Як вчені відстежують нас, щоб знешкодити Covid-19

Це не замовлення Вашингтону, дослідження не має привабливої назви і його учасникам не платять. Але Covid-19 Mobility Data Network (Мережа мобільних даних Covid-19) можливо допоможе зрозуміти різницю між життям та смертю.


Мережу на добровільних засадах запровадили серед університетів, епідеміологів, відділів охорони здоров'я, постачальників баз даних, компаній, що займаються рекламою, технологіями та соціальних медіа-гігантів, таких як Facebook Inc. Їх місія полягає у боротьбі з поширенням пандемії шляхом тестування ефективності політики перебування вдома та соціальної дистанції за допомогою одного інструмента: фізичного розташування вашого мобільного телефону.

Нові відносини щодо обміну даними - це лише один зі способів, коли компанії, науковці та службовці охорони здоров’я об'єднують свої зусилля для стримування поширення коронавірусу. Мережа аналізує дані та обмінюється думками з урядами в таких штатах, як Массачусетс та Каліфорнія; у таких містах, як Бостон, Нью-Йорк та Маямі; та в інших країнах, включаючи Індію, Італію та Іспанію.

"Багато цих компаній щойно вийшло з деревообробки", - сказав Ендрю Шредер, один з координаторів мережі. "Там є багато даних про місцеположення", - сказав він, який потрібно сформувати "у щось, що є не просто Диким Заходом, а проходить через експертний фільтр про те, що це означає для охорони здоров'я".

Дані показують, чи дотримуються люди домовленості про перебування вдома та соціальну ізоляцію, що поширилися на території США та інших країнах світу.

Наприклад, кількість людей, які здійснюють поїздки за межі своїх мікрорайонів у Сан-Франциско, зменшилася на 40% до 50%, але в інших районах Каліфорнії знизилися лише на 20% до 30%, зазначив Шредер.

У Нью-Йорку жителі протягом тижня були більш мобільними, ніж у вихідні дні, а рівень мобільності на Стейт-Айленді був вищим, ніж на нижньому Манхеттені, зазначив він.

Facebook у понеділок оголосив, що розширює види даних про місцеперебування, які він надаватиме дослідникам, що відстежують пандемію, внаслідок якої вже інфіковано понад 1,3 мільйона людей та понад 74 000 смертей у всьому світі.

Компанія, яка зазвичай використовує такі дані, щоб допомогти продавати цільову рекламу, з 2017 року ділиться ними з дослідниками в анонімному, агрегованому вигляді, щоб відстежувати такі випадки, як люди евакуюють зони катастроф.

Зараз ці дані використовуються десятками організацій, що вивчають Covid-19. Розширення програми означає, що Facebook також поділиться більш деталізованими подробицями про те, чи залишаються люди вдома, або про "ймовірність того, що люди в одній зоні контактуватимуть з людьми в іншій", написала компанія у своєму блозі.

Мережа також співпрацює з Camber Systems, компанією з аналітики даних на базі Вашингтона, і незабаром об'єднається з Cuebiq Inc., нью-йоркською компанією збору даних, для надання звітів "особам, які приймають рішення, які впроваджують соціальні послуги дистанційного втручання ", йдеться на веб-сайті мережі.

Ведуться переговори з компанією Google від Alphabet Inc. щодо використання даних пошукового гіганта. Google публікує "звіти про мобільність", щоб показати, як зменшився трафік до таких місць, як парки та громадські центри.

Проект даних про мобільність, який розпочався на початку березня, схожий на роботу, яку Шредер разом з іншими, такими як Каролін Бакі, доцентом з епідеміології Гарвардського університету, робив для аналізу рівня мобільності в умовах катастроф.

Шредер, на посаді віцепрезидента з досліджень та аналізу громадського здоров’я Пряма допомога, працював з Бакі над тенденціями подорожей по Мозамбіку після того, коли циклон зруйнував країну у 2019 році. Він взяв на себе подібні ініціативи для Х'юстона після удару тропічної бурі минулого року та для Каліфорнії після того, як пожежі спустошили штат.

