Ідеальна формула посту: як очистити душу і тіло їжею

То що, квасолька, гриби, бобові, капуста, бурячок, гарбуз, гречка, рисок і яблучка?

Цей список можна продовжувати довго і натхненно, причому зі здивуванням відкривати для себе щось нове в цьому ряду, бо за святами, холодними днями, де хотілося чогось ситного і зігріваючого, трохи й призабулися деякі прості й корисні продукти. 

Почався Великий піст, і багато хто налаштований пройти його так, як записано у величних книгах.

Певна частина таких записів присвячена справді їжі, однак вона точно не превалює в літописах святих людей.

Там найчастіше говориться про чистоту душі й помислів, про духовний харч, про любов і доброту, яка кристалізувалася якраз у ці передвеликодні дні давним-давно, яку приніс тоді нам Спаситель.

Щодо харчування, то обмеження у них пов’язані з описами 40-денного посту Ісуса Христа з учнями в пустелі, з неймовірно важким Його шляхом, яким Він ніс нам спасіння. 

Кваша і гурда

Під час Великого посту, за церковним статутом, забороняється вживання в їжу скоромних продуктів (тваринного походження) — м’яса, молока, яєць, риби.
 
Крім того, з понеділка по п’ятницю, якщо на ці дні не припадає свято, не вживається й олія. Рибу можна вживати на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і на Вербну неділю.
 
По понеділках, середах і п’ятницях наші пращури готували холодну їжу без олії, у вівторок та четвер — гарячу їжу без олії.
 
По суботах і неділях дозволялися олія і трохи виноградного вина. Раніше у Великий піст відмовлялися і від цукру, але сьогодні він дозволений.
 
Однак тим, хто не може дотримуватися посту повністю, від солодкого все ж було бажано відмовитися, аби хоч показати, що в чомусь у піст себе обмежуєш.
 
Можливо, хтось спробує приготувати дуже давню страву, яку практично нині не готують, але переповідають, що вона була дуже смачною. Це кваша — особливий вид давнього десерту.
 
Запарювали три види борошна: житнє, пшеничне, гречане, й додавали солоду. Схожа на кисіль маса, тепло накрита, встоювалася й починала бродити, головне, аби вона не перекисла.
 
Варили її на малому вогні, щоб не збігла. Вона набувала кисло-солодкого смаку і була дуже смачною.
 
І оскільки її вважали ласощами, квашу заборонялося готувати на першому тижні Великого посту. 
 
Ще з давніх-давен відома «гурда» — відварене конопляне насіння, затовчене сухими ягодами чорниці. Дієтологи, напевне, схвалили би цю корисну страву.

І хліб, і до хліба

Як на мене, «сталою величиною» у формулі ідеального посту є хліб. Він і борщ королем зробить, і суп набагато смачніший із ним, і салати з хлібом ідуть за милу душу, намазки, квасолеві чи горохові паштети з хрустким окрайцем — смачно ще й як! 
 
Коли, як не в піст, навчитися (хто не вміє) випікати рум’яний пісний хліб із кунжутом? Печеться просто і швидко.
 
Інгредієнти: склянка житнього борошна, 2 склянки пшеничного борошна, 300 мл теплої води, 12 г свіжих дріжджів, столова ложка цукру і чайна ложка солі.
 
Обидва види борошна просіяти в миску, вилити туди дріж­джі. Додати сіль і, поступово вливаючи воду, замісити тісто. Місити потрібно 7-10 хвилин. Тісто має вийти м’яким і гладким.
 
Миску змастити олією, з тіста сформувати кулю і перекласти його в миску. Накрити і поставити в тепле місце для вистоювання не менш як на півгодини. Тісто має збільшитися вдвічі. 
 
Деко застелити папером для випічки. Тісто ще раз злегка вимісити і сформувати хлібину, перепічку чи косичку. Викласти на деко, посипати кунжутом, накрити рушником і залишити ще на півгодинки.
 
Випікати в розігрітій до 190 градусів духовці 25-30 хвилин. Це так урочисто — витягувати з духовки запашний рум’яний хліб! Декому він слугує самостійною стравою — з узваром, чаєм чи киселем. 
 
А декому до хліба треба зварити бурячковий суп-пюре. Почистити 3 картоплини, цибулину, морквину, бурячок, 2 зубчики часнику.
 
Моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю, часник і картоплю нарізати.
 
Часник подрібнити й обсмажити у 2 столових ложках олії, додати цибулю і смажити до золотистого кольору.
 
Додати моркву з бурячком, чайну ложку цукру, чайну ложку яблучного оцту (або лимонного соку), перемішати, накрити кришкою і тушкувати 5-10 хвилин.
 
В киплячий овочевий бульйон (1 л) покласти картоплю, закип’ятити і варити 5 хвилин. Додати тушковані овочі і варити разом 15 хвилин.
 
Посолити, поперчити і вимкнути вогонь. Збити в блендері чи комбайні і подавати із зеленню.

І додати кумин

Звісно, до нашого хлібчика також «пасує» суп із сочевиці з нутом і гарбузом.
 
Треба буде: 1 л овочевого бульйону, склянка сухої червоної сочевиці, 400 г вареного або консервованого гороху нут, 500 г гарбуза, морквина, цибулина, 20 г кореня імбиру, кілька стебел кінзи, 2 столові ложки томатної пасти, 4 столові ложки лимонного соку, чайна ложка меленого кумину, оливкова олія, сіль, перець і жменя підсушеного арахісу.
 
Гарбуз нарізати великими кубиками, цибулю — дрібними, моркву порізати скибочками, імбир натерти на дрібній тертці. 
 
У каструлю з товстим дном налити 2 столові ложки оливкової олії, розігріти на сильному вогні. Покласти цибулю, моркву, гарбуз та імбир і обсмажити.
 
Додати кумин. Потім — томатну пасту, нут і сочевицю, влити бульйон.
 
Довести до кипіння і варити до готовності сочевиці. Влити лимонний сік, посолити і поперчити, додати подрібнену кінзу. А в тарілочки — ще й арахіс. 
 
До нашого хліба добре підійдуть паштети з грибів, квасолі, горохові, овочеві. У наступних номерах «УМ» читайте рецепти цих смачних овочевих відкриттів.
 
Але у Великий піст необхідно особливо пам’ятати про духовний харч.
 
Іоанн Златоуст так написав про мету посту: «Помиляється той, хто вважає, що піст — лише в утриманні від їжі. Істинний піст є віддаленням від зла, приборканням язика, віддаленням гніву, утихомирення похотей, припинення наклепів, обману та клятвопорушення. Прекрасний піст, тому що гріхи наші він пригнічує, як шкідливу траву, а правду, як цвіт, піднімає і вирощує... Ти постуєш? Нагодуй голодних, напої спраг­лих, відвідай хворих, не забудь в’язнів у темниці, пожалій змучених, утіш скорботних та тих, хто плаче, будь милосердним, лагідним, добрим, тихим, довготерпеливим, жалісливим, незлопам’ятним, благоговійним, істинним, благочестивим, щоб Бог прийняв і піст твій та щедро дарував плоди покаяння». 


23.03.2018 6584
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6438 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2956

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

479

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

384
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758