Як працювали франківські депутати та які плани мають на вибори-2020 (ІНФОГРАФІКА)

Попри карантин, політичні партії у Франківську вже готуються до місцевих виборів. 

В області сформовано осередок партії “Голос”, яку очолює нардеп Ярослав Юрчишин. А от “УКРОП” на прийдешні вибори може не піти взагалі. Про це Рух ЧЕСНО повідомив керівник фракції в міськраді Володимир Олійник. Ексголова ОДА Франківщини Олег Гончарук презентував новий політичний проєкт, до якого, схоже, увійдуть чинні депутати від “Солідарності”

Рух ЧЕСНО проаналізував, як виконували представницьку функцію депутати Івано-Франківської міської ради, хто з них фігурує в антикорупційних розслідуваннях або вдається до гречкосійства.

З-поміж 42 депутатів Івано-Франківської міськради є десятеро таких, кого виборці, згідно із законом, могли б відкликати за прогули засідань сесій чи комісій. Сумарний показник кандидатів на відкликання в раді сягає 24%.

 

Фракція “Свобода”: головні прогульники та гречкосії

Найгірше в цій фракції засідання відвідував “свободівець” Петро Гавриш. Він пропустив загалом 50% засідань сесій та бюджетної комісії, у якій є секретарем. Депутат проігнорував 64% сесій 2017 року, не був на жодному сесійному засіданні 2018 року, пропустив половину засідань бюджетної комісії у 2016 і 2017 роках. Тож виборці мають право відкликати його, оскільки політик неякісно виконує представницьку функцію.

На початку своєї депутатської каденції Петро Гавриш став фігурантом журналістського антикорупційного розслідування щодо тіньового бізнесу франківських депутатів. Видання “Наші гроші” писало, що він не задекларував 5,5 млн грн внеску до фірми “Місто-НВ”, якою володіє разом із дружиною керівника фракції “Свобода” в Івано-Франківській міській раді Романа Онуфріїва. Головний “свободівець”, до речі, теж применшив у своїй декларації грошовий внесок дружини до цієї компанії. 

Видання “Курс” повідомляло про те, що фірмі Гавриша та дружини Онуфріїва вдалося за копійки отримати приміщення в центрі Івано-Франківська. 

Депутат “уславився” й через конфлікт з атовцем. Рух ЧЕСНО розповідав, що 2016 року під час слухань стосовно масштабної забудови на вулиці Макогона, за яку агітував Гавриш і вся фракція ВО “Свобода”, виникла суперечка. Тоді між Олексієм Замковим, котрого підтримала громада, та Петром Гавришем сталася бійка. “Свободівці” звернулися до поліції зі скаргою на Замкового, і проти активіста відкрили кримінальне провадження за “побої без тілесних ушкоджень”. Розгляд справи досі триває, наступне судове засідання призначено на 15 квітня.

Рух ЧЕСНО вже не вперше намагається зв’язатися з Гавришем, аби він пояснив, чому ігнорує один з основних депутатських обов’язків – представницьку функцію, проте на телефонні дзвінки й повідомлення в месенджері він не відповідає. Не вдалося нам отримати пояснення з цього питання й від очільника фракції Романа Онуфріїва

До списку кандидатів на відкликання у фракції “Свобода” потрапляв також депутат Андрій Грималюк. 2017 року він пропустив понад 50% засідань сесій і не був на жодному засіданні своєї депутатської комісії. А торік не відвідав 29% сесійних засідань. 

У коментарі Руху ЧЕСНО Грималюк обурився, що його зарахували до затятих прогульників. 

“Кого цікавлять пропуски? Може бути, депутат 100% відвідує сесії, але на окрузі його немає, виборці його не знають. Але, згідно з вашою формулою, він – красавчик”, – зазначає Грималюк, який на фото у Facebook піариться на тлі облаштованого за бюджетні гроші скверу. 


Фото з Facebook-сторінки Андрія Грималюка

Депутат запевняє, що на своєму окрузі він активно працює протягом усієї каденції, демонструючи у Facebook дописи й за 2017 рік, де повідомляє про ремонт скверу, установлення світлофора та спортивно-розважальне свято, яке, як ідеться в пості, відбулося за його підтримки. Щодо пропускання засідань сесій та комісії в цей період пояснює, що був за кордоном.