Шредер, на посаді віцепрезидента з досліджень та аналізу громадського здоров’я Пряма допомога, працював з Бакі над тенденціями подорожей по Мозамбіку після того, коли циклон зруйнував країну в 2019 році. Він взяв на себе подібні ініціативи для Х'юстона після удару тропічної бурі минулого року та для Каліфорнії після того, як пожежі спустошили штат.

Як тільки вони зрозуміли, що потреба в даних, ймовірно, буде більшою, ніж у попередніх стихійних лихах, Шредер, Бакі та Сатчіт Бальсарі, ще один професор та лікар-медик з Гарварду, придумали цю мережу. Вони набирали інших, які провели подібну роботу, і зверталися до урядових контактів, щоб запитати, як можна допомогти, сказав Шредер.

"Уся сфера охорони здоров’я по всій країні закликала до закриття підприємств, зупинки економіки та ізоляції суспільства", - сказав Шредер.- Ніхто взагалі не мав відповіді на запитання: Чи дослухаються люди, коли їм кажуть, що всі повинні залишатися вдома? Чи вони залишаються вдома? "

Camber Systems обробляє анонімізовані дані про геолокацію з мільйонів стільникових телефонів США та передає їх до мобільної мережі, заявив Шредер. Компанія отримує дані від фірм рекламно-технологічної галузі, а потім позбавляє їх будь-яких імен, адрес чи інших особистих ідентифікаційних деталей, перш ніж передавати дослідникам у відповідному форматі. Дані оновлюються кожні кілька годин для відстеження руху пристроїв у регіоні. Camber Systems відмовився від коментарів.

Розширені можливості постачальників мобільних додатків та компаній, що займаються цифровою рекламою, відстежувати позиції власників мобільних телефонів, зробила можливим такі проєкти - і викликала критику з боку захисників споживачів, занепокоєних порушенням конфіденційності.

Дехто побоюється, що пріоритет у здоров’ї над приватним життям може підірвати захист громадянських свобод, подібно до того, що сталося після 11 вересня, коли США таємно розпочав збір масових даних про своїх громадян, намагаючись розшукувати терористів.

Facebook та оператори мобільних мереж наполягають на тому, що конфіденційність не піддається небезпеці, і що жодна влада не отримує необроблених даних. "Ми на даний час не ведемо жодних перемовин і не маємо запитів від уряду США або інших країн з проханням отримати безпосередній доступ до цих даних ", - сказав 18 березня головний виконавчий директор Facebook Марк Цукерберг.

Починаючи з травня 2019 року, Facebook пропонує дослідникам та некомерційним організаціям називати «карти профілактики захворювань». Він передає анонімні дані про рух користувачів, які об'єднуються в сітки розміром 0,6 кілометра та оновлюються кожні 8 годин, повідомляє Schroeder.

Дослідники використовують цю інформацію для обчислення змін у кількості поїздок, які відбуваються за межами будинків користувачів Facebook у конкретному регіоні за день. Facebook повідомив, що він обмінюється даними лише тих користувачів, які взяли участь у налаштуваннях компанії для відстеження місця перебування.

При спалаху коронавірусу карти знайшли багаторазове використання. Він сказав, що група "Гуманітарна допомога", в якій працює Шредер, використовує їх, щоб допомогти визначити, де розподіляти медичні засоби. Дослідники Тайваньського національного університету Цін-Хуа використовують дані для моделювання можливих спалахів хвороби на острові, заявив професор університету Сяо-Хан Чанг.

Гарвардські дослідники також використовують набори даних Facebook для вивчення наслідків урядових консультацій щодо соціального відставання. "Ми не маємо уявлення, що вони насправді роблять з точки зору подальшої епідеміології хвороби", - сказав Гарвард Бакі. "Політики хочуть знати такі речі:" Яка з цих тактик насправді працює? І як довго нам доведеться їх робити? "

"Ми виступаємо в ролі посередника, щоб переконатися, що ця інформація опрацьовується правильно", - сказав Шредер. - Ми допомагаємо людям зрозуміти це, а не просто скидаємо на них необроблені дані".

за матеріалами Bloomberg


08.04.2020 4379
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1971 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

566
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6911 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11411 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1102

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1123

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1097
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18450
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

362
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670