Інтелект та способи його вимірювання. Від чого залежить інтелект?

 

/data/blog/63433/0ddd0245a04d523b452afc6f8c0d6d90.jpg

 

Завідувач лабораторією Психології та психофізіології творчості ІП РАН, чл. - Корр. РАН Дмитро Ушаков розповів кореспонденту Pro науки про психологію творчості, вплив соціально-психологічних властивостей особистості на її конкурентоспроможність і про моделі А. Пуанкаре.

Як і коли виникли тести інтелекту?

Перший тест інтелекту був створений французами А. Біне і Т. Симоном в 1904 р. Потім він «перескочив» за океан. У Стенфорді придумали тест Стенфорд-Біне (його автором був американський психолог Термен). Це було завдання від Міністерства освіти Франції: Біне і Симона просили створити інструмент, щоб диференціювати індивідуальні відмінності школярів і зрозуміти, чому хтось погано встигає. Термен застосував це до проблематики обдарованості, здійснив знаменитий лонгитюд - дослідження, яке проводиться протягом багатьох років. Вони протестували приблизно 150 тисяч американських школярів, відібрали з них приблизно півтори тисячі (одного зі ста) - найбільш здібних, з найбільш високими показниками за цим тестом - і відстежили протягом тривалого періоду. Коли сам Термен помер, відстеженням займалася його учениця - Катрін Кокс.

Їх дослідження вперше показало значимість інтелекту в житті. Потім це питання багато разів вивчалося. З відомих на сьогоднішній день психологічних властивостей особистості інтелект виявляється найбільш значущим предиктором досягнень.

Проте зв'язок інтелекту і досягнень опосередкована тим, як влаштоване життя. У Конфуція було таке висловлювання: у правильно організованому суспільстві соромно бути бідним, а в неправильно - багатим. Можна перефразувати це для інтелекту: у правильно організованому суспільстві вигідно бути інтелектуальним, в неправильно - невигідно. Візьмемо Політбюро радянських часів - це приклад зворотної селекції за інтелектом: люди, які могли скласти конкуренцію, туди не допускалися.

Зв`язок інтелекту політиків і їх досягнень на даних по Америці (про російських політиків ніхто такого не робив) - це перегорнута літера U.  Є оптимум інтелекту, при якому досягнення політика максимальні. Цей оптимум трохи вище середнього інтелекту тієї групи, на яку він працює. Якщо інтелект занадто низький - він не може розуміти ситуацію і вести себе адекватно, якщо занадто високий - він стає незрозумілий цій групі. Це, до речі, і одна з проблем обдарованих дітей - з однолітками їм не цікаво, оскільки занадто велика різниця в розумовому розвитку.

У деяких областях, особливо пов'язаних з людським спілкуванням, існує оптимум інтелекту. Для інших областей - наприклад, науки - потрібен максимум.

При цьому зв'язок інтелекту з досягненнями досить своєрідний. При низькому інтелекті досягнення невеликі, а при високому інтелекті вони можуть бути як великими, так і маленькими.

Такий розподіл може бути пояснено так: інтелект є необхідною, але не достатньою умовою високих досягнень. Крім нього потрібні мотивація, вольові, особистісні якості і т.ін. Існує ряд інших характеристик, які дозволяють (або не дозволяють) інтелекту проявлятися у високих досягненнях.

Практика роботи з обдарованими дітьми - показує, що найчастіше людям з потенціалом потрібно допомагати для того, щоб вони змогли реалізувати себе в досягненнях?

Cellarius_Harmonia_Macrocosmica / Corporum Coelestium Magnitudines

Так! Але давайте будемо розрізняти інтелект і креативність, тобто творчі здібності: ці якості не одне і те ж. Наприклад, проблема вживання наркотиків, алкогалізаціі пов'язана в певних випадках з креативністю, але не з інтелектом.

Для інтелектуальних людей характерна менша залежність від наркотиків і алкоголю. Це не означає, що високоінтелектуальні люди вживають алкоголь менше, але вони мають в середньому дещо менше пов'язаних з цим проблем, ніж низькоінтелектуальні.

Все ж є інші проблеми у людей з високим інтелектом. Наприклад, інтелект негативно корелює з фертильністю. Іншими словами, у високоінтелектуальних людей народжується в середньому менше дітей. Але інтелект - значною мірою генетично обумовлена якість. У цьому зв'язку ряд західних авторів висловлюють припущення, що відбувається дісгеніка - погіршення генетичного фонду в плані інтелекту.

