Ігор Маслов: Безпідставними є заяви, що згортання свободи слова відбувається за сприяння Нацради

 

Ідея взяти інтерв’ю у представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України в Івано-Франківській області Ігоря Маслова виникла після серії акцій, які відбулися на Прикарпатті та загалом в Україні минулої суботи на підтримку телеканалу ТВі.

 

Керівництво і колектив каналу стверджують: їхній канал відключають у кабельній мережі через тиск Нацради за власну, відмінну від владної, позицію, інформують Вікна.

 

Якою є ситуація з каналом ТВі на Прикарпатті? Що очікує глядачів від переходу всіх без винятку каналів на цифровий формат мовлення? Чи не зникнуть місцеві студії мовлення? Про це та більше — в інтерв’ю з представником Нацради з питань телебачення і радіомовлення України в Івано-Франківській області Ігорем Масловим.

 

— Ігоре, у суботу на Прикарпатті, як і загалом по Україні, відбулися акції на підтримку журналістів телеканалу ТВі і проти згортання свободи слова в Україні. Один із аргументів протесту — за сприяння Нацради з питань телебачення і радіомовлення триває відімкнення ТВі у кабельних мережах. Якою є ситуація з цим телеканалом на Прикарпатті й у Калуші загалом? Як відомо, у нашому місті у мережі одного із кабельних операторів ТВі таки зник…

— Як мене вчили у школі: виправдовуєшся — значить, винний. Я вже говорив це в інтерв’ю місцевому телеканалу: жодних письмових або усних наказів, розпоряджень, рекомендацій щодо ТВі (або іншого каналу) я не отримував.  Вибір кожної людини — вірити у це чи ні. Вважаю абсолютно безпідставними заяви, що згортання свободи слова відбувається за сприяння Національної ради. Це не відповідає дійсності. Що стосується ситуації з діяльністю Телерадіокомпанії «ТелеРадіоСвіт» в Івано-Франківській області, то хочу зауважити, що ніхто не утискає канал на нашій території. По-перше, цей канал має діючу ефірну ліцензію у Верховинському районі. Ви про це чули на акціях? Напевно, що ні, не чули. Так про які утиски на Прикарпатті йдеться?

Щодо Івано-Франківська: у нас працюють 2 провайдери програмної послуги (простіше — кабельні оператори). У них канал ТВі був і є. У Коломиї у знову ж таки 2-х місцевих провайдерів канал ТВі не зник, не був виключений, а був переведений з аналогового пакету (який є обмеженим за кількістю каналів) у цифровий пакет (який у нашому випадку є абсолютно безкоштовним для глядача). Переключення каналу з аналогу у «цифру» не було зроблене виключно для ТВі: у компанії «НТК» у цьому списку опинились 13 українських каналів, а у компанії «Квант-2» — 14 каналів, з яких 11 — українських і 3 — закордонних. Чому ми не говоримо про це? Якось ця інформація загубилась на акціях. Інше питання — чому таке відбувається?

Справа у тому, що наприкінці серпня Національна рада було прийняла рішення про включення до універсальної програмної послуги всіх ефірних цифрових каналів. Оскільки ресурс аналогової мережі не є безрозмірним (залежно від оператора — від 60-ти до 70-ти каналів), то комусь треба перейти в іншу мережу. Ще раз хочу підкреслити: жоден кабельний оператор нашої області не бере плату за перегляд програм у цифровій кабельній мережі (а це приблизно 130 каналів). А якість у цифровому пакеті є значно кращою.

Щодо запитання про зникнення ТВі у Калуші, то, наскільки мені відомо, компанія, через необхідність включення додаткових каналів до УПП (які не були включені до загальної концепції при отриманні ліцензії), змушена була зробити заміну окремих програм. До відома: в одного з найбільших провайдерів програмної послуги в Україні ресурс мережі складає 170 каналів. Якщо калуський провайдер додав би всю нову універсальну послугу без заміни каналів, то їхня кількість була би значно вищою. Заміна була виправданою і необхідною.
Хочу також повідомити: згідно із розпорядженням Голови Національної ради, найближчим часом буде зроблений моніторинг усіх компаній, у яких зник з ефіру канал ТВі. Інформація буде оприлюднена.

