Яким помічникам довірилися нові нардепи з Івано-Франківщини

Серед помічників народних депутатів із Франківщини є чимало тих, кому довіряли свої справи парламентарі попередніх скликань з різних політичних таборів. Як пояснюють нові народні обранці, такий вибір не свідчить про зв'язки зі старою командою, а пов'язаний з досвідом помічників у роботі певного комітету або на окрузі.

У кого ж "позичили" помічників зі стажем новообрані народні депутати, що представляють у Верховній Раді Франківщину, проаналізував Рух ЧЕСНО.


Крім мажоритарника Андрія Іванчука, котрого як самовисуванця в окрузі №88 переобрали до парламенту вже втретє, Прикарпаття у ВРУ представляють нові народні обранці. Це списочники чи мажоритарники від "Слуги народу", а також одна депутатка-"свободівка", колишня секретарка Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук (округ №83). 

Зе!депутати по-різному підійшли до кількості та статусу своїх помічників. Станом нам 7 жовтня лише депутатка Олена Вінтоняк (№117 від "Слуги народу") не зареєструвала жодного помічника.

Вона працювала юрисконсульткою свого колеги з фракції Романа Мулика й у статусі нардепки залишається близькою до нього, адже підтвердила Руху ЧЕСНО, що з Муликом можна комунікувати через неї. Решта 10 народних обранців із Прикарпаття станом на 7 жовтня зареєстрували 27 помічників. 

Помічники з досвідом для "слуг народу"

Нардеп Роман Мулик (№73 від "Слуги народу") наразі користується послугами помічників безоплатно. На громадських засадах йому допомагають Галина Ляхович і Тетяна Ярова. Остання до цього тричі була помічницею народних депутатів ВРУ попередніх скликань: у 8-му скликанні – Олександра Дубініна (член президії політради партії УКРОП, обраний від БПП), у 7-му скликанні – комуніста Олександра Ганчукова, у 6-му скликанні – Івана Плюща (НУНС). 

Галина Ляхович працює директоркою Івано-Франківського навчально-наукового інституту менеджменту Тернопільського економічного університету, є секретаркою Консультативної ради при прокуратурі Івано-Франківської області.

Вона має досвід політичної роботи у статусі депутатки Івано-Франківської обласної ради 4-го і 6-го демократичних скликань, куди обиралася як безпартійна. До речі, Роман Мулик теж був депутатом Івано-Франківської облради 6-го скликання від Партії регіонів. 

Підприємець із Калуша Олег Марусяк (№52 у списку "Слуги народу") оформив зі своїми помічниками трудові відносини. Допомагають йому Роман Дутка та Христина Дутка-Гефко. 


Фото: molbuk.ua

Роман Дутка, найімовірніше, є адвокатом. Його повний тезко 2015 року невдало балотувався до Івано-Франківської обласної ради як член партії "Громадянська позиція". 

Христина Дутка-Гефко працювала заступницею начальника юридичного управління ДФС в Івано-Франківській області. 

Василь Мокан (№103 у списку "Слуги народу") зареєстрував чотирьох помічників: Олексія Крука, Олену Подолян, Леоніда Суханова, яким платитиме зарплату, та Андрія Попенюка, котрий працюватиме на громадських засадах. 

Фото з Facebook-сторінки Василя Мокана


Двоє з них мають досвід такої роботи з народними депутатами попередніх скликань. 

Олена Подолян у ВРУ 8-го скликання допомагала нардепу від БПП Олегу Велікіну. Сам Василь Мокан був помічником Велікіна на громадських засадах, коли той мав мандат депутата Київської обласної ради. 

Також Мокан два скликання поспіль працював помічником нардепа Артура Палатного, обраного до парламенту 8-го скликання від БПП, а 7-го – від партії "УДАР" Віталія Кличка. 

Андрій Попенюк у 7-му скликанні допомагав депутатці від "Батьківщини" Ксенії Ляпіній. 2014-го вона намагалася потрапити до Верховної Ради як членкиня партії "Народний фронт", проте не пройшла. З 2015 року Ксенія Ляпіна очолює Державну регуляторну службу України. 

Леонід Суханов, найімовірніше, донедавна працював головним спеціалістом юридичного відділу Києво-Святошинської РДА. 

Депутати-мажоритарники від "Слуги народу", які представляють у парламенті Прикарпаття, також вирішили скористатися послугами помічників зі стажем.


Фото з Facebook-сторінки Едуарда Прощука


Так, Едуарду Прощуку (округ №85) допомагатиме Микола Турик, екс-помічник колишнього нардепа з "Народного фронту" Анатолія Диріва у ВРУ 7-го та 8-го скликань (оплачуваний та на громадських засадах).

Дирів представляв у парламенті прикарпатський округ №86, у якому балотувався й на цьогорічних виборах, однак програв кандидату від "Слуги народу" Олександру Матусевичу. Під час цієї виборчої кампанії довіреною особою Диріва також був Микола Турик. 


