід від сусідки пішов, вона захворіла на водянку,  впала в чорну депресію, а потім зайнялася «народним лікуванням і супутніми практиками», просто чудеса екстрасенсорики ! Далі був наш переїзд.

Один есбеушник в приватній розмові якось сказав, не зовсім жартома, судячи з тону, що ідеальним керманичем сучасної України був би саме Кашіпровський. Українець за походженням, сильний чоловік і такий харизмат, шо далі нікуди. Тільки Чумак з його зарядженою водою міг би бути йому прямим конкурентом.

Чумака вже нема на цьому світі. Кашпіровський насолоджується життям в ситому всіма буржуазними привілеями світі чи то Каліфорнії, чи то Флориди – його гастролі крутіші були навіть за Юри Шатунова, як бачимо. Себто, до всіх наших з вами  благ  – він ще й прозахідний, ну чим не ідеальна фігура ! Дарма, що вже під вісімдесят дядькові з горою м’язів, країна теж віком з Трипілля і горами сили, що ух-ух.

ХеЗе, що буде завтра, якщо ця та інша дуристика, деградація не спочине з миром і війною.  Гіперболи гіперболами, та допускаємо подібні борди вже тепер: усмішлива, обіцяючи морда в вишиванці, справа свій піп (не священик), зліва свій мольфар, за спиною фон мальовничого села з казковими маєтками, ретушування наймитів і слоганчик: «Нагодую, вилікую, благословлю.  Пуп Пупченко.»  Альтернативи альтернативних можливі:  « Не дам здохнути голодною смертю, відчитаю, проведу в світі духів. ».

Нинішній наш «Кашпіровський» меджикмен воістину великий. Він також вчинив кілька чуд. Перше, вибачився , мовляв, не вгадав з пророцтвами про терміни закінчення війни, ну, а решта чуд добре відомі:                                                 

містика вугілля з України через Роттердам без матеріалізації в Нідерландах і назад в наші матерії сюди; проросійський кандидат Бойко, рука Кремля в час війни, стає власником Київгазу, а його вишки старанно забуваються в папках чудака генпрокурора; чудо чудес, коли Ротенберг, права чи ліва рука Путіна, перебуває в США під санкціями, а в нас під блатом, бо це вигідно його компаньйону Фірташу, ну, і Порошенку, як наслідок. А таких та інших чудесій тьма тьменна !

Але це все минуле і теперішнє, а на грядуще цей кашпірок вангує про дивовижні стратегічні зміни в 2020, одразу після переобрання.

Є інший, що ходить в пророках, колишній високий військовий, що не пішов на війну і не розбудував добротно армію за час свого перебування на посаді Міністра оборони, він обіцяє справедливу диктатуру. Але забуває розказати про свою мускулатуру,  яка підгодовується протеїнами з рук Льовочкіна і того ж Фірташа. І де свою команду він загубив, що один у полі воїн ? І хто такий закарпатський жулік Балога, що тепер опікується його виборчою кампанією.

Диктатура реально потрібно. Точніше, авторитаризм, бо диктатура це поняття часів Античності. Позитивний гібридний авторитаризм – відносно новітнє. Ми живемо при негативному гібридному авторитаризмові, коли при видимості прав і свобод здійснюється за сприяння і потурання глави держави – визначальної особи в країні – великі злочини.

Очікувати чудес і чудотворців в нашому реалі не доводиться. Та прихід позитивного автократа гібридного демократа за підтримки активної частини населення і цілком конкретних вимог до нового очільника держави, виписаних в новому Суспільному договорі та моніторинг цього договору з їх підписантами – завдання не таке вже й віртуальне.

Або back to USSR і вуйка Вангуйка.


03.10.2018 Назар Яв 7128
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

137
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

78
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12171 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5806

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

505

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4102
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1153
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816