Грималюк каже, що балотуватиметься до міськради на прийдешніх місцевих виборах. Рух ЧЕСНО наголошує, що громада обирає депутата для того, аби він під час засідань сесій та комісій міг представляти її інтереси, виступати, доносити точку зору громади, голосувати “за”, “проти” чи утримуватися під час голосування. Депутатський мандат дає право голосу в раді, і це право неможливо нікому делегувати. А на окрузі без представницького мандата може працювати будь-який громадянин, член громадської організації чи помічник депутата. 

Партія влади як у парламенті, так і в місцевих радах для підсилення своїх партійців на виборах може надавати кошти пріоритетно на округи саме своїх представників або ж тих депутатів, які є лояльними в потрібних голосуваннях. 

Читайте також: “Субвенції Франківщини: тещине село, своя школа та помічник-підрядник

Дехто з депутатів Івано-Франківської міської ради відверто каже про нерівномірність розподілу міського бюджету між округами. Так, керівник фракції “УКРОП” Володимир Олійник зауважує, що на округи “головних” “свободівців” регулярно виділяли чималі кошти:

“Оксана Савчук, будучи секретаркою міської ради, ставила на своєму окрузі майданчики по 2 мільйони гривень, робила дороговартісне утеплення будинків тощо. Очільник “Свободи” Роман Онуфріїв зробив в Угорниках (приміське село, що входить до Івано-Франківської міської ради, – прим. авт.) ідеальні дороги й побудував стадіон, про який у центрі міста можна лише мріяти. У той час, коли я на своєму окрузі ставив лавки вартістю 7-11 тисяч гривень за депутатські кошти”. 

 

Оксані Савчук бюджетне гречкосійство стало у пригоді. Вона тепер у Верховній Раді – торік її обрали народною депутаткою. Рух ЧЕСНО писав про те, що під час виборчої кампанії Савчук задіювала адмінресурс задля власного піару, а Громадянська мережа “ОПОРА” виявила ознаки непрямого підкупу кандидаткою виборців на одному з фестивалів, що відбувався в Івано-Франківську. Віктор Анушкевичус, який за кількістю пропусків став кандидатом на відкликання, залишив міськраду добровільно. Він зізнався місцевим ЗМІ, що втратив мотивацію до політики. 

Але ті, хто залишився в раді, далі претендують на голоси виборців.

Про кошти для “обраних” округів згадує в коментарі Руху ЧЕСНО й депутат із фракції “Солідарність” Володимир Балагура, який сам є кандидатом на відкликання через пропускання засідань. Коли ми поцікавились, чи вдається йому залучати на свій округ гроші з міського бюджету, депутат відповів:

“Ви ж бачите, як його розподіляють. На першому місці – Угорники (округ Романа Онуфріїва, – прим. авт.), а до Крихівців (приміське село, округ Балагури, – прим. авт.) немає великої любові”. 

Рух ЧЕСНО писав про те, як команда мера Івано-Франківська піарилася на дитячих майданчиках за бюджетні кошти. І наголошував, що така “бюджетна гречка” закладає нерівні можливості для політичної конкуренції та уповільнює якісне оновлення влади. 

Хитка позиція “Солідарності”

У фракції “Солідарність”, другій за чисельністю в Івано-Франківській міській раді, позначку понад 25% пропусків протягом 4 років перетнули четверо депутатів: відомі в місті забудовники Володимир Балагура та Микола Ковальчук, керівник фракції Петро Шкутяк та очільник міської організації партії Володимир Кушнір.

Найгірший показник відвідуваності засідань у Володимира Балагури – 68% пропусків. Через це він є кандидатом на відкликання. Депутат пояснює свої прогули поганим станом здоров’я. Каже, що періодично лікується за кордоном і навіть у виборчій кампанії 2015 року не брав особистої участі. 

“Мене попросили представляти їхні інтереси в раді активні мешканці Крихівців від імені громади. Тому тоді погодився балотуватися. Думаю, моє депутатство варто оцінювати за показниками роботи на окрузі, а не за відвідуваністю”, – прокоментував Балагура. 

Депутат Микола Ковальчук пояснює, що негативну статистику пропусків отримав через невідвідування позачергових сесій міської ради. Хоча, згідно з даними відвідування депутатами сесій, 2016 року він пропустив 60% сесійних засідань, у 2017 і 2019 – по 36%, а 2017-го – 25%. Також торік його не було на половині засідань містобудівної комісії, до складу якої він входить. 