— Якою є Ваша особиста позиція як громадянина у ситуації навколо телеканалу ТВі? Чи вважаєте його опозиційним, чи таким, який політики використовують у час виборів? Як відомо, генпродюсер ТВі Микола Княжицький балотується за списком однієї з політичних сил, а на мітингу на підтримку ТВі виступали політики-опозиціонери.

— Не хочу ділити телеканали, радіоканали чи газети на опозиційні і провладні. Як тільки ми про це починаємо говорити, відразу виникає питання впливу та лобіювання чиїхось інтересів. Усі засоби масової інформації — електронні або друковані — завжди використовують політики. Особливо у період виборів. Щодо моє особистої позиції як громадянина, то вважаю, що утиски прав і свобод людини і преси, зокрема, безперечно, не є позитивним моментом і не приводять до чогось гарного.

— Склад Нацради розподіляють на «людей Хорошковського», «донецьких», «людей Президента». До котрої з «когорти мужніх» належить Ігор Маслов? Іншими словами — наскільки посада представника Нацради є політичною?

— Найперше, що хочу зауважити: згідно із законом, половина складу Національної ради призначається Президентом України, друга половина — Верховною радою. Друге: я не є представником жодної з перелічених Вами груп. Я маю 12-річний досвід роботи на ФМ-радіо в Івано-Франківську, і коли оголосили конкурс на цю посаду, то подав документи, як і інші 5 претендентів. Я не є членом жодної партії. Жодних зобов’язань перед політичними структурами не маю. Я — державний службовець, і виконую свою роботу згідно з посадовими обов’язками, які дуже чітко визначені у Законі України «Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення».

— Який відсоток прикарпатців дивиться вже розрекламоване цифрове ефірне мовлення? Скільки каналів до нього входить? Директор ТРО «Незалежність» Василь Мороз в інтерв’ю місцевій пресі розповів про 16, а у телерекламі йдеться про 32.

— Точної кількості людей, хто вже дивиться «ефірну цифру», назвати не можу. По-перше, сет-топ-бокси надходять поштою малозабезпеченим верствам населення вже впродовж 2-х місяців. По-друге, у нашій області 4 мережі електроніки продають ці пристрої. Але цифрове ефірне телебачення вже дивляться досить багато людей. Щодо згаданого Вами інтерв’ю Василя Мороза, то можу сказати, що інформація у ньому (саме з цього питання) взагалі не відповідає дійсності. Що саме відбулося — технічна помилка редакції чи щось інше — не знаю. Тому хочу більш детально пояснити ситуацію.

Українське цифрове ефірне телебачення має 32 канали, що поділені на 4 мультиплекси по 8 каналів кожен. З них 28 каналів загальнонаціональні (які є у кожному населеному пункті країни), а 4 — регіональні, що відрізнятимуться по областях. Калуш не є винятком. Через те, що не всі регіональні канали вже працюють, маємо у нашому регіоні поки що 30 каналів. До кінця листопада будуть всі, які мають бути. Тому не можу зрозуміти, чому в інтерв’ю йшлося про 16 каналів. Це прикра помилка. Ще раз хочу наголосити: всі канали, які мають бути, є в ефірі. На всіх вежах, де встановлене обладнання компанії «Зеонбуд» (яка забезпечує трансляцію цифрового сигналу), є обладнання, яке дозволяє бути в ефірі всім каналам, які мають відповідні ліцензії. Щодо Калуша, то там завжди була проблема з прийомом будь-якого сигналу з Івано-Франківська: телевізійного або радіосигналу. Упевнений, що ефірна «цифра» має вирішити цю проблему.

— Скільки пільговиків нашої області отримали телетюнери за кошти Кабміну, а скільки ще чекають своєї черги і коли отримають?