Однак протягом останнього століття спостерігалося зростання інтелекту. Тест на інтелект існує вже понад 100 років, протягом великого проміжку часу проводилося тестування цілих популяцій. В результаті було показано, що за XX в. інтелект людей істотно виріс. З чим це пов'язано, не дуже зрозуміло. Перша ідея - освіта. Але, мабуть, справа не в освіті, тому що приріст інтелекту ще не в отримавших освіти шестирічних дітей нітрохи не менший, ніж у дорослих. Це велика загадка, що її не вдається пояснити ні телевізором, ні комп'ютером, від якого, швидше, інтелект знижується.

Цей «приріст» стосується всіх країн, чи мова йде про західний світ?
 
Більш-менш всіх країн. Якщо взяти Росію, то в 1936 р. вийшла постанова «Про педологічні перекручення в системі Наркомпросів», яка заборонила будь-які тести. До 70-х років у нас нічого не було. Тому систематичних порівнянь по Росії провести не можна. Але як тоді показники Радянського Союзу приблизно відповідали Європі, Північній Америці, вони і зараз плюс-мінус відповідають. Тобто в цих країнах відбувалося приблизно те ж саме.
 
Але, наприклад, великий стрибок стався в Японії після війни. У Південно-Східній Азії найвищий інтелект у світі: у Японії, Тайвані, Китаї, Гонконгу, Кореї, Сінгапурі. Відразу після війни японські та американські діти мали однакові показники інтелекту. Потім японці пішли вперед.
 
На дітях зручніше проводити дослідження?
Не обов'язково. На дітях тест проводиться в школах, дорослих складніше зібрати.
 
Чому стався приріст інтелекту, не дуже ясно. Є одіозна теорія американця Сторфера - ламаркістська, що відбувається успадкування набутих ознак, оскільки людям доводиться часто працювати головою. При цьому тато може передати, а мама не може передати благонадбані ознаки дітям, які стають розумнішими. Це обгрунтовується тим, що є позитивна кореляція інтелекту дитини з віком батьків. Чим старші батьки - тим більш розумні діти. Що, однак, знаходиться в протилежних відносинах з тенденцією більш високого інтелекту у первістків в сім'ї.
 
Високий рівень інтелекту є підставою для того, що людина по-іншому організовує своє життя. Зокрема, небезпека криміналізації, асоціальної поведінки та іншого для людей з високим інтелектом нижча. Але якщо взяти креативність, з нею інша історія.
 
Відомо, що креативність пов'язана з дефокусуванням уваги. Креативність в психології визначається через знаходження оригінальних, нестандартних рішень, і у них більше шансів з'явиться в тих випадках, коли людина не вузько спрямована на предмет, а дивиться дефокусованим поглядом, аж до дефокусування перцептивної уваги (зорової).
 
Оскільки креативність передбачає дефокусування уваги, вважається, що нові ідеї з'являються в стані розсіювання і рідко приходять за письмовим столом.
 
Є чудовий опис, який залишив один з найвидатніших математиків Анрі Пуанкаре. Він прочитав лекцію у Французькому суспільстві психологів про те, як він творить. Історія така: у нього є складна проблема, він її формулює, сідає за робочий стіл і починає вирішувати. Якщо вона дуже складна, він, роззосереджений, перестає нею займатися і переходить на щось інше. Найвідоміший приклад, коли він, перервавши математичні заняття, виїхав до Бретані. Він сідав у омнібус (автобус, запряжений кіньми) - і, коли він поставив ногу на підніжку, до нього прийшло рішення, в цей момент він розмовляв. Він продовжив розмову, а приїхавши додому, сів за стіл і записав рішення.
 
Пуанкаре не лише описав феноменологію процесу, але і придумав квазіфізичну модель для його пояснення. Це модель ідеального газу. Уявімо собі, що думка - це з'єднання декількох понять. Уявімо психіку у вигляді судини, заповненої газом. Молекули цього газу - поняття, які початково приліплені до стінок посудини. Свідомість має відірвати від стінок посудини деякі поняття - ті, що мають відношення до нашої проблеми, - і запустити їх. Поняття літають і стикаються між собою у певних послідовностях. Велика частина цих комбінацій безглузда, людина їх просто не помічає, вони не доходять до рівня свідомості. Деякі комбінації (констеляції) виявляються гарними. І свідомість, говорить Пуанкаре, вихоплює красиві констеляції.
 
Пригадується один вислів Пуанкаре, в якому він проводить прямий зв'язок пізнання з естетизацією ...
 
