Інна Дроздова: Рух уперед і постійний розвиток — такий мій девіз

Торік, 25 вересня, рішенням загальних зборів громадської організації «БК «Говерла» було створено Баскетбольна академія ГО БК "Говерла", що стала її структурним підрозділом, а директором академії обрано Інну Дроздову.

До 2017 року пані Інна очолювала кафедру Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ, була відома як науковець, кандидат юридичних наук, доцент, автор понад 80 наукових праць у галузі адміністративного права та правоохоронної діяльності, з 2014 року — полковник міліції у відставці. Останні роки брала участь у різних навчальних проектах ОБСЄ та ISITAP, вона є розробником навчальних курсів для нової поліції; має досвід тренера з підготовки інструкторів для патрульної поліції з адміністративно-правових дисциплін у багатьох містах України. А тепер — викладає в коледжі фізичного виховання і займається розвитком дитячо-юнацького баскетболу в Баскетбольній академії.

Про те, що спонукало правоохоронця, юриста, науковця кардинально змінити свою діяльність, а також про Баскетбольну академію, її перспективи та проблеми — наша розмова з Inna Drozdova.

- Пані Інно, в Україні громадські спортивні організації переважно очолюють чоловіки, в тому числі в баскетболі. Що ви скажете з цього приводу?

— Вважаю, що стать людини не є визначальною при обранні на будь-яку керівну посаду. Хіба би ця посада була пов’язана зі шкідливими умовами праці. Натомість велике значення мають якості людини, яка стоїть біля керма: організаційні здібності, професійність, психологічне вміння спрямовувати, мотивувати, вирішувати конфлікти, що в підсумку дасть змогу створити справжній колектив однодумців. А решта — стать, вік, національність, колір шкіри чи волосся і т. д. не має жодного значення. і як юрист не можу не зазначити, що згідно із законом України, прийнятим ще 8 вересня 2005 року, чоловіки і жінки мають рівні права у будь-якій сфері життя, в тому числі й спорті, а також рівні можливості для їх реалізації. Головне — бажання.

- Ви стали керівником Баскетбольної академії. Що спонукало вас це зробити і як почуваєтеся в цій ролі?

— Слово «керівник» у теперішній моїй спортивній діяльності в Баскетбольній академії має для мене тільки символічне значення. Посада директора академії є виборною, що передбачає не так керівні повноваження, як наявність відповідальності перед громадською організацією, нашими вихованцями і їхніми батьками. Таким чином, я отримала величезний кредит довіри. А щоб його виправдати і реалізувати всі спільні задуми, доводиться бути юристом, педагогом, бухгалтером, адміністратором, менеджером, фотографом, журналістом. Навіть довелося опанувати IT-технології і навчитися вести сайт Баскетбольної академії, сторінки групи в соцмережах, позиціонувати нашу академію на сайтах міжнародних спортивних організацій.

А спонукала мене до кардинальної зміни своєї діяльності моя баскетбольна родина. 30 років я є дружиною директора баскетбольного клубу «Говерла» Андрія Дроздова, який, не шкодуючи ні зусиль, ні часу, ні здоров’я, усе життя присвятив розвиткові баскетболу, в тому числі і дитячого. Тому звикла жити баскетболом та його проблемами, підтримуючи чоловіка та допомагаючи йому. Окрім цього, я мама двох синів-баскетболістів — Дмитра та Володі.

Нас часто запитують, чому рішення про утворення Баскетбольної академії прийнято саме тепер. ідея формувалась роками. А передумовою її втілення в життя став попередній успішний досвід роботи ДЮСШ «БК «Говерла».

Команда наших вихованців 2001 р. н. протягом п’яти років бере участь у чемпіонаті ВЮБЛ, у 2017-му вперше в історії дитячого баскетболу Прикарпаття увійшла до фіналу чемпіонату України. і цього року, за результатами турнірної таблиці, є усі шанси потрапити у фінал. Четверо наших хлопців (Сергій Аврахов, Арсен і Максим Тимофійчуки, Степан Лесик) є кандидатами в юнацькі збірні команди України, а Володимир Дроздов зарахований до складу збірної України U-16. Від цього року учасником ВЮБЛ заявлено ще одну команду 2004 р. н., яка також демонструє непогані результати на чемпіонаті України.