— Прийом заяв на безкоштовне отримання сет-топ-боксу завершився 1 липня цього року. У країні активно проводилась рекламна агітаційна кампанія щодо цього. Станом на 1 липня у нашій області було прийнято 31543 заяви. Заяви подавали впродовж декількох місяців. Відповідно, хто перший її написав, першим і отримав пристрій. Доставкою сет-топ-боксів займається «Укрпошта». Назвати точну кількість уже отриманих пристроїв не можу, це питання — не до мене. Те, що вони почали приходити за вказаними у заявах адресами ще з другої половини липня, — це точно. Думаю, що до кінця вересня цей процес має бути завершеним.
Щодо Калуського району, то кількість людей, які мають право на безкоштовний сет-топ-бокс, складає майже чотири з половиною тисячі осіб. Загалом, в Україні, на виконання Програми безкоштовного забезпечення незахищених верств населення сет-топ-боксами з Державного бюджету виділено 450 млн. 120 тис. гривень. Цих коштів вистачить, щоб забезпечити пристроями для перегляду цифрових ефірних телепрограм близько одного мільйона малозабезпечених сімей.

— Якими є переваги цифрового ефірного мовлення перед існуючим кабельним телебаченням чи трансляцією телеканалів по супутнику? Чи варто не-пільговикам купувати тюнери у торговій мережі, і чи є ці тюнери, власне, у продажу, і за якою ціною?

— Про переваги «ефірної цифри» можна говорити, якщо її порівнювати з ефірним аналоговим телебаченням. Основною перевагою цифрового ефірного телебачення у форматі DVB-T2 є висока чіткість і якість зображення. Такого ефірного зображення (на звичайну антену) Ви ще не бачили. Я би хотів, щоб ми чітко зрозуміли, що у цифровому ефірі є 32 українських телевізійних канали. Хочете дивитись закордонні канали — підключайте кабельне телебачення або супутникову тарілку. Чи варто купувати сет-топ-бокси, якщо Ви не є пільговиком — це питання до людей. Якщо Ви хочете у майбутньому дивитись ефірне українське телебачення, то без цього пристрою Ви не зможете цього зробити. Зауважу, що для кожного телевізора треба окремий сет-топ-бокс. Якщо у Вас дома є декілька телевізорів, то можете один з них, наприклад, підключити до ефірної «цифри», інший — до кабельного телебачення або супутника тощо. Будь-яке телебачення має свою аудиторію. Це справа звички, що Ви хочете дивитись. Якщо Ви хочете бачити місцеві телеканали, то мусите мати сет-топ-бокс або бути абонентом кабельної мережі.

Справа у тому, що, згідно із рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 29 серпня цього року, всі кабельні провайдери мають обов’язково включити до універсальної програмної послуги (а це перелік програм, які надаються кожному абоненту) всі канали ефірного телебачення, які є у відкритому режимі на даній території та весь цифровий пакет з 32-х каналів. Щодо другої частини запитання: купити сет-топ-бокс можна у мережевих магазинах «Comfy», «Фокстрот», «Ельдорадо», у регіональній мережі «Світ електроніки», і коштує він сьогодні трохи більше 500 гривень. Обладнання, яке продається у цих мережах, є сертифікованим. Щодо назв сет-топ-боксів, то це Strong SRT-8500, Strong SRT-8502 та Trimax TR-2012HD. З 19 березня цього року сигнал, який посилають передавачі цифрового телебачення, йде вже закодованим. І саме «сет-топ-бокс» із маркуванням DVB-T2 розкодовує його для перегляду. Інші пристрої не дають можливість переглядати цифрові ефірні канали.

— У якому форматі нині працюють калуські телестудії: ДС «Калуське міське телебачення» і ТРО «Незалежність»? Жодна з них не виграла конкурсу, який оголошувала Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, на цифрове мовлення на Прикарпатті, тож, яким буде їхнє майбутнє?

— Найперше я хочу, щоб ми зрозуміли, що дійсно жодна із студій телебачення у Калуші не отримала своєї власної ліцензії на цифрове ефірне мовлення (хоча у деяких ЗМІ вашого міста я зустрічав згадки про наявність таких ліцензій). І, фактично, як окремі ефірні студії (саме як ефірні, я підкреслюю), вони зникнуть з відключенням ефірного телебачення в Україні. Максимально це буде 1 січня 2016 року. Хоча, це може відбутись і раніше. Процес переходу не буде одночасним по всій Україні: вимкнення аналогового телебачення в Україні відбуватиметься по областях. На Львівщині, наприклад, це може бути раніше, ніж у нас. Або ж навпаки. Фактично, процес вимкнення аналогового телебачення розпочнеться вже з наступного, 2013 року.

