Карантин із користю: розповіді франківських батьків

Понад два тижні минуло з того часу, як почався національний карантин і діти зі своїми батьками опинилися заточені у будинках. Хтось із нетерпінням чекає завершення вимушених канікул, але не вони…

Ігри з м'ячем, орігамі, прибирання в лісі та навіть випікання хліба разом — ось чим займаються батьки з дітьми на карантині. І це ще навіть не весь список.

Про те, як не збожеволіти вдома з дітьми та провести час із максимальною користю ми і запитали прикарпатських батьків.


Світлана Івасишин — мама двох синів, працює керівницею політичної організації. Після введення карантину разом із командою прийняли рішення перейти на дистанційну форму роботи:

“Задля збереження здоров'я - свого і рідних”.

Зараз проводять час із дітьми на карантині, але не забувають і про навчання:

"Ми живемо у приватному будинку, навіть не уявляю як мами у багатоповерхівках із дітьми сидять. У нас - власне подвір'я і в цьому перевага, бо є багато простору для хлопців: можна гуляти, гратися із м'ячем, бігати. Вдома у нас настільні ігри, та ще й вчитися не забуваємо, адже школа перейшла на дистанційне навчання. Старшого важко змусити сідати за книжки, тому пояснюю чому це важливо, десь обіцяю, десь сварю, часом годую смаколиками".

Та разом із карантином у сім'ї Світлани з'явилися нові традиції.

"Тепер у нас щодня спільні сніданки, обіди і вечері. Разом читаємо книжки. Для профілактики зараз часто прибираємо та провітрюємо приміщення".

Жінка ділиться, що дуже сумує за шаленим графіком та хоче швидше повернутися на роботу, на відміну від дітей.

"Дуже не вистачає колег та наших ранішніх кавувань. Вирішувати справи телефоном чи повідомленням - це добре, але мені бракує того способу життя, який був раніше. Моя стихія - політика, тому специфіка роботи не дозволяє довго засиджуватися на одному місці. А старший син, про школу навіть не згадує, здається, його все влаштовує".


Любов Белан до карантину організовувала квести для дитячих свят та вечірки для дорослих, але з настанням карантину всі святкування скасували, тому перед нею виникла задача чимось зайняти себе та двох дітей.

"Святкування ж дистанційно ніяк не проведеш, тому з'явилося більше часу для дітей. У мене дочка студентка-першокурсниця, а син ходить у п'ятий клас".

Любов ділиться, що і до карантину були активною родиною.

"Сидіти вдома для нас дуже незвично, ми багато подорожуємо Україною і за кордоном весь час. Цього року теж мали грандіозні плани - і на море хотіли поїхати, і у гори, і величний Ватикан, але, на жаль, карантин вніс свої корективи. Прийняли рішення - залишаємося вдома".

На карантині, попри звичні читання книжок та переглядання серіалів, жінка із дітьми знайшли корисне заняття для природи й для себе.

"Оскільки гуляти на свіжому повітрі все ж таки треба, ми вирішили їздити в ліс. Там можна відпочити від міста і залишатися на великій відстані від людей. В лісі ми планували знайти затишну, весняну галявинку, але дісталися до кінцевої точки, побачили зовсім не те: навкруги валялося сміття. Пластмасові тарілки, стаканчики, папір, скляні пляшки розкидані по всій території... Це явно не справляло те враження, яке ми очікували. Тому вирішили виправити цю неприємність і поприбирати. Тільки після того, як зібрали все сміття у мішки, зрозуміли, як мало потрібно для щастя і здоров'я нашої планети".


Лєна Грейс — багатодітна мама. У неї троє доньок, з якими вони прийняли рішення не виходити з дому під час карантину — задля профілактики. Разом із дітьми вдома займаються дівчачими справами:

"Готуємо, запікаємо, варимо желе. Ми тепер довго вечеряємо всі разом і нікуди не поспішаємо. Дивимось час від часу у вікно, радіємо сонечку, відчиняємо вікна, щоб впустити трохи весняного повітря в гості. Окрім того, вишиваємо подушечки для ляльок, та нарешті зробили ревізію з іграшками та одягом. Часто читаємо, пишемо, малюємо і розмальовуємо, дивимось французькі комедії та різні шоу".