“Коли про сесію попереджають за 2-3 дні, а я, наприклад, за кордоном чи перебуваю в робочих справах за межами міста, то не можу одразу скасувати всі зустрічі та приїхати на сесію, де вирішується 1-2 питання. На пленарних сесіях намагався завжди бути присутнім”, – коментує Ковальчук. 

Керівник фракції “Солідарність” в Івано-Франківській міській раді Петро Шкутяк не вбачає проблеми у пропусканні депутатами засідань сесій чи комісій. Щодо особистих пропусків каже, що рік працював у Києві, після чого хворів. Рух ЧЕСНО наголошує: якщо депутат не має змоги належно виконувати представницьку функцію, він може скласти мандат, і тоді його місце в раді без виборів посяде соратник з партійного списку.

Стосовно можливості балотування на прийдешніх місцевих виборах Балагура та Ковальчук зазначають, що наразі ще не визначилися, чи йтимуть узагалі на вибори та з якою саме політичною силою. 

Зауважимо, що у Франківську (округ №83) партія “Європейська солідарність” на парламентських виборах 2019 року посіла 3-тє місце з результатом майже 17,5%.

“ЄС” поступилася “Слузі народу” та “Голосу”

В обласній команді партії Порошенка вже стався своєрідний розкол. Частина депутатів облради з фракції “Солідарність” об’єдналась у групу “Спільна дія”, керівником якої став депутат Івано-Франківської облради від БПП, заступник ексочільника ОДА Франківщини Богдан Кобилянський

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО повідомляв про те, що колишній голова ОДА Олег Гончарук у листопаді 2019 року очолив нову політичну партію “Платформа громад”. Кобилянський став її координатором в Івано-Франківській області. Наприкінці минулого року відбулася офіційна презентація партії виборцям, у січні 2020-го її презентували в районах. 

До “Спільної дії” увійшли 16 із 23 представників “Солідарності” в Івано-Франківській облраді. Ймовірно, вони йтимуть на місцеві вибори вже з новою політсилою Гончарука.

Як прокоментував у Facebook під своїм постом про презентування партії на Рожнятівщині колишній заступник Олега Гончарука під час його головування в ОДА Ігор Пасічняк, новий формат об’єднання буде “більш ефективним на місцевому рівні”. 

Рух ЧЕСНО поцікавився в координатора нової політичної сили на Франківщині Богдана Кобилянського, чи балотуватиметься “Платформа громад” до Івано-Франківської міської ради. Він відповів, що це питання набуде актуальності після закінчення карантинного режиму. 

Керівник фракції “Солідарність” у міськраді Петро Шкутяк версію про розкол заперечив і запевнив, що партія братиме участь у прийдешніх виборах до Івано-Франківської міськради. За його словами, протягом поточного скликання ради “Солідарність” залишив тільки один депутат – Андріан Волгін. Про вихід із фракції він заявив наприкінці 2019 року. 

У своїх поясненнях такого вчинку депутат не добирає слів: 

“Солідарність” – найбільш імпотентна фракція в міській раді. Майже всі голосування в унісон зі “Свободою”. Що казати, якщо останні два роки фракція навіть не збиралася для обговорення сесійних матеріалів”.

Зауважимо, що, як показав моніторинг Руху ЧЕСНО, практично всі фракції в Івано-Франківській міській раді голосують в унісон і такої яскравої опозиції, яку “Свобода” демонструвала в перші роки каденції щодо “Солідарності” в Київраді, у Франківській міськраді немає. Наприклад, 2018 року рівень опозиційності там не досягав навіть 1%

Для порівняння: в інших радах показник опозиційних голосувань деяких фракцій може перевищувати 20%.

Волгін твердить, що хотів залишити фракцію ще 2017 року, коли зрозумів, що потрапив до клубу за інтересами: 

“Регламентом міської ради все зроблено для того, щоб позафракційний депутат був малоефективним: не міг дати запит на початку сесії, не мав права виступу. Саме тому я зволікав з виходом із фракції”. 

Загалом, депутат висловлює думку, що на місцевому рівні партійність не має значення:

“На всеукраїнському рівні “Батьківщина” та “Солідарність” показово воюють роками, а в нас тут коаліція, бо є бізнес-інтереси”.