На фото: Микола Турик (праворуч) та Анатолій Дирів (поруч із ним). Фото з Facebook-сторінки Миколи Турика

Рух ЧЕСНО поцікавився в Едуарда Прощука, чому той обрав помічника, якому роками довіряв екс-нардеп із провладної більшості в парламенті попереднього скликання. Відповідь вдалося отримати від поки що неофіційного помічника Прощука Петра Матейка – принаймні так він пояснив свій статус і право коментувати від імені нардепа. 

"Шукали людину з досвідом в екологічному комітеті. У попередньому скликанні в цьому комітеті він працював із Дирівом. Зараз членом комітету з питань екологічної політики та природокористування є Едуард Прощук. За особистими та професійними якостями Микола Турик підійшов найкраще", – прокоментував Петро Матейко від імені Едуарда Прощука. 

Сам Матейко є головою ГО "Право та порядок", був також секретарем громадської ради при Івано-Франківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. 


Фото з Facebook-сторінки Зіновія Андрійовича

Зіновій Андрійович (округ №87) також "позичив" помічника в екс-"нарфронтівця" з Прикарпаття Володимира Шкварилюка. Володимир Кучерак, який був його помічником у ВРУ 8-го скликання, зараз працює на Андрійовича. 


На фото: Володимир Шкварилюк (ліворуч) і Володимир Кучерак (праворуч). Фото з Facebook-сторінки Володимира Кучерака. 

Вочевидь, Шкварилюк доручав Кучераку не лише представництво перед виборцями, а й представництво бізнесу дружини. В Інтернеті є документ із відкритого обговорення проектів постанов НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) про затвердження "зеленого тарифу" для ТОВ "Енергія Галича".

Співзасновницею цієї компанії є дружина екс-нардепа Олександра Шкварилюк. На комісії представником фірми зазначено Кучерака В.П. 

Андрійович запевнив Рух ЧЕСНО, що обирав помічника виключно за фаховістю й не зважав на те, що він мав досвід роботи з минулою владою.

"Людина з вулиці не буде працювати помічником, тому я вибрав того, хто добре робить свою роботу в частині законодавчих процесів, написання запитів, звернень, спілкуванні з виборцями", – прокоментував Андрійович і додав, що його помічник – людина аполітична. 

Ще один помічник Андрійовича – екс-голова Богородчанської РДА (2013 р.) та екс-податківець Богдан Нагорняк. 


Фото з Facebook-сторінки Олександра Матусевича

Зе!депутат Олександр Матусевич (округ №86) за помічницю взяв також кандидатку з досвідом Євгенію Дзекунову. У ВРУ 8-го скликання вона була помічницею нардепа з фракції БПП, екс-регіонала Вадима Нестеренка, у 5-му і 6-му скликаннях – уже покійного регіонала Олександра Савчука. У 4-му скликанні допомагала Сергієві Терещуку, обраному до Ради від блоку "За єдину Україну", до якого входила й Партія регіонів. 

Руху ЧЕСНО Матусевич пояснив, що не цікавився тим, у кого Дзекунова була помічницею до нього, а її порекомендували як спеціалістку в роботі аграрного комітету: 

"Обирав помічницю виключно за професійними якостями. Вона працювала в аграрному комітеті понад 10 років. Зараз у цьому комітеті я". 

На громадських засадах Матусевичу допомагають Василь Калиній та Ігор Соболевський. Калиній, імовірно, працював інспектором у Рожнятівському районному центрі зайнятості. Соболевський – пенсіонер МВС, підприємець, голова Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття, на цьогорічних парламентських виборах балотувався до Верховної Ради за списком партії "Сила і честь". 

2015 року на подвір'я Ігоря Соболевського кинули гранату. Як повідомляло видання "Курс", тоді він пов'язував ці вибухи з помстою за протидію захопленню ринку деревини в області, яке, на його думку, "кришувала" тодішня влада. 


Фото з Facebook-сторінки Ігоря Фріса

Ігор Фріс (округ №84) користуватиметься допомогою Марини Константинової, екс-помічниці нардепа-"укропівця" ВРУ 8-го скликання Віктора Шевченка. Сам Фріс у 7-му та 8-му скликаннях допомагав на громадських засадах братові Віктора Шевченка – теж прикарпатському екс-нардепу Олександру Шевченку.

Як зазначало місцеве видання "Галка", Фріс з'явився в публічному просторі як один із членів команди Олександра Шевченка, з яким його пов'язують дружні стосунки. За інформацією видання, родина Фрісів має ресторанний і готельний бізнес на курорті "Буковель". Хазяїном цього курорту "Наші гроші" називають Олександра Шевченка, а засновником – компанію "Скорзонера", бенефіціарами якої є олігархи Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов. 