Сьогодні у Баскетбольній академії займаються 50 юнаків, з яких сформовано вже чотири вікові секції. Наші вихованці є багаторазовими переможцями чемпіонатів міста та області зі стрітболу, різноманітних турнірів; ставали неодноразовими переможцями щорічного Міжнародного турніру з дитячого баскетболу в Одесі. У листопаді торік вихованці академії 2002-го і 2005-го років народження здобули золоті медалі, 2004 р. н. — завоювали «срібло» у чемпіонаті області з баскетболу серед дитячих команд. У січні юнацька команда 2003 р. н. виборола золоті медалі у традиційному міжнародному турнірі «Різдвяний івано-Франківськ» у нелегкій боротьбі зі збірною України U-15 і командою з м. Любліна (Республіка Польща). Слід зазначити, що на базі саме нашої академії формуються всі юнацькі збірні Івано-Франківська та області.

- Хоч минуло небагато часу від вашого призначення, та чи маєте якісь напрацювання? Утім що під вашим керівництвом чекає академію в майбутньому?

— За нетривалий час існування Баскетбольна академія ГО «БК «Говерла» стала організатором проведення кількох спортивних заходів, які були висвітлені у ЗМі та отримали чималий публічний резонанс. Скажімо, напередодні Нового року академія провела традиційні «Новорічні естафети». Програма передбачала професійні баскетбольні конкурси для молодшої, середньої та старшої вікових секцій академії: комбіновані баскетбольні естафети, конкурси штрафних і триочкових кидків. Наші вихованці демонстрували свої навички та професійні уміння, які здобули під час навчально-тренувального процесу. Особливістю цьогорічних «Новорічних естафет» стала активна участь батьків, команда яких боролася за перемогу в естафеті проти команд адміністрації та юних баскетболістів.

7—9 січня за підтримки міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа та департаменту молодіжної політики і спорту міської ради було проведено також уже традиційний міжнародний баскетбольний турнір «Різдвяний Івано-Франківськ» з участю юнацьких команд 2002 р. н. з Республіки Польща — БК «START LUBLIN», збірної України U-15 і команди «STARLIFE» з Чернівців. Важливою для нас була присутність на турнірі голови комісії збірних команд Федерації баскетболу України Андрія Підковирова і головного тренера національної збірної України з баскетболу Євгена Мурзіна, які відзначили достатній рівень професіоналізму юних гравців. У нелегкій боротьбі наша команда КФВ–«БК «Говерла» виборола золоті медалі.

Відповідно до укладеного з Івано-Франківським коледжем фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України договору про співпрацю та завдяки підтримці директора Любомира Пасічняка, якого обрано почесним президентом Баскетбольної академії, маємо чудову спортивну базу для комплексної фізичної підготовки наших вихованців (деякі з них навчаються в коледжі на державній формі навчання). Теперішні студенти фізичного коледжу виступають в чемпіонаті України ВЮБЛ у складі команди КФВ—«БК «Говерла». На наступний рік є домовленість з дирекцією коледжу про заявку команди наших вихованців у першу лігу чемпіонату України та в студентську лігу.

У травні за підтримки міської ради та міського голови Руслана Марцінківа заплановано проведення міжнародного дитячого турніру, присвяченого Дню міста з участю команд із Литви, Польщі та інших країн. Також працюємо над домовленістю з місцевою владою про відкриття з нового навчального року баскетбольного класу в ліцеї-інтернаті для обдарованих дітей.

Незважаючи на брак фінансування, ми намагаємося рухатися вперед — беремо участь у місцевих і міжнародних грантах, інших проектах. Цього року Баскетбольна академія офіційно звернулася до обласної, міської влади, депутатів з проханням про підтримку для забезпечення участі вже трьох наших команд у чемпіонаті України ВЮБЛ, першої та студентської ліг, придбання спортивного інвентаря, баскетбольної форми тощо. Ми шукаємо спонсорів, людей, які небайдужі до розвитку дитячо-юнацького спорту.

- В академії готують баскетбольні кадри для вищолігової «Говерли». А де в області ще готують здібну молодь в цьому виді спорту? і набувши певної майстерності, куди вона потрапляє?

— Хочу звернути увагу на те, що основу обраної нами моделі підготовки професійних баскетболістів становить піраміда комплексного системного навчання вікових секцій із вершиною — можливістю участі у чемпіонатах України першої, вищої та суперліги. Доказом результативності такої піраміди є троє наших юних баскетболістів — Сергій Аврахов (2001 р. н.), Володимир Дроздов та Андрій Лонюк (2002 р. н.), які, окрім участі у чемпіонаті України ВЮБЛ, заявлені в основний склад команди БК «Говерла», яка грає у вищій лізі, та є кандидатами до збірної України. Володимир Марковецький грає у дублюючому складі «Жальгіріса», відомого литовського клубу. Олександр Долішній успішно виступає за команду одного з американських коледжів. Таким чином, така піраміда передбачає навчання в Баскетбольній академії ГО «БК «Говерла» хлопців віком від 7 до 18 років, котрі на вершині навчання стають професійними баскетболістами. і за який клуб вони би не грали та в якій би країні, вони залишатимуться частинкою нашої баскетбольної родини.