Попри розчарування в партійних брендах, Волгін запевняє, що йтиме на наступні місцеві вибори й обиратиме партію з огляду на ситуацію. Каже, що наразі пропозиції надходили тільки від очільника Івано-Франківська, “свободівця” Руслана Марцінківа

У новій міській раді – без “УКРОПу”

Партія “УКРОП”, схоже, у новому скликанні міськради представлена не буде. Це в коментарі Руху ЧЕСНО повідомив головний “укропівець” Івано-Франківської міської ради Володимир Олійник

“На найближчій сесії ми або розпустимо фракцію, або змінимо її формат і назву”, – зазначає Олійник

Голова фракції пояснює, що її представники не є членами партії “УКРОП”, тому на прийдешніх виборах кожен з них визначатиметься, з якою політичною силою йтиме. 

До речі, за час каденції Олійник та ще один депутат із фракції Дмитро Чміль так і не увійшли до складу жодної депутатської комісії. Головний “укропівець” пояснює це так:

“Мер і більшість міської ради зробили з бюджетної комісії закритий клуб. І на сесіях вони тричі відхиляли наші з Дмитром Чмілем заяви на приєднання до неї”. 

Щодо прогульників у цій фракції, то найгірший показник відвідуваності має депутат Мстислав Тарас. На нього вплинуло пропускання засідань комісії з питань житлово-комунального господарства, у якій Тарас є заступником голови. У 2017 і 2018 роках він не відвідав понад 25% її засідань, а 2019-го – аж 75%. Отже, він є кандидатом на відкликання, оскільки неналежно виконував свою роботу – не представляв інтересів громади під час голосувань.

Ігнорування засідань комісії депутат пояснює тим, що пропуски були несвідомими. Загалом, комісію з питань ЖКГ Мстислав Тарас оцінює як таку, що не має особливого впливу. Як і решта депутатів-прогульників, “укропівець” твердить, що працював на окрузі. Запевняє: на зустрічах з виборцями йому пропонують повторно балотуватись у депутати.

Постає питання: навіщо йти в депутати, якщо не виконуєш представницької функції? Просто працювати на окрузі й не відвідувати засідань ради може будь-який громадянин.

“Самопоміч”: зниження рейтингу й депутати-прогульники

На місцевих виборах 2015 року в Івано-Франківську “Самопоміч” здобула 10 336 голосів і провела до міської ради 6 депутатів. На виборах до Верховної Ради влітку 2019-го рейтинг партії значно погіршився. В окрузі №83 (м. Івано-Франківськ) за цю політсилу віддали голоси лише 944 виборці.

Проте, попри зниження рейтингу, партія, схоже, знову планує висувати своїх кандидатів на виборах до Івано-Франківської міської ради. Принаймні керівник її обласного осередку Богдан Станіславський цього не заперечує. Щоправда, про конкретні плани він мовчить. Каже, що тему кандидатів від партії на прийдешніх місцевих виборах у штабі політсили ще не порушували. 

У фракції “Самопоміч” до лав прогульників потрапили четверо з п’яти її представників: забудовник Петро Гречанюк, директорка Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ірина Кулинич, підприємниця Олександра Федорук та підприємець Іван Пуйда.

Очільниця фракції Ірина Кулинич спершу опинялась у списку депутатів-прогульників через пропускання сесійних засідань, а у 2018-2019 роках ще більше погіршила свою відвідуваність, ставши кандидаткою на відкликання. Крім того, за період депутатської каденції вона не увійшла до складу жодної комісії міської ради. 

Через Facebook нам не вдалося сконтактувати з Іриною Кулинич, щоб отримати пояснення щодо її систематичних пропусків, проте торік у коментарі Руху ЧЕСНО вона критикувала планування сесійних засідань Івано-Франківської міськради: 

“Я б сказала, що планування в Івано-Франківській міській раді взагалі відсутнє. Від серпня до грудня не було сесій, а від грудня – аж дві позачергові. У Львові, наприклад, сесійне засідання кожен третій тиждень. Я посадова особа Львівської міської ради, і бували дні, коли засідання у Франківську та Львові збігалися”.