На громадських засадах Ігорю Фрісу допомагатиме екс-кандидат у народні депутати в окрузі №83 від "Слуги народу" Андрій Сторожук. Уже згаданий екс-нардеп Олександр Шевченко саме на його користь зняв свою кандидатуру на цьогорічних виборах до Верховної Ради. Сторожук, як і Фріс, був помічником Шевченка у ВРУ 7-го та 8-го скликань.

Також їх пов'язує ГО "Громадський рух Олександра Шевченка "Країна гідності та правди", де Сторожук є співзасновником разом із Шевченком. До речі, ця громадська організація частково фінансувала виборчу кампанію Шевченка. 

Як видно з декларації Сторожука, він є членом ГО "Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ", кінцевим бенефіціаром якої є Олександр Шевченко. 


Фото з Facebook-сторінки Володимира Тимофійчука

Помічника з команди "укропівців" узяв і мажоритарник Володимир Тимофійчук (округ №89), оформивши трудові відносини зі своїм дядьком Богданом Тимофійчуком, який є депутатом Івано-Франківської обласної ради від партії УКРОП. 

Також помічниками Тимофійчука є двоє адвокатів – Віктор Курилюк і Денис Бережний. Останній, імовірно, є сином судді Хмельницького апеляційного суду Сергія Бережного. 

Перевірені помічники Іванчука та Савчук


Фото з Facebook-сторінки Андрія Іванчука

Нардеп Андрій Іванчук (округ №88), який у парламенті вже не вперше, зареєстрував двох помічників – Ірину Дятлову та Юрія Матруновського. Останній працював з Іванчуком у двох попередніх скликаннях, а в 6-му скликанні допомагав Арсенію Яценюку (прем'єр-міністр України у 2012-2014 роках, голова політради партії "Народний фронт").

2014 року Матруновський був у списку партії "Народний фронт" на виборах до Верховної Ради. Його прізвище згадувалось у публікації "Наших грошей", де йшлося про те, що "нарфронтівці" зливають мільйонний тендер на ремонт офісу "Укргазтехзв'язку" "фірмі-прокладці". 

Ірина Дятлова в минулому скликанні допомагала нардепу від БПП Валерію Карпунцову.

Фото з Facebook-сторінки Оксани Савчук

Єдина "свободівка" у Верховній Раді, мажоритарниця Оксана Савчук (округ №83) наразі зареєструвала найбільше платних помічників з-поміж нардепів із Прикарпаття. Їй допомагають Ольга Альберт, Юлія Висоцька, Уляна Павликівська, Христина Равлюк та Олег Ткаченко. На громадських засадах – Віталій Крушельницький та Олег Шеремета. 

Троє з них уже були помічниками в нардепів попередніх скликань. Ольга Альберт і Христина Равлюк допомагали однопартійцям Савчук – "свободівцям" Андрію Іллєнку та Михайлові Головку (у 8-му скликанні), Олегові Махніцькому (у 7-му скликанні). Равлюк також була помічницею народного депутата Романа Зварича у 6-му скликанні. 

Олег Ткаченко – теж помічник із досвідом. Щоправда, у 8-му скликанні він допомагав нардепу з "Народного фронту", колишньому очільнику фракції "Народний фронт" в Івано-Франківській обласній раді Юрію Бабію. У 7-му скликанні був помічником Олени Колганової, обраної до ВРУ за списком ВО "Батьківщина". Згодом Колганова стала членкинею "Народного фронту". 


На фото: Юлія Висоцька (ліворуч) та Уляна Павликівська (праворуч). Фото з Facebook-сторінки Юлії Висоцької. 

Юлія Висоцька та Уляна Павликівська – з команди Савчук в Івано-Франківській міськраді. Павликівська була помічницею Савчук як депутатки Івано-Франківської міської ради. Вона фігурувала в журналістському розслідуванні видання "Курс" про фірми подруг Оксани Савчук, які без конкурсів освоювали бюджетні гроші. 

Юлія Висоцька працювала в експертно-аналітичному відділі секретаріату Івано-Франківської міськради. До обрання народною депутаткою Оксана Савчук була секретаркою Івано-Франківської міської ради. 

Віталій Крушельницький є заступником директора Департаменту освіти при Івано-Франківській міськраді з господарських і соціально-економічних питань. 

Олег Шеремета – лікар-терапевт, кандидат медичних наук, засновник приватної медичної клініки в Івано-Франківську, брат відомого українського економіста Романа Шеремети. 

Відповідно до частини першої статті 34 Закону України "Про статус народного депутата України", кожен парламентар може мати до 31 помічника-консультанта. Ними можуть бути лише громадяни України, які здобули середню спеціальну чи вищу освіту. Щомісячний фонд оплати праці помічників становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня календарного року. У 2019 році – 46 325 грн. Ці кошти нардеп розподіляє між помічниками на власний розсуд. 


08.10.2019 7218
Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

71
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

116
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12168 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5805

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

504

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

432
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4089
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1152
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18052
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

306
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816