Як відновити імунітет після «зимової сплячки»

Можливо цьогорічна зима не здивувала нас великим снігопадом чи сильними морозами, а навіть навпаки, була аномально теплою, та знижений імунітет традиційно нагадує про себе на початку весни.

Особливої актуальності дане питання набуло у період  розповсюдження вірусних інфекцій. Люди панікують і це проявляться повсюди. Як захистити себе?


Чому природній захист знижується взимку?

Першою причиною є недостатнє вживання природних вітамінів. У зимовий період ми переважно вживаємо жири та вуглеводи. Чому так?

Взимку майже неможливо знайти справді натуральні свіжі овочі та фрукти. Товари на прилавках супермаркетів та ринків як мінімум можуть неприємно вразити ціною та вмістом нітратів. Тому деякі люди вдаються до самостійного прийому вітамінних препаратів у формі таблеток, капсул, сиропів та ін. Але всі ми знаємо, до чого може призвести самолікування. Люди вдаються до таких помилок, як неправильна комбінація вітамінів, порушення дозування в залежності від віку та ін.

Також взимку організм людини постійно піддається стресовим ситуаціям, дії холоду, як місцевій, так і загальній, людина зазнає хронічної втоми та депресії.

Надалі ми бачимо просту ланцюгову реакцію: недостатність вітамінів – знижений імунітет – знижена опірність організму до інфекційних захворювань – часті простуди, ГРВі, грип та ін.

Що робити для підвищення імунного захисту?

Перше, що можна зробити для покращення імунітету – це поступове збагачення організму вітамінами та мінералами. Де знайти необхідні мікроелементи? Ловіть список!

  • Вітамін А – морква, горіхи, печінка, гречка. Цей вітамін жиророзчинний, тому до даних продуктів рекомендовано додавати жир, наприклад, рослинну олійку.
  • Вітаміни групи В – морська риба, гіркий шоколад, бобові.
  • Вітамін С – квашена капуста, шипшина, цибуля та часник.
  • Вітамін Д – вершкове масло, морепродукти, гриби. Варто зауважити, що вітамін Д синтезується тільки під дією ультрафіолету. Тому варто по кілька хвилин виходити на балкон, щоб отримати сонячні ванни.
  • Вітамін Е – яйця, соєві боби, морква, мигдаль.
  • Вітамін К – м’ясо, шпинат, капуста.

Окрім харчування потрібно загартовувати організм. Але не варто обливатися холодною водою надворі. Достатньо щоденний контрастний душ. Одягайтесь згідно з температурою – не закутуйтесь у 100 шарів одягу і не одягайте одяг зі штучних матеріалів.

Як захистити себе у теперішній період?

Для того, щоб захистити себе від інфекцій та покращити імунний захист організму, варто в першу чергу не впадати у паніку і не робити дурниць. Не використовуйте кишеньковий антисептик кожних 5 хвилин – постійна дія санітайзера знищить не тільки шкідливі, а й корисні мікроорганізми, а це зробить вас більш чутливими. Достатньо миття рук з милом.

Запам’ятайте! Марлева маска не захистить вас на вулиці, вона призначена для того, щоб хвора особа не поширювала збудника у довкілля. Не варто носити маски, якщо ви здорові, адже якщо ви ще  носите її понад 2 години, то ви ще більше наражаєте себе на небезпеку!

Не вживайте самостійно противірусні, імуномодулятори та навіть вітаміни! І, цей факт може здивувати вас, та антибіотики ніяк не впливають на вірусні інфекції. Всі ці препарати можна приймати тільки після призначення спеціаліста. Наголошую, що остеопат, гомеопат та інстаграм-блогер – це не спеціаліст! Зверніться до вашого сімейного лікаря.

Поставтесь до власного здоров’я відповідально! Бажаю вам доброго здоров’я!


Ольга Луговська – сімейний лікар медичного центру Оксфорд Медікал, заступник головного лікаря, голова ЛКК


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

638
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1862 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1118 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

542
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6893 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11374 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

322

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1058

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1101

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1097
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

267
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1069
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

837
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

730
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

653
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2939
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4426
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18428
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

297
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

342
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

653
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

758