У дитинстві він вважався літературно обдарованою дитиною. В окулярах. З великою головою. Вважається, що міопія корелює з інтелектом. Писав вірші. Потім з якогось часу захопився математикою. До речі, він у дитинстві дуже важко перехворів дизентерією, після чого у нього виникла синестезія. У нього у самого були розвинені естетичні смаки.
 
Повертаючись до моделі виникнення ідеї. Функція свідомості у двох речах: по-перше, відірвати потрібні поняття, по-друге, вловити красиву констеляцію. Останнє відбувається несвідомо. У творчості великий несвідомий компонент.
 
У цьому плані інтроспекція досить загальна для вчених. Я пам'ятаю, у нас в інституті виступав акад. Раушенбах. Він, очевидно, не читав цю статтю Пуанкаре, але розповідав про себе те ж саме (тільки без моделі) - про неможливість знаходження рішень за письмовим столом і про те, як вони приходять в несподіваний момент.
 
Якщо ми беремо людей мистецтва, то там інше. Там муза, натхнення. У Бродського, наприклад, в нобелівській лекції - мова. Поет, починаючи писати вірш, не знає, чим воно закінчиться, і буває вражений тим, що вийшло краще, ніж він очікував. Відбувається прискорення свідомості і мислення, це приносить неймовірну насолоду, і людина потрапляє в залежність від мови. Людина, що знаходиться в подібній залежності від мови, укладає Бродський, - і називається поетом.
 
Виходить, існує деяка несвідома інстанція, яку людина відокремлює від себе. Як у Ахматової: Ты ли Данте диктовала страници «Ада»? - Відповідає: "Я"!
Відбувається субстантивація агента, який творить.
 
При цьому вимальовується цікавий парадокс. Свідомість супроводжує вищі психічні функції - виникає на рівні складної поведінки. При цьому на самій вершині поведінки, у творчості - знову несвідоме. Чому? Справа в тому, що свідомість пов'язана з упорядкованим функціонуванням психічного механізму. У Шредінгера є протиставлення хмар і годин. Природні системи нашого світу, які максимально впорядковані і існують за певними законами, - це годинник, а хмари - це багато в чому хаос, їх поведінку важко передбачити.
 
Його книга починається з питання, чому атоми настільки малі. Атоми - це квантові закономірності, де немає годин. А якщо живі істоти - годинники, то вони повинні бути відносно великі, перебувати на більш високих рівнях організації складності. І тоді не атоми такі малі, а ми - великі щодо атомів. Живі істоти - годинники.
 
«Ми споживаємо з їжею енергію? - Каже Шредінгер. - Ні, ми споживаємо порядок - інформацію »Життя - це те, що витягує порядок. Але творчості немає, якщо ми витягуємо порядок з порядку.
 
Витягуємо порядок з хаосу?
 
Так, ми повинні доторкнутися до хаосу і впорядкувати хаос. У Пуанкаре, наприклад, - через естетику, через красиве. Такого роду моделі творчості в психології називаються дарвінівськими, тому що дарвінівська теорія еволюції припускає, що щось нове, більш складна форма не може виникнути з попередньої за механізмом «годин». Вона розвивається за участю хаосу, через мутації.
 
Можна обговорювати - справедливі чи ні дарвінівські моделі ... Останнім часом це питання сильно мене займає. Я бачу можливість альтернативного осмислення всього пов'язаного з несвідомим. Це не повна відміна дарвінівської теорії, а перенесення її з індивідуального рівня на колективний.
 
Людина - творець не сама по собі, а творець в тій мірі, в якій вона включена в культуру і в товариство людей. Наприклад, у деяких поетів є відчуття цього. Скажімо, Блок, який говорить: поети, всім серцем, всією душею слухайте музику революції. Що таке музика революції? Навколо нас відбуваються якісь процеси, які насправді гармонійні. У тому, що вироблено людством, але не усвідомлено ним, поет повинен вловити цей порядок. Творча людина цей порядок чує, творець - це чутлива істота. 
 
У Пушкіна:
И внял я неба содроганье, 
И горний ангелов полет, 
И гад морских подводный ход...
 
Це альтернативна концепція творчості - творець вловлює порядок, який в ході розвитку культури вже склався, але ще ніким не усвідомлений. Зараз мені цікаво емпірично, в психологічному експерименті визначити, яка з теорій працює.
 
Коли ми говоримо про творчість і інтелект, то це дещо різні сфери, хоча і тісно перетинаються. Проблематика наркотиків, алкоголю, безумства виникає у сфері творчості,  не інтелекту. У дарвінівської теорії, якщо творчість - це дотик до хаосу, то якщо «торкнутися» занадто глибоко, то це божевілля.
 
