Юрій Процюк: Ставимо завдання пробитись до четвірки найсильніших

У жіночій Суперлізі залишилися дві команди, які ще не зазнали гіркоти поразки. Це Київ-Баскет і Франківськ. З першим усе зрозуміло – чинний чемпіон, переможна серія з 38 матчів. А другий? Новачок з амбіціями, у складі якого грають Білоцерківська, Огороднікова, Мбайє. 9 листопада ці команди зійдуться в очному протистоянні у Франківську. Чи є шанс на успіх у підопічних Юрія Процюка?

- Треба дивитися реально на ситуацію. Франківськ – дебютант Суперліги. У нас, коли ми заходили у Суперлігу, стояло просте завдання – готувати молодих гравців, таких як Космач, Сидорак, Гвічіані, Боровець, а є й дівчата 2002, 2001 років народження, підвищувати їхню майстерність. Щоб з часом вони могли стати членами національної і молодіжних збірних. Ми не ставили перед собою серйозних завдань. Після того, як завдяки Михайлу Юрійовичу Бродському БК Франківськ отримав підтримку, ми змогли підписати таких гравців, як Аріна Білоцерківська, Олена Огороднікова. Тоді ми завдання на сезон підкорегували. Бо це досвідчені гравці і поряд з ними і молоді можуть зростати. Тому ми реально дивимося на речі.

Ми тільки зіграли три матчі виїзні. На цьому етапі нам ще зарано конкурувати з Київ-Баскетом. Питання постане вже з появою Анни Рульової (Зарицької). Звичайно, ми будемо ставити завдання пробитися до Топ-4 і вже у плей-оф продовжувати боротьбу за медалі. Але зараз ще зарано обіцяти перемогу над чемпіоном. Ми не прибіднюємося, просто реально дивимося, потрібен час. Ми тільки зібралися в середині жовтня. Тільки почали тренуватися. І ми повинні обіграти Київ-Баскет чи Динамо? Ну, знаєте… Ми б, звісно, хотіли так зробити, але… Думаю, що пізніше, коли дівчата більш зіграються, можна говорити про це. Зараз треба реально дивитися на речі – не зрівняти наш бюджет і бюджет Київ-Баскета. Він у нас у декілька разів менший. Так, вдалося залучити вищезгаданих гравців у наш клуб. Але першочергове завдання, щоб молоді гравці завдяки нашому тренувальному процесу зростали у майстерності. Результат буде – коли гравці потраплять до списків національної і юнацьких збірних і їх запросять на збори. Бо пріоритет – це наші збірні України і їхні виступи.

- Отже, три перемоги у гостях – це не випадковість, але вони ні про що ще не свідчать?
- Це ні про що не свідчить. Ми ще не могли як слід зігратися, бо початок тренувань БК Франківськ – це середина жовтня. На той час Київ-Баскет і Динамо вже провели декілька ігор. А почали тренуватися з серпня. Відтак, на даний момент вони є більш підготовленими, більш зіграними. Це їхня перевага. А перевага наша – у нас чудовий мікроклімат у команді, незважаючи на те, що Олена Огороднікова старша на 20 років за Вероніку Космач. А вони грають поруч на майданчику. Мені дуже подобається той мікроклімат, який встановився зараз у колективі.

В яке місто ми не приїздимо, до нас просто підходять дівчата і запитують, чи можна перейти до вашої команди. Це мені приємно, це мене радує, бо той тренерський склад, який працює з командою – це і Денис Спиридонов, і Дмитро Неволін, і Олена Огороднікова, я десь усе це акумулюю, як головний тренер, ми усі сприяємо тому, щоб гравці зростали у майстерності. А результат – на місце у турнірній таблиці, а як зростатимуть гравці. Аріну Білоцерківську зараз до національної збірної запросили, коли запросять ще 4-5 гравців у молодіжні юнацькі збірні, отоді ми можемо порадіти за результат.

Звичайно, хочеться перемагати і ми кожний матч гратимемо на перемогу. Але це для клуба не основне. Основне – щоб до нас прагнули потрапити і хотіли грати за БК Франківськ. І це буде маленьким трампліном на шляху до клубів з великими бюджетами чи закордонних клубів. Тобто ми є тим трампліном для зросту гравців. Але щоб ми були повноцінними учасниками Суперліги, нам довелося запросити досвідчених гравців Аріну Білоцерківську і Олену Огороднікову, до яких прагне тягнутися молодь. І третім таким гравцем має стати Анна Зарицька. Щоб вони свій досвід передавали молодим, і щоб молоді прогресували.

- Ви у статусі команди Суперліги гратимете вдома перший матч. Чи не буде спокуси обіграти чемпіона перед рідними трибунами?
- Спробуємо виглядати гідно. А команда, яка 38 матчів поспіль виграє – усе цим сказано. Це і є свідченням роботи, яку проробив Володимир Холопов. Є результат, про силу цієї команди можна не говорити. Звісно, ми не будемо "хлопчиками для побиття". У нас у Франківську люблять нашу команду, на нашу команду повні зали ходили у Вищій лізі. Сподіваємося, що глядачі прийдуть в зал і на наші матчі з Київ-Баскетом і Динамо. А ми докладемо усіх зусиль, щоб гідно виглядати у плані якості гри перед своїми глядачами. Я не говорю за результат. Мене зараз більше непокоїть якість гри. А результат і сам прийде.

Коли команда усе робить на високих швидкостях, коли дівчата швидко приймають рішення. Такі тенденції сучасні у баскетболі. І нам треба дивитися, як грають Іспанія, Бельгія – команди, які будують свою гру на швидкості, на швидкості прийняття рішень. В такому напрямку і треба рухатися.

Ми сьогодні отримали від ФБУ в особі її Президента Михайла Бродського певну підтримку. Але якщо на нас не звертатиме уваги міська влада, обласна влада, то нам цього бюджету не вистачить не те, що на Вищу лігу, на першу лігу. Тому, працюємо над тим, щоб на місцях влада звернула на нас увагу. До того ж ми є єдиним представником області в ігрових видах спорту, які представляють Івано-Франківщину у Суперлізі. І за підтримки мера, за підтримки губернатора, підтримки вишу можна вже думати, що ми стали повноцінними членами Суперліги.

Я не говорю зараз, що ми маємо медалі вибороти. Для мене зараз більш важливо, щоб ми фінансово могли до кінця дограти Суперлігу. Це зараз болюче питання перед нами – якщо не закладуть у бюджет фінансування, ми не зможемо виступати у Суперлізі. Ця робота є пріоритетом – добитися від області, від міста того фінансування, яке б відповідало Суперлізі. А ми докладемо максимум зусиль, щоб досягти результату.

І ще одне. У мене починаючи з 2014 року, коли я став головним тренером національної жіночої збірної, у пріоритеті був баскетбол 3х3. В той час, коли я працював у збірній, ми завжди досягали максимальних результатів. Ми не можемо опустити ту планку і будемо старатися гідно представляти Прикарпаття у Суперлізі 5х5 і у Суперлізі 3х3. Один клуб – одна команда – БК Франківськ-ПНУ.

Джерело


09.11.2018 2318
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1837 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754