Каркасні будинки в Україні в 2024 році: зростання цін та рекомендації щодо вибору компанії

Каркасні будинки є одним з найпопулярніших видів житла в Україні.

Вони відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.

Аби дізнатися більше про причини цього зростання та як не переплатити за будівництво каркасного будинку цьогоріч, Фіртка поспілкувалась з Олегом Зелезом, власником компанії "HVOYA", яка займається будівництвом каркасних будинків в Україні з 2008 року.


З чим пов'язане зростання цін на будівництво каркасних будинків та чи зростатимуть ціни ще більше?


Ціни на будівництво каркасних будинків в Україні зростають щороку на 10-20%. Це пов'язано з такими факторами, як курс валют, інфляція, ціни на паливо, індексація тощо.

У 2024 році, на мою думку, ціни зростуть ще більше, на 20-50%.

На це вплинуть кілька факторів. По-перше, це державна програма "ЄОселя", по якій можна купити житло в кредит під невеликі проценти. За 2023 рік було видано 6500 таких кредитів, що призвело до зростання цін на нерухомість на 20-50%.

Якщо в 2021 році вартість будівництва під ключ каркасного будинку на 100 м кв. порівнювали з вартістю трикімнатної квартири, тобто у Вас був вибір, купити трикімнатну квартиру чи побудувати будинок, то в 2023 році вартість будівництва каркасного будинку на 100 м кв. така сама як вартість однокімнатної квартири. Зараз вибір між тим, чи будувати будинок на 100 м кв. чи купити однокімнатну квартиру.

У 2024 році планують видати 12 000 таких кредитів. Відповідно, підвищення цін на квартири потягне за собою здорожчання та іншої нерухомості, в тому числі каркасних будинків.

По-друге, це зростання цін на матеріали та робочу силу. Вартість деревини в Україні з 2020 року зросла на 200%, а ціни на металопрокат - на 30-50%. Також зростає вартість робочої сили та її дефіцит.


Що робити, щоб не переплатити за будівництво каркасного будинку в 2024 році?


Якщо ви плануєте будівництво каркасного будинку в 2024 році, радимо вам укласти договір на будівництво в січні-лютому, щоб зафіксувати ціну. Це дозволить вам уникнути зростання цін, яке, за прогнозами, відбудеться в другій половині року.

Крім того, важливо ретельно вибрати компанію, яка буде будувати ваш будинок. Не варто звертатися до компаній, які пропонують занадто низькі ціни. Як правило, низька ціна є ознакою того, що компанія економить на якості матеріалів і робіт.

Тому обережно з низькими цінами.


Ви вже багато років займаєтеся будівництвом каркасних будинків.

Як вважаєте, чи варто людям, які планують будівництво каркасного будинку в 2024 році, бути обережними з низькими цінами?


Звичайно, варто. Я вважаю, що низька ціна на будівництво каркасного будинку не завжди є гарантією якості та надійності.

На жаль, на ринку залишаються компанії, які готові економити на технологіях, матеріалах, якості, на залученні непрофесійних працівників, щоб тримати ціну нижче ринку.


Які саме проблеми можуть виникнути?


Такі будинки можуть бути менш міцними, менш енергоефективними, в них може бути використана неякісна деревина або метал. А це може призвести до деформації будинку, проблем з опаленням та вентиляцією, а також до інших проблем.

Ці проблеми ви не одразу побачите, вони почнуть вилазити поступово, через рік, два, три. Неприємний запах, втрата енергоефективності, гризуни, незрозумілі звуки в середині стіни (так, комахи розпочали їсти Ваш будинок).

Ви будете думати, що це проблема у всіх каркасних будинках, але ні. Це просто будинок, збудований з порушенням технологій та з неякісних матеріалів. Зате дешевше.


Крім того, ви сказали, що такі компанії можуть вводити людей в оману.

Як це може відбуватися?


Наприклад, вони можуть виставлятися в соціальних мережах як експерти, які мають багаторічний досвід роботи в будівництві. Але насправді вони можуть бути зовсім не фахівцями.

Вони можуть використовувати в своїх постах і відео псевдонаукові терміни, які не мають нічого спільного з реальністю.


Що ж робити, щоб не потрапити в пастку таких компаній?


Рекомендую ретельно перевіряти компанію, перш ніж укладати з нею договір на будівництво. Дізнайтеся про її досвід роботи, про її портфоліо, про її співробітників. Не соромтеся ставити запитання. Якщо компанія не готова відповісти на ваші запитання, це може бути тривожним сигналом.

Ретельно вивчіть ринок, порівнюйте пропозиції від різних компаній не лише за ціною, а й за технологією, комплектацією та класом матеріалів які пропонують в описі. Не варто йти на поводу у емоцій і вибирати компанію лише за низькою ціною чи красивими відео в соціальних мережах.

Також важливо уважно прочитати договір на будівництво і переконатися, що в ньому прописані всі гарантії, етапи, ліцензії, сертифікати.


Що ще можете порекомендувати наостанок?


Якщо ви плануєте будівництво каркасного будинку в 2024 році, радимо вам звернутися до компанії з досвідом роботи та гарною репутацією. Наша компанія "Хвоя" має понад 15 років досвіду будівництва каркасних будинків в Україні.

А з матеріалу, який ми експортуємо, будують будинки в Німеччині, Польщі, Чехії, та інших країнах.

Ми використовуємо тільки якісні матеріали з дотриманням всіх технологій. Ми гарантуємо, що ваш будинок буде міцним, енергоефективним і довговічним.

Звертайтеся до нас, і ми допоможемо реалізувати вашу мрію про власний будинок.


Отримати консультацію:

Viber / tel +38 0955296494

telegram @OlegZelez

Вибрати проєкт: https://t.me/hvoyaco


Читайте також:

З безхатька у бізнесмени: мотиваційна історія успіху франківського підприємця

Скільки коштує побудувати каркасний будинок в Україні у 2023 році?

Будівництво каркасних будинків в Україні


18.01.2024 4017
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1299
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2598
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2148
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2214
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6644 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2493 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

388

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1193

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1324

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1460
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

323
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

194
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

617
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

99
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26554
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

581
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10502 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

102
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

129
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

440
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

587
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

655