Калуський хокей: імітація розвитку

 

Ще до недавнього часу у калушан, які слідкують за виступами ХК «Калуш» у Західно-українській хокейній лізі, могло скластися враження, що у місті успішно розвивається хокей і у нас є непогані перспективи щодо розвитку цього виду спорту. Однак останнім часом команда почала програвати і втратила свої лідируючі позиції. Чому так сталося? Голова федерації хокею області, президент спортклубу «Олімпія» Ярослав Дорош вважає, що на це є ряд вагомих причин.

 

— Насамперед хочу сказати про головне. Керівництво міста за рахунок малих дітей хоче створити враження, що навіть без будь-якого фінансування, належної уваги хокей у місті може успішно розвиватися. Але, як відомо, щось із нічого не буває. Свого часу в Калуші була досить перспективна команда «Олімпія», у хокейних секціях тренувалися близько 120 дітей. Було щонайменше 30 хокеїстів, які конкурували за потрапляння в основний склад команди. Але це потребувало фінансування з боку міста — хоча б 250 тис.грн. на рік. Та навіть половини цієї суми могло вистачити на найнеобхідніше. Можливо, не вдалося б придбати таку кількість хокейної амуніції, як планували, але могли б харчувати юних спортсменів, створили б умови для занять в басейні, спортзалі. Словом, заохотили б дітей до серйозних, систематичних занять хокеєм.

 

Коштів на хокей у міста не знайшлося. Тому нинішній ХК «Калуш» існує завдяки батькам юних хокеїстів, громадській організації «Білі ведмеді», яку очолює депутат міськради Василь Гордій, а також тренеру, який за мого сприяння одержує зарплату в одній з Івано-Франківських спортшкіл. Але все це лише мала дещиця від необхідних потреб. В команді немає атмосфери дисциплінованості, контролю. Хто хоче чи може — приходить на тренування. З іграми те ж саме: хто прийшов — той грає. Кому дали щось із хокейної амуніції — кому сказали, щоб купував сам. Хокеєм сьогодні займаються не більше 40 чоловік (хоча на папері можуть показати 60-80). Це неправильно. Всі повинні бути в рівних умовах, і я раніше слідкував за тим, щоб цей принцип зберігався. Крім того, у команді не можуть грати самі діти. Мають обов’язково бути 5-6 дорослих хокеїстів, у яких ці діти переймали б досвід, загартовувалися психологічно, не боялися силового хокею.

 

Був час, коли я пропонував створити в Калуші всеукраїнський хокейний інтернат з залученням високопрофесійних тренерів, що дало б потужний поштовх розвитку хокею в місті. Були цілком конкретні варіанти, як це зробити, в тому числі і з допомогою фінансування не тільки з області, а й з Держкомспорту України. Все-таки для того, щоб витримувати навантаження на хокейному майданчику, потрібно слідкувати, щоб діти вчасно і калорійно харчувалися, дотримувалися спортивного режиму. Однак керівництво міста не спромоглося не лише організувати інтернат, а навіть не відкрило хоча б відділення хокею в одній із спортшкіл міста. Хоча відповідні листи надходили і від Президента федерації хокею України Анатолія Брезвіна, і від генерального секретаря федерації Сергія Коваля. У Калуш приїздили й інші керівники федерації хокею з пропозиціями якось раціональніше використовувати льодову арену. Тоді б міг з’явитися реальний шанс перебрати льодовий палац на баланс міста. Але реакції не було ніякої. З мене просто посміялися. Зате сьогодні вже всі розуміють, що іншого шляху немає. Льодова арена з міста нікуди не дінеться і треба розумно нею користуватися. Можна і гроші заробляти. Приїздила ж сюди на збори двічі збірна України з хокею. Залишила тут, до речі, 60 тис.грн. Немалі кошти можна заробляти й на проведенні хокейних турнірів.

 

Сьогодні відбувається чергова імітація бажання щось зробити з хокеєм в області. Розпорядженням голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка створена робоча група, яка до 22 квітня має надати свої пропозиції щодо можливих шляхів створення обласної ДЮСШ та професійного клубу з хокею, а також джерел їхнього фінансування. У цю групу увійшли Калуський міський голова Ігор Насалик, гендиректор ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов, директор ДП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Руслан Гайда та ще кілька чоловік. До речі, Р.Гайда — це так званий самопроголошений голова федерації хокею області, про якого навіть не здогадуються у Федерації хокею України, зате який має сприяння обласного керівництва. Втім, це сприяння ніяк не допомогло, коли він провалив створення професіонального хокейного клубу «Цунамі», який мав виступати у професійній хокейній лізі в чемпіонаті України (не було навіть проведено загальноприйнятого медогляду гравців), а потім ще й провалив участь цієї команди у чемпіонаті ЗУХЛ. Крім цього всього, ним, по суті, був зірваний чемпіонат області з хокею, який вже розпочався за участі двох калуських команд — «Калуша» і «Олімпії» та команд з Коломиї, Снятина, Заболотова, Бурштина. Він також не організував жодного дитячо-юнацького турніру з хокею.

 

Звідси запитання: чого можна чекати від таких організаторів? І, зрештою, всі ми знаємо, що буває, коли в однієї дитини сім няньок. Ще досить свіжий у пам’яті випадок, коли подібні «сім няньок» за ініціативи того ж М.Вишиванюка обіцяли підняти з фінансової ями футбольне івано-франківське «Прикарпаття». В результаті всі дивилися один на одного поки це не зробив «Карпатнафтохім». Отже, щоб ідея втілювалася в життя, потрібні професіонали, якщо хочете, справжні ентузіасти, які готові вкладати у хокей чималі кошти. І має бути один відповідальний за цю справу. Інакше буде дуже прикро, якщо ця чергова акція проголошена лише для того, щоб заспокоїти людей, які вболівають за розвиток хокею в регіоні.

 

Дзвони Підгір'я


17.03.2012 2308 1
Коментарі (1)

Петро 2012.03.17, 15:02
Навіщо вам був той льодовий палац, якщо ви його не можете утримати? А тепер розказуєте, що хтось вам має дати гроші. Про фінансування треба було думати наперед, а не ставити всіх перед фактом.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1947
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1854
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1847
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5461 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2145 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1502

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

735

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

790

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

990

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

997
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1761
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3672
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10249
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26133
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10174 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7704
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

891
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

185
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

256
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

374
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1269
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

874