Івано-Франківський цвинтар міняє вивіску

 

Півроку тому, коли сесія Івано-Франківської міської ради прий­мала рішення про банкрутство жеків, КП «Спецкомбінат» депутати до банкрутства не допустили.
«Як можна цвинтар довести до банкрутства?» – обурювався тоді секретар міськради Руслан Марцінків. Сподівалися, що підприємство вдасться зберегти. Проте, не вийшло.

 

КП «Спецкомбінат» таки піде на банкрутство. А на його місці вже створюють нове комунальне підприємство – «Міська ритуальна служба». І саме зараз обговорюють, хто його очолить.

 

Як говорить заступник мера Микола Саєвич, загальні борги «Спецкомбінату» становлять 2,22 млн. грн. Із них: ПДВ – понад 700 тис. грн., податок з доходів фізичних осіб – 650 тис. грн., внески до Пенсійного фонду – майже 400 тис. грн. «При чому за 2011 рік уся кредиторська заборгованість тільки зростала, – продовжує віце-мер, – тому комісія зробила висновок про неефективну роботу керівника підприємства упродовж 2010-го та початку 2011 року».

 

Отже, вивчивши фінансовий стан підприємства, чиновники й депутати переконалися: підприємство збиткове та не здатне заробляти на себе. Відтак, борги так чи інакше довелося би покривати з міського бюджету. А доцільності вкладати гроші в підприємство, яке тільки те й робить, що нарощує борги, ніхто не бачив. Зрештою, каже Саєвич, і керівник «Спецкомбінату» Степан Савчук, не зміг знайти аргументів, аби переконати комісію та зберегти підприємство. Не довів, що може працювати нормально. Бо навіть кафе, яке є на балансі підприємства та призначене для поминок, і то було збитковим…

 

Руслан Марцінків каже, що фінансові показники «Спецком­бінат» показували, що вивести його на рівну дорогу (якщо нічого не міняти) не можна буде навіть через десять років. Бо немає тенденції до зменшення боргу. Натомість, створивши «Міську ритуальну службу» і надавши їй ті самі повноваження, є сподівання, що менеджмент буде покращено.

 

«Основні борги наростили протягом останніх п’яти років і на це було декілька причин, – говорить Марцінків. – Головне – незадовільний стан доходів від іншої діяльності. Бо можна залучати кошти за рахунок добровільних внесків, спонсорів, або заробляти на ритуальних послугах, домовинах, вінках. Але все це не давало заробітку підприємству і воно «жило» за рахунок дотацій з бюджету. Місто дотувало невчасно, тому борги зростали. Крім цього, були й менеджерські порушення, не було контролю з боку заступників начальника УЖКГ, які мали б не допускати до цього. А давати дотації – не вихід».

 

Правда, Степан Савчук наразі не говорить про дотації з бюджету. Каже, місто не платило підприємству їхні зароблені гроші. «Управління ЖКГ не оплачувало за виконані послуги, а якщо платило, то із запізненням, – стверджує він. – Зараз вони теж винні 300 тис. грн.». Савчук не збирається списувати все на свою безгосподарність. Каже, коли очолив підприємство, то воно вже мало борг 500 тис. грн. плюс чотиримісячна заборгованість із виплати зарплати. Потім, при вчасному фінансуванні, він зменшив борги до 38 тис. грн. Проте, коли бюджет знову почав недоплачувати, борги полізли вгору.

 

За словами Миколи Саєвича, нове положення про «Спецкомбінат» і так готувалося. Мовляв, закон все одно передбачає створення ритуальної служби. А із призначенням нового керівника новостворене підприємство може нормально запрацювати.

 

«Наразі нічого не змінилося, – говорить Руслан Марцінків. – Через місяць-другий має відбутися створення нового підприємства, призначення нового керівника, і відповідно переведення більшості працівників «Спецкомбінату» на роботу в інше підприємство».

 

Тим часом у кулуарах Білого будинку вже обговорюють кандидатури нового управлінця. Найбільше називають депутата міської ради від ВО «Свобода» Романа Микулу, який наразі від коментарів відмовляється. Каже, що з міським головою Віктором Анушкевичусом про це ще не говорив, хоч і не заперечує, що така розмова має відбутися.

 

А от Степан Савчук переконує – про те, що обговорюється нова кандидатура, довідався від «Репортера». «Вперше чую, – каже він. – Я і про створення нової ритуальної служби дізнався, коли вони вже прийняли на сесії. Що робиться – нічого не знаю».

Але в будь-якому разі кажуть, що Савчукові безробіття не загрожує. Мовляв, мер заступиться. Руслан Марцінків припускає, що він може стати заступником керівника нового підприємства (а якщо пощастить, то може навіть і очолити), а Микола Саєвич говорить, що Савчук може очолити ліквідаційну комісію «Спецком­бінату». Одним словом, в біді не залишать.

 

 

Репортер


12.09.2011 2140 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

656
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2261
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1995
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2019
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6049 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2302 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

176

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

992

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

992

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1246
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

473
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1934
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3829
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26349
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

423
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10337 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7878
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

429
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

429
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

511
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1442