До речі, двоє депутатів із фракції “Самопоміч” – фігурантка антикорупційного розслідування Олександра Федорук та Іван Гарасимко – наприкінці минулого року ввійшли до нової депутатської групи в Івано-Франківській міській раді “Об’єднавча платформа”. Разом з ними у складі “платформи” є також позафракційні Андріан Волгін і Михайло Верес, “укропівець”  Мстислав Тарас, представник “Солідарності” Володимир Фецич. Очолив об’єднання “батьківщинівець” Стефан Магас. Депутати об’єдналися нібито для ухвалення консолідованих рішень, які сприятимуть гармонійному розвитку Івано-Франківська. 

Рух ЧЕСНО поцікавився в Івана Гарасимка, чи не планують учасники групи гуртуватися до прийдешніх місцевих виборів. Депутат відповів, що гіпотетично дехто із членів нового об’єднання може опинитися в одній команді та рухатися разом на виборах. Проте, під прапорами якої саме політичної сили, він не уточнив. 

У “Батьківщині” – половина прогульників

Двоє з 4-х депутатів від “Батьківщини” відзначилися як прогульники. Це Василь Ревчук і голова міської організації партії Руслан Терешко

Зазначимо, що Терешко сумлінно відвідував сесії, однак 2017 року пропустив 36% засідань бюджетної комісії, що й вплинуло на його показник. Ревчук не надто сумлінно відвідував засідання гуманітарної комісії, де є заступником голови. Так, 2016 року він пропустив 33% засідань, а 2019-го – 25%. 

Це єдина партія з-поміж представлених в Івано-Франківській міській раді, яка порівняно з 2015-м поліпшила свій рейтинг, якщо зіставити кількість голосів, що їх виборці віддали за “батьківщинівців” на місцевих виборах 2015 року, та рейтинг партії на виборах до Верховної Ради 2019 року

З-поміж 6 позафракційних депутатів до лав прогульників потрапили троє: Ігор Саварин, Володимир Саврей та Андріан Волгін. Як уже згадувалося, позафракційним Волгін став лише наприкінці 2019 року. 

Михайло Верес, хоч і набув статусу депутата у грудні 2018-го (був наступним у списку партії “УНП” після Віктора Анушкевичуса, який склав мандат), проте за рік своєї каденції встиг стати кандидатом на відкликання, пропустивши торік 75% засідань гуманітарної комісії. 

Ігор Саварин три роки поспіль пропускав усі засідання комісії з питань регламенту та депутатської діяльності. Щоправда, у 2018 та 2019 роках ця комісія засідала лише один раз. Можливо, через відсутність кворуму. У межах повноважень комісії – контроль відповідності рішень ради чинному законодавству та Конституції України, питання депутатської етики, захист прав людини. 

Володимир Саврей у 2016 та 2019 роках пропустив половину засідань гуманітарної комісії. Торік не відвідав понад 25% сесійних засідань. 

Зі статистичними даними, які у відповідь на запит Руху ЧЕСНО надійшли від Івано-Франківської міської ради, депутат не погоджується й коментує, що не міг бути відсутнім на половині засідань своєї комісії. Проте додає:

“Вони телефонують і повідомляють, що завтра зранку на таку-то годину збирається комісія. Ну, вибачте, я – лікар, щодня – прийом. Потрібно повідомляти хоча б за два дні наперед, щоб я міг перенести пацієнтів”. 

Він зазначає, що, напевно, є єдиним депутатом, який побував удома у 80% своїх виборців, адже працює сімейним лікарем. Попри це, припускає, що повторно балотуватися не буде, адже розчарувався в політиці міськради. 

“Маємо партійну більшість – “Свобода” + БЮТ. І яке б питання не висували, хоч бийся головою об землю, але їхнє буде прийняте”, – каже Саврей. 

Не задоволений депутат і малим депутатським фондом, з якого, за його словами, не може допомогти виборцям. Для порівняння наводить фонд Вовчинецької сільської ради (за її округом його обрано до Івано-Франківської міської ради):

“Щороку на потреби з лікування нашого сільського населення рада Вовчинців виділяє мільйон гривень. Людина просить про допомогу, і їй можуть виділити до 20 тисяч гривень. А що я можу допомогти за 70 депутатських тисяч на рік?”

Зауважимо, що Рух ЧЕСНО виступає за скасування депутатських фондів, адже їхнє існування створює передумови для гречкосійства та є прямим порушенням принципу рівності умов під час виборів. 

Рух ЧЕСНО


06.04.2020 Юлія Канюс 7127
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6437 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12150 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5797
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2956

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

479

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

381
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758