Хаос затягує! Розкажіть про перехід до божевілля, про зв'язок творчості та безумства.
 
На цю тему є багато досліджень. Класичною стала книга Ломброзо - «Геній і божевілля». Там довгий список божевільних геніїв - починаючи від Ньютона, Ван Гога і т.д. Але у Ломброзо все вкрай неточно. По-перше, якщо є експериментальна група, де вона дивиться - скільки геніальних, а скільки схиблених, то плюс до цього має бути і контрольна - скільки там схиблених, це треба порівнювати. По-друге, божевільні є скрізь. Якщо ми беремо історичну ретроспекцію, то зрозуміти, божевільна людина чи ні, - дуже важко. Якщо хворий Лютер бачить чорта на водостічній трубі - то він божевільний? Швидше за все - ні, в ті часи це було по-іншому.
 
Зараз є більш тонкі методи, є дослідження одиничних випадків (кейс-стаді). Мені попадалася стаття про поетесу Емілі Дікінсон. Вона страждала маніакально-депресивним психозом (МДП). У статті фіксувалися всі її маніакальні періоди і оцінювалося, в який час і що вона писала.
 
Якщо перші дослідження пов'язували геніальність в основному з шизофренією, то більш пізні - з МДП. Але ідея полягає в тому, що коли людина зовсім божеволіє, вон перестає творити. Творець знаходиться в творчому стані, поки він не став божевільним. Коли він на порозі - він може творити, але коли він звалився - то все ...
 
Ця тема досить незрозуміла. Наприклад, шизофреніки за типом асоціювання близькі до математично обдарованих людей. Віддалені асоціації - це, з одного боку, - симптом креативності, з іншого боку-шизофренія. Різниця тільки в осмисленості. Ця грань відрізняє одне від іншого.
 
Як пов'язані креативність та інноваційність?
 
Психологія креативності та інноваційності - не одне і те ж. Креатив може щось створити і не впроваджувати, а інноваційність передбачає впровадження - це відмінність за визначенням.
 
Інноваційність в основному досліджується на Заході. І я не думаю, що проблема нашої економіки - у відсутності інноваційності як індивідуальної психологічного якості населення. Якщо ми подивимося на наше життя за останні 20 років, воно кардинально змінилося. Люди до цього пристосувалися: раніше ніхто не думав про податки, а тепер існують тисячі способів обходу їх.
 
Люди в Росії дуже інноваційні, але проблема в тому, що їх інноваційна енергія вкладена не туди. Для того щоб люди були інноваційними в професійній сфері, в економіці, потрібно зробити їх життя забезпеченим і нудним. Тоді виникає пошук відчуттів (відчуття фільму), і людина шукає способи реалізувати свою інноваційність в інших сферах, у роботі. Якщо вся життя повне інноваційності, то на роботі сили залишаються для рутини.
 
Ми повинні розуміти, що це тягне за собою певний вибір кар'єри, який приносив би більше, причому не тільки в сенсі грошей, а і в плані задоволеності від роботи, ніж альтернативні кар'єри. Якщо ми подивимося на цінності, то цінності майстерності, компетентності, здатності створювати нове, бути на високому рівні професіоналізму в суспільстві підтримуються набагато менше, ніж цінності високого соціального стану та фінансової забезпеченості.
 
Так було завжди?
 
Ні. Наприклад, цінність фінансової забезпеченості в радянський час була мінімальна. Але була цінність соціальної кар'єри, зв'язків. І цінність майстерності все ж була, тому що Корольов - або Курчатов, або Ріхтер, професіонали високого рівня, на соціальній драбині знаходилися дуже високо. Зараз на соціальних сходах високо знаходяться люди за принципом соціального капіталу, фінансових здібностей, досягнень і т.д.
 
Схильність до креативності - здатність знаходити несподівані рішення - можна підвищувати. За допомогою тренінгів можна підвищити схильність приймати інновації, проводити їх, але тільки якщо для цього є місце в суспільстві, якщо це затребувано. Тому щоб люди виявляли свою інноваційність в економіці, потрібно, щоб їх психологічна якість інноваційності була каналізована і підтримана суспільством. Це теж психологічна проблема, але не психології креативності, а психології менталітету.
 
 


17.11.2014 3118 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1900
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1830
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1827
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5383 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1486

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

698

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

751

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

945

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

981
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1730
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3647
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10219
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26098
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10149 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7685
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

870
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1371
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

354
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1250
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

847
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1051