«Карпатський простір» безліміт

В Україні вже існує кілька солідних музичних та арт-фестів, якими можна пишатися. Натомість маємо один, що є вкрай особливий. Мова про “Карпатський простір”, що вже втретє відбудеться з 4 по 6 травня в Івано-Франківську. Цей фест не схожий на жоден інший. Чому? Давайте розберемось.

Організатори, у хорошому сенсі цього слова, забили на вислів Козьми Пруткова про неможливість осягнути неосяжність. Він для слабаків. І правда, ну чому не можна на три дні зібрати в одному місті усіх – від послів до вуличних художників, від міністрів освіти до театральних режисерів? І поки хтось вважає, що це неможливо, “Карпатський простір” своїм існуванням та програмою доводить протилежне. Не дарма слоган фестивалю: «Мистецтво єднає».

Вісімнадцять країн-учасників – рекорд цього року. За ним стоїть велика праця співорганізаторів: Міністерства культури України, Міністерства інформаційної політики України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківської міської ради та Національного академічного театру оперети та його художнього керівника Богдана Струтинського

У ці травневі дні фестиваль буде усюди. Перше, що побачить гість – великий ярмарок країн-учасниць та галерею скульптур у центральному парку.

В кінотеатрі «Люм’єр» – безкоштовно – буде показано найкращі вітчизняні стрічки та мультфільми останнього року. Серед яких «Міф» про Василя Сліпака, всесвітньо відомого оперного співака, який добровольцем пішов на війну на Сході країни та віддав життя за Батьківщину. А також фільм-переможець Берлінського кінофестивалю «Про тіло та душу» угорської режисерки Ільдіко Еньєді.

В філармонії відбуватимуться концерти, серед яких не варто пропустити виступ Симфонічного оркестру Підкарпатської філармонії імені Артура Малаєвського (Жешув, Польша) під орудою диригента Славоміра Чрзановського.

Але головні точки, між якими вируватиме життя фесту, то є програми головної сцени просто неба на площі Франка та театральної програми, що розгортатиметься паралельно на трьох сценах: великій та камерній Обласного академічного музично-драматичного театру та на сцені Обласного театру ляльок.

Після 10-річної перерви до України завітає Національний угорський театр, який очолює унікальний україно-угорський режисер Аттіла Віднянський – 4 травня він презентує свою виставу «Сім’я Тотів».

Вперше в Україну приїде незалежний музично-театральний проект із Білорусі «З життя комах». Цю мультимедійну виставу створили режисери Світлана Бень та драматург Дмитро Богославський. А 6 травня – можна буде побачити запальну комедію «Вінздорські витівниці» від польського Драматичного театру імені Єжи Шанявського у Плоцьку.

На камерній сцені зіграють вистави із Грузії та Чехії, а наостанок – 7 травня – спеціальний гість фестивалю, вистава «Річард ІІІ» Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, у заголовній ролі – славетний Богдан Бенюк

Програма, що пройде на сцені Театру ляльок насичена, але варто встигнути на декілька унікальних вистав. Закарпатський театр «Бавка» покаже «Коняги» режисера Михайла Яремчука, одного з найвідоміших лялькарів України.

Із Литви до Франека завітає єдиний у Європі мандрівний театр ляльок на колесах із виставою для дітей «Рибалочка». А румунський театр «Василячі» привезе своє бачення відомої на увесь світ історії Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера». 

Що ж до головної сцени, то саме на ній 4 травня, о 16.00, відбудеться урочисте відкриття фестивалю за участю Національного академічного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренка, муніципального камерного хору «Галицькі передзвони» та молодіжного хору "Осанна".

А о 21:00, щовечора на усіх чекає шоу. 4 травня – концерт гурту «Друга ріка», 5 травня – виступ легендарних «ТНМК», а 6 травня – всесвітно відомого швейцарського гурту Kadebostany.

Тож, як осягнути неосяжне простому глядачу? Кілька порад. По-перше, зверніть увагу, що у програмі є події безкоштовні та із входом за квитками – тож якщо у парк скульптур чи на діджей-вечірку у Палаці Потоцьких чекають всіх охочих, то за вхід до театру чи філармонії доведеться заплатити. Квитки, до речі, вже чекають у касах. 

По-друге, вирушаючи у місто, сплануйте маршрут! Програма фестивалю така насичена, що напевно вам вдасться потрапити не на одну, а на кілька подій, які розташовані поблизу – у Парку імені Адама Міцкевича чи у міській Ратуші, у Театрі імені Марійки Підгірянки чи на Площі імені Івана Франка. Мандрувати фестивалем можна увесь день, аби вистачило сил. 

По-третє, не лишайте дітей вдома. На фестивалі потужна дитяча програма – це і спеціальний Дитячий простір у Палаці Потоцьких, який працюватиме щоденно з 11.00, і програма Театру ляльок.

Тож цікаво буде усім. А головне – вже зовсім скоро, 4 травня зовсім поруч.

 


11.04.2018 Анна Захожа 3908
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6446 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

490

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

388
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

537
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759