По-перше, завдяки тому, що телекомпаніям, у яких закінчуються ліцензії на аналогове телевізійне мовлення, їх уже не продовжують. Нові телевізійні ліцензії будуть видавати лише на «цифру». По-друге, нині телеканали, які отримали ліцензії на цифрове мовлення, змушені платити подвійну плату за доставку сигналу, адже він передається як в аналоговому, так і в цифровому форматах. Ці витрати є досить вагомими, і, звісна річ, певною мірою необгрунтованими з погляду ведення бізнесу. Тому телевізійна індустрія зацікавлена у повному і якнайшвидшому переході до цифрових технологій. І по-третє, населення країни буде забезпечено сет-топ-боксами і зможе переглядати ефірне цифрове телебачення. Ще раз хочу наголосити: «аналог» вимкнуть тільки після насичення переважної частини населення (у даному випадку області) приймальними пристроями.

Щодо загаданих калуських компаній, то зараз для них жодних змін не відбувається: поки працює аналогове телебачення, вони працюють згідно з чинними ліцензіями на ефірне мовлення. Але керівники компаній подумали про майбутнє. «Калуське міське телебачення» активно просувається у кабельні мережі: починають з Калуша та Івано-Франківська, є плани на Долину, Богородчани, Косів та ін. Це нормальний, вірний шлях розвитку. У «Незалежності» ситуація трохи відрізняється. Ця компанія фактично вступила у так звану спілку з телерадіокомпанією «РАІ» (яка має ліцензію на ефірну цифру) і буде і надалі, після відключення аналогового телебачення, робити інформаційні сюжети з Вашого регіону та окремі програми для обласного каналу «РАІ» як продакшн-студія.

— Упродовж багатьох років обласне телебачення «Галичина» не має мовлення на теренах Калущини. Відтак — глядачі, навіть попри бажання, не отримують потрібної інформації. Проблема — тільки у технічних проблемах? Чи вирішить їх перехід «Галичини» на цифрове мовлення?

— Відсутність мовлення Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина» у Калуші та Калуському районі пояснюється тим, що «Галичина» не має окремої ліцензії на Калуш із зазначенням конкретного телевізійного каналу мовлення (як у ТРК «3-студія»). Так що це не технічні проблеми, а конкретна ліцензія, яку має студія телебачення. А оскільки канал відсутній у відкритому доступі в ефірі, його до останнього часу не було і в кабельних мережах. Усе вищевказане стосується аналогового ефірного мовлення. «Галичина» має цифрову ефірну ліцензію на Долину, так що ефірний сигнал телекомпанії Ви зможете зловити з Долинської вежі. Оскільки ця студія є в ефірі у «цифрі» (тобто вважаємо, що у Калуші її вже видно), то і в кабельних мережах Вашого міста та району обласне телебачення «Галичина» має бути в універсальній програмній послузі, тобто — у кожного абонента. Як бачимо, цифрове ефірне телебачення розширює територію мовлення місцевих телевізійних каналів.

— Ігоре, Ви — активний користувач соціальних мереж. Це допомагає моніторити ситуацію у теле- і радіо просторі чи просто вид комунікації?

— Моє захоплення соціальними мережами ніяк не пов’язана з моєю теперішньою робою. Активним користувачем «Фейсбуку» та «Однокласників» я був і раніше. По-перше, це один із сучасних методів спілкування та обміну інформацією. По-друге, багато друзів та однокласників живуть за межами нашої країни і не завжди виходить поспілкуватись телефоном — так значно легше і краще. Чи допомагає мені це у роботі? Так, траплялись такі випадки, коли окремі цікаві моменти я дізнавався через соціальну мережу. Там — занадто багато інформації. Головне – правильно її використовувати, вміти відділяти головне від другорядного.

 

 

Читайте також:

Цієї суботи Калуш вийде на захист телеканалу ТВі


17.09.2012 2228 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

722
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2284
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2008
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2034
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6116 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2321 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

194

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1005

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1002

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1261
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

105
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

489
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1950
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26377
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

436
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10349 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7894
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

442
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

290
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

450
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

520
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1454