Ми чітко визначили для себе мету — створити центр професійної підготовки юних баскетболістів, спроможний конкурувати з баскетбольними школами міст Києва, Дніпра, Одеси, Южного, які нині вважаються найкращими. і сповнені великого бажання її досягти.

Не хочу оцінювати роботу інших закладів, які достатньо фінансуються з Державного бюджету, мають спортивні зали і всі умови для плідної праці. Це не моя компетенція. Хочу тільки зазначити, що торік до участі у ВЮБЛ заявилися лише три команди з області, дві з яких — наші. Висновок робіть самі.

- Пані Інно, ваш чоловік Андрій свого часу був заступником голови обласної федерації баскетболу, тож знає про проблеми цього виду спорту в регіоні. Думаю, він допоможе вам змалювати для наших читачів справжню картину розвитку баскетболу в області.

— Справжню картину розвитку баскетболу в області має намалювати для себе чинна обласна федерація баскетболу. При цьому так, щоб на цій картині не було білих і чорних плям. і головне, щоб усі небайдужі до розвитку баскетболу люди могли зрозуміти, що на цій картині зображено і якими фарбами її намальовано. Вибачте за алегорію.

А питання фінансування Баскетбольної академії хочу роз’яснити всім, хто підраховує наші прибутки. Ми є неприбутковою громадською організацією і не заробляємо грошей. Наше завдання — акумулювати частину бюджетних, частину благодійних коштів, у тому числі і наших з Дроздовим особистих внесків, та спрямувати їх на розвиток дитячо-юнацького спорту, баскетболу зокрема. Це не підприємницька, а швидше волонтерська діяльність.

- Завершуючи баскетбольну тематику, скажіть, як ви оцінюєте розвиток інших видів спорту на Прикарпатті?

— Право на розвиток мають усі види спорту. і ми радіємо успіхам інших клубів та команд та переживаємо за їхні невдачі. На жаль, не всі види спорту достатньо фінансують. На запитання чому, в мене відповіді немає. Однак хочу поділитися думкою щодо цього. Ні в Європі, ні в Америці ніхто не виділить зайвої копійки федераціям тих видів спорту, які не дають жодних результатів. Чим вищий результат, тим більше фінансування. Але на початковому рівні всі види спорту отримують бонус для розвитку. Якби у нас фінансування на спорт виділяли за таким принципом, то це спонукало б усіх працювати і більше, і краще, і продуктивніше. І була б здорова конкуренція, і був би результат.

- І насамкінець, пані Інно, розкажіть, будь ласка, що спонукало вас змінити високу посаду завідувача кафедри факультету Національної академії внутрішніх справ, незважаючи на значні досягнення у правоохоронній професійній діяльності, на скромну посаду викладача правознавства у фізкультурному коледжі та зайнятися зовсім не прибутковою справою.

— Переконана, що вчасно звільнила посаду для молодих і перспективних науковців. Рада, що мій досвід став у пригоді не лише курсантам, за якими сумую, а й практичним працівникам поліції. Мабуть, у кожного в житті настає такий момент, коли усвідомлюєш, що життя почало відлік в інший бік. Що настав час зупинитись у щоденній гонці. Що гроші, які прагнеш заробляти усе життя, це тільки засіб для життя, а не привід, аби перетворювати його на спосіб існування. І виникає бажання зайнятися тією справою, від якої отримуєш величезне задоволення. Все ж таки вища педагогічна освіта, яку я здобула з червоним дипломом ще у 1989 році, дається взнаки. Пропагуючи спорт, здоровий спосіб життя, Баскетбольна академія велику увагу приділяє і розвиткові сімейного баскетболу. Ми переконані: ніщо так не сприяє взаєморозумінню та зближенню батьків і дітей, як спільна справа. Особливо, якщо вона приносить задоволення! Тому проведення спільних баскетбольних турнірів вихованців з батьками, із конкурсами стало для нас ще однією гарною традицією. Стільки цікавих ідей і планів! Рух вперед і постійний розвиток — такий мій девіз.


28.02.2018 3024
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

621
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1806 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1106 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

532
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6882 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11353 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

312

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1048

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1094

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1089
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

257
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1062
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

827
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

718
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2922
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4418
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18419
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

290
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

335
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

644
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

746