Жінка каже, що загалом карантин проходиться атмосфері легкості.

"Я не напрягаю дітей ввечері фразами "йди спати, завтра рано вставати", тому що нікуди вранці ніхто не поспішатиме… Ми складаємо пазли і робимо сміливий макіяж. Буває просто спимо в обід по різних кімнатах, або обіймаємось на дивані. Іноді нудьгуємо, важко зітхаючи. Часом розумію, що дітям потрібно кудись дівати емоції, що переливаються через край, тоді просто кричимо",

Загалом, Олена по-філософськи сприймає період карантину, та вважає, що це просто треба прийняти.

"Ми живемо в дуже цікавий період - планеті треба відпочити від нас. Ми закриваємось по своїх хатинках, наче іграшкові фігурки, щоб бодай на мить збагнути свою мізерність і водночас свою міць і силу".


Ігор Захарчук — засновник театральної школи і тато чотирирічного Марка. Каже, що карантину дотримуються, але по-своєму.

"Насправді, психологічно важко всидіти весь час вдома, особливо такими активним хлопцям, як ми, тому ми вирішили гуляти, але там, де немає великого скупчення людей. Ходимо на міське озеро, прогулюємось та займаємося на спортивному майданчику разом".

Вдома ж, хлопці теж не сумують — займаються творчістю.

"Ми закупилися фломастерами та замальовками і намагаємося по максимуму використовувати вільний час. Також, вчимо разом скоромовки, Марку дуже подобається. А ще у нас поповнення домашніх улюбленців - тепер в нас вдома живе хом’як. Нам весело".


Юлія Білик — майстриня, займається в'язанням та створює дитячі іграшки. До карантину займалася також організацією ярмарків та подій, але із забороною зібрань, має менше роботи, тому постала перед новим завданням — провести час карантину вдома разом із дітьми корисно.

"Ми займаємося орігамі - протягом дня діти думають що б такого цікавенького зробити, а ввечері сідаємо та складаємо фігурки - жабки, мишки.Купити папір зараз не маємо можливості, але це навіть добре, бо для різних фігурок потрібні різні розміри паперу, тому для дітей це додаткове математичне заняття - вирахувати яку фігуру вирізати. Обрали орігамі, бо вдома і так досить багато творчості, а тут вирішили спробувати щось нове".

Та окрім цього, діти займаються прибиранням, готуванням та не забувають навчатися.

"Старша дочка зараз готується до ЗНО, а з меншою виписали всі шкільні завдання, склали програму і вчимося. Часом старша допомагає молодшій з англійською, та в більшості цим займаюся я. Можу сказати, що ми використовуємо свій час по-максимуму - якщо швидше закінчуємо якесь заняття, тоді беремо додаткове".

Та попри це, в сім'ї Юлії під час карантину з'явилися нові традиції.

"Ми почали випікати хліб вдома, кожного дня проводимо вологе прибирання і обробляємо дезінфекторами руки після того, як прийшли з вулиці",

Жінка ділиться, що карантин - це не виклик для її сім'ї.

"Я не вважаю, що часте миття рук, дезінфекція та вологе прибирання — це щось надзвичайне, навпаки — такі дії нікому не зашкодять. Звичайно, що хочеться в кінотеатр піти, і гостей приймати, і часом бракує спілкування, але я з розумінням ставлюся до такого періоду у нашому житті. Головне, щоб всі були здорові, і щоб ми вийшли з карантину із мінімумом втрат та максимумом висновків для себе".


31.03.2020 6590 1
Коментарі (1)

Світлана 2020.03.31, 16:39

Чудова стаття! Дякую журналістам та редакції за роботу))

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6466 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10885 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12157 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5801
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2961

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

494

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

412
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4085
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18049
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

295
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811