Інтимна пластика та естетична хірургія: франківський гінеколог розповів, чого хочуть сучасні жінки

У сучасному світі кожна жінка повинна мати кваліфікованого лікаря - гінеколога, який здатний не тільки якісно виконувати свою роботу, а й вміти уважно слухати та знаходити підхід до свого пацієнта.

Впевненість та довіра  до свого лікаря здатна переконати систематично дбати про своє здоров’я. Профілактичний огляд повинен стати невід’ємною складовою життя жінки. З цим погоджується кандидат медичних наук, лікар-гінеколог, онкогінеколог Калуської ЦРЛ та ЛДЦ «Мед-Атлант» Павло Долик.

Про унікальні та типові випадки у своїй професії Павло Долик розповів у інтерв’ю Фіртці.


Доброго дня, пане Павло. Для початку розкажіть трішки про себе, зокрема, чому стали лікарем?


Мій батько лікар. Кращого вчителя ніж він, не знайти. Завдяки його прикладу професія лікаря є для мене однією з найблагородніших.  

У 2004-2010 рр. навчався в Івано-Франківському Медичному Університеті за напрямком лікувальна справа. Після проходження інтернатури, з 2013 року, працюю в м. Калуші в Центральній районній лікарні, а також в медичному центрі "Мед-Атлант". Є членом асоціації акушерів-гінекологів України.


Часто жінки бояться йти до гінеколога. Як думаєте, з чим це пов’язано? Ну, і відповідно кому довіряють більше – лікарям жінкам чи чоловікам?


У нашому суспільстві інтимна сфера є закритою, «незручною» на ментальному рівні, що є наслідком консервативного виховання радянських часів, впливу стереотипів. Жінки швидше не бояться, а соромляться, відтягуючи до останнього - поки ситуація не стане критичною. Проте, тішить тенденція збільшення свідомих людей, які відвідують гінеколога регулярно.

Я маю можливість порівняти Івано-Франківськ та Калуський район. Сільські жителі частіше нехтують відвідинами лікарів.   

У кабінеті лікаря-гінеколога жінка оголює не тільки тіло, а часом і душу, тому деяким пацієнтам легше знайти спільну мову на консультації у гінеколога жіночої статі, але це не точно ;) Що стосується оперативноі гінекології, то тут перевагу віддають гінекологам чоловікам і це зрозуміло, адже хірургія належить до, так званих, «чоловічих» професій.

Мабуть, чоловіча стриманість та витривалість особливо у  випадках, які потребують фізичної сили, справді надають деякі переваги. Хоча, на мою думку, найважливіше бути професіоналом у своїй справі і не важливо якої ти статі. 


З якими проблемами найчастіше звертаються до Вас пацієнтки?


Я займаюся оперативною гінекологією, тому більшість жінок звертаються для проведення оперативного лікування.

Проводимо операції у жінок з передпухлинними захворюваннями шийки матки, тіла матки, яєчників, доброякісними пухлинами – намагаємося не допустити розвитку онкологічних захворювань.

Чи часто зустрічається рак? Часто. У порівнянні з іншими видами онкологічних захворювань, гінекологічний зустрічається досить часто.

За останні роки «рак» дуже «помолодшав». Зустрічаються жінки, яким  20 років, з наявними запущеними формами онкології.

Причин є безліч, якусь конкретну назвати вкрай важко. В основному причиною є генетична схильність.


Вашим основним напрямком діяльності є оперативна гінекологія з використанням сучасних методик хірургічних втручань. Зокрема, ви проводите лапароскопічні операції. Розкажіть про це.


Лапароскопія – це оперативний доступ шляхом введення в живіт через 5 чи 10 мм отвори, провідників (троакарів).

В ці отвори вводяться спеціальні інструменти і камера. І тоді під час операції зображення виводиться на медичний монітор. На даний момент лапароскопічно можливо провести операцію практично у всіх  випадках, незалежно від розміру пухлини чи її розташування.

Основними перевагами таких операцій є швидка реабілітація, косметичний ефект, а також, лапароскопія являється золотим стандартом в хірургічному лікуванні безпліддя.


Ще одним напрямом діяльності є естетична гінекологія. Лабіопоастика (зміна форми, розміру статевих губ). Чи популярний цей напрям?


Естетична гінекологія стрімко розвивається, з’являється безліч доступної інформації і сучасна жінка дедалі частіше рішуче настроєна позбутись проблем, через які відчуває дискомфорт або комплекси.

Сьогодні медицина легко може усунути будь-які естетичні проблеми в гінекології. Наприклад, зміна розміру, форми, симетрії статевих губ, відновлення цноти, звуження або розширення піхви і т.п.

Потреба в таких операціях здебільшого є тоді, коли наявні післяпологові  розриви, опущення стінок піхви та матки, нетримання або затримка сечі.

Такі операції є абсолютно безпечними і мають відмінний косметичний ефект.


Чи були у Вас унікальні випадки?


Так. Була в нас операція у жінки, яка мала вроджену ваду розвитку – відсутність піхви та матки. Ми виконали реконструктивну операцію - сформували піхву.

Дана пацієнтка зможе вести повноцінне статеве життя, а в подальшому бути донором яйцеклітини, і таким чином стати матір’ю.


На заході популярно, коли жінки повертають собі «цнотливість». Чи роблять таку процедуру в нас?


Хірургічне повернення цнотливості – гіменопластика, давно в арсеналі ЛДЦ «Мед – Атлант». Це сучасна та безболісна процедура, яка виконується виключно за особистим бажанням.

Є абсолютно безпечною, не складною у виконанні та недорогою в порівнянні з іншими пластичними операціями.

Проводиться в умовах денного стаціонару – пацієнтка може в той самий день повернутися додому і вести звичний спосіб життя.


Ми заговорили про порівняння лікарів. Як на рахунок внутрішньої конкуренції?


Медицина - це сфера, яка постійно розвивається. Потрібно йти в ногу з часом.  Ми всі дуже тісно спілкуємося і обмінюємося досвідом.

Я завжди за здорову конкуренцію. Дуже поважаю професіоналів прогресивних у своїй сфері. Вони мене мотивують.

Лікар, в першу чергу, має бути людиною, яка любить свою роботу. Медицина - це покликання, а не бізнес.


А чого можете навчити закордонних колег Ви? Чи сильно різниться наша та їхня медицина?


Своїх закордонних колег можу навчити робити операції з мінімальним технічним оснащенням.

За кордоном не краща хірургія, там краща діагностика. Є в Україні лікарі, які проводять унікальні операції на світовому рівні .


І на останок, розкажіть,  будь ласка, про рекомендації щодо того, як має дбати про своє здоров’я жінка? 


Це мають бути регулярні профілактичні огляди. Ми рекомендуємо жінкам у репродуктивному віці приходити на обстеження не рідше, ніж раз на рік.

При менопаузі можна раз у два роки, але обов’язково проходити планові обстеження. Найлегше зупинити, попередити, вилікувати, коли проблему виявлено на початковій стадії.

Багато жінок, коли чують, що пухлина доброякісна зникають, а потім приходять із запущеними формами захворювань, коли вже дуже складно допомогти.

Люди мають бути свідомими. Ми рекомендуємо, а рішення кожен приймає сам.

Люся Грибик


09.09.2019 Люся Грибик 12352 2
Коментарі (2)

Вася 2019.09.11, 14:40

Брехуни. Медицина, а особливо відновлення цнотливості-це 100% бізнес, і ще який!

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6441 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2957

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

481

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

385
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

453
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11616
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18042
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758