ЙОГА ВЖЕ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Слово «йога» насправді відоме практично кожній людині, але фактично мало хто знає, що воно насправді означає. В більшості йога асоціюється з фокусниками, або просто людьми з надлюдськими здібностями. З людьми які ходять по розпеченому вугіллі, сплять на цвяхах, проковтують шпаги і т.п. Насправді  - ці люди далеко не йоги, а факіри.

 

Йога – це надзвичайно древня  і комплексна система саморозвитку людини. Розвитку не лишень фізичного тіла, а й психіки, душі і власне всього, що з себе представляє людина у світі.

 

Перші археологічні знахідки, які підтверджують існування йоги, були знайдені в долині Інду. Це були таблички із зображеннями людей в різних йогічних позах. Вік цих табличок 5 тис. років. Тобто 5 тис. років тому вже існувала йога. Скільки до того вона існувала, і звідки прийшла – нікому не відомо. Перша письмова робота по йозі яка до нас дійшла – це «Йога Сутри», автор Патанджалі, 2 ст. до нашої ери. Саме в цій роботі, вперше було систематизовано те, що передавалося віками із «рук в руки».

 

Умовно йога була поділена на вісім сходинок:

 

Яма – так звані норми поведінки, самообмеження. Це ненасильство, правдивість, не присвоєння чужого, відсутність жадібності, непідвладність почуттям. Чимось аналог Біблійних заповідей.

 

Ніяма – це так би мовити правила, що потрібно робити. Це внутрішня і зовнішня чистота; задоволеність як собою, так і світом; самообмеження; вивчення священних писань, самоаналіз; відданість Богу.

 

Асани – це положення тіла, те з чим йога в багатьох асоціюється, з такою «специфічною гімнастикою йогів» А основна, кінцева мета асан -  можливість тримати нерухомо тіло в певних положеннях для практики медитацій.

 

Пранаяма - Прана означає «життєва сила», а «яма» - контролювати, управляти. Це самі різноманітні дихальні вправи, але не лишень вони. Пранаяма призупиняє неспокійну діяльність розуму. Через дихання ми заспокоюємо розум. Мета цих технік – практично зупинити дихання, зробити його не відчутним, як для тіла, так і для психіки.

 

Пратьяхара - техніка відволікання почуттів від об'єктів на яких вони спрямовані. Утримання стану «тут і зараз»;

 

Дхарана - це повна концентрація розуму на якомусь об'єкті чи думці.

 

Дхьяна – це медитативний стан. Дхьяна відрізняється від дхарани тим, що медитуючий стає одним цілим з об'єктом своєї медитації.

 

Самадхи – це кінцева мета йоги. Самадхи є той стан просвітлення, що досягається медитацією, яке виражається в спокої свідомості, зняття протиріч між внутрішнім і зовнішнім світом (суб'єктом і об'єктом), злиття індивідуальної свідомості як мікрокосму, з космічним абсолютом як макрокосмом.

 

 Це загалом – найбільш древній, класичний алгоритм розвитку людини. Але йшли роки, століття, тисячоліття, виникали різні школи, течії. Трактування «Йога Сутр» і самої йоги в різних вчителів все більше відрізнялося, особливо ближче до 20ст. В одних йога – перетворилася практично в саму гімнастику, в інших лишень в псевдо медитативні техніки. Ще інші дотримувалися  «восьми сходинок» «Йога Сутр», але по своєму… Четверті взагалі відходили від цієї класифікації і створювали так звані «модерністські школи йоги».

 

 Тому на початку 21 століття ми маємо сотні йогічних течій, дуже різноманітних по своєму підходу і результатах практики. Йога для багатьох перетворилася лишень на фітнес, точніше дуже ефективний фітнес, але не більше.

 

 На мою думку найбільш ефективною і результативною є та класична, древня йога, яку описав Патанджалі, і яку практикували, вдосконалювали і тисячоліттями доводили до ідеалу. Тому з глибин древності до нас дійшла ідеальна, до дрібниць продумана система всебічного саморозвитку людини.

 

 Ішли тисячоліття, а інтерес до йоги не згасав. Навіть зараз в 21 ст. ми маємо неабиякий розвиток і популяризацію цього вчення. Йога стала модною, стала символом здорового і успішного життя. Йогою займаються зірки шоу-бізнесу, політики, бізнесмени, мільйони звичайних людей по всьому світі. Відкриті тисячі шкіл і секцій в самих різних частинах Землі. Йога отримала таку популярність завдяки своїй феноменальній ефективності і результативності. Нема зараз в людства чогось аналогічного, щоб було настільки продуманим, ефективним і перевіреним тисячоліттями практики.

 

То чому сучасна людина обирає йогу?

 

 Завдяки йозі всебічно і безпечно розвивається тіло у всіх своїх проявах. Розвивається м’язово-сухожильний апарат, нормалізується гормональна система і робота внутрішніх органів, знімається загальне напруження і дисбаланс нервової системи і психіки. Йога комплексно оздоровлює хребет, серцево-судину систему. Людина стає спокійнішою, повертається внутрішній спокій і радість життя…

 

  Але крім колосального позитивного впливу на організм, йога може принести і шкоду, при неправильній практиці. Щоб уникнути неприємностей потрібно ставитися до йоги не як до фітнесу, а як до комплексної системи саморозвитку із своїми нюансами і певним своєрідним підходом до практики. Крім того мода на йогу зробила свою чорну справу – зараз практично кожен спортивний центр вважає своїм обов’язком мати в себе власного вчителя і розробити програму фітнес-йоги («вилизаний» комплекс вправ, схожих на асани – такі заняття можуть бути не тільки марними, а й небезпечними). Людям дають щось, що назвали йогою, але це не є йога.

