Ірина Кишакевич про сходження на Монблан: Підкорювати вершини це, як вийти в бій

Відома в Івано-Франківську лікар, активна альпіністка та просто тендітна жінка з сильним характером Ірина Кишакевич розповіла про сходження на найвищу вершину Західної Європи. Нещодавно Ірина підкорила ще одну гору - Монблан, висотою 4810 метрів.

Про пережиті емоції, підготовку, силу волі та чому любить гори - читайте в інтерв'ю Агенції новин «Фіртка».


Ірино, розкажіть про ваш досвід походів в гори, які вершини уже вдалося підкорити?

По горах я ходжу уже три роки, починала з наших Карпат, звичайно була на Говерлі, на Піп Івані та інших карпатських висотах. Далi була уже важча – це був Казбек, найсхідніший п'ятитисячник Кавказу, потiм Альпи, Словенія -  гора Триглав (2 864 м), Африка – Кіліманджаро (5895 м) та Монблан (4810 м). Також незабаром їду в Непал, у Гімалаї.

Як сталось, що Ви захопились горами?

Це точно не було спонтанно. Раніше я була у «Пласті», проводили таборування в горах, ще в школі вчилась в'язати вузлики, карабінчики перещолкувати. Також ще змалечку прищепив мені любов до висоти та гір тато. В мене навіть в дитинстві була стрижка під хлопчика та побиті коліна. Мені це давно подобалося, але не було достатньо часу цим займатися: робота, дисертації, сім’я, діти, а зараз уже є більше можливостей. Також мені подобається, що в гори ходять хороші люди і там немає часу одягати маски. Нема часу на "придумані" ситуації. Там ти справжній. Немає брехні, і це дуже імпонує. Також гори - це знайомства з цікавими людьми, які пройшли свій життєвий шлях, вони завжди неординарні та креативні.

Можете розказати про одне з таких знайомств, як саме надихають люди в подорожах?

В горах ти знайомишся з людьми з різних континентів. До прикладу, в Альпах познайомилася зi старшими чоловіком та жінкою з Австралії, у неї була книжечка-блокнот і він увесь був списаний. У кожній хижині тебе реєструють і ставлять печатки-штампики з відміткою про висоту та назву хижини, коли відкрила цю книжку, то побачила, що вона була вся списана. Штампиків було безліч!

Коли я це побачила, подумала - Боже, оце життя!  І я теж так хочу! І тоді я дала собі слово, що буду ходити в гори до глибокої пенсії, поки зможу ходити. В тій книжечці був засушений едельвейс, який жiнка знайшла. Тоді в Альпах я теж натрапила на цю чарівну квітку. Це неперевершені відчуття!

Чому вирішили підкорити Монблан - це спонтанне рішення, чи мрія?

Похід на Монблан був спланований давно - це був липень, час відпустки. Гора Монблан технічно непроста, по висоті вона нижча ніж гори, в яких я була раніше (Кіліманджаро чи Казбек), але технічно - набагато складніша. Я це знала і до цього сходження дуже готувалась. На цей маршрут я пішла все обдумавши.

Мені порадили хорошого гіда, який власне спеціалізується сходженнями на Монблан. На той момент це мало бути його 101 підняття на цю вершину. Людина знала гору з усіх боків. Щоб підкорити Монблан маршрутів є декілька, зазвичай трекінгові компанії організовують тури за класичним маршрутом, але нам запропонували складніший маршрут на три вершини. Спочатку було страшно, але у цьому вся суть - перебороти себе. Тоді я розуміла, що буде складно та захоплююче. 

 Як саме готувались?

Неможливо відразу підкорити гору, до цього треба ретельно готуватись. Я спортом займаюся постійно, не роблю перерв і напевне, це мене й стимулює. Підйоми вгору вимагають підготовки, тому я займаюсь з тренером - біг, кросфіт, кардіо, заняття на степах. Це вже таке моє життя й інакше я просто не уявляю. Але звісно, коли збираюсь в похід, роблю це систематичніше.

Як відбувалось ваше сходження на найвищу гору Західної Європи?

