Калуш іде під землю. Третина міста стоїть над шахтами і може провалитися

 

 

Минулого тижня в Калуші стався обвал глибиною більше десяти метрів. Поруч того провалля – людські будинки, траса Калуш-Львів. Науковці стверджують, що земля просідатиме й надалі там, де є шахти. Але ж над ними стоїть чи не половина міста?


У Калуші це вже не перший обвал. Влітку 1987 року на колишній вулиці Пархоменка, нині Вітовського, осідання охопило площу 0,6 га. Глибина тоді була – до 8,5 м. Мало не у проваллі опинилися 17 житлових будинків, мешканців яких негайно відселили на безпечні території, жителі ще 43 будинків були відселені раніше. Нині там пустир, зарослий хащами, пише Репортер.


Провалля, залите водою та сміттям, збільшується з кожним днем


Наступний обвал на цій же вулиці стався у 2008 році, але був незначним у порівнянні з попереднім. І ось науковці, активісти та мешканці забили на сполох – 16 листопада цього року на перехресті вулиць Глібова й Вітовського утворилося нове провалля – площею 80 на 30 та глибиною понад десять метрів.


Вже наступного дня була скликана спеціальна виїзна комісія. Думки фахівців розділилися. Хтось пропонував зупинити подальше осідання, заливши шахти калійними розсолами, хтось був категорично проти, але жодних інших конкретних рішень не було ні в кого. Зійшлися на тому, що треба спостерігати, досліджувати, моніторити.


У зону провалля відправився і «Репортер». На місці – жодних спеціалістів, хоч як мінімум мали б чергувати рятувальники.


Єдиний застережний засіб – перегороджена сміттям і глиною дорога, яка веде попри провалля, і велика дошка з помаранчевим написом: «Прохід, проїзд заборонено. Смертельно небезпечно».


А лише за кілька десятків метрів від провалля – людські будинки, геть близенько продуктовий магазин і проходить автотраса державного значення Калуш-Львів.

Продавчиня Наталя (прізвища просила не писати) лише стискає плечима, мовляв, люди як жили, так і живуть.


«Звикли ми вже, що поки трагедії не станеться – ніхто нічого робити не буде, – зітхає жінка. – А воно росте з кожним днем, те провалля».


Проїхати на велосипеді по дорозі, яку перегородили «смертельним» написом, намагається Надія Беник, місцева мешканка. Пояснює, що навпростець їй ближче до доньчиної квартири. Везе якісь порожні банки і кота Мурзика.


Жінка мешкає на вулиці Глібова, 5, може за 70 метрів від обвалу. Нарікає, що її будинок в останні роки почав просідати. Повертає велосипед і веде показувати просілі вікна, тріщини на стінах та стелі.


«Тут коли у 1987-му стався обвал, то таке страшне творилося! – розповідає жінка. – Один сусід аж серцевий напад дістав і помер».


Місцеві мешканці скаржаться на солону воду з хімічним присмаком


Ще пані Надія скаржиться на погану воду. Качає з колонки, аби попробували. Розповідає, що вода шипить, ніби з содою, а ще солона з хімічним присмаком.


«А як постоїть, то зверху жовтий жир утворюється. Не знаю, що таке? – кривдується калушанка. – По сусідству таке саме. Ще чотири роки тому все було добре, певно, десь прорвало з тих шахт розсоли у ґрунтові води чи що за біда? Зараз воду привозимо, бо цю небезпечно використовувати».


Ще ближче до провалля у новому цегляному будинку мешкає Наталя Виклинець. Каже, живуть тут уже чотири роки, а план на будову купили ще 15 років тому.


«Нас запевнили, що тут безпечно жити, що ми у четвертій зоні, – говорить жінка. – Тобто тут під нами шахт уже нема, вони доходять лише до третьої зони. Тут щось засипали з чотири роки тому, а воно далі пішло. Не знаємо, що буде. Страшно, але що має бути, те й буде. А куди я з манатками піду?».


Причину провалів пояснюють у науково-дослідному інституту галургії⃰. Протяжність рудника «Калуш», де зараз стаються обвали, – 7,5 км. Видобувати калійну сіль тут почали ще у ХІХ столітті за Польщі, а потім у часи німецької окупації. Але тоді до цього ставились відповідально – забирали сіль, а порожнини закладали твердою породою. У радянський час працювали без закладки.


«Згодом ті пустоти почали заливати рідкими відходами, називаючи це гідрозакладкою, – пояснює заступник директора інституту Юрій Садовий. – Це був самообман. Саме такий спосіб господарювання і призвів до екологічного лиха. До речі, про те, що станеться обвал, наші науковці попереджали ще у 1959 році. Я маю десь звіти».


За словами Садового, десь третина Калуша розташована над шахтами та може провалитися. І просідання буде тривати, бо процес вийшов з-під конт­ролю. Єдиний вихід – дослідити територію, виявити найбільш небезпечні ділянки і виселити звідти людей.


Новий мер Калуша Ігор Матвійчук стверджує – все, що на сьогодні можна було зробити, вони зробили – перекрили дорогу та зробили об’їзд до будівель, які стоять поза межами шахтних полів.


«Є звернення 2010-го і 2015 років до Верховної Ради про створення комплекс­ної державної програми, яка би включала відселення людей, котрі живуть у зонах просідання, над шахтними видобутками, – пояснює мер. – Є рішення комітету, певні доручення, але, на жаль, на сьогодні такої програми нема. Аби повністю все скинути наплечі міста – я з цим не погоджуюсь. Це зобов’язання держави. І їм доведеться це чути».


А поки площа провалля з кожним днем збільшується.


* Галургія (грец.) – соляна справа, галузь хімічної технології, в якій вивчають способи видобутку, збагачення та комплексної переробки солей з природних або штучних водних розчинів.


27.11.2015 1815 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1419
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2688
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2205
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2277
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6835 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2557 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

445

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1277

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1375

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1546
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

394
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

260
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

665
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

154
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26624
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

629
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10559 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

163
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

185
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

497
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

640
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

705