 

Тому першим моїм бажанням при створенні школи йоги в Івано-Франківську було створити програму навчання максимально доступну і ефективну для будь якої середньо-статистичної людини. Зберегти максимально можливу автентичність до древніх першоджерел, але разом із тим адаптувати для «Західного» сприйняття. Паралельно із тим було бажання використати в навчанні і деякі результативні елементи із самих різних шкіл, як класичних, так і сучасних. Так народилася система навчання Івано-Франківської Школи Йоги. Програма постійно вдосконалюється і розрахована для початківців. Вікова категорія наших учнів – від 18 до 50 років.

 

З перших занять освоюється елементарна база йоги - така як структура занять, правильна постава тіла, базове розроблення дихання, заспокоєння і розслаблення. Для більшості саме заспокоєння і розслаблення на початках є дуже важким, але тим не менше надзвичайно важливим. Без спокою і розслаблення нема самої йоги. Результат більшість людей відчуває після першого ж заняття. Він приходить із відчуттям легкості, спокою, загального покращення самопочуття. Тому знайдіть час на себе і розпочніть працювати над собою. Нас можна без проблем знайти в інтернеті, ввівши в запиті пошукової системи, Школа Йоги – Івано-Франківськ, або в соціальних мережах, в яких власне можна дізнатися додаткову інформацію про школу, або задати запитання.

 

Сулик Юрій  (викладач Івано-Франківської Школи Йоги)

 

 

 

 



05.04.2011 Юрій Сулик 3153 18
Коментарі (18)

Michael Kors handbags 2014.03.04, 05:15
thank you for share! Michael Kors handbags http://michael-korshandbagsoutlet.com
Людмила 2011.04.05, 23:52
Знаю цю школу! Дуже гарне і якісне навчання :)
Євгенія 2011.04.06, 00:25
школа - супер. море позитиву. Хороший викладач, правильний підхід, "витягує" з любої депресії!!!!!
Лілія Глива 2011.04.06, 01:29
Дуже важко відразу зрозуміти як це можливо (перетворити фізичне на духовне, та щей з зрозвитком в нематеріальному світі...) проте це вражає! Дякую за статтю, вона досить легка в розумінні на першому етапі(суть йоги звичайно глибша). Зрозумілі терміни, мета, достатки та недостатки йоги. При першій можливості прибіжу на заняття!=)
Настя 2011.04.07, 13:45
Йога, у будь-якому своєму прояві, - це профілактика усіх хворіб та ліки для душі і тіла!
Гість 2011.04.08, 14:16
Кому цікава Школа Йоги, може отримати детальнішу інформацію в офіційній групі в контактах: http://vkontakte.ru/club23277445 Або за тел.(050)909-15-89
Вікуся 2011.07.31, 19:40
Йога у вас супер ;)
Віка 2011.09.14, 22:50
Дуже хочу попробувати! стільки наслухалася!Як Вас можна знайти?????
Відповідь 2011.10.02, 23:21
Є група в контактах, там можна детальніше дізнатися: http://vkontakte.ru/club23277445
Гость 2011.11.19, 19:08
Очень нравится, бывают занятия от которых хочется просто летать!
Користувач 2011.12.22, 23:37
Цікава стаття. І йога надзвичайно корисна річ, добре що в нас є такі люди як Юрій.
Микола 2012.01.28, 16:51
А по якій адресі Вас можна знайти??? Де знаходиться ця школа??
Відповідь Миколі 2012.01.29, 21:32
Заняття проходять в різних залах, залежно від груп. Є група в контактах, там можна детальніше дізнатися: http://vk.com/if_yogaschool
Гість 2012.04.15, 19:29
Чому сучасна людина обирає йогу? - Тому що це без аналогів. Гармонійне поєднання розвитку душі і тіла. Дякую вам!
Ігор 2012.06.04, 16:32
Дуже дивно. Суміщувати заняття йогою з таким ментальним сміттям як vkontakte.ru Хотілось би зконтактувати в обхід реєстрації на вконтакті.
Відповідь Ігору 2012.06.17, 22:36
Контакти, це лишень інструмент. Все залежить як інструмент використовувати і в яких цілях. Там не обовязкова реєстреція. Можна і без неї дізнатися, приміром, контактний номер телефону.
Гість 2012.10.06, 11:55
Завдяки наполегливій праці багатьох людей, в Івано-Франківську відкрився перший спеціалізований йога центр - Yoga If School. Всіх ласкаво запрошуємо :). Офіційний сайт: http://yogaifschool.com
Інформація 2012.11.10, 00:19
Офіційний сайт школи йоги в м.Івано-Франківськ http://yogaifschool.com/
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

932
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2379
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2046
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2075
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6300 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2366 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

232

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1058

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1037

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1305
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

168
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

523
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1981
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26418
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

474
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10386 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7924
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

471
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

326
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

477
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

548
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1498