Сходження триває кілька днів. У моменти акліматизації у нас було кілька чудових днів під час підняття на Монблан. Крім того, існує такий фактор, як "погодне вікно". На Монблані ми здійснили акліматизацію. Горами Франції ми піднялися на найвищу точку Італії - гору Гран-Парадізо. Коли мали підніматись на Монблан погода зіпсувалася, був дощ та лавинна небезпека. Ми могли не здійснити свою мрію, бо вже мали квитки назад, а несприятливу погоду передавали на наступні чотири дні. З подругою львів’янкою, яка за фахом теж лікар, ми змінили квитки, щоб продовжити подорож. В результаті ми двоє та гід піднялися на вершину Монблан.

На вершини завжди виходять вночі – це 1-3 ночі, щоб на вершину піднятись вранці, щоб уже 7-9 година бути на вершині, адже після 10-11 години передбачити погоду неможливо. Перед сходженням ми ночували в хижині на висоті понад 3600 метрів. І ми на штурм гори виходили вночі, це дуже адреналінові емоційні моменти! Вночі усі починають одягатися, як в армії. Потрібно все робити швидко: одягнутися, помитися, поїсти та виходити. На все це всього декілька хвилин часу. У той момент, коли усі починають защіпати куртки, взувати черевики, одягати спорядження, системи - ти розумієш, що виходиш у бій. Це дуже класні відчуття: вловлюєш  переживання кожного, розумієш, що зараз виходиш із хижини і тут починається те, до чого йшов, і ніхто не знає, як буде, бо передбачити  - нереально.  

Ви вже говорили, що гід підготував для вашої групи складніший маршрут, як під час сходження себе мотивували? Не було страшно?

Робити кроки, коли тобі страшно і важко легше, коли є людина, якій ти довіряєш. Сила волі та мотивація - це найбільш вагоме, що дає людині можливість досягнути вершин. Мотивація для кожного різна. Кожен з подорожуючих несе свою мрію до вершини.  

А що мотивує Вас?

В горах я багато чому вчуся, надихаюся. Йде велика "перезагрузка" і ти отримуєш енергію від чистої природи. Поїздки дуже змінюють.

Пам’ятаєте, які відчуття вас переповнювали на вершині?

Кайфові! Відчуття, які переживають альпіністи на вершинах різні – хтось може плакати, кричати, у когось емоційний ступор. Це незабутні, хороші емоції, які ніколи не забуваються.  

 Яке було найважче підняття у гори?

Найперша гора - тоді було найскладніше підніматися. У нас були різні погодні умови: від пекельного сонця, коли лопалась шкіра, до граду, дощу, блискавки. За кілька метрів до вершини злетіла зв’язка і дехто летiв клубком. Всi лишились живі, але було неприємно це бачити, бо розумію, що можу бути на цьому місці. Гори дають ще таке відчуття, що ти є дуже маленькою частинкою, ти ніби можеш багато, але насправді - не можеш. Є сили, які заставляють відчувати, що ти дуже немічний. Природа набагато сильніша за нас. Не можна нею нехтувати, зневажати. Адже не ми володарі, а вона була створена для людей.  

 Незабаром їдете у Непал, що це буде за поїздка?

Це буде базовий табір стартового пункту Еверест, звідки відправляються на вершину Джомолунгма. Ми будемо бачити Еверест і будуть альпіністи, які підкорюватимуть вершину. Еверест – це великий виклик, до якого треба насправді вагомо та свідомо готуватись. Я маю таке у планах, але це не за місяць чи два. Люди готуються роками. Також сходження не є дешевим. Думаю, що побувати на Еверестi - це мрія кожного альпініста і того, хто любить гори. Маю багато друзів альпіністів i ще жоден не сказав, що Гімалаї не подобаються. Від Гімалаїв усі в захопленні.

Це буде дуже цікавий досвід.

 Розмовляла Олександра Бакун


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6453 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10881 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12155 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5799
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3728
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2959

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

492

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

756

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

744

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1055
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

402
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

455
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

539
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4083
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11619
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6646
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1148
08.03.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

427
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

283
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